В Бавария забраниха употребата на полово неутрални езикови форми

В Бавария забраниха употребата на полово неутрални езикови форми

Премиерът на Бавария Маркус Зьодер. Снимка: АП

Забрана за използването на полово неутрални езикови форми влезе в сила днес в обществените учреждения в Бавария, предаде ДПА, като посочи, че тази германска провинция е традиционно консервативна.

Агенцията отбелязва, че като много европейски езици и немският език има окончания, отличаващи мъжкия от женския род на съществителни имена, като досега, особено за длъжности, се е използвал обобщаващият мъжки род. ДПА дава пример с думата "автор", употребявано и за мъже, и за жени. Отсега нататък обаче, според нормата, ще се използват "автор" и "авторка",  "автори" и "авторки".

Досега някои хора изразяваха мнение, че по подразбиране според граматическите правила думата "автори" например се отнася само и единствено за мъжки род, изключвайки автоматично жените, както и конфликтните препратки за "смесване на половете".  Тези, които бяха на подобно мнение, предпочитаха да прибавят в официални документи окончания към съществителните, като ги комбинират с препинателни знаци или символи като звездичка, наклонена черта, две точки, долно тире или вътрешна главна буква в началото на окончанието (например автор*ки, автор/ки или авторКи).

Друг вариант беше без символ или препинателен знак да се изпишат и двете думи - "автори и авторки". Именно този вариант от днес започва да се прилага в Бавария, а вариантите със символи и препинателни знаци вече са забранени в учебните заведения и в държавните учреждения.

Регионалното правителство на Бавария одобри тази езикова забрана на 19 март и в четвъртък тя бе публикувана в местния Държавен вестник.

С резолюция от 15 декември миналата година германската комисия по правописа препоръча да не се използват специални символи вътре в думите, отбелязвайки, че подобни намеси в словообразуването, граматиката и правописа може да направят текста трудно разбираем.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Gendern

    01 Апр 2024 12:35ч.

    Ей така се казва новоговора-последствие от Стамбулската в Германия. В БГ пък другата крайност - хванаха и маскулинизираха всичко, изхвърлиха всички нарицателни от женски род, Пенка вече не е колежка, а колега, минивтърът стана баба и директорът роди бебе. Разгониха тотално фамилията на граматиката, осакатиха езиците - и немския, и българвкия в две противоположни посоки, но и двете еднакво малоумни. Е, баварците сложиха край, тук продължава да няма лекарки, работнички и килежки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    01 Апр 2024 12:39ч.

    Понеже не е официално, всеки може да изписва думите по свое усмотрение. Вместо да хленчиш и цивриш по форумите - бори се! Използвай министърКа, колежКа и каквото ти хрумне! Какво си се разциврил или разциврила!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Правилно! Лена е капутка, не капут.

    01 Апр 2024 13:01ч.

    Капут е баджанака.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Капитан Куку

    02 Апр 2024 7:59ч.

    Ами нали точно това правя, байно, а какво ти циври в главата, не знам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    01 Апр 2024 12:35ч.

    Булгарджендърите и булгарсоросоидите се паникьосват от тази новина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стивън К.

    01 Апр 2024 13:06ч.

    А ТО е финансов министър и много лъже...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    01 Апр 2024 13:59ч.

    Осообено недоумение буди този уж модерен начин на маскуларизация на съществителните в женски род точно сега, когато се води такава борба за равноправие на половете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    01 Апр 2024 14:00ч.

    Според стандартите на СЗО: абортът е добър; педофилията не е болест, не е ненормална и не е аномалия; а за содомията…е, няма какво да се каже... Някои страни не се съобразяват със СЗО и не приемат тези нейни стандарти, но те се оказват изгнаници в тази общност…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уточнение

    01 Апр 2024 14:07ч.

    Свенливо премълчано, но тази забрана е не само в Бавария, а и в Хесен. От големите провинции остават Северен Рейн – Вестфалия и Баден Вюртемберг, традиционно протестантски провинции. Джендърският вой отсега е голям, но у преобладаващото мнозинство облекчението е голямо. Впрочем въпросният език не е бил задължителен, а препоръчителен (препоръчан от Зелените и Левите), започнал по време на масовото умопомрачение, наречено К19, когато бяха много съвсем съмнителни "правила", "закончета" и "законища". При това съвсем не става дума за домашния концлагер, задължителното носене на "маски" и доброволно-задължителната "ваксинация".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВА

    01 Апр 2024 17:07ч.

    По- голяма световна тъпотия от тази не бях и чувала даже. Има професии и обръщения, по отношение на които формата в женски род не просто е неприемлива и смешна- тя е обидна и омаловажаваща. И понеже е хубаво човек да дава пример със себе си, аз точно това ще направя. И така, от както се помня, НЕ позволявам при никакви обстоятелства обръжението "колежКЕ". Думата е латинска. И е една и съща и за двата пола. Попитайте който искате специалист по класически езици. Сестра ми имаше един преподавател в Класическата гимназия, Калоян Фол. Той все им казвал: "Колегата е колежка само, когато е кокошка". Празноглава и тъпа демек. Толкова за колегата. Не позволявам да ми казват по друг начин. Точка. Тия мили хора в Германия може ли да ми обяснят като как следва да се обърне някой към мен в качеството ми на професор по физика и авио инженер? "Госпожо професорКЕ" и "Госпожо инженерКЕ"? Сериозно ли? Ще му отрежа езика, ако посмее. Това е смехотворно. Омаловажаващо. Обидно. Можеш да кажеш поетеса, художничка, актриса, пианистка, лекарка, учителка, журналистка, архитектка. Но не можеш да кажеш "госпожо министърКЕ", "госпожо президентКЕ", "госпожо академиЧКЕ". Нормалните цивилизовани хора в нормалните общества отдавна са приели, че е възпитано да се каже "госпожо кмет", "госпожо професор", "госпожо инженер" и така натам. Така и трябва. Тия истерии с "неопределените" полове и прочее глупости са пълна идиотщина. И само ще превърнат жените ОЩЕ ВЕДНЪЖ в прицел на тъпи "шеги" и неуместни подмятания. Прочее, имам доста партньори в немскоезичния свят. Нямам търпение да видя дали някой от тях ще посмее да ми каже "госпожо инженерке" или "госпожо професорке". Ще съжалява за това, докато е жив. Гарантирам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Действителността е леко по-друга

    01 Апр 2024 18:47ч.

    Понеже някой да ми беше разказал нямаше и аз да го разбера, ще опитам тук да го обясня. Първото е, за обяви за работа, се посочва m/w/d, d е за "неопределен пол". Разбира се, това че е на последно място вече е повод за протести. Но сега на съществения момент, да оставим професиите на страна, да вземем резюме на филм, в което двама затворници бягат от затвора, съвсем произволен пример, но не липсват подобни. И така вместо затворници бягат затворници и затворнички, но понеже става много дълго, пишат го "затворниц*к*и" (на български ц преминава в ч, но да оставим и това настрана), или още по-екстремното "затворниц:ки". Как се чете това е, разбира се, загадка. Аз си го представям с хълцане на мястото на двете точки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи