Цветелина Пенкова: Няколко пъти сме отказвали предложения за влизане в Шенген по въздух и вода

Цветелина Пенкова: Няколко пъти сме отказвали предложения за влизане в Шенген по въздух и вода

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Постигнатото като съгласие за Шенген е неприемливо, заяви пред БНР евродепутатът от групата на социалистите и демократите Цветелина Пенкова. Според нея често не сме достатъчно последователни да защитим нашата позиция.

"Не за първи път България е имала възможност да стане част от Шенгенското пространство само по въздух и вода и многократно е било отказвано от предходни български правителства. Това винаги е било на масата като възможност. Няколко пъти със сигурност е имало такива предложения, те са били отказвани. В момента, в който ти принизиш собствените си критерии и приемеш, че можеш да бъдеш дискриминиран - това беше логиката на политиката на България до този момент, това беше и позицията на настоящото правителство през октомври", коментира тя в интервю за предаването "Неделя 150".

„Последните пет години от мандата на Европейския парламент ясно показаха, че институцията може да взима бързи решения в ситуации на криза, които разрешават проблемите. Трябва да се открои каква е ролята на България в определяне на някои от европейските политики. Често, говорейки си по тези теми, у нас има усещане, че едва ли не Брюксел ни налага някакви правила и ние трябва да ги спазваме. Не, напротив. Ние участваме в изграждането и изготвянето на тези правила и според мен вече наистина е крайно време да дадем една ясна оценка и представа на българските граждани защо и как, каква роля играем  в определянето на тези политики.“

Като успех Пенкова посочи българското участие в преговорите ядрената енергетика да бъде призната за стратегическа и устойчива енергия за бъдещето на Европа. „Това е един от примерите, когато България изигра ключова роля в определянето на някои европейски политики в дългосрочен план. Въпросът е как Зелената стелка  ще бъде приложена по най-адекватния начин така, че да гарантираме достъпни цени на хората, да гарантираме плавен преход и да подсигурим производството на голяма част от тези компоненти, които са нужни за ядрената енергетика, за възобновяемите източници на енергия, да върнем тези производства в рамките на Европа. Това ще бъдат основните политики оттук нататък през следващия мандат- реиндустриализацията на Европа и свързаност на енергийната и електропреносната мрежа“, коментира евродепутатът.

„Политиките на Европа трябва да достигат  по-ясно до всеки един от гражданите в Европейския съюз. Защото ако не го  направим, няма как да убедим хората, че те трябва да отидат и да гласуват“, каза Пенкова. Тя даде като пример, че България е шести износител в рамките на Европейския съюз на цветни метали. 14% от меда идва от България, 4% от цинка, от 8% оловото. „Това са ключови метали, които са необходими за производството на компоненти за енергийния и индустриален преход на Европа. Проблемът е, че на континента няма достатъчно гласност, че България има този принос и че ние можем да изиграем ключова роля в този преход“, добави тя. Като друг проблем очерта, че ако ние сме само износител на суровини, компонентите с висока добавена стойност не се произвеждат в нашата икономика и нямат възвръщаемост за България, което не е правилният подход. „ Това, което трябва да се направи, е да се очертаят силните страни на всяка една държава- какви суровини има, къде ние можем да помогнем и къде можем да изиграем ключова роля в рамките на всички тези големи европейски политики. Затова аз планирам в края на мандата,  през март да направя една голяма конференция в Брюксел, на която да представим българската индустрия, българския енергиен сектор на нашите европейски партньори, за да е ясно каква роля ние можем да изиграем и по какъв начин активно да се включим в тези процеси“, акцентира Цветелина Пенкова. 

Евродепутатът очерта като много важна задача всички български евродепутати да отчетат какво са свършили: „Аз считам, че през последните пет години с екипа ми сме положили изключително много усилия и съумяхме да защитим голяма част от интересите на български енергиен сектор, на индустрията. Успяхме да защитим националния интерес и той намери място и проявление в европейските политики.“

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/ 

 

 

 

Коментари

  • А що не ги отказахте и сега? Щото да можете поне някак да оправдаете набълбукването ни с мигрантите?

    21 Яну 2024 17:03ч.

    Откъде се взе този голям зор да затриете България!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    21 Яну 2024 20:18ч.

    Цвети, извинявам се, ако това фамилиарничене те дразни, реши ли какво ще правиш, след като те уволним от привилегията да ни представляваш в Европарламента? Ако случайно те интересува защо ПЕС-овете ще намалите драстично бройката си като евродепута-тки/-ти, ще ти обадя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    21 Яну 2024 21:16ч.

    "Последните пет години от мандата на Европейския парламент ясно показаха, че институцията може да взима бързи решения в ситуации на криза, които разрешават проблемите. " Наистина? Бремааму! Хем бързо, хем разрешават проблемите?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    21 Яну 2024 23:55ч.

    тъй като въпросната "институция" оказва (бая негативно) влияние върху това, което работя, съм наясно горе-долу с маниера и възможностите ѝ. бих могъл да споделя некои съображения, но едва ли има смисъл. с една дума: "закривай!".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    22 Яну 2024 6:02ч.

    Приключващият мандат на ЕП и ЕК е най-големият провал в цялата историята на ЕИО/ЕС и поставя под въпрос съществуването му. Ако ПЕС смятат да изградят кампанията си като едно голямо голямо себечеткане и солидаризиране с персонажи като фон дел Лайен, то с това отборът на Станишев блестящо напомня на позабравилата публика за капацитета си да не бъде изобщо в час.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи