Президентът: Да не преувеличаваме проблема с ромите

Президентът: Да не преувеличаваме проблема с ромите
Да не преувеличаваме въпроса за българските роми, ние имаме стратегия за интеграцията им, твърди президентът Росен Плевнелиев пред "Нувел Обсерватьор". Той беше в Париж, където в понеделник се срещна с френския си колега Франсоа Оланд. В интервю за френското издание Плевнелиев обяснява, че България скоро ще се присъедини към Шенгенското пространство, чиито граници "пази по-добре отколкото други страни членки".
<p>На въпроса на "Нувел Обсерватьор" дали проблемът с ромите може да усложни двустранните отношения, президентът Плевнелиев отговаря: <em>Не, защото нашият подход е възможно най-справедливият. Френското и българското правителство работят заедно и този проблем на бива да се преувеличава. Във Франция има около 2000 български роми, 80 на сто от които пребивават напълно легално. Така че остават около 400 души, за които се опитваме да работим по възможно най-хуманния начин. Единствения</em>т <em>начин да уредим този въпрос е да интегрираме ромите.</em></p> <p>На въпроса на изданието какво разбира под "интеграция на ромите", българският президент обяснява, че <em>става дума да се намери икономическа перспектива за това население на европейско ниво, благодарение именно на структурните фондове. А България работи много сериозно по този въпрос. Ние имаме стратегия, адмирирана от нашите европейски партньори. Ние сме на път да стартираме първите трудове проекти, за да дадем възможност за обучение на ромите, така че да разкрием пред тях икономическа перспектива.</em></p> <p>На уточнението на "Нувел Обсерватьор", че въпросът за ромите е една от причините за забавеното влизане на България и Румъния в Шенген, Росен Плевнелиев отговаря, че <em>ние скоро ще се присъединим към Шенгенското пространство. Ако ние спазваме правилата, нищо няма да попречи на нашето присъединяване. България пази европейските граници по най-сигурния начин. По-добре, отколкото други страни в Европейския съюз, от наша гледна точка. Признанието на ЕС е осезаемо и много скоро ние би трябвало да преминем към втория етап на процеса, който ще ни позволи да се присъединим към Шенгенското пространство. Независимо дали говорим за валутен или данъчен, или за друг съюз, ние ще работим за една по-добра интеграция в Европа. Нямаме друг шанс в свят, който се развива толкова бързо. Пред Европа днес има големи трудности. Но след пет или десет години ще бъде по-лесно, защото решенията, които се вземат днес, са много отговорни.</em></p>

Коментари

  • Знаещ

    30 Яну 2013 20:16ч.

    Браво! Те това се казва оптимизъм, ама изглежда има и медицинско обяснение. На батко смехуркото... Иде ми да го цуна. Нямало било проблем... Значи не са проблем 850 000 паразитни биологически единици, които имат чужда на доминантното население етнокултурна идентификация. Не са проблем членовете на едно племе, в което раждането на деца от деца е нормална традиция и вътрешна работа на племето. Не е проблем, че тези близо 1 милион индивиди разрушават къщите, крадат реколтата, разрушават промишлени предприятия и опустошават цели региони на страната. И с това прогонват населението от тези места и го правят запустели региони т. к. след плячкосването не ги населяват, а се местят на други места, които да плячкосат. И това не е проблем за главата на нацията? Те такъв смешник не сме имали на такова високо място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • иван

    30 Яну 2013 20:38ч.

    къде пак ни е излагал смешко?Нямаме никакъв проблем с циганите-казва смешко-подготвили сме им едни пари за изборите,оставили сме ги да разграбват селата,плащаме им редовно помощи,без да искаме нищо ,освен да гласуват за нас,глупавите българи им плащат тока,водата,здравеопазването.Въобще нямаме никакви проблеми с циганите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самуил

    31 Яну 2013 18:12ч.

    Плевнелиев е безкрайно неудачен избор, с мътно комсомолско минало, престъпно натрупано благосъстояние и фалшифициран вот. Накратко, поставеният Плевнелиев е един напълно ненужен човек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сиси

    31 Яну 2013 18:35ч.

    Чехльо има вид на напълно весел и безгрижен човек! Нокакто аз такаи много хора се питат какво работи той и обкръжението му и защо харчи народни пари за вояажи и раходки,когато България е Парламентарна република. Напълнои излишна длъжност,а да не говорим за неговата заместничка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз казах

    31 Яну 2013 18:57ч.

    Президента все едно е напушен през цялото време.Розови лещи ли има -незнам.Но е назрял момента България да признае ,че имаме сериозен проблем с циганите и не можем да се справим.Трябва да поискаме международна помощ.Не с пари по някакви си програми ,които никога няма да заработят.Може да поискаме да ги \"осиновят\" ,за да се справят те т.к. са много по-демократични и с възможности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи