789 лв. била средната заплата през декември. 6 на сто от българите не могат да изплащат заемите си

789 лв. била средната заплата  през декември. 6 на сто от българите не могат да изплащат заемите си
789 лв. е средната работна заплата за последните три месеца на 2012 г., сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от БНР. Това е с 8,5 на сто повече в сравнение със същия период на 2011 г. За периода октомври - декември на миналата година най-много са се увеличили заплатите в образованието, здравеопазването и социалната работа, отчитат от НСИ.
<p>&nbsp;</p> <p>В сравнение с последното тримесечие на 2011 г., НСИ отчита увеличение на заплатите в частния сектор с почти 11 на сто, а в обществения - с почти 4 на сто. В края на 2012 г. най-висока средна работна заплата са получавали хората, които се занимават със създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщения. Техните доходи от трудов договор са били средно 1832 лв., отчита статистиката.</p> <p>На второ място, със среден месечен доход от 1561 лв., се нареждат заетите с производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива. На трето място по&nbsp; доходи, с 1503 лв. средна работна заплата, са финансовите и застрахователните дейности.</p> <p>Най-ниско платени в края на 2012 г. са били заетите в хотелиерството и ресторантьорството - с 518 лв., както и административните и спомагателните дейности - там средната работна заплата е била 504 лв. на месец.</p> <p>Министерството на финансите е съгласно да бъде въведена долна граница за минималната заплата - 35 на сто от средната, но не одобрява идеята горният праг да е 55 на сто. Това е записано в официално становище на Финансовото министерство. Вчера стана ясно, че по този въпрос има разногласия със Социалното министерство, уточнява Българското национално радио.</p> <p>Според изследване на кредитни експерти 6 на сто от българите са в пълна невъзможност да плащат вноските по заемите си и не виждат промяна в следващите три години. През 2012 г. най-много са кредитите на стойност от 10 до 30 хил. евро с период на изплащане до 20 г., показват експертните данни.</p> <p>Експертите препоръчват, когато гражданите теглят заеми, вноската да не превишава 30 на сто от месечния им доход.</p>

Коментари

  • Стамат

    13 Фев 2013 0:24ч.

    Това е възможно вярно ,(доколкото може да се вярва на стъкмистиката) поради факта че си увеличиха заплатите агенцийките,министерствата министрите и народното събрание! Останалите цифри са тотално неверни както за частния сектор така и за другите държавни сектори! Като се има в предвид че заплатите на гореизброените търтеи е от порядъка на 1500-3000 лв.,че и по вече, затова е възможно средната заплата да има такива огромни размери!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Китин Муньос

    13 Фев 2013 0:59ч.

    789 средна заплата? Тия луди ли са или ще полудават? Че аз ако вземам толкова ще съм цар направо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 11

    13 Фев 2013 2:41ч.

    Нетната ми заплата е 237лв.0.67стотинки,немога да си купя 2цигари от цигарите на буда.Каква е тази статистика незнам,има и една народна поговорка ,на тъпана ли да вярвам ,или на х..у..я...си .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 4B

    13 Фев 2013 2:41ч.

    Само НОИ може да каже каква е средната заплата и каква е безработицата. Според плащанията при НОИ, иначе според стъкмистиката имаме 300хиляди компютърни специалистки които заработват над 10-милиарда лева. А това го няма никъде. Някакъв невидим Майкрософт и Епъл. Демек половината от БВП ни е от нови технологии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мони

    13 Фев 2013 17:02ч.

    4В,НОИ не може да каже каква е реалната безработица,защото при тях се водят само тези които са освободени от 1-2 години! Съществува огромна армия от безработни които никой никъде не води и които не влизат в данните на Стъкмистиката!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дон Дуков 2

    13 Фев 2013 18:57ч.

    Високата средна заплата вдига минималната, оттам данъците ... и намалява пенсиите - тука е скрито кучето!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 4B

    14 Фев 2013 1:54ч.

    НОИ може да каже кой работи и каква му е заплатата. Според осигуряващите се и осигуровките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи