Цветелина Пенкова: Бъдещите ядрени проекти гарантират достъпни цени и стабилна енергийна система

Цветелина Пенкова: Бъдещите ядрени проекти гарантират достъпни цени и стабилна енергийна система

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Енергийната криза доказа, че ядрената технология е безалтернативна. Европа безспорно има нужда от нови ядрени мощности, за да гарантираме ниски цени на електроенергията и стабилност на енергийната система.“ Това каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова на традиционната международна ядрена конференция „Българска атомна енергетика- национална, регионална и световна енергийна сигурност“, организирана от сдружение „Български атомен форум“ (Булатом).

Тя допълни, че всяко увеличение на цените на електроенергията вреди  най-силно на уязвимите групи и унищожава нашата конкурентоспособност на световния пазар. „През следващите години очакваме увеличение на енергийното ни потребление, главно за битови и транспортни нужди. Ядрената енергетика е дългосрочното решение за осигуряване на евтина електроенергия“, изтъкна Цветелина Пенкова. Според нея: „ЕС трябва да насочи усилията си към ефективни и сигурни енергийни източници. Възобновяемите източници на енергия са част от решението, но ядрените мощности са именно тези базови мощности, без които не можем да гарантираме стабилността на енергийната система.“ 

Евродепутатът допълни, че ядрената енергетика е стратегическа за Европа и за България:  „България трябва незабавно да започне да развитието на нови ядрени мощности. Нашите съседи от региона вече го правят.    За момента България е лидер в производството на ядрена електроенергия в региона, но това не е даденост. Румъния и Турция вече имат задвижени проекти.“

Цветелина Пенкова изтъкна много важно условие: „За да може ЕС и България да задържат водещите си позиции в ядрения сектор и да се пребори за нови  в развиващите се ядрени технологии, е необходима политическа воля.“ Тя напомни, че всеки нов проект изисква най-малко 10-15 години от първоначалната идея, докато започне да функционира наистина.

„Нуждаем се от регулаторна сигурност, за да привлечем големи капиталови инвестиции. На ниво ЕС е необходимо законодателство, което да постави общи критерии за функциониране, по-добър достъп до финансиране и стандартизиране на ядрените технологии“, изтъкна евродепутатът. Цветелина Пенкова открои необходимостта- производството на ядрените реактори и компоненти за функционирането на ядрените централи да се подпомага приоритетно. 

Европа е все още е водеща в сектора на ядрената енергетика. „Ние имаме най-добрите експерти и най-високите стандарти за безопасност. Но технологиите в сектора на ядрената енергетика се развиват с огромни темпове. Малките модулни реактори са последната ядрена технология, която набира популярност в цял свят. За да запазим предимството на европейската ядрена технология, ние ще продължим усилията в създаването на адекватна регулаторна рамка. Тя ще стимулира научните разработки в новите технологии и кооперацията и координацията между държавите членки ще насърчава кадровия и експертен човешки потенциал в ЕС. Това ще създаде благоприятни условия за финансиране на тези проекти“, отбеляза Пенкова

На ежегодното издание на международната ядрена конференция участваха експерти от цял свят. Бяха представени плановете за бъдещи ядрени проекти в Европа и по- конкретно в региона около България. 

Във форума участваха председателят на Български Атомен Форум Богомил Манчев, Н.Пр. Г-н Жоел Мейер- посланик на Република Франция, посланикът на Турция Н.Пр. Г-жа Айлин Секизкьок, Н.Пр. Г-н Лукаш Кауцки- посланик на Република Чехия, посланикът на Китайската Народна Република Н.Пр. Г-н Дун Сяодзюн, представители на държавния, академичния и публичния сектор.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

 

Коментари

  • Абе пиле шарено,

    08 Юни 2023 18:03ч.

    кой? Кой е в състояние да ти изпълни ядрените проекти? Тате не ти ли е обяснил, като те е пратил на стаж в "европа"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    08 Юни 2023 18:09ч.

    Ха ха. Модерното ала бала. А че Белене вече щеше да работи не е прието да се говори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • скуууукааааааааааа

    08 Юни 2023 18:29ч.

    Прислужницата на едрия, финансов капитал - г-ца Пенкова напоследък все по-акутно бива спохождана от размисли по повод на бъдещето си. По някакъв неведом начин татко успя да излъже Нинова за това, че Цветелинка е незаменим кадър и трябва да бъде задължително пратена в Брюксел, тъй като тя преди това обходи всички възможни партии и НПО в София, но нито една не се оказа на висотата на мераците и претенциите и, пък и никой не не направи обзепечени с гаранции обещания. В момента май пак започна да и се привижда следващ евромандат от името на БСП (което няма как да стане) и понеже си е самовнушила, че е ядрен специалист, непрекъснато търси поводи да се изказва по темата. Говори досадни, банални неща, но изричани с апломб, които резонират в големия и внушителен евродепутатски пост и се чува оглушителен рев като от Йерихонска търба. Сигурно бабичките на село се кръстят и нареждат: Ама че умнооооо - това младото женско! Мизерна скуууукааааааааааа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    08 Юни 2023 19:03ч.

    Догодина АЕЦ-ът ще стане на 50 години. България е от половин век в атомния клуб. АЕЦ-ът си бичи, да е жив и здрав, на него дължим енергийната си сигурност и стабилност. Ако не бяха прогнилите тикви и всичката неграмотна жълтопаветна сган, вече да имаме втора централа. Тиквата обясняваше на по-простите от него (възможно ли е това), че с радост ще построи АЕЦ Белене, сякаш е плочник пред нужник, ако му осигурят пазар на тока. Турците туй чакаха, Росатом почна и вече завършва проекта си в Турция. И тая пикла почнала да се прави на енергетик. Малки модулни АЕЦ-чета - като китайците при Мао - всяка къща с доменна пещ. Руснаците правят такива модулу за Даления Север. Но, ние изтървахме много влакове. Атомната енергетика иска образование, наука - имахме кадри, вече ги нямаме. Ний ще слагаме фотопанели, перки и тинтири-минтири.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мсг

    08 Юни 2023 23:42ч.

    През 1965 г. постъпих във Физическия факултет на СУ. Тогава баха приети около двеста души в така наречения производствен профил. Той включваше специалностите : атомна физика, физика на твърдото тяло, физика на полепроводниците, астрономия, метеороло-гия и може би електроника. За днешните мащаби цифрате беше огромна. Но тогавашното некадърно тоталитарно ръководство е мислело с перспектива. Нужно е било овреме да се пристъпи към обучение на кадри за нуждите на замисляната още тогава бъдеща АЕЦ - Козлодуй. Първият 440 МВТ ректор беше пуснат в експлоатация през 1974 г. Следователно подготвянето на кадри е започнало поне зесет години преди това. Сега се приемат около 50 - 60 души и шд дори с тройки. В същото време големите уста на големите мутренски задници от време на време се изцепват че, започват строителство-то на Белене едва ли не утре. Скръб

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи