ВКС решава за ново дело "Чакъра"

ВКС решава за ново дело "Чакъра"
До месец Върховният касационен съд (ВКС) ще реши дали да започне ново разследване за смъртта на Тодор Димов-Чакъра, който загина през декември 2003 г. при акция на МВР, ръководена от тогавашния главен секретар Бойко Борисов, пише "Труд". През февруари тази година Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България да плати 50 хил. евро обезщетение на близките на Чакъра и 4684 евро на адвокатите им. Според европейските магистрати е било нарушено правото на живот на Тодор Димов. В решението на съда Бойко Борисов беше посочен поименно като ръководител на акцията.
<p>&nbsp;</p> <p>Към материалите по делото, гледано в Страсбург, близките на загиналия 48-годишен мъж бяха приложили интервю на Бойко Борисов от май 2004 г., в което той казва: <em>Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и ако отново се наложи такава ситуация, ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз</em>.</p> <p>Вината на българските власти бе посочена в два аспекта - неприлагане на стандарта за "абсолютната необходимост" при употребата на сила и неефективно разследване по случая. Веднага след получаването на присъдата от Страсбург главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за възобновяване на делото "Чакъра". Мотивите му са сходни с тези на Европейския съд, стана ясно на вчерашното им представяне пред ВКС.</p> <p>В искането бяха подчертани няколко безспорни факта: че полицейските сили са били многобройни срещу един-единствен човек; че са използвани мощни гранотомети срещу къщата, в която се барикадирал Чакъра; че разследването е непълно, тъй като не са разпитани "барети" от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) на МВР, за да не се разкрие тяхната самоличност.</p> <p>Делото за смъртта на Чакъра е водено от Пловдивската военноокръжна прокуратура, която го прекратява през 2005 г. Досега официалната версия по случая бе, че Чакъра се самоубил с граната, преди домът му да бъде атакуван с гранатомети. Новото разследване трябва да я потвърди или отхвърли.</p>

Коментари

  • пенчо

    18 Май 2013 18:10ч.

    а дано тоа пат буда да отвечава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БАНДИТ БОЙКО

    18 Май 2013 18:26ч.

    ГЕРБ изгуби изборите през всичките години на своето властване. За управление и дума не може да става 1.ГЕРБ изгуби 12 области, 600 000 гласа и 20 мандата. Не изгуби чест и достойнство, понеже ги няма.БСП отпрати ГЕРБ в изолатора, прибави 12 области, 200 000 гласа и 44 мандата, и за първи път ще има по 1 депутат в Кърджали и Разград. ДПС изгуби 126 000 гласа и 1 мандат, но за първи път ще има 3 депутати в София. “Атака” изгуби 140 000 гласа, но придоби 2 мандата и дълбоко чуждата роля на балансьор.СДС, ДСБ и РЗС изгубиха всичко. В нищото отидоха двете “К” – Костов и Кабаиванов (язък, тъкмо му научихме името). Десницата се самоизяде. Но преди това и през всичкото време лицемерничеше безспир. Хем изобразяваше опозиция на ГЕРБ (поради своето интелектуално превъзходство и естественото си отвращение към простащината), хем крепеше и обслужваше ГЕРБ (поради примитивен антикомунизъм и патологична русофобия). Десницата, титулувана “класическа”, викаше насърчително “Бойко, доубий мръсните комуняги!”. Вдъхновен от тази магическа доминанта, ДСБ пак се коалира с БДФ, който пък е официалният приемник и продължител на легионите на ген. Луков и фюрера Иван Дочев. И вместо да “доубият мръсните комуняги”, десните се самоубиха ритуално. Вресливото Яне като димка се издими и като флашка изпадна под бялото кожено кресло на Борисов. “Яне, на кого ни оставяш!”, простенаха иронично фейсбуците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сандино

    18 Май 2013 18:54ч.

    А.кой ще плати 50 хиляди евро на България за неправомерните действия на Бойко? А не трябва ли да му се повдигнат наказателни обвинения освен парите? Престъпниците в затвора! Докога прокуратурата ше се прави на сляпа? Кого обслужва тя? Народа или престъпниците?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щрак, скръц,пръц...

    18 Май 2013 20:05ч.

    Малиййй как се притега примката около вратлето на Будето....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бойко и Ванко -Смешката двамата , дето са си е...ли мамата !

    18 Май 2013 21:23ч.

    Боко е страхливец и сега до кръвното ще се прибави и Диабет .Иван Петров, тогавашния директор на РДВР-Хасково с докладна до прокуратурата замаза лайната , но те ги изцапаха и миризмата им се носи и до днес !Да им е хаирлия безплатно райе и конфискация на имуществото !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Казах условно, че ако има виновен .....

    18 Май 2013 22:03ч.

    Тогава в интервюто казах "Ако има някой виновен, това съм АЗ", но всъщност няма виновен, защото Чакъра се самоуби и поради тази причина нито АЗ съм виновен, нито АЗ съм АЗ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи