Партията на Кунева: Национализацията на ЕРП-та ще струва над 1 млрд. лв.

Партията на Кунева: Национализацията на ЕРП-та ще струва над 1 млрд. лв.
Партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" се обяви за въвеждане на единна сметка за ток и срещу национализация на ЕРП-тата, съобщи БНР. Експерти на партията са изчислили, че евентуална национализация ще струва повече от 1 милиард лева. Тази цена ще трябва да бъде платена от българските граждани, предупреди Тома Биков, член на Националния съвет на "България на гражданите".
<p><em>Г-н Станишев твърди, че държавата трябва да изкупи обратно електроразпределителните дружества. Те в момента се продават на борсата. Тази национализация ще струва на България повече от един милиард лева</em>. <em>Национализацията означава веднъж плащане на монополите и назначаване във всичките бордове на директорите партийните кадри на БСП, </em>коментира Биков<em>. </em></p> <p>От партията припомнят, че през 2009 г. Меглена Кунева, като еврокомисар по защита на потребителите, предлагаше единна сметка за ток, която да е ясна и разбираема за клиентите, за да се предотвратят възможностите за измами от страна на ЕРП-тата. 14 страни, членки на Европейския съюз, вече са я въвели, но и предходното, и сегашното българско правителство не предприемат законодателни инициативи за въвеждането й.</p>

Коментари

  • Росен Иванов

    12 Фев 2013 20:23ч.

    БСП и ГЕРБ ни закопаха! Станишев нещо напоследък виждам, че се приближава до Сидеров, което говори за всеобщата вълна от популизъм. Говорят си неща, които няма как да станат. А ГЕРБ дори спраха да говорят, защото така или иначе нищо не правят. Чакат 7 юли, когато ще има забавни цифри за олигархията, която постави Буда на власт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • GG

    12 Фев 2013 20:32ч.

    Уважавам те като журналист,но не ми пробутвай "мрътвата среда" като голяма боркиня за благоденствието на българския народ!Достатъчно и се видя отвсякъде умирисания задник,за да и правиш реклама на нея и онзи хитрец Даниел!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Будабаров

    12 Фев 2013 20:38ч.

    А, този Биков, сина на Румен Биков ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Емхоо

    12 Фев 2013 20:41ч.

    Който си мисли, че да замениш монопола с държавен такъв е спасение, значи нищо не е разбрал от историята. Нали до 1989 г. всичко беше държавно? А милиарда за изкупуване на ЕРП-тата от къде ще дойде? От нас, от нашите данъци, от къде другаде?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • svejarov

    12 Фев 2013 21:03ч.

    Станишев се изказа популистки.Това са частни инвеститори от Европа,как ще ги изгониш ,нали губиш доверие към бъдещите инвестиции.Просто трябва контрол и твърда ръка.Държавата да се кланя на потребителите ,а не на монополите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • krassimir

    12 Фев 2013 21:07ч.

    Не трябва да си завършил пожарникарското училище за направиш сметка, че нито има смисъл, нито има от къде да дойдат пари за приватизацията на ЕРП-та. БСП и лявото му крило Атака нещо са се объркали - ние сме в 21 век и членове на ЕС. На тези които държат на държавния монопол можем да направим акция за събиране на пътни разноски до КНДР. А ако някой се върне от там ще има да разправя....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йй

    12 Фев 2013 21:39ч.

    Изкушавам се да попитам "Емхоо" преди 1989 можел ли е да си плаща тока и парното без да взима заеми, само питам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гергана

    12 Фев 2013 21:59ч.

    Не съм по конспирациите, ама тука направо я виждам: ЕРП-тата са се договорили вече с ГЕРБ за цената, БСП влиза в схемата в ролята на доброто ченге, изкупуват, делят си комисионите и са си доволни. Пука му на Буда, че скоро няма да е на власт - той точно това иска, да се нагуши и да си гледа живота после.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наблюдател

    12 Фев 2013 22:32ч.

    Кунева - снахата на Иван Пръмов (Политбюро на БКП) мисли как аз ще си плащам сметката за ток? Стига бе, Биков, ти се бъзикаш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • коко

    12 Фев 2013 22:35ч.

    Биков - ти си идиот! Какво направи Албания - ИЗГОНИХА крадците от ЧЕЗ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • въпрос?

    12 Фев 2013 22:40ч.

    Гергана,ти ако си "във властта"така ли ще постъпиш-далаверка с комисионни...и "след мен-потоп"??.......Сигурно повечето от нас така биха постъпили ,иначе нямаше да обвиняват така лесно управниците че "Крадат".....Всеки съди по себе си??.......затова "всички крадат"....и толкоз!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До ЕМХОО

    12 Фев 2013 23:38ч.

    Ти живял ли си преди \'89? Защо никой не посочва печалбите на ЕРП-та? Колко милиарда са и защо отиват зад граница? Биха могли да остават и тук в България.И не разбрахте ли най-после, че никой външен няма да дойде да донесе? Всеки външен само ще изнася. Такава е философията и на капиталистите. И престанете да се плюете един друг! От това пак печелят само те. И не е вярно,че в Западна Европа няма държавни предприятия. Всичко което е от стратегическа важност е под държавен контрол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На топло

    12 Фев 2013 23:44ч.

    Биков, Кунева не само, че няма право да говори за енергетиката на България, но трябва да отиде на едно топло местенце, където да плаща докато е жива за закриването на блоковете на АЕЦ Козлодуй. Да не си мисли, че сме забравили нейната заслуга за това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чехльо от Аспен

    12 Фев 2013 23:49ч.

    Въпрос до г-н Биков Откога тетралчета взеха да разбират от енергетика и кое колко струва, та и мнение да дават по темата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чехльо от Аспен

    12 Фев 2013 23:51ч.

    Държавата просто трябва да намали цената на тока, така че печалбата им да не натхвърля 4%. Тогава сами ще ги разпродадат и то за едно левче предприятията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конкуренцията!?

    13 Фев 2013 0:58ч.

    чехльо,в коя епоха живееш,как Държавата ще определя цени в частната сфера??....Това че има Монополи като ЕРП е донякъде причинено от този тип мислене,като твоето!........КОНКУРЕНЦИЯТА е Гарант за най-ниската възможна цена ...и е ефикасна ЗАЩИТА на ПОТРЕБИТЕЛИТЕ от Злоупотреби!!...Не държавата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайманата

    13 Фев 2013 1:29ч.

    След като успях да прочета подробно какви са точно предложенията, смятам, че са разумни. И то не защото подкрепям като гражданин партията на Кунева, а защото просто звучат логично. Абстрахирайте се от това кой го казва и просто вижте предложенията: \r\n- Потребителите да не заплащат непотребена енергия, вода и други, което ще доведе до стимулиране инвестиране в инфраструктура, тъй като доставчиците ще имат интерес от намаляване на загубите по трасето.\r\n\r\n- Да се забрани на монополистите да прехвърлят отговорностите си на гражданите – санкцията да е за нередовния клиент, а не да страдат неговите съседи, каквито са казусите с топлофикациите.\r\n\r\n- Топлофикациите да заплащат наем на собствениците на имоти за преминаване на инфраструктура през жилищата им, като така се компенсира такса, напр. “сградна инсталация”.\r\n\r\n- Отчуждаване на собственост за инфраструктура да става единствено по пазарни цени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гърлянски

    13 Фев 2013 1:39ч.

    За паметливите - ЕРП-тата нахлуха през мандата на НДСВ и ДПС, когато главен секретар на МВР беше титаничният Боко. Кунева ли ще тръгне срещу ЕРП-тата! Ще ги брани като Александър Матросов!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчев

    13 Фев 2013 4:55ч.

    Къде са парите взети от продажбата на ЕРП-тата? Който е взел парите, да ги откупи. Ако е сключил неудачна за България сделка- да си плати. Трябва да се заинтересуваме къде са парите от всички останали продажби, включително и продажбата преди 3 месеца на дялове от ЕРП. Излязоха и други мръсотии- държавата (незнам коя точно институция) включва свободно, против всички закони допълнителни % (казваше се данък) върху цената на тока, да не говорим за ДДС. Дали за всички оскъпявания имат документ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПАВЛИН ПЕТРОВ

    13 Фев 2013 8:18ч.

    ГЕРБ И БСП си прехвърлят топката отново пред хората,и си правят тайно разпределяне на държавата.Докато хората са на протест те разделят техните пари за изборните си кампании.ГЕРБ харесва монопола и го налага през цялото време от както е на власт.Има дадено адекватно предложение на проблема те не го приемат,защото не им изнася личната изгода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Milly

    13 Фев 2013 16:57ч.

    На мен ми се струва много разумно предложението им. Ако се въведе единна сметка така ще знаем за какво отиват парите ни. Извинявайте, но преди да \"хейтвате\" всичко, що е казано, помислете малко. Стига сте гледали само кой го казва, ами се опитайте да чуете какво казват? Не е ли истина, че плащаме огромни сметки за ток и парно, а никой не ни дава гаранция, че това е точно нашата сметка? Искате да ми кажете, че ако използвам три крушки за осветление и имам един хладилник, ще плащам 150, че и отгоре лева ли?! Защо не престанем да се плюем и мразим кой кого харесва, а не се замислим какво ще доведе до максимално добри резултати? А именно единната сметка смятам, че ще доведе до това... Както и правото да избираме от кого да купуваме ток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • etil99

    14 Фев 2013 20:44ч.

    Много интересни коментари. Смята ли някой, че ако се поогледат действителните финансови резултати на ЕРП-тата, няма да се окаже, че невнесените данъци върху печалбата не са повече от милиард? И кой казва, че на Запад нямало национализации? Във една Франция например, е сравнително често явление нещо като не върви - държавата да го изкупи. Просто го наричат етализация. И никой не го смята за комунистическо, за нецивилизовано, а за това че никой не се страхува, че по този начин ще отблъсне чуждестранните инвеститори - това въобще не го и споменавам. Ако се замислим - всъщност в България сякаш няма никакви чуждестранни инвеститори. Просто ограбеното и изнесено от България се връща маскирано под някаква форма, обикновено във вид на офшорка, зад която обикновено стоят българи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • etil99

    14 Фев 2013 20:46ч.

    Много интересни коментари. Смята ли някой, че ако се поогледат действителните финансови резултати на ЕРП-тата, няма да се окаже, че невнесените данъци върху печалбата не са повече от милиард? И кой казва, че на Запад нямало национализации? Във една Франция например, е сравнително често явление нещо като не върви - държавата да го изкупи. Просто го наричат етализация. И никой не го смята за комунистическо, за нецивилизовано, а за това че никой не се страхува, че по този начин ще отблъсне чуждестранните инвеститори - това въобще не го и споменавам. Ако се замислим - всъщност в България сякаш няма никакви чуждестранни инвеститори. Просто ограбеното и изнесено от България се връща маскирано под някаква форма, обикновено във вид на офшорка, зад която обикновено стоят българи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • протест-ант

    18 Фев 2013 10:39ч.

    Конкуренцията и свободното ценообразуване са хубаво нещо. Но как ще бъдем сигурни, че 3 или повече играча на пазара всъщност не са постигнали картелни цени, ако щете, негласно? И тогава високите цени са ни сигурни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пп

    18 Фев 2013 17:54ч.

    Милиард лв. е смешна сума за електроразпределителната мрежа на България. Друг е въпросът, че България нищо не им дължи и този милиард няма нужда да се дава. \r\nБългария се нуждае от народно правителство и след 5 месеца ще го има. Хората се преситиха от десни управления, които ограбиха и съсипаха България. \r\nОтново е време сощиалистите да спасяват България. Единствената партия и единственият лидер, който е показал, че може да ръководи България в името на народа и да постига отлични резултати и в най-тежка международна обстановка. Да дадем властта на кадърните, честните и можещите. Няма друг български политик с толкова високо международно доверие. Няма друг период освен управлението на Станишев, в който България да се е ползвала с толкова високо доверие и на институционално и на частно ниво. България беше приета за член на ЕС при Станишев, самият Станишев беше приет на най-високо ниво от всички световни лидери, България по времето на Станишев се ползваше с доверието на чуждите инвеститори - на 28 млрд. евро беше оценено това доверие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Найден Кръстев

    18 Фев 2013 19:56ч.

    Не разбирам, защо във форума има такова ожесточено спорена за частни или държавни ЕРПЕта! Дори в Америка Електрическата компания е почти одържавена, защото това е един от стратегическите икономически държавни лостове и е преценено че трябва да е под преките протекции на правителството. Защото виждате какво става в България. На практика монополизма на частните фирми, надминава по експлоатация всякаква държавна политика в рапределението!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи