Три бойни кораба на НАТО акостираха във Варна за учението „Бриз 2021“ (снимки)

Три бойни кораба на НАТО акостираха във Варна за учението „Бриз 2021“ (снимки)
Военноморските сили (ВМС) на Република България ще проведат национално военноморско учение „Бриз 2021“ от 11 до 19 юли 2021 г. Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО и е отворено за участие на ВМС от страни-членки на Алианса. То се провежда в морските пространства на Република България и в райони, които са обявени своевременно.

 

На Морска гара Варна пристигнаха първите три бойни кораба - турският "T.C.G AKCAKOCA", румънският "LT.LUPU DINESCU" и испанският "RAYO" вече акостираха на кея.

 

 

 

В „Бриз 2021“ ще участват 14 държави с 30 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 самолета, 8 вертолета и 2065 военнослужещи от военноморските сили на България, Албания, Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Украйна, Втората постоянна военноморска група на НАТО и Втората постоянна противоминна група на НАТО от силите за отговор на Алианса.

 

 

 

 

В учението ще се включат и представители на 26 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации. Щабът за контрол на учението ще се развърне в Пункт за базиране Варна на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

 

 

 

 

 

Източник: "Труд"

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Огън!

    09 Юли 2021 14:24ч.

    Ние ще участваме с рибарската лодка на бай Хасан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • контра адмирал

    09 Юли 2021 14:46ч.

    В пристройката още пазя коритото, в което баба ми къпеше прасето, ако от МО ме помолят учтиво, ще им го предоставя да се изфукат с него на учението - срещу съответното заплащане, разбира се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фарс!

    09 Юли 2021 14:46ч.

    Приключват на 10 юли в украина, започват на територията на 11-ти - баш по време на изборите! И ако това не е подсказка за стадото, здраве му кажи! Любопитното е обаче как ще осигурят 365 дневно присъствие на "мускулите" в Черноморския регион? Значи ли това, че не е просто бряцане на оръжие, а подготовка за нещо по-сериозно? Алоу - черноморците, ще разясните ли на оФцете какво ги чака наесен?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С овце на море

    09 Юли 2021 15:18ч.

    Бравос! България на вси морета и океани. Ето, а има съмняващи се в циливилизационния ни избор. А иначе какво ги чака овцете? Чака ги трета доза на "ваксина", пълен локдаун и зита, ита и тита щамове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • potrebitel

    09 Юли 2021 16:01ч.

    Вместо нашето море да е мирно,плажовете пълни с туристи от разни страни и от българи,те идват да правят учения.Защо не ги направиха край САЩ?ТАКА НАПИСАНО,ЧЕ НИЕ СМЕ ГИ ПОКАНИЛИ ТИЯ КОРАБИ НА НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    09 Юли 2021 16:10ч.

    В специална Декларация пред Общинския съвет на Варна Групата на „Възраждане“ /януари 2020 г./ се противопоставя на намеренията за създаване на военен пункт на НАТО във Варна. Костадинов обяснява, че четирите съществуващи американски бази на българска територия също първоначално са били лансирани като логистични центрове на НАТО, впоследствие са преобразувани в българо-американски военни бази, а след това и в американски военни бази с екстериториален статут, над които българската държава няма никаква власт. Предложението за американска военноморска база във Варна е на Соломон Паси и е още от 2017 г., той дори подучва как да се заобиколи действащата от 1936 г. Конвенция от Монтрьо: „Всеки договор – казва Паси, - може да бъде интерпретиран по подходящ начин, а и всеки кораб може да си сменя флага при добро желание от страна на двете страни“. Ето линк и към останалите бисери на Паси по въпроса: https://dariknews.bg/regioni/varna/amerikanska-voennomorska-baza-vyv-varna-ili-burgas-poiska-solomon-pasi-2050919

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Yankee,

    09 Юли 2021 16:52ч.

    GO HOME!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    09 Юли 2021 17:05ч.

    Жалко за популацията на делфините .................................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ние българите имаме ли поне малко чест

    09 Юли 2021 23:50ч.

    и национално достойнство? В неделя провеждаме съдбовни избори, на които всички се надяваме да назначим ръководство, което да ни върне с времето "нормалността", но за всеки случай ... управленците допускат (народа не би го направил, но кой ли го пита) не един, а ТРИ чужди военни кораба по време на изборите да са на българска територия! То не бяха "професионално превзети" селски цехове, паднали самолети, ама като не отбираме - идват на място, за да са сигурни как ще се случат нещата. А някои "българи" се хвалят с това!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО и е отворено за участие на ВМС от страни-членки на Алианса."

    09 Юли 2021 23:58ч.

    Като чета тази част от "антетката" и последващия текст, най-вероятно "спуснат" като "press release" до медиите от изключително грамотните чиновници на МО, МнВР и др. - "В „Бриз 2021“ ще участват 14 държави... от военноморските сили на ... Грузия ... и Украйна, и почвам спонтанно да си пея "Дано, дано, дано-o-o!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно...

    10 Юли 2021 19:52ч.

    Интересно, кога в турската провинция Булгаристан обявените военноморски сили на "14 държави с 30 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 самолета, 8 вертолета и 2065 военнослужещи от военноморските сили на България, Албания, Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Украйна," ще проведат учение по отразяване на турски военноморски десант на морските гари във Варна и в Бургас? :))) Въпросът е риторичен, но българският най-високопоставен генерал-въздухар и президент на България Румен Радев, заедно с паркетния брюкселски адмирал и началник на отбраната Емил Ефтимов, дават ли си сметка, че не за 24 часа, а за 6 часа Турция може да окупира Източна България? И никакви други натовски кораби не могат да припарят в Черно море пряко волята на Турция. Българките мастии и натовски помияри - президент, адмирали и генерали - пускат натовските вълци в българската кошара, за да пазят българските овце. Въпрос на време е кога турските натовски вълци ще огладнеят и ще окупират Източна Румелия, Варна и Делиормана. България със съюзниците си от нАТО няма нужда от други врагове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Интересно... на 10.07.2021 в 19:52

    11 Юли 2021 1:20ч.

    право казано

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи