Завещано от "Промяната": Шест пъти скачат сметките за ток през 2023 година

Завещано от "Промяната": Шест пъти скачат сметките за ток през 2023 година

Поели сме ангажимент пред Брюксел с Плана за възстановяване и устойчивост, че домакинствата трябва да излязат на свободния пазар

Следвайте Гласове в Телеграм

Сметките за ток за битовите потребители може да нараснат над шест пъти през следващата година. Това ще стане, ако изпълним поетите пред Брюксел ангажименти за преминаване на домакинствата на свободния пазар на електроенергия. Ангажимент за това е поет от последното редовно правителство и е записан в одобрения от Европейската комисия План за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

В частта за либерализация на пазара на дребно в ПВУ е записано, че ще бъде извършен “постепенен и поетапен преход към либерализиран пазар на електроенергия до 31 декември 2025 г., чрез постепенно премахване на регулираните цени за битови клиенти, в условията на либерализиран пазар на електроенергия на едро в два последователни етапа (през 2023 г. и 2025 г.) и прекратяване на определянето на енергийни квоти за доставка на регулиран пазар от КЕВР”.

Според енергийни експерти, които “Труд news” потърси за коментар, това означава, че доставчикът на електрическа енергия на домакинствата, крайният снабдител, ще излезе на свободния пазар, а няма да купува ток на цена, която КЕВР определя.

Тоест цената на тока за бита ще бъде каквато е на свободния пазар, плюс дължимите такси за доставката и ДДС. Това представлява първият етап от либерализацията на пазара.

На втория етап от либерализацията на пазара, от 2025 г. домакинствата ще могат сами да избират кой да им доставя електрическа енергия и ще могат да сменят доставчика си.

От 1 юли токът за бита поскъпна с около 3%, като дневната тарифа за “Електрохолд Продажби” АД е 0,11146 лв. за киловатчас, абонатите на “ЕВН България Електроснабдяване” ЕАД плащат 0,10917 лв., а на “ЕНЕРГО-ПРО Продажби” АД - 0,11311 лв. за киловатчас.

Всички тези цени са без ДДС и по принцип се определят за период от една година - трябва да важат до края на юни 2023 г. Това означава, че в момента най-високата цена за бита е 113 лв. за мегаватчас.

Същевременно в четвъртък цената на електроенергията на Българската независима енергийна борса в пазарния сегмент “Ден напред” беше над 730 лв. за мегаватчас. Това означава, че ако сега битовите потребители са на свободния пазар, трябва да плащат над шест пъти по-високи сметки за ток. Ако сега едно домакинство през лятото плаща за ток по 80 лв. на месец, догодина ще трябва да плати 480 лв. През зимата, ако семейството се отоплява на ток и плаща по 200 лв. на месец, след либерализацията на пазара ще плаща над 1200 лв. на месец.

Тези сметки ще бъдат непосилни за по-голямата част от хората в страната. Затова при предишното правителство редица политици обясняваха, че трябва да има правила за определяне на “енергийна бедност”. И хората, които са енергийно бедни, за получават някакво подпомагане. Това обаче няма да реши проблема, защото в България не само бедните, а дори и хората със средни доходи не могат да си позволят да плащат месечни сметки за ток от 480 лв. през лятото и 1200 лв. през зимата.

Средната заплата за страната през юни е 1710 лв., което след данъци и осигуровки прави 1327 лв. Това означава, че ако в едно семейство и двамата родители да работят на средната заплата, половината от доходите им ще отиват само да ток, вода и телефон. Реално обаче дори за хора с доходи над средните плащането на тези сметки ще бъде убийствено за семейния им бюджет.

И ако бъде въведено понятието “енергийна бедност” в него трябва да попадат дори и хора със заплати над 3 хил. лв. Защото в противен случай и хора с високи заплати няма да могат да изплащат кредитите си, ще фалират и домовете им може да бъдат отнети.

За да бъде осъществена либерализацията на пазара на ток, трябва да има решение на Народното събрание. Това е един от 22-та закона, в които трябва да бъдат направени промени, за да получим от ЕС средствата по Плава за възстановяване и устойчивост.

В Брюксел обсъждат въвеждането на таван на цената на газа, като 15 страни членки искат такъв таван да бъде въведен. Същевременно в Плана за възстановяване е записано, че домакинствата трябва да излязат на свободния пазар. А именно те са най-потърпевши от нарастващите цени, защото не могат едностранно да вдигнат заплатите си, както правят фирмите с предлаганите от тях стоки и услуги.

Заради високите цени на дървата за огрев и пелетите много семейства сложиха климатици, за да изкарат предстоящата зима. Може да се окаже обаче, че за отопление с климатик през следващата година ще щат в пъти повече, отколкото, ако използват пелети. Но какви ще са пазарните цени на тока през следващата година и точно от кога домакинствата ще минат на свободния пазар все още никой не може да каже, защото е необходим действащ парламент.

Проект

Обсъждат две тарифи за тока

Една от обсъжданите възможности за облекчаване на удара на високите сметки за ток върху домакинствата е въвеждането на двутарифна цена на електрическата енергия. Идеята е, ако едно домакинство ползва малко електрическа енергия, тоест гасят крушките, да платиш по-ниската цена. А тези, които потребяват повече електроенергия да плащат повече.

Проблемът тук е, че много хора нямат топла вода и те отопляват на бойлер. Което означава, че ползват повече ток, но не може да се каже, че разхищават електроенергия и нямат нужда да плащат тока по ниската тарифа. Освен това в едно домакинство може да има повече хора, които потребяват повече електроенергия от техен съсед, който харчи по-малко просто защото живее сам. Ще бъде шок за домакинствата, ако се налага децата трябва да стоят на тъмно в стаята си вечер, за да се вмести семейството в ниската тарифа на тока.

Цената на газа е 2 пъти по-висока от предвидената

60 на сто по-скъпо парно от януари

 

С 60% може да поскъпнат парното и топлата вода от догодина, ако държавата не компенсира топлофикациите заради високата цена на газа. Въпреки намалението на цената на природния газ за октомври, той все пак е близо два пъти по-скъп от калкулираното при формиране на цената на топлофикациите, обясни председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев.

“Цените на топлинната енергия не са адекватни на цената на природния газ, една от тях трябва да се промени”, обясни Георгиев. Според него държавата задължително трябва да продължи с компенсациите за топлофикациите, въпреки че към момента има намаляване на цените.

Обмудсманът Диана Ковачева настоява за проверки

Подозират спекула с цените на дърва и пелети

Поскъпването е почти двойно от юни насам

Омбудсманът настоява за проверки за това дали спекула е причина за поскъпването на дърва, пелети и въглища

Икономическото министерство да извърши проверки на пазарите за спекула при цените на твърдите горива - дърва за огрев, пелети и въглища за битови нужди. За това настоява омбудсманът Диана Ковачева. Според омудсмана тенденция за необосновано поскъпване на дървата, пелетите и въглищата за огрев се наблюдава още от средата на миналата година, но тя се е задълбочила през летните месеци на тази година. Към момента цените са непосилни за крайните потребители, категорична е Ковачева.

От юни насам цените на дървата за огрев са се увеличили близо два пъти. “Съгласно предоставената от жалбоподателите информация, в условията на ограничено предлагане цената на дървата за огрев през юни 2022 г. е била около 110 лв. за пространствен кубичен метър (пр. куб. м), през юли 2022 г. - около 140 лв./пр. куб. м, през август 2022 г. - около 160 лв./пр. куб. м, а през септември 2022 г. - около 200 лв./пр. куб. м. Движението на цените на пелетите за отопление е от 350-410 лв./тон (в зависимост от конкретния вид на пелетите) през лятото на 2021 г. до 850-1000 лв./тон през септември 2022 г.”, пише в обосновката си за искане на проверката Ковачева.

Енергийният експерт Валентин Николов пред “Труд News”: Промените трябва да бъдат приети до края на годината

Според Плана за възстановяване първо пазарът на едро трябва да премине в либерализиран пазар. Това означава да няма обществен доставчик. В момента Националната електрическа компания играе ролята на обществен доставчик. Изкупува енергия, която КЕВР є казва, например от АЕЦ “Козлодуй” и други производители на електрическа енергия, и я доставя на регулирания пазар.

Когато се приеме законът, а доколкото знам трябва да се приеме до края на годината, тогава няма да има обществен доставчик и всички крайни доставчици, които наричаме ЕРП-та, ще трябва да купуват електрическата енергия от свободния пазар.

Това означава, че енергията, която идва към домакинствата ще бъде на пазарен механизъм, който ще бъде регулиран от гледна точка на това може ли да има големи пикове или не може, тоест КЕВР само тогава ще се намесва. А до края на 2024 г., тоест от 2025 г. домакинствата вече няма да купуват от краен снабдител, както е сега, а всяко едно домакинство ще си избира доставчик на ток, както всяка една фирма в момента. Това ще бъде пълна либерализация на пазара. Освен ако разбира се, не се направи някакво изключение предвид новите обстоятелства на пазара на електрическа енергия и абсурдните върхове на цените.

За всяко нещо може да се преговаря с Брюксел. Въпросът е, че те ще искат някакви основания. А всички други страни са излезли на свободния пазар. Най-вероятно ще искат компенсации на уязвимите, енергийно бедните, които още не сме дефинирали в законодателството. А всички други ще купуват електрическа енергия на свободния пазар.

Еленко Божков, зам.-министър на енергетиката, пред “Труд News”: Работата е малко мътна и по-добре, че е така

В националния План за възстановяване и устойчивост е казано, че от 2023 г. трябва да започне постепенното въвеждане на свободния пазар за електроенергия за битовите потребители, което да продължи до 2025 г.

Предполагам обаче, че ЕК ще удължи регулирания пазар, защото тя предлага даже някои небитови потребители да се върнат отново на регулирания пазар.

Така че работата около свободния пазар за битови потребители е малко мътна, и по-добре, че е така, защото иначе става опасно за хората.

Ние още не знаем какво значи енергийна бедност, няма и дефиниция, няма и критерий за това.

Енергийният експерт Таско Ерменков, пред “Труд News”: Недопустимо е народът да се обрече на енергиен глад

Цените за година се увеличиха 6 пъти

Единственият шанс ситуацията да се закрепи нормално е излизането на потребителите на свободния пазар да се отложи. Безотговорно е от 2023 година да хвърлим битовите потребителите на свободния пазар, защото хаосът, който ще настъпи и щетите, които ще се получат, ще бъдат още по-ужасни от онзи необмислен акт, при който хвърлихме микро и средните предприятия на свободния пазар за електроенергия. А сега това ще касае всеки един от нас. Държавата все още не е дефинирала какво означава енергийно зависим човек, не само енергийно беден.

При това положение да оставиш хората на свободния пазар, означава само едно - да ги обречеш на мизерия, а някои дори да ги лишиш от живот. Цените ще бъдат като на свободния пазар. За една година на малките и средни предприятия сметките за ток са се увеличили около шест пъти.

Планът за възстановяване не е светият закон, в който вече всичко е написано и нищо не се променя. Това е документ, който подлежи на допълнение, обработка и изменение и това е въпрос на политическа воля. В крайна сметка не съм много убеден, че когато обречеш народа си на енергиен глад, парите, които ще получиш по Плана ще бъдат полезни за когото и да било.

Народното събрание чрез Закона за енергетиката регламентира кой е на защитен, регулиран пазар и кой е на свободен пазар за електроенергия. Парламентът е този, който трябва да се заеме с тази дейност и колкото може по-скоро да отложи, да отмени или престъпно да въведе едно такова действие.

В България не сме подлежащи на такива скокове на електроенергията, които са само подлежащи на външния пазар, тъй като при нас нямаме такава зависимост при производството на електроенергия. А не виждам защо трябва да се покажем “солидарни” с Европейския съюз, за да споделим с тях неблагоприятните ефекти от високата цена на електроенергия на бита.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

 • Две омразни гнусни гниди на снимката

  30 Sep 2022 14:24ч.

  Няма достатъчно обидни думи измислени, че да ги нарека с тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • те няма да оцелеят

  30 Sep 2022 14:34ч.

  Със прокарването на изкуствена енергийна криза се напъват да съкратят населението. Да ограбят хората. Това е ясно като бял ден. И срещу това въстана Русия. Русия ще победи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя закон Мунчо

  30 Sep 2022 14:50ч.

  Беше приет от правителството на Герб, а днес ес прие мерки за таван на цените. Дано на онова мекере Блъсков Митрофанова и Боко Тиквата му плащат добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Населението

  30 Sep 2022 14:51ч.

  На твоята Русия др. Ти Путин го намалява по-успешно - чрез войни и емиграция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наследството не е само на кирил, а и на борисов

  30 Sep 2022 14:36ч.

  Те ни тикат в тая помийна яма ес. По заповед на шваб и сорос. Мислят си, че ще успеят, но няма да им стигне времето и ще пукнат. Уж беше конспирация всичко и хората не вярваха в тези фашистки прояви, ама на, не е конспирация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто си много беден

  30 Sep 2022 14:53ч.

  Ес не ти е виновен . А при Путин ще си още по- беден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коса

  30 Sep 2022 15:08ч.

  Просто си мнооо прост. Как улучваш клавишите по клавиатурата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добър вечер, аз съм ваш'та леля!

  30 Sep 2022 15:02ч.

  Това го имаше още в първия план, на гербавите, само че тогава срокът беше Q4/2024, кировците даже са го дръпнали назад до Q4/2025.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коледен Заек

  30 Sep 2022 15:06ч.

  На Ганю и 8000лв да му стане сметката пак ще плаща като поп! Ще си продаде детето да си плати тока, но няма да му дойде акъла и да излезе на улицата. Ганю, звучи някак сочно и казва всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ганю е другото име

  30 Sep 2022 16:14ч.

  на всеки евроатлантик

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Единственият начин да ви е по-безболезнено

  30 Sep 2022 15:55ч.

  Купете си вазелин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако това някой си го мисли,

  30 Sep 2022 16:05ч.

  то той трябва да виси на някой клон до пълно разпадане👹! И ако сега не е моментът да напускаме ЕС и НАТО, то не виждам кога! Боже, защо ни наказваш с такива идиоти-управници! Прибери ги дорде е време, че бактън от такава измет! Анадънму?👹👹👹

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантически ценности

  30 Sep 2022 16:13ч.

  Богатите трябва да печелят Бедните да духат супата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз пък няма да гласувам и ще отида за гъби, напук ....................... на себе си !!!

  30 Sep 2022 16:26ч.

  Шъ съ моря да ходя да гласувам, айдеее..............

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще плащате и още как...

  30 Sep 2022 16:29ч.

  Гледам по някакъв канал в интернет полк. Марков изпълнен с оптимизъм как българина щял да намери в себе си сили да се отърве от веригите на модерното робство, защото имал заложен генетичен висок интелект. Дори бил най-високия от всички. Гледам и умирам от смях. Трябва да е било някакво комедийно шоу.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що бе, баце,

  30 Sep 2022 16:40ч.

  ти не си ло българско чадо? Или евроджендър, прегърнал либералната педерастия? За нас останалите, това е национално предателство! И виновниците трябва да са по дърветата! А, и либерализацията на енергийния сектор трябва час по-скоро да се премахне, за да тръгне икономиката, или това, което е останало от бея! Пък евроидиотите като искат, и без ток да живеят! Но защо и ние? Анадънму?👹

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мърсула фък Майнен

  30 Sep 2022 16:45ч.

  А по догодина, ще ви увеличим всички цени в пъти. Щом се мръщите и негодувате - повече ще плащате. Демокрацията иска жертви. Я вижте как Кирчо-лъжеца е загладил косъма. Искате и вие - ама няма. Гласувайте с всичките си ръце за Пръц-Промяната. Я къде е на второ място. Обраха държавата и пак са начело! Ум царува, ум робува - ум патки пасе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трън

  30 Sep 2022 16:46ч.

  Ще си припомним 2013г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йакка

  30 Sep 2022 16:47ч.

  Американската Дойче веле информира: Довечера скандалният кирил пeткоф се очаква да нахлуе в БНТ в предаването Панорама по нареждане на американското посолство?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А не виждам защо трябва да се покажем “солидарни” с Европейския съюз, за да споделим с тях неблагоприятните ефекти от високата цена на електроенергия на бита.

  30 Sep 2022 16:58ч.

  Щото сме на къса каишка, заради това.. Докато не я скъсаме ще е все така

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  30 Sep 2022 17:04ч.

  Нека стане, ча тогава ще изреват на умряло... все от някъде трябва да тръгне 😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Големият харвардки виц, скоротечно набра сила, и много глупаци, дето все още му вярват !

  30 Sep 2022 17:21ч.

  И... тишина. Доколкото имаше някакъв шум, той бе повече опит за пускане на кучетата по странична следа. Казват му аберацио иктус, отклоняване на удара.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  30 Sep 2022 17:27ч.

  Кой ни натиска да либеразлизираме пазара на ток за битовите потребители, поради що си надуваме сметките със зелени квоти, затворихме и половината блокове на АЕЦ, да приемаме и еврото идва вероятно в този дух. ЕС се оказа тотално проклятие, само даде шанс да им слугуваме, за да можем да си плащаме сметките у дома.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  30 Sep 2022 17:53ч.

  Кире, пак ли ти, бе! Марш при Цънцарова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благодарим ти, Радев

  30 Sep 2022 19:26ч.

  Другия път дано Радев намери някой за министър-председател, който от веднъж ще сложи край на държавата и на българския народ, а не като предишните да ни измъчват във времето - защото така някак си много садистично се получава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обективен

  30 Sep 2022 19:57ч.

  Защо сме още в ЕС -- за да просим като бедняци да ни пуснат пари, но за пуснатите пари трябва да си дадем задника и всичко което поискат от нас? Ние проститутки ли сме?? ЗАЩО СМЕ В ЕС???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  30 Sep 2022 20:06ч.

  Ако повечето други страни са излезли на "свободния пазар" за домакинствата, както се твърди в статията, защо цените на тока им са съизмерими с нашите днес, а тук пророкуват по 1.50 за квтч в техните условия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  30 Sep 2022 20:23ч.

  Уффф, разгеле, разбрали се енергийните министри за таван - 180 евро мгвтч. Само 3 пъти ще поскъпне, не 6 както ни ужасяват тука. Да живей!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ddd

  01 Окт 2022 11:54ч.

  този е ненормален иска 1200 лева за ток през зимата при заплати от 500-800лева минимални

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи