ЕК започна 12 наказателни процедури срещу България

ЕК започна 12 наказателни процедури срещу България
Европейската комисия е започнала 12 процедури срещу България заради забавяне в прилагането на европейските директиви по време на управлението на ГЕРБ, пише в. "Сега". За две от тях, свързани с либерализацията на енергийния сектор, страната ни е заплашена от глоба по 16 896 евро на ден.
<p>За първи път в доклад за изпълнението на плана за действие през първото тримесечие на 2013 г. се признава, че една от причините за забавянето на хармонизирането на българското законодателство с европейското е продължителното вътрешноведомствено и междуведомствено съгласуване на проекти на актове, особено в случаите, когато в изготвянето на текстовете са ангажирани две или повече министерства и комисии. Докладът ще бъде гласуван днес от правителството. За част от неизпълнените мерки авторите му се оправдават с предсрочното разпускане на парламента, заради което не са приети четири проектозакона.</p> <p>Само за последната половин година Европейската комисия е започнала шест процедури - в областта на енергетиката, околната среда, конкуренцията и цифровизацията. Пет от тях бяха образувани в един и същи ден през януари - две в областта на енергетиката, две в околната среда и една при конкуренцията.</p> <p>Най-сериозно забавяне България има в приемането на наредбите, свързани с третия енергиен либерализационен пакет. Сроковете за прилагане на европейското законодателство изтекоха още на 8 март 2011 г. Брюксел на няколко пъти поиска от правителството на Бойко Борисов да отвори пазарите на газ и електричество за нови оператори, но това така и не се случи.</p> <p>Малко преди падането на правителството бившият икономически министър Делян Добрев обвини Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за провала в изпълнението на европейските изисквания - изготвянето на няколко наредби. Това беше и една от причините за освобождаването от поста на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев.</p> <p>От друга страна, кабинетът "Борисов" не успя да преструктурира Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), което да позволи либерализация на пазара.</p> <p>Авторите на доклада са оптимисти обаче, че скоро може да се очаква спирането на седем от наказателните процедури, <em>тъй като България е изпълнила задълженията си и Европейската комисия е уведомена за това</em>.</p>

Коментари

  • Виновниците за сегашната катастрофа са тези, които гласуват за ГЕРБ.

    24 Апр 2013 18:24ч.

    Да извадим имената и снимките на гласувалите за ГЕРБ, и да ги сложим в Интернет.\r\nВиновниците за сегашната катастрофа са тези, които гласуват за ГЕРБ.\r\nТези, които гласуват за ГЕРБ са за психиатрията. Те са виновни за идването им на власт. Гласуващите за ГЕРБ ще са виновни и ако пак дойдат на власт и се започне пак голямото крадене. Така, че виновниците са тези, които гласуват за тях. Тези, които гласуват за ГЕРБ си имат имена и снимки. Да ги покажем на цяла България! Нека се знае кои са виновни за бедността, корупцията, безнаказаността. Това са те - гласуващите за ГЕРБ! \r\nДа ги извадим на светло. Снимките с имената им - по стените, по оградите, на трансперанти и табла, и в Интернет! Всеки да може да ги види. Още преди изборите! Хайде, хакери! Сега е момента! Да спасим България от тая чума ГЕРБ! \r\nВсички, всички, които гласуват за ГЕРБ - имената и снимките - в Интернет! Също и да ги разлепим навсякъде, където може. Нека се знае кои са виновни за тежкото положение на народа! Да започнем със списъците с техните членове. Знаем от къде да ги вземем! После ще сложим и снимките им. \r\n

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГЛАДУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ

    24 Апр 2013 18:27ч.

    ИМАМЕ ВОЛЯ ДА КРАДЕМ - ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    24 Апр 2013 21:16ч.

    Всичко е възможно.Но използването на тези документи до 12 май, подсказва и за политически игри на опозицията. Фактите валят, но колко от тях са истински ще разберем поне след 6 месеца.Дори да бъдат опровергани, каквато е практиката, авторите първо бият по рейтинга на България, чак след това по последната управляваща партия, нали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тошко

    24 Апр 2013 21:37ч.

    Гласувайки за ГЕРБ означава, че съм против ТЕРОРИСТИЧНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ БКП(преименувала се на БСП)! На тяхната съвест лежат избити стотици хиляди интелектуалци. Благодарение на тях сме вече 67 години в мизерия и червено комунистическо робство. БСП е ПРОКЛЯТИЕ за Бълталия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да му го на

    24 Апр 2013 21:49ч.

    Бай Тошко, терорист е Бойко Методиев Борисов - участник в срамния възродителен процес на НРБ, избил хиляди и изгонил други стотици хиляди от домовете им - жени, деца, старци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sibila

    24 Апр 2013 22:47ч.

    До Тошко: Гласувайки за ГЕРБ означава, че подкрепяш полицейщината, мутризацията и некадърността...Ако наистина искаш да кажеш не на комунистическото робство и БСП/БКП, гласувай за ДСБ, другото е фарс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анонимен

    25 Апр 2013 1:05ч.

    Тошкоооо много си прост, щом като пишеш тук значи и четеш, но щом като четеш би трябвало и да можеш да правиш анализи, но това не е задължително. Когато пишеш за БКП-БСП-БКП, огледай се около себе си и по-нагоре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи