БСП: По-лош от държавния е частният монопол без контрол

БСП: По-лош от държавния е частният монопол без контрол
По-лош от държавния е частният монопол, който не се контролира. Отговорност за това политически носи правителството, а в рамките на управлението на ГЕРБ този процес продължи и се задълбочи. Това коментира лидерът на БСП Сергей Станишев по повод гражданските протести против високите сметки за ток, съобщава БГНЕС.
<p>Тези протести означават, че хората нямат доверие в способността на държавните институции да защитят техния интерес, заяви лидерът на БСП.</p> <p>Според него в този си вид Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е показала, че не може да осъществява контрол, той не е ефективен. Станишев припомни предложението на БСП председателят на комисията да се избира от парламента, за да има ефективен парламентарен контрол.</p> <p>Ще внесем предложение за специална анкетна комисия, която да провери как държавата изпълнява контрола на ценообразуването и как се изпълняват приватизационните договори, каза още Сергей Станишев. Той посочи, че през 2011 г., когато са продадени последните държавни дялове в "ЕВН-България", това е станало на цена 1632 лв. за акция, а когато се извършва основната приватизация, цената е 4600 лв. Само тази сделка е ощетила държавата поне със 180 млн. лв. тогава, въпреки нашата позиция обществото остана доста пасивно, медиите включително, заяви лидерът на БСП.</p>

Коментари

  • Fronton

    13 Фев 2013 2:11ч.

    Как може да има хора на такива елементарни внушения да се връзват.Частният монопол бил по-лош от държавния?!То монополът по начало е лошо нещо ,но от държавния по-страшно няма!Частникът можем да го заклеимим,да го съдим,монополът да му отнемем ;а държавния? Ами ДЪРЖАВАТА МОЖЕ ДА СИ НАПИШЕ ЗАКОНИ КАКВИТО ИСКА.И да узакони монопола във вид какъвто желае вовеки.А и това ще се представи като `благо за обществото`.Не бъдете наивници!Тоталния монопол го живяхме 45 г.,това ли искаме?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ue

    13 Фев 2013 3:28ч.

    Частният монопол е монопол. Държавният не е. Държавният зависи от избори и парламент. Сега частните телевизии взимат от държавата повече пари от обществените. Защото обществените зависят от парламента. И всяко правителство може да подкупи частните. Държавата е най-големият рекламодател. Нека дружествата да са обществени но пазара да е либерален и всеки частник да може да сложи жици и трафопостове и да продава по-евтино. Нали така си съгласен. Така няма да е монопол. А сега обществото е вложило 10-милиарда в мрежа и тази мрежа трябва да се изплаща за да има нова, а то какво стана - тези 10-милиарда бяха харизани на чужденци без да платят тези вложения. И парите които печелят са кражба от вложеното от обществото. Да си построят своя мрежа и да продават по-евтино от държавата. Що частното е по-добро. Никой не им пречи. Никой не им пречи и магистрали и спортни съоръжения да строят. Историята е доказала че без държава няма държава и култура и спорт и икономика .. Само пустиня и канибали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • държавата е мафия

    13 Фев 2013 4:18ч.

    A от БКП/ДС/ДКМС по-лошо няма! ПРЕХОД-ът е тоталитарномафиотски режим на бившите комунисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Fronton

    13 Фев 2013 5:39ч.

    ue,вярно е това което пишеш.Разумно е и е приятно да четеш разумни хора.Аз съм силно противокомунистически настроен, но когато се случи това с ЕРП и аз избухнах.Те не произвеждат ток,имат готовата преносна мрежа и получават клиентите като монополисти.Какво направиха те за да застанат по средата и да прибират печалби.Платили са!Първо колко и на кого и второ,който не е изградил нещо,той само ще изцеди и ще си замине.Ние просто сме в особена ситуация - при нас не е имало конкуренция и пазар,фирмите не са се изграждали и развивали.Идват някакви наготово.Може би трябваше стъпка - по стъпка.Не зная ,нямам рецепта.Но настоящият модел не е добър.Със всички средства обаче трябва да подкрепяме конкерентност.Защо потребителя да не може да сключва директно доковор с произовдителя на ел.енергия-ето един път към конкурентност.\r\nПриятна вечер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пп

    13 Фев 2013 16:17ч.

    Като нямате рецепти спрете да дрънката глупости за хубавата приватизация и страшната държава. Класическият либерастки капитализъм умря в средата на миналия век. Погребаха го първо в САЩ през 30-те, а след войната и в Европа и си осигуриха 40-50 г. растеж, докато не се натресоха новите либерасти. Последните години показват, че и тях скоро ще ги изринем, надявам се завинаги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 13

    13 Фев 2013 17:13ч.

    За разлика от "FRONTON"аз съм силно прокомунистически настроен но това не ми пречи в случая да изразя пълното си съгласие с него.Една позорна и долна практика да се раздържавява всичко под масата включително и от правителства на наследниците на БКП.Затова ако партията на Станишев действително национализира не само енергоразпространението но и други важни отрасли като военно производство,премахне частните нотариуси и частните мутри зовящи се частни съдебни изпълнители ,отново ще дам доверието си на тях!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истински Либерал

    13 Фев 2013 17:18ч.

    пп,надявай се ......но скоро ще бъдеш неприятно изненадан!...Изринат ще бъде Държавния капитализъм (който си е чист Социализъм) и ще бъде утвърден наново свободния пазар.....не псевдо-"либералния"модел,където пзк Държавата играе основната роля в Икономиката......Точно това нислене ,като твоето,подхранва възможността за Монополи,като ЕРП-тата и др.....разбира се, ВСЕКИ би се стремял да ИЗБЕГНЕ КОНКУРЕНЦИЯТА,използвайки Държавата за тази цел,ако обществото му позволява!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи