Първанов: Пряка демокрация в партиите и нов изборен кодекс

Първанов: Пряка демокрация в партиите и нов изборен кодекс
„Загниването на сегашните български партии е в основата на проблемите на управлението и политиките. Загниването идва от кризата на идентификацията”. Това каза Георги Първанов, президент в периода 2002 - 2012 година, при откриването на инициираната от него дискусия „Български дебати: За националния успех”. Първанов подчерта, че е необходимо да се помогне за оздравяване на партиите и коалициите. Според него акцент в протестите е идеята за промяна и за написване на нов изборен кодекс.
<p>&bdquo;Ние сме готови да дадем домакинството си на един такъв дебат. Аз организирах дискусия за реформата на политическия модел и там идеите за промените на изборното законодателство бяха обсъдени.</p> <p>Трябва да се обсъдят промени в Закона за политическите партии &ndash; начин за финансиране на партиите, строг контрол, прозрачност. Много по-ефективен контрол върху средствата за партиите е въпрос, който трябва да бъде решен. Отделно ще правим дебат по темата за състоянието на партиите&rdquo;, заяви Първанов.</p> <p>По думите му безусловно трябва да се засили пряката демокрация вътре в самите политически партии.</p> <p>Георги Първанов зададе въпрос и дали все още стои въпросът за преучредяване на държавата.</p> <p>&bdquo;Възможно ли е това? Би ли било резултатно едно Велико народно събрание? Моят отговор е по-скоро &bdquo;не&rdquo;. Аз съм скептик. Смятам, че нашата Конституция не е изчерпана. Има неща, които трябва да се коригират.</p> <p>Аз самият съм предлагал корекции за правомощията на президента. Но ако някой е за президентска република, моля, нека да дебатираме. Ако някой е за долна и горна камара, нека дебатираме.</p> <p>Искам силен експертен дебат. Аз ще работя за това. В Конституцията трябва да залегнат нови постановки &ndash; например в какви случаи задължително се свиква референдум. Нека Конституцията да реши какво се случва със съдбата на подписката&rdquo;, заяви Георги Първанов.</p>

Коментари

  • Нане

    23 Sep 2013 3:44ч.

    Тарикат Гоце, седни си на дъто и се хвани някъде на работа, окрадохте България с вашата псевдодемокрация и сега си търсиш топло местенце пак до баницата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи