Комисията на Яне Янев подаде сигнал срещу трима прокурори

Комисията на Яне Янев подаде сигнал срещу трима прокурори
Парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта е подала сигнал срещу прокурорите Георги Тафров, Христо Граматиков и Стойчо Ненков. Това съобщи председателят й Яне Янев след среща с главния прокурор Сотир Цацаров, предаде Агенция „Фокус”. Янев уточни, че над тези прокурори е оказван натиск, имало и данни за подкупи.
<p>Става въпрос за трайна енергийна корупционна схема 2004-2007 г., но комисията е продължила да прави проверки и за годините след това. Схемата е била по време на четирима енергийни министри, твърди Яне Янев.</p> <p><em>Има фрапиращи неща, когато Борис Велчев е бил в процедура за избор на конституционен съдии, изглежда е имало много големи безобразия, </em>обяви лидерът на РЗС и председател на парламентарната антикорупционна комисия.<em> Делото, което внесохме, е 35 тома, а експертизата е 700 &ndash; 800 страници и, забележете, само за четири дни Стойчо Ненков е прекратил досъдебното производство, а Христо Граматиков за 7 &ndash; 8 дни. Това е за енергийната мафия и за тези 90 милиона, с които е ощетена държавата. Става въпрос за трайна корупционна схема за износ на енергия от 2004 &ndash; 2007 г., като се вижда, че в този период НЕК е предоставил правото си на швейцарската ирма EFT-AG да търгува с електроенергия, която е миксирана &ndash; от АЕЦ &bdquo;Козлодуй&rdquo;, от ТЕЦ-овете, зелена енергия и е продавана на по-ниски цени. Тази фирма е получавала 8 млрд. мегават часа за този период, на цени между 30 и 70 на сто по-евтини от това, което консумират потребителите на електроенергия</em>, каза още Янев.</p> <p>Единият от прокурорите, замесени в схемите с износ на енергия, Христо Граматиков, по същото време е завеждал Първи отдел &bdquo;Противодействие на корупцията&rdquo; във Върховната касационна прокуратура. Янев обясни, че има данни, че Граматиков се е намесвал и е правил опити да въздейства по време на разпити във връзка с делото за износ на енергия в големи количества.</p>

Коментари

  • По-добре иди направи еднасвирка, вместо да се правиш на мъж

    11 Фев 2013 20:14ч.

    А кой беше тоя тарлапутник на снимката?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мими

    11 Фев 2013 20:36ч.

    Тази политическа гювендия явно иска да си осигури депутатско местенце за следващия парламент от квотата на ГЕРБ! Това нятягане и лъскане пред ГЕРБ не е напразно! Иначе вашата фалшива партийка не може по веч да спечели нищо в следващия парламент,защото този и оня с очилата до него се изсраха на членовете на РЗС!Чудя се само кой ден ще те гръмнат или случайно ще те блъсне някоя кола!Ненормалник долен! Не случайно хората са казали-що е маке,все е лайно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи