МВР: Няма разследване срещу земеделския министър. Журналист от в. "Сега": Стоя зад тази информация

МВР: Няма разследване срещу земеделския министър. Журналист от в. "Сега": Стоя зад тази информация
Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) категорично не разследва министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, се казва в изявление на МВР по повод публикацията на в. "Сега". Според МВР в момента ОЛАФ проверява сигнал за евентуални нарушения при възлагане на обществена поръчка на стойност 48 хил. лева за изработване и поддържане на страница на Програмата за развитие на селските райони във Фейсбук и Туитър, но "проверките се извършват срещу икономически оператори, а не срещу физическо лице, освен ако то самото не е икономическият оператор".
<p>Договор с избраната за изпълнител фирма по тази поръчка е сключен на 12 януари 2012 г. Във връзка с проверката от ОЛАФ е поискано съдействие от дирекция АФКОС-МВР (национална контактна точка с Европейската служба за борба с измамите) за предоставяне на конкретна информация с цел изясняване на достоверността на изнесеното в сигнала, се казва в изявлението на МВР.</p> <p>В кореспонденцията между ОЛАФ и АФКОС не се споменава за разследване срещу министъра на земеделието Мирослав Найденов, категорични са от МВР.</p> <p>По повод информацията на в. "Сега", че &bdquo;нареждането за разследване е дадено лично от генералния директор на ОЛАФ&ldquo;, от МВР обясняват, че проверките, по които работи ОЛАФ, се откриват със санкция на генералния директор.</p> <p><em>Не може да се твърди, че&nbsp; Джовани Кеслер е знаел за сигнала при посещението си в България на 27-28 септември 2012 г., тъй като решение за откриване на проверката по визираната поръчка е подписано от него повече от месец след това &ndash; 31 октомври 2012 г. </em><em>Уточняваме още, че действащата към онзи момент наредба изисква при подобни обществени поръчки (под 50 хил. лв.) да се съберат 3 оферти с предложения в рамките на прогнозната стойност &ndash; 48 хиляди лева. Така че в това отношение процедурата е спазена. </em><em>Всички факти, посочени дотук, са предоставени на Европейската служба за борба с измамите, </em>заявяват още от МВР.</p> <p><img src="/uploads/editor/SLAVCHO.jpg" alt="" /></p> <p><em>Журналистът от в. "Сега" Светослав Терзиев</em></p> <p><em>Стоя зад тази информация, която е публикувана на първа страница във вестника. Извършва се проверка за използване на средства не по предназначение на европейските фондове. Какво ще излезе от тази проверка, е друг въпрос, но в момента се събира информация. Поискана е информация от АФКОС още през декември. Всичко това, което пише във вестника... И преписката си продължава, така че какво отрича министърът, не мога да разбера</em>, коментира междувременно журналистът от в. "Сега" Светослав Терзиев пред БГНЕС.</p> <p class="justified">Той изтъква, че министърът като юридическо лице носи отговорност за използването на бюджетите и на европейските средства по предназначение. <em>Когато 50 хил. лв. се дават без конкурс, за да се направи някой профил във Фейсбук или в Туитър &ndash; нещо, което става без пари, всяко дете го прави без пари, това може да предизвика въпроси. И по тези въпроси ОЛАФ иска отговор &ndash; нещата са много прости</em>, категоричен бе Светослав Терзиев.</p>

Коментари

  • Космополит

    12 Фев 2013 21:16ч.

    Думите "Разследвам" и "Проверявам" са синоними. Според бълг. тълк. речник "Разследвам = проверявам, изследвам, издирвам, правя анкета, правя дознание, разпитвам". ОЛАФ не е следсвена служба в приетия в МВР мисъл. Европейската служба за борба с измамите е административен разследващ орган. Тя няма съдебни или дисциплинарни функции и не може да принуди държавните обвинители да предприемат действия. Въпреки това ЕК стриктно се съобразява с резултатите от нейните проверки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • .

    13 Фев 2013 0:54ч.

    С други думи Нищо конкретно не следва от проверките на ОЛАФ освен констатирането на факта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Letaduilban

    13 Фев 2013 1:26ч.

    Ма, много алчен ровещият в задниците на чифтокопитни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи