Учени са установили, че коронавирусът SARS-CoV-2 мутира веднъж седмично

Учени са установили, че коронавирусът SARS-CoV-2 мутира веднъж седмично
Коронавирусът SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, мутира около веднъж седмично, т.е. два пъти по-често, отколкото се предполагаше. Това показва проучване на генетици от университетите в Бат и Единбург във Великобритания, предава агенция Интерфакс, като се позовава на съобщение за пресата.

 

Авторите на работата установяват, че досега изследователите на коронавирус не са забелязали много мутации, не са ги секвенирали и не са ги взели предвид при оценката на скоростта на поява на нови щамове. Според тях най-често се пренебрегват примери за „отрицателна селекция“, когато настъпилата мутация е вредна за самия вирус и намалява шансовете му за оцеляване, докато вниманието на учените се е фокусирало върху примери за положителна селекция, при която новият щам получава предимства пред старите – какъвто е случая с „Делта“.

 

Изследването също така потвърди, че ако човек е болен от COVID-19 за повече от няколко седмици, вирусът може да мутира в тялото му, казва един от авторите на изследването, професор Лорънс Хърст. Той припомня, че по този начин се е появил „Алфа“ щамът на коронавируса, считан за резултат от еволюцията на вирус вътре в човек, който не може бързо да се възстанови. В прессъобщението се казва, че това доказва необходимостта от внимателна изолация на пациенти с продължително боледуване на COVID-19.

 

Изследването е проведено от служители в Центъра за еволюция „Милнер“ към Университета в Бат и отдела по човешка генетика на Съвета за медицински изследвания към Университета в Единбург. Техните резултати са публикувани в Genome Biology and Evolution.

 

 

 

 

Източник: Труд

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Учени са установили, че коронавирусът SARS-CoV-2 мутира веднъж седмично

  30 Авг 2021 14:17ч.

  И к'во?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  30 Авг 2021 14:28ч.

  Наваксване с нови ваксинации и бустерни дози. Минаха всички граници, нарушиха човешки права, но не виждам Хаджигенов или Манолова на площада, нито омбудсмана по медиите, Нито Движението за „права и свободи“, нито Хелзингския комитет да протестират, нито студентите да хвърлят вмирисана риба и да палят слама. Новият световен ред определя вашите права и вече има мега система за влияние, а хората не мислят с главите си, а се водят по нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 30.08.2021 в 14:28 ...но не виждам...

  30 Авг 2021 14:37ч.

  Ти, пък?! Какво очакваш да видиш от всичките тези, които са или са били в някой момент от битието си на хранилка при отявлените соросоидни либерал популисти, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  30 Авг 2021 14:44ч.

  Добре е да препрочетем отново, "Вечната Амбър", на Катлийн Уйнзор! Или прочетем. В днешното време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Flick

  30 Авг 2021 14:58ч.

  Helleborus, пропуснали сте да включите герб и любимият ви борисов в протеста на площада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутирал веднъж седмично!

  30 Авг 2021 15:08ч.

  Е добрутру! Това го знаем отдавна, осабено по-дъртите, дето сме се образовали по време на соца, както и тези на запад, по същото време. И въпреки соца, у нас се издаваха книги на американски автори, един от които беше Майкъл Крайтън и страхотната му книга - "Щамът Андромеда". За себе си мога да твърдя, че прочитайки я, се самообразовах достатъчно по тези въпроси, без това да ми е специалност или професия. Имаше тогава прекрасни книги, филми и др. основно от САЩ, но също и от СССР и от някои западноевропейски страни. И у нас най-ценното в тези изкуства се превеждаше и издаваше. Е, може и да не се вредиш да си купиш книгата, но пък библиотеките тогава бяха бол - дори и в най-отдалечените населени места. Приятелите също бяха бол и все от някой можеше да я вземеш и да я прочетеш. Но най-важното е, че човек можеше да я прочете, защото имаше достатъчно свободно време. Всичко това умря, заедно с краха на СССР и пръкването на неолиберализма. Тежки дни ни чакат. Наказание за дето не оценихме подобаващо това, което имахме, ами го оплюхме и охулихме. Хак да ни е сега. Ще ни бодат насила, ще ни слагат намордници дори и докато сме под душа. Заслужихме си го. Като в рекламите - най-честия израз, който можем да чуем е: "защото го заслужавате!!!".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до мутирал веднъж седмично...15,08

  30 Авг 2021 15:28ч.

  Много си прав.Така беше,но връщане няма да има.Надявам се да дойде момент когато младите поколения да реабелитират позитивите на соца които бяха много повече от негативните за да тръгне България към възход и по добър живот за всички,а не само за мутрите облечени вече с бели якички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  30 Авг 2021 20:06ч.

  Очакването ми да протестират обичайните защитници на човешки права е ирония, не очаквам подобно нещо от слуги на мафията. Колкото до ГЕРБ, не очаквам и от тях, понеже просто опорката, че всеки против протестърите е от ГЕРБ, е фалшива опорна точка. ГЕРБ никога не са били достатъчно консервативни за дясна партия, поради липса на по-десни са такива. Това, което очаквам е, ако изобщо има политици, които да застанат на правилна позиция, да са някъде от десните партии, но те винаги са малцинство. Както и в ЕНП не цялата ЕНП е на добри позиции, просто там са зрънцата, които споделят и такива. Така и в ГЕРБ очаквам да има определен процент здравомислещи, които не одобряват масовата ваксинация, но едва ли ще смеят да се покажат. Русофилите няма да ги споменавам, както и другарите напомнящи за комунизма. Другари, кои среди мислите, че са създателите на Новия световен ред? Ние сме твърде близо до фашизма, до комунизма, до всички ония идеологии предписващи да живеем в система контролирана от човеци, каквито и чудодейни свойства да й придават, система с много власт и контрол. Човечеството трябваше повече да внимава, тъй като сме все още много близо до тези времена и хората и идеологиите и злобата им и парите им стоят, в готовност да потопят човечеството в нова система. Логично е да се очаква рецидив, логично е той да дойде по по-различен начин, дори като освобождение от фашизма и комунизма. Работата е там, че хватката им е също толкова гадна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи