Оттегляме се от проекта "Бургас-Александруполис"

Оттегляме се от проекта "Бургас-Александруполис"
България се оттегля от проекта за нефтопровода Бургас-Александруполис, реши на първо четене Народното събрание. Така мнозинството подкрепи предложението на правителството за прекратяване на българското участие. "За" решението гласуваха 115 депутати, а "против" се обявиха 25 народни представители - само от БСП, съобщава БНР. Решението доведе до скандал между депутатите от левицата и десницата.
<p>Депутатът от БСП и бивш енергиен министър Петър Димитров запита защо парламентът взема това решение сега, когато България се тресе от протести. <em>Закъде бързаме</em>?, каза Димитров. Според него отговорът е ясен: <em>Няма друг път в България да има толкова антируско мнозинство и такова антируско правителство и страхувайки се от това, правите всичко възможно по политически причини да спрете този проект. Тоест вие ни режете от ресурси и технологии</em>, заяви Петър Димитров, цитиран от "Дарик".</p> <p>Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви обаче, че <em>България плаща пари за несъществуващ проект, че няма Бургас-Александруполис и се извежда руската резидентура с пари на българския данъкоплатец. Това е, за което скачат тези хора отляво и ни наричат национални предатели</em>, изтъкна съпредседателят на "Синята коалиция". <br /> <br />Въпреки че депутатите поискаха министрите в оставка Симеон Дянков, Делян Добрев и Нона Караджова да участват в заседанието, само Дянков дойде в парламента. Той определи проекта Бургас-Александруполис като неизгоден и аргументира становището си и с документи, подписани от руската страна.</p> <p>Проектът е финансово неосъществим и ако беше реализиран, щеше да бъде бреме за България и другите участници, заяви Симеон Дянков. Той прочете част от дебати в проектната компания от 2009 г., за да подкрепи тезата си. От тях става ясно, че представителят на руския собственик коментира, че благодарение на някои неблагоприятни развития на други такива руски проекти няма възможности и планове да се увеличава износът на петрол от "Роснефт" през Черно море и по този повод от 2009 г., когато е проведен разговорът, до 2030 г. няма да има възможност руската страна да гарантира повече от 2-2,5 млн. тона на година. Което, казва руският представител, не е достатъчно на този етап, за да се дават гаранции за пълненето на тръбата.</p>

Коментари

  • Като е толкова изгоден тоя проект, защо Петър Димитров не си направи фирма и да го реализира? Ще спе

    07 Март 2013 19:26ч.

    Май Петър Димитров е в кюпа с милионните комисионни, обещани от Русия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • .

    08 Март 2013 2:02ч.

    Въпросът откъдето и да го погледнеш е преди всичко политически. Няма нещо неизпълнимо, в която и да е област, ако я има т.н. политическа воля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи