Вацев: Решение за ескалация или деескалация на войната в Украйна ще се вземе в тесен кръг във Вашингтон

Вацев: Решение за ескалация или деескалация на войната в Украйна ще се вземе в тесен кръг във Вашингтон

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Обвиненията към президента Радев в пропутинизъм и русофилия са абсолютно неадекватни, това каза пред БНР геополитическият анализатор Валентин Вацев по повод думите на българският държавен глава, че "нашият парламент трябва да работи за по-бързото преустановяване на тази война, а не за нейното по-нататъшно разпалване". 

Радев: Ако държава от НАТО провокира сблъсък с Русия, няма значение НС какво решение ще вземе - има Член 5

Според Вацев швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика в следващите години. 

"Големият проблем е, че в европейските страни има дълбинно несъгласие по въпроса за ескалацията на войната в Украйна. Това е централният проблем, който касае и българската политическа класа, и съдбата на България, и участието ѝ в мероприятията на НАТО. Този въпрос обаче не се решава у нас. Предстои да бъде решен в САЩ. Там има дълбинно несъгласие между американската дълбока държава и малката, но добре ситуирана група от неоконсерватори, които държат ключовите ръководни позиции във външнополитическия живот. Големият конфликт е между волята на неоконсерватирите да има ескалация и съветниците на Джо Байдън, които са против такава. 

Напоследък се вижда спектър от позиции и сред европейските държави членки на НАТО по същия въпрос. Струва ми се обаче, че силите против ескалацията са по-големи и по-активни".

Валентин Вацев коментира думите на президента Радев, че "нашият парламент трябва да работи за по-бързото преустановяване на тази война, а не за нейното по-нататъшно разпалване".

"Той беше обвинен в пропутинизъм и русофилия, което е абсолютно неадекватно твърдение. БСП, "Възраждане", ИТН са по-скоро за мирно решение на въпроса. Има и други, които са на обратната позиция. Интересна е тезата на ДПС, които се опитват да свалят градуса на напрежението. Опасността от ескалиране на конфликта на украинска територия и възможността България да бъде замесена не е нулева. Нашите фактори по някакъв начин ще се разберат. Въпросът е ще могат ли да го направят американските, както и европейските страни".

Всичко ще се реши на Световната среща за мир в Швейцария, където се ще се обсъжда ще има ли преговори и до какво трябва да водят, обясни анализаторът.

"Русия вече се е ангажирала с точка първа на китайския меморандум за мир. Китайската страна настоява проблемите на сигурността да се разглеждат като неразделни.

Второто ключово събитие, свързано с проблема за ескалация или деескалация, ще са резултатите на предстоящите европейски избори. Очаквам категорична победа на нови леви и на нови десни, които ще променят господстващия социаллиберален консенсус. Предстоящите избори ще бъдат фундаментално важни". 

Той коментира и думите на министъра на отбраната, че България е цел на хибридната агресия на Русия.

"Според определени български авторитети за всичко е виновен Путин, дори за глобалното затопляне. Това е безсмислена пропаганда". 

Вацев анализира и думите на служебния премиер Главчев, който потвърди, че България ще продължи да подкрепя Украйна, както и че изпращането на български войници там никога не било обсъждано.

"В навечерието на важните за България избори ангажираните страни ще заемат характерните си позиции. Всичко, което се говори днес, е насочено към предстоящите избори".

Цялото интервю на Даниела Големинова с Валентин Вацев може да чуете тук.

Източник: БНР

 

 

Коментари

 • логе

  28 Май 2024 15:55ч.

  Никой не се замисля, че "ДЕМОКРАЦИЯ" изборите, демократичният избор, се изпълнява от ЛЕЛКИТЕ. Лелките избраха Бойко, избраха Хитлер. Вероятно избират и лелчето Лайнен, и Меркел.. Кой отива да гласува? ЛЕЛКИТЕ! лелките.. Много се чудя, и на такива които искат да има раждаемост чрез сигурност - благоденствие!? А как е в Япония? Да няма бракове и раждания, са причина свободите на жените, и тяхното съвременно настроение, настройка, парадигма. Никакви блага няма да решат проблемът, дори ще го задълбочат. Не е и религиозната вяра. Б Библията се смята - че раждането е мъка, и сексът е грях - вярващи са монахините. Битието определя съзнанието, войните, джунглата, примитивното оцеляване и уют. Всяко нещо с времето си. Парадигмата я определят от водещият елит. Искат работници без деца. Маркс е говорил за обезличаването на семейство и култура при работническата класа. Тогава и проституцията е била номер едно. (не съм против жените да имат свобода и сила, но вселенски механизъм) ==== ... Eрих Мария Ремарк: "Толерантността е дъщеря на съмнението." "В малките градове хората страдат от потисната похот. Тоест в малките градове без публичен дом." "Днешните правила повеляват да се взема от живота колкото се може повече. А как ще го направиш, това си е лично твоя работа." $Ако нямаше жени, нямаше да има пари, а мъжете щяха да бъдат племе от герои. В окопите живеехме без жени и не беше толкова важно кой и къде има някакъв имот. Едно нещо беше важно: какъв войник си. Не отстоявам удоволствията на окопния живот - просто искам да подчертая проблема с любовта от правилните позиции. Събужда най-лошите инстинкти у мъжа – страст към притежание, към социално положение, към печалби, към спокойствие.$ (преди години бях коментирал при една блог-феминистка, тя искаше учителите да са само жени. бях и писал коментар, че онези войници в миналото, и примитивни съпрузи, са възпитавани от жени, мъжете не са възпитавали и милвали децата. чак след ВСВ мъжете участват активно в живота на децата, избухва толерантността. тя се шокира безмълвно) ... Днес използват понятието ПАЗАР НА ТРУДЪТ? Пазар, ЗА РОБИ, е бил пазар на трудът. Човекът сведен до стока. Капиталистическата изгода заробва африканците.. МИЛИОНИ РОБИ, ДНЕС СА МИЛИАРДИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много ефектно!

  28 Май 2024 16:19ч.

  Доц. Карачибук, Вие ли сте?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доц. Карачубук

  28 Май 2024 16:20ч.

  Този път, признавам си ме хванахте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  28 Май 2024 19:32ч.

  този тесен кръг е широко ев рей ски !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ефрейторе,повтарям молбата си

  28 Май 2024 23:05ч.

  да ни светнете във Вашият стил що за птица е лекето Луджев,откаде се пръкна и как изпопредаде всите ни шпиони у Турско ведно със циганина”философ”Доган!Чака с нетърпение предвид мерзската същност на въпросният индивид(ведно с такива като Д.Дъбов,Станишеф и &)!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  28 Май 2024 15:56ч.

  Оня на лсд и оная с уникалния смях скоро са в миманса и иде бай Тръмп, така че ще почакаме половин година

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Май 2024 15:56ч.

  "Всичко ще се реши на Световната среща за мир в Швейцария". Вацеви копнежи. Нищо няма да се реши в Швейцария. Няма го Китай, няма я Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Ат.

  28 Май 2024 16:06ч.

  Човекът казва, че ще се реши дали на победените ще им се разреши да преговарят и за какво да преговарят, а не че ще приключи войната. След Швейцария ще се реши дали да се запасяваме с йодни таблетки или да отложим апокалипсисът за друг път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Комуне

  28 Май 2024 16:22ч.

  Всичко ще зависи от резервите в твърда валута на Русия. Кат паднат под определено ниво отива там където отиде СССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • от атлантика до пасифика

  28 Май 2024 16:34ч.

  Ха познайте от първи път защо Бай Спън няма да отиде на срещата в Швейцария, въпреки че той я инициира и отначало изглежда е имал такова намерение да е там. Който внимателно и детайлно следи ставащото на международната сцена, няма особено да се затрудни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пак да се повторим

  29 Май 2024 7:53ч.

  ТЕ нямат интерес от йодните таблетки, защото няма да ги подмине и ТЯХ. Ядрената ескалация-деескалация досега е разигравана стотици пъти на компютри и в брейн-щормове. Резултатите са неутешителни, тя се държи като духа от бутилката на Аладин. Пуснеш ли я веднъж , няма прибиране обратно. Ядрената ескалация, един път започната с 99% сигурност върви към ТСВ с масирана размяна на стратегически ядрени удари. Там сигурни зони за ТЯХ няма. "Бункерните теории" за Австралия и Нова Зеландия се "оборват" с няколко SS 18 и вече и със "Сармат"-и. Точка ! И за гаранция против разни хитрости с ПРО , Иджис-и , SM 3, Пейтриът-и и проч. противострашки- нъц. Не става. Черешката на тортата е системата "Периметър", мъртвешката ръка...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Комуне,

  28 Май 2024 16:20ч.

  А решението за войната се взе еднолично от др. Ти Путин, който предполагаше, че за седмица ще влезе в Киев. Не влезе, никой не му потърси сметка за стотиците хиляди убити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  29 Май 2024 12:22ч.

  Не, джендърче, Специалната Военна Операция си я изпросиха бандеро-нацистите, погрешни опорки са ти набили отзад

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Май 2024 16:28ч.

  Вацев свързва срещата в Щвейцария в Китайското преложение за мир. А Китай няма да бъде представен на необходимото ниво. Въпреки, че Зеленски се примоли на тов. Си. Тогава или Швейцария ще приеме за основа китайското предложение, или нещо друго. Ако приеме китайското предложение, то за къв Вашингтон приказва Вацев. Пак в тази ситуация - Русия не се е ангажирала с точка първа на китайците, защото тази точка - зачитане на интересите на всички е песента, която Русия пее от доста време и със сигурност преди СВО и преди Китай да я включи в меморандума си. И се връщаме в 2021 г. Ако в Швейцария не се приеме предложението на китайците, както се очаква, каквото и да се реши, то ще е мъртво родено. Просто, защото въпросът за мира се решава на терена в Украйна. Няма да има промяна на баланса на силите, и никой не може да накара Русия да преговаря. Освен Китай, разбира се. Затова се обсъжда и въпросът за друга среща - в Саудитска Арабия, но идеята е в много суров вид все още.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Май 2024 16:41ч.

  Ето сега прочетох и: "Лидеры Индии и Бразилии также не поедут в Швейцарию.". Никва представителност - тогава къв дневен ред за години напред?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Психиатър без клинични пътеки на Илко Семерджиев

  28 Май 2024 16:59ч.

  Често се питам не са ли твърде много за почти 33 години компрадорски капитализъм премиерите с изразени психиатрични нозологични единици: – Филип Димитров – шизофрения МКБ-10 F20 / МКБ-9 295 - Симеончо Борисов - Хазартна зависимост или патологично разстройство, свързано с хазарт – Бойко Борисов – психопатия – МКБ-10F60.2{{{2}}} / МКБ-9 301.9 – Кирил Петков – психопатия – МКБ-10F60.2{{{2}}} / МКБ-9 301.9?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Цената на вота се вдига, 50 лева вече са малко." Боко Тиквата, Шиши и шарлатаните плащат по 300 лева на глас.

  28 Май 2024 17:07ч.

  И все пак: Ще изпрати ли Галя от ПосолствоТо български мъже като "пушечно месо" в Украйна?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  28 Май 2024 17:43ч.

  Какво сте се загрижили - вие отивате в Орландовци, децата е внуците ви са на запад

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  29 Май 2024 12:25ч.

  Грижим се за теб, скъпи небинарен мужик, все пак трябва да събереш за операция за смяна на пола

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  28 Май 2024 17:42ч.

  Идеята на Вацев "Атлантическият съвет" да се прати на фронта да бие Путин, е добра. Тъкмо Пасито ще покаже какъв юнак е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  28 Май 2024 18:33ч.

  Ти да видиш... Вацев в БНР??? Без Волгин? 😊 напредък!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Милият Вацев

  28 Май 2024 18:43ч.

  Валентин Вацев пак ни "успокоява". Година преди да започне военната операция в Украйна, той казваше, че в Украйна ще се лее кръв. Но кой да слуша и да се подготвя, нашите политици се оказаха изненадани от събитията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фашингтон е изкуствено създадена квази-държава. Това е организирана престъпна група, съществуваща вече трети век

  28 Май 2024 21:33ч.

  Краят и наближава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • долу ЕС

  28 Май 2024 22:45ч.

  много се радвам, че България ще си получи заслуженото, рано или късно. Каквито си ги изберете това ще се случи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи