Съветник на премиера атакува Цветанов, вътрешният министър отговаря с атака срещу Ваньо Танов

Съветник на премиера атакува Цветанов, вътрешният министър отговаря с атака срещу Ваньо Танов
В интервю за днешния брой на в. "Труд", секретарят на Съвета за сигурност и съветник на премиера Бойко Борисов Румен Миланов критикува открито начина, по който се провеждат акциите на МВР, откакто постът на вътрешен министър беше зает от Цветан Цветанов. Самият Цветанов пък в сутрешния блок на БНТ разкритикува работата на Агенция "Митници" и загатна, че шефът й Ваньо Танов в скоро време може да се раздели с работата си.  
<p>Пред "Труд" съветникът на премиера казва, че го смущава начинът, по който беше задържан бившият министър на отбраната Николай Цонев, и заявява, че поведението на прокурора Роман Василев, който нарече Цонев "престъпник" по време на ареста, е противно на неговите разбирания. Румен Миланов обаче обяснява, че <strong>вината не е само на прокурора, защото той по думите му е изразител на предварителната нагласа за провеждане на полицейската операция, за чиято законност отговаря.</strong></p> <p>Румен Миланов споделя, че ако той е ръководил операцията, не би накарал бившия министър да пада на колене и обяснява, че целта на задържането не е "порицание", а преустановяване на противоправно деяние и осигуряване на извършителя му за наказателния процес. Според Миланов <strong>средствата за задържане са изброени в Закона за МВР. Сред тях са белезниците. Но институтът на унижението никъде не фигурира. </strong></p> <p>Съветникът на премиера коментира и наименованията на полицейските операции, като казва, че полицаят е призван да прави услуги на населението, да помага, а не да наказва и заклеймява: този е нагъл, оня &ndash; лихвар...</p> <p>Миланов се обявява и срещу това акциите да се осъществяват от маскирани полицаи, като заявява, че не ни трябва полиция, която да се крие зад маски. По този повод съветникът на премиера отбелязва:<strong> "Като началник в МВР аз само в крайни случаи &ndash; при задържане на терористи или остри наркоиграчи, съм разпореждал на полицаи да крият лицата си. В общия случай е нормално полицаят да е с открито лице пред гражданина, който е погазил закона и трябва да бъде задържан. Нищо лично между двамата. Полицаят представлява закона, той е легитимен &ndash; с униформа, върши си работата. Престъпникът знае, че няма защо да му отмъщава. Ако не от него, ще бъде хванат от негов колега".</strong></p> <p>В същото време в сутрешния блок на БНТ вътрешният министър Цветан Цветанов заяви: "Всички, които се чувстват пренебрегнати, че все още не са ударени &ndash; да не се притесняват, ще дойде и техният ред. Контролираме много престъпни групи, но когато имаме събрани достатъчно реални доказателства, за да отидем подготвени в съда, тогава ще бъдат заловени. <strong>Тази седмица ще има доста акции, които са свързнаи с финансови злоупотреби и съсипват имиджа на страната".</strong> С това Цветанов препотвърди подхода на работа на ведомството си.</p> <p>Вътрешният министър атакува директно и работата на Агенция "Митници" като каза, че тя не е в състояние да направи това, което очаква държавата. По повод увеличаващата се контрабанда Цветанов заяви: <strong>"Ние можем да си свършим нашата работа, но ние не можем да осъществяваме функциите и на други институции, които трябва да го правят". </strong></p>

Коментари

  • Минувач

    17 Май 2010 21:49ч.

    Много разумно изказване от страна на Миланов. Интересен, обаче, е моментът в който се прави. След като скочи рейтинга на Цветанов, може би дойде времето да се каже, че &quot;царят е гол&quot; или поне - не съвсем облечен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вафла чудна!

    18 Май 2010 3:56ч.

    Почна се. Луканови и Гоцев си знаят работата. Живкови са вечни! Ура, другари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи