Света гора не желае да приеме американски архиепископ на Вселенския патриарх заради снимка с гей двойка

Света гора не желае да приеме американски архиепископ на Вселенския патриарх заради снимка с гей двойка

В писмо на Света Гора до патриарх Вартоломей американският архиепископ Елпидофор е обявен за нежелан заради снимка след кръщение на деца на еднополова двойка.

В писмото почтително се съобщава, че американският архиепископ Елпидофорос не е добре дошъл на посещение в монашеската държава през третото десетдневие на януари. Представителите и настоятелите на свещените манастири обясняват причините, които водят началото си от кръщението на децата на „еднополовата двойка“ от Америка, Евангелос Бусис и Питър Дуда, на 9 юли 2022 г. в свещената църква Панагия Фанеромени в митрополията Вула.

Светогорци пишат: „Със съжаление отбелязваме, че чрез публикуваните снимки на Американския архиепископ с гей-двойката след извършването на тайнството, се създаде погрешно впечатление по отношение на приемането в Православната Църква на еднополовите бракове, послание, което противоречи на доктрините и учението на Светата Църква.”

Монасите се обръщат към патриарха с молба „да се вслушате в нашата загриженост за тази изключително чувствителна тема, засягаща целостта на вярата и православните традиции“.

Според информация, предоставена от Света Гора на вестник „The National Herald” на гръцката диаспора в САЩ, Свещената Общност не възнамерява да посрещне архиеп. Елпидофорос както повелява традицията за архиепископ. Манастирите и отците, живеещи в аскетизъм, са изпаднали в затруднено положение, тъй като не могат просто да затворят вратата на православен архиерей. Ето защо те се обръщат с писмо до патриарх Вартоломей, в което препоръчват архиепископ Елпидофор да не влиза в Света Гора, тъй като смятат, че той ще се снима там със своите емигрантски спътници в опит да покаже, че е приет от монасите.

„The National Herald“ пише също, че преди няколко месеца архиеп. Елпидофор е поискал да посети Света Гора, за да присъства на празник на един от манастирите, но е бил информиран, че е нежелан.

По време на посещението си в Солун той ще бъде придружаван от група американци от гръцки произход, а в същото време е предвидено да говори пред израелска асоциация и да ръкоположи млад мъж от Мексико, когото ще назначи в енорията Преображение Господне в Корона, Ню Йорк, за да извършва „мисионерска дейност“ сред испаноговорящите в района. Ръкополагането ще се състои в Гърция, тъй като американските власти не са одобрили визите на роднините на кандидата за ръкоположение. Назначеният преди няколко месеца от архиеп. Елпидофор свещеник не е могъл да остане и е трябвало да напусне.

Писмото на Света Гора до патриарх Вартоломей е следното:

Карея, 15/28 декември 2023 г.

До Негово Божествено Всесветейшество

Вселенският патриарх

Г-н г-н Вартоломей

Нашият Всечестен отец и владика

До Фенер

Всесветейши отче и владико,

С настоящото писмо се обръщаме към Вас по повод предстоящото посещение на Негово Високопреосвещенство Архиепископа на Америка Елпидофор на Света Гора. Бихме желали да представим пред Ваше Всесветейшество загрижеността на Свещения Кинотис относно събитията по време на тайнството кръщение на децата на „еднополова двойка“, което се състоя  в свещената църква Панагия Фанеромени във Вулиагмени.

Със съжаление отбелязваме, че чрез публикуваните снимки на Американския архиепископ с гей-двойката след извършването на тайнството, се създаде погрешно впечатление по отношение на приемането в Православната Църква на еднополовите бракове, послание, което противоречи на доктрините и учението на Светата Църква. Този факт, противоречащ на Евангелското учение, предизвиква силна загриженост в Свещения Кинотис.

Ето защо, Ваше Всесветейшество, синовно Ви молим да се вслушате в нашата загриженост за тази изключително чувствителна тема, засягаща целостта на вярата и православните традиции.

Въпреки това, уповавайки се на Вашата мъдра преценка, ние със синовна преданост, целувайки с дълбоко благоговение Вашата всесветейша десница, молим за Вашето отеческо благословение за празниците на Светите дванадесет дни и предстоящото Кръщение Господне.

Целият Събор на представителите и настоятелите на двадесетте свещени манастира на Света гора – Атон.

 

Източник: greekcitytimes.com

Превод за "Гласове" Василианна Мерхеб

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    04 Яну 2024 19:28ч.

    Битката ще е трудна и дълга ......................................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Теа не разбират, че са без топки

    04 Яну 2024 19:49ч.

    И съдбата им е предопределена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четете Библията!!!

    05 Яну 2024 0:22ч.

    Нашият Господ Бог не обича педерастите, унищожил ги е с огън! Помнете Содом и Гомор!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Снимката е повече от ужасяваща

    04 Яну 2024 19:28ч.

    И на живо веднъж ми се е случвало да сбъсквам с такива "папаши". Не знаеш накъде да гледаш, но виждаш какво са направили със съзнанието на децата. Няма да я повтарям историята изцяло, но на наркозависима жена, поне така твърдят че е такава, отнемат трите деца. А те красиви, че красиви. Голямото момиче на около 16, момчето голямото на около 14, а най-малкия на 4 годинки. Толкова агресивно дете не беше ми се случвало да видя. И нещастно. Като зверче в клетка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • въздържател

    04 Яну 2024 20:12ч.

    в заведение съм в момента, някъде в софия. на съседна маса две особи, на външен вид - от пол женски, се държат от час за ръчички и се гледат в очичките. само дето не са преминали към по-недвусмислени действия. все още. да, ще бъде трудна борба. без големи шансове за успех.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    04 Яну 2024 19:39ч.

    Последното парче от Византия все още се опъва, но най-вероятно след няколко години в строя ще останат само сръбския и руския манастир. На другите ще им клъцнат кинтите и ще клекнат за педерастията. Па и Вартоломей си е от техния американски сой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галя

    04 Яну 2024 19:57ч.

    Голямо Браво на светогорските монаси!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педерастите са луди, които трябва да се поставят под заррещение и да се лекуват в изолация от обществото до гроб

    05 Яну 2024 1:58ч.

    И никакви свиждания

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Негово Божествено Всесветейшество

    05 Яну 2024 11:21ч.

    да ми прости Господ, ако бъркам, приемаме от Византия ритуала както е, за да не изплискаме и бебето заедно с водата, ако речем по протестантски да го опростяваме. Но що за "непорината византийска воня" е това?! Да наричаш един човек "Божествено Всесветейшество"?! Църковен етикет, основан на понятията от 14-ти век... И като си помисля, че нашата Църква се превзема от гъркомани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дръжте се за Бог

    07 Яну 2024 19:17ч.

    И няма да сгрешите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи