Цецка Цачева забрани на Народното събрание да изслуша министри във връзка с кризата

Цецка Цачева забрани на Народното събрание да изслуша министри във връзка с кризата
За четвърти път искането на парламентарната опозиция Народното събрание да изслуша премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков, социалния министър Тотю Младенов и икономическия министър Трайчо Трайков за въздействието на кризата, мерките срещу нея и текущото изпълнение на бюджета беше отхвърлено от мнозинството на ГЕРБ. Този път на амбразурата застана председателят на парламента Цецка Цачева, която изобщо не допусна предложението на БСП да бъде гласувано.
<p>През миналата седмица ГЕРБ отхвърли с гласуване същото предложение. Днес Цачева обясни, че правилникът за работа на Народното събрание не допускал колективно изслушване на министри, без да даде обяснение как в такъв случай миналата седмица същото предложение е било подложено на гласуване. От висотата си на бивш юрисконсулт на плевенската община Цачева се обърна към депутатите от БСП, които бяха внесли искането с думите: "Разчитах, че като го внасяте няколко пъти, ще направите справка с юристи".</p> <p>Бившият икономически министър в правителството на Сергей Станишев Румен Овчеров заяви: <strong>"Изпадаме като Народно събрание в абсурдна ситуация. Премиерът твърди, че се намираме в криза, по-тежка от войната. Министърът на финансите твърди, че криза вече няма".</strong> Овчаров поиска обяснение от ресорните министри за социално-икономическата ситуация в страната, както и за планираната актуализация на бюджета.</p> <p>Депутатът от БСП Мая Манолова заяви, че ГЕРБ се опитва да скрие своите министри, и обвини парламентарното мнозинство, че е първото, което си позволява да чете правилника на Народното събрание като Дявола Евангелието. Тя добави, че никой няма намерение да иска хорово изслушване на министрите.</p> <p>От своя страна видният български юрист Цецка Цачева отговори: <strong>&bdquo;Много внимателно съм се запознала с традицията на предишните Народни събрания. Практика за колективно изслушване няма".</strong></p>

Коментари

  • ПАТРИОТ БЪЛГАРСКИ

    02 Юни 2010 20:43ч.

    Прочетено днес Истината за робството и поробителите ХРИСТО БОТЕВ • Мрачна и жалостна е нашата история от падането под турците дор до днешните времена... Кървави страници! Горчиво преминало! Но днес, днес не е ли пак същото черно тегло, същия хомот, същите вериги? При тези радикални реформи, ако и да се случва да нападнат турците къщата на „гяурина” - да го убият или удушат, да обезчестят жена му или дъщеря му, а сина му да извлекат и да го жив на огъня опекат, то това са изключения и случайности, защото не стават всяка неделя в една и съща къща, всяка нощ в едно и също село. Деморализацията, политическият разврат и страшното онуй варварство, с които е пропито до мозъка на костите омразното турско племе и неговото мършаво правителство, от ден на ден са станали толкова релефни, толкова възмутителни, щото няма око, което би могло да ги погледне човешки, няма перо, което би могло да ги опише в смисъл на оплаквания и с цел за поправяне. Вестниците ни отвъд и отсам Дунава - пълни им се в последно време стълбовете с такива гнусни злоупотребления, с такива диви зверства, пред които самия хотентот, самия папуанец, човек, който е още в зверско състояние, би потопил очи, и усетил укор в съвестта си. Но и диваците, що вчера убиха Кука и изядоха трупа му, днес са хора с голямо образование, с висока нравственост; а тази орда, що запусти Балканския полуостров, в цели петстотин години не може на връх игла да се повчовечи. Турчинът и до днес мяза на пиян звяр, комуто думай както щеш, той ще те гледа с кървави очи и се едно ще мисли - тлъст ли си да го наситиш. Из&quot;Народът, Вчера, днес утре Намират се още по света такива Христе ради юродиви политици и дипломати, пророци и апостоли, които не само мислят, че Турция е в състояние да преживее още цели столетия в семейството на европейските народи, но които са готови даже да ни уверят, че тоя безжизнен труп, който се поддържа вътрешно само с галванизацията на военния деспотизъм, а външно от политическия кеф на няколко приятели на робството, е близо вече да влезе в пътя на един нов живот, да придобие симпатиите на всичкия образован свят и да ни докаже, че неговото съществуване е основано на здрави и прогресивни начала и е необходимо за равновесието на Европа и за мирното развитие на трудолюбивите южнославянски племена. Да доказва човек всичката безосновност на това крайно глупаво и варварски безчовечно убеждение, е все едно да доказва, че умрелият не може да възкръсне, че историята не върви назад и че човекът не е създаден само за мъки и за неволи. За здравия разум тия свети истини отдавна вече са доказани и приети за аксиоми, а за сакатите мозъци те и досега служат за предмет на двоумения, на идиотически разсъждения и на безсмислени пречки в проповядването истината и свободата. В. &quot;Знаме&quot;, Букурещ, 1 февруари 1875 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бол от всичко

    03 Юни 2010 19:38ч.

    НЦИОМ може и да е държавен център на бюджетна издръжка, но моце и да се окаже право в изследването си. защо всичко има склонността да се повтаря до втръсване в тази изтерзана България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи