Станишев: Държавата трябва да се върне в икономиката

Станишев: Държавата трябва да се върне в икономиката
"Хората бяха принудени да излязат на протест срещу сметките си за ток, защото те усещат, че държавата не защитава техните интереси", каза в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него ГЕРБ само имитира управление и държавата по никакъв начин не контролира в момента ЕРП-тата. "Първо трябва да се установи ефективен контрол изцяло в сектора "Енергетика", но това няма да стане, като показват по телевизията как министър Делян Добрев ходи да проверява електромери", коментира Станишев.
<p>Според Станишев мярката за одържавяване на ЕРП-тата е крайна и би отнела много време.</p> <p>"Антимонополната политика ще бъде една от основните политики, на които ние залагаме в нашата политическа програма. Държавата трябва да се върне отново в икономиката", заяви Станишев.</p> <p>"Аз уважавам съдебната власт, за разлика от Бойко Борисов", каза Станишев и добави, че никога няма "да тръгне да звъни на прокурори", за да разбере как върви едно разследване.</p> <p>Според него сега Яне Янев изпълнява политическа поръчка на ГЕРБ. "Не знам какво са му обещали, но и той ще се окаже излъган", коментира още той и попита: "Кой е Яне Янев да ходи в прокуратурата и да казва - вие това не сте свършили?"</p> <p>Лидерът на БСП коментира и темата с терористичния акт на летището в Бургас и обвиненията срещу шиитската групировка "Хизбула".</p> <p>Според него резултатите са представени в един "смешен" доклад и нито един член на КСНС не е получил и ред относно атентата на Сарафово.</p> <p>"Това правителство, г-н Николай Младенов и г-н Бойко Борисов неведнъж са заявявали, че ще бъдат обявени при наличието на реални резултати за разследването - припомни Станишев. - Сега навън казват "Хизбула" е виновна, а у нас обясняват, че не е точно "Хизбула". Няма ли най-накрая да поемат отговорност за нещо", коментира лидерът на БСП.</p>

Коментари

  • умерен гражданин

    13 Фев 2013 17:15ч.

    В случая напълно подкрепям изводите на Станишев и дано да вземат власта отново и да видим на практика ще си спазят ли обещанията за национализация и повече държава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сандино

    13 Фев 2013 17:18ч.

    Станишев ,Станишев,как бих искал да ти вярвам! Много добре говориш и вярно! Само че знам как като управлявахте крадяхте като за световно.Вие и затова паднахте от власт,загубихте доверието на хората за по добър живот! Сега ГЕРБ крадат 10 пъти по вече от вас,въпреки чи им повярвахме на приказките за достоен живот.И те ни излъгаха! А иначе детето чудо,масончето Делянчо е една креатура на министър. И той не знае какво да прави в момента.Просто е смешник.Това са "златните" кадри на ГЕРБ тъпанарите! В момента живеем в една диктатура на бащицата Бойко. Пред нас са само Северна Корея и Куба! Само революция може да оправи нещата,въпреки че ще има реки от кръв! Един Народен съд би бил по меката форма за справяне с боклуците в България,които ни управляват и тероризират!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай Пендо Шопа

    13 Фев 2013 17:27ч.

    Другари ,че защо тогава капичнахме Социализъмчето ,щом сега пак ще го възстановяваме!!.....защо ги ручахме жабетата,??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Държавата -стопанин--Комунизма щеше да е факт!

    13 Фев 2013 17:53ч.

    Да се \"върне държавата в Икономиката\"-това означава още по-голямо насърчаване на Монополизацията.,самата Държава е един много Вреден Монопол....Така че НЕ може да се лекува болестта с повече от това, което е причината й!!.....Това което СПЪВА икономичеки България повече от 20 години е про-монополната нагласа в обществото ни.Всевъзможното Избягване на Конкуренцията е традиционната философия и практика и се приема за \"нормално\"от нас....Като се \"чака\" Държавата да се намеси да \"оправи положението\".........На тия нагласи залага и БСП и существува благодарение на тях!Защото Тя нокога нищо не е \"оправяла\" и няма как да \"оправи\",но може да експлоатира стереотипите на електората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Национализация

    13 Фев 2013 18:30ч.

    Да се национализират незабавно фирмите и имотите на Цветлина Бориславова (Бойкова) и на Моника Йосифова (Станишева), както и всички имоти и фирми на тоталитарно-комунистическата олигархия!!! Да се отворят бсички видиве досиета: исторически, политически, икономически, криминални на всички неототалитарни организации; на партиините проекти и техните функционери, на номенклатурния бизнес и олигарсите, на организираната престъпност и групировките, на браншови камари и съюзи, на синдикати, на федерации, БПЦ, мюфтийство, НПО-та....на всички стуктури, от които е изграден неототалитарния ОКТОПОД, наречен ПРЕХОД.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • грешно мислене!

    13 Фев 2013 18:35ч.

    Да се "национализират"-значи да се Одържавят.......т.е да се Предоставят точно на същия този "Неототалитарен Октопод"!!......защото той контролира Държавните институции........с Нашето мълчаливо Съгласие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Космополит

    13 Фев 2013 19:03ч.

    Държавната регулация като противовес на прекаленната либерализация е въведена в САЩ от Президента Рузвелт с идването му на власт през 1933 г. като средство за излизане от голямата депресия на САЩ: "След срива на борсата в разгара на Голямата депресия, Рузвелт показва своята обичайна енергия и въображение. Администрацията на Хувър заема типичната републиканска позиция, че държавата не следва да се намесва в свободните икономически отношения и че отделните щати и градовете трябва да поемат отговорността за предоставяне на помощи за безработните. Рузвелт иска от щатското събрание отпускането на 20 милиона долара помощ за справяне с безработицата, която влага предимно в обществено строителство с надеждата да стимулира потреблението и се повиши заетостта. Той казва, че помощите за безработните трябва да се предоставят от „Правителството не като благотворителност, а като социално задължение”." Впоследствие САЩ е в непрекъснат икономически възход до управлението на Бил Клинтън, които отменя регулативните мерки за банковата система. В резултат на това банковата система в САЩ се срутва и се достига до настоящата световна икономическа криза, която тръгна от банковата система и не ни е отминала и до сега. РЕГУЛАТИВНИТЕ МЕРКИ не означават одържавяване на икономиката, а поставянето й в определени защитни за държавата рамки, която тя по закон не следва да прекрачва.Регулацията на икономиката се прилага от всички модерни съвременни капиталистически икономики. Това няма нищо общо със социализма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Космополит

    13 Фев 2013 19:15ч.

    Българската икономика е в ръцете и се управлява от група монополисти (олигарси), които се интересуват единствено от собствената си печалба. Съзнавайки, че икономическата ситуация е пред срив, в последните години сме свидетели на интензивно изнасяне на капитали в чужбина, чрез изнасяне на производствата. Въпроса за налагането на строги регулаторни мерки в настоящия момент е въпрос на "живот и смърт" за икономиката в БГ. Това не е въпрос на желание и няма нищо общо с дилемата: социализъм-капитализъм. В настоящия момент в БГ икономиката е пагубно либерализирана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анти-космополит

    13 Фев 2013 20:40ч.

    по-добре "пагубно либерализирана",отколкото "ПАГУБНО РЕГУЛИРАНА"!!....за съжаление обаче -Тя НЕ е достатъчно либерализирана ...и точно в това е нейната "пагубност"!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анти-космополит

    13 Фев 2013 20:43ч.

    Регулаторните мерки увеличават силата на Олигарсите,защото Държавата е Техния инструмент!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анти-космополит

    13 Фев 2013 20:49ч.

    уважаеми Космополит,..В Америка има много Икономисти,които ,на много сериозно основание, смятат че Държавата(чрез намеса в Икономиката)е предизвикала Голямата Депресия 1929-33,....както и сегашната Икономическа криза!!.... не мисли, че твоето мнение е безалтернативно,и обезателно съответства на реалността!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи