Стив Ханке: Икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия през 2023 г.

Стив Ханке: Икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия през 2023 г.

Икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия през следващата година, заявява пред Си Ен Би Си професорът по приложна икономика от американския университет "Джонс Хопкинс" Стив Ханке.

Той отбелязва, че това няма да се дължи непременно на по-високите лихвени нива. "Ще изпаднем в рецесия, защото в продължение на 5 месеца наблюдаваме нулево увеличение на парите в обращение, отговарящи на паричния агрегат M2. А Федералният резерв дори не е обърнал внимание на това", коментира Ханке.

Пазарните анализатори използват широкия паричен агрегат M2 като индикатор за цялото количество пари в обращение в икономиката, както и като показател за очакваните нива на инфлация. M2 включва парите в брой, средствата по разплащателни сметки, чековите депозити, спестовните депозити, ценните книжа на паричния пазар, взаимните фондове и другите срочни депозити.

Професорът, смятан за "баща на валутния борд в България", е категоричен, че инфлацията в САЩ ще остане висока поради "безпрецедентното увеличение на паричната маса в обращение в страната, което започна след избухнането на пандемията от КОВИД-19 преди малко повече от 2 години", припомня Ханке.

"Поради това в момента има инфлация в САЩ и поради това ще има през 2023 г., а вероятно и през 2024 г.", добавя икономистът.

Той смята, че президентът на Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) Джером Пауъл "не разбира дори в настоящия момент какви са и какви са били причините за инфлацията".

"През последните месеци нивото на парите в обращение в САЩ обаче беше "затегнато", което вероятно ще доведе до забавяне на икономиката", предупреждава Ханке. 

Президентът на консултантската компания "Розенбърг Рисърч" (Rosenberg Research) Дейвид Розенбърг също изразява скептицизъм по отношение на действията на УФР, но поради други причини. Той заявява пред Си Ен Би Си, че американската централна банка е "прекалено доволна от "затягането" на икономиката, което предприема, за да намали бързо инфлацията".

"Прекаленото затягане на икономиката обаче я тласка към рецесия", смята Розенбърг. Той коментира, че "Пауъл е обяснил действията на УФР като "болезнено решение с краткосрочни последици в името на дългосрочни постижения".

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • nan

    30 Авг 2022 12:01ч.

    стив, нидей така ве. форумната соросоидна сволоч ще изпадне в шок от новината, че остават безработни. нема нема кинти, скоро май няма да си купя бентли...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не получават пари

    30 Авг 2022 12:05ч.

    Под друга статия обясних системата. Освен САМО един - тартора, никой друг от "независимите неправителствени" не получава пари. Родителите им ги издържат, а те са безработни и се задоволяват да изпият кафе и хапнат баничка в квартирата на "неправителствените".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Продължение

    30 Авг 2022 12:06ч.

    Това се отнася до троловете във форума. Но разни вестници, телевизии, партии и подобни, получават пари, кръстили са ги грантове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рецесия или депресия?

    30 Авг 2022 12:02ч.

    "защото в продължение на 5 месеца наблюдаваме нулево увеличение на парите в обращение" Намалява търсенето на долари. Все повече държави се отказват от доларите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за какъв долар става въпрос?

    30 Авг 2022 13:20ч.

    Долара е изхвърлен от употреба още от 2019 по решение на банката за разплащания в Базел. Съвпадение с ковид истерията? Не мисля. Всичко е последици и Руснаците много добре знаят тези неща. Още по-добре знаят как да ги превърнат в предимства. Така че, не ми говорете за никаква война. Всичко е отдавна решено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    30 Авг 2022 12:06ч.

    Имперска Русия смаза книжните икономически тигри, като САЩ и ЕС дори на нехарктерния за нея икономически фронт..... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Икономиката на САЩ

    30 Авг 2022 12:06ч.

    вече е в рецесия.. Тази на двигателя на Европа-Германия, също..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ойде магарето у ряката

    30 Авг 2022 12:11ч.

    Адио, кравари, потъвайте замиваги... и да си приберете оттука грантаджиите, че много лъжат и крадат, досущ като вас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кредитно робство

    30 Авг 2022 12:13ч.

    В США никой никога не е отменял робството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    30 Авг 2022 13:10ч.

    нали впк на сащ работи на макс как ще изпаднете в рецесия след 2 месеца са изборите за конгреса опичаите си гмо мозъка и махнете демократите те запалиха света

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рецесията се знае отдавна

    30 Авг 2022 13:22ч.

    Запасявайте се с всичко най-необходимо. Скоро ще има липси и лукс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американците и досега спяха под мостовете в кашони от хладилници

    30 Авг 2022 13:39ч.

    Какво ли ги чака оттук нататък…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    30 Авг 2022 17:57ч.

    kak какво, чемодан-вокзал-Москва понеже там всичко е по мед и масло...само дето и рубладжиите не искат да живејат в РФ, а отрочетата си са ги изпратили на Запад

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-По страшно е?

    30 Авг 2022 13:51ч.

    Рецесия?Д-р Ханке от Хопкинс?То като знаем Харвард? На САЩ им предстои СТАГФЛАЦИЯ.Хем спад хем инфлация!Обаче ако за кризата има рецепта/печатницата на макс/ при СТАГФЛАЦИЯ ше има ефекта на германия след 1ва св.война.САЩ вървят към задънена улица.50г възход, осн принос за който има сегашния финмин Дж.Елан отива в небитието.1929г чука на вратата на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    30 Авг 2022 18:03ч.

    интересни бјаха резултатите преди 10 дни от едно проучване-кое нај-много вълнува американците, на първо мјасто с нај-много развълнувани беше “заплахата за демокрацијата“. А вие чакајте онези клатешти се нешта да паднат, цјал живот чакахте и не го дочакахте, може този път да е различно:-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    31 Авг 2022 0:52ч.

    Империите се рутят бавно.Но хода се забързва.Британската просъществува 500г.САЩ я укретат век до два.И винаги вътрешните причини са водещи.Това е и първата империя впримчила целия свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OneDollar

    30 Авг 2022 21:06ч.

    Не ги мислете янките, те ще са ОК дълго след като много други изчезнат. Доларът е в пик невиждан от 30 години спрямо всички други валути. Инфлация и рецесия не са еквивалент на закриване на държавата. 2008/2009 целия свят потъна, САЩ само леко се наводниха. Погледнете към собствената си държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • невижданият пик на долара

    31 Авг 2022 0:32ч.

    https://www.zerohedge.com/geopolitical/dont-be-fooled-recent-strength-post-dollar-world-coming

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи