Спирането на зависимостта от Русия ще струва на ЕС 200 млрд. допълнително

Спирането на зависимостта от Русия ще струва на ЕС 200 млрд. допълнително

Зелената сделка, представена през 2019 година, е отговорът на климатичната криза - "амбициозен план за трансформиране на енергийната ни система и превръщането на континента ни в климатично неутрален до 2050 година". Това заяви еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Паоло Джентилони в речта си на събитието на Dir.bg и 3E-news Green Transition 2022: "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход".

 

По думите на един от специалните гости на събитието, който се включи с видео връзка, прекратяването на зависимостта от Русия ще струва на ЕС 200 млрд. евро инвестиции допълнително.

"Днес това усилие изглежда още по-неотложно - агресивната война на Русия срещу Украйна добави геополитическо измерение към климатичните цели", коментира Джентилони. 

Според него Русия използва енергията като оръжие и по този начин увеличава несигурността по отношение на бъдещите доставки, като също повишава и цените, "за да финансира бруталната си инвазия и да откъсне напълно страните от ЕС от енергийните доставки".

"Русия вече не е надежден партньор и България знае това повече от всеки друг", посочи еврокомисарят по финансовите въпроси и продължи: "Днес преобразуването на енергийната ни система е ключово не само за постигането на целите ни - то е от решаващо значение и за колективната ни сигурност, а това означава да прекратим зависимостта си от руските изкопаеми горива най-скоро. Именно това е целта на плана REPowerEU". 

Той припомни, че миналия месец е бил представен пакет от предложения с три основни цели - увеличаване на икономиите на енергия, диверсификация на доставките и ускоряване въвеждането на възобновяеми енергийни източници.  "Вносът на изкопаеми горива от Русия струва на ЕС близо 100 милиарда евро годишно, а Русия използва тези приходи, за да финансира войната", уточни еврокомисарят по финансовите въпроси. 


"Трябва да ограничим възможностите ѝ за това. Затова приветствам неотдавашното споразумение между лидерите на ЕС по предложението ни за налагане на ембарго върху по-голямата част от вноса на руски петрол като част от последния кръг санкции", допълни Джентилони. 

По думите му прекратяването на зависимостта на Европа от руските горива обаче няма да е евтино, а ще изисква около 200 млрд. евро допълнителни инвестиции за следващите пет години.

"Тази инвестиция се прибавя към допълнителните инвестиции в размер на повече 500 млрд. евро, които трябва да мобилизираме всяка година до 2030 г., ако искаме да постигнем поставените цели за климата", отбеляза Джентилони. Той обясни, че имаме голяма нужда от инвестиции, като голяма част от тях се очаква да дойдат от частния сектор.

"Нашата задача е да създадем условия и да осигурим стимули за насочване на частния капитал в тази посока. Таксономията на ЕС за устойчиво финансиране е един от примерите за това как можем да насочим инвестициите на частния сектор към иновативни и екологични решения", уточни Джентилони.

"Но инвестициите от публичния сектор също ще бъдат толкова важни. На ниво ЕС има две програми, които ще изиграят ключова роля в това отношение - "Следващото поколение ЕС" и InvestEU", каза еврокомисарят и обясни, че първата програма е безпрецедентен отговор на пандемията и необходимостта от ефективно възстановяване.

"Подкрепата за екологичния преход е една от ключовите цели на Механизма за възстановяване и устойчивост, който е в основата на "Следващото поколение ЕС", добави Паоло Джентилони.

По думите му България е показа, че иска да се възползва максимално от тази възможност и почти 60% от нейния План за възстановяване и устойчивост е насочен към целите, свързани с климата. 

"Това означава безвъзмездни средства в размер на 3,7 млрд. евро за декарбонизиране на енергийния сектор, насърчаване на възобновяемите енергийни източници и повишаване на енергийната ефективност на сградите. Със зелената светлина, която светът даде миналия месец, България вече е готова да изпълни амбициозния си план", категоричен е Джентилони и допълни, че дългосрочният компонент на Механизма за възстановяване и устойчивост остава на разположение за финансиране на инвестициите, набелязани в плана REPowerEU и за намаляване на зависимостта от руската енергия.

"Държавите членки за тази цел ще имат възможност да добавят специална глава към своите планове за възстановяване и устойчивост веднага след като съзаконодателите постигнат споразумение по плана REPowerEU", каза още еврокомисарят. 

Той обясни, че програмата InvestEU е вторият стълб и ще използва гаранция от бюджета на ЕС за мобилизиране на публично и частно финансиране чрез Европейската инвестиционна банка и други партньори по изпълнението. Програмата е наследник на Европейския фонд за стратегически инвестиции или т.нар. "план Юнкер", който се оказал много успешен в България.

"Страната се нареди на трето място по общ размер на инвестициите в резултат от плана като дял от БВП. Убеден съм, че новата програма InvestEU ще бъде също толкова успешна", подчерта еврокомисарят по финансовите въпроси и сподели, че ще се радва на сътрудничество с Българската банка за развитие.

"Както виждате, на ниво ЕС ние представяме много значителни суми за стимулиране на Зелената сделка.  И трябва да сме готови да обмислим нови общи инициативи и в бъдеще", апелира Джентилони и добави:

"Ясно е обаче, че осъществяването на Зелената сделка ще изисква и по-големи публични инвестиции, финансирани от националните бюджети. За тази цел считам, че трябва да адаптираме общите ни фискални правила към предизвикателствата на новите икономически и геополитически реалности", категоричен беше еврокомисарят. 

Той съобщи, че предложенията ще бъдат представени след края на лятото. 

"Осъществяването на Зеления преход и прекратяването на зависимостта ни от Русия няма да бъде лесно. И ние добре осъзнаваме, че за някои региони и някои отрасли това ще бъде още по-трудно. Ето защо винаги подчертаваме, че преходът трябва да бъде справедлив. Но също така вярвам, че ако останем единни и решителни, както бяхме по време на пандемията и през последните три месеца, ще успеем", каза още Паоло Джентилони и завърши речта си с цитат на премиера Кирил Петков:

"Ако най-зависимата от Русия страна с най-нисък БВП на глава от населението в ЕС може да си позволи да се противопостави на Путин, то всички трябва да могат да се противопоставят на Путин".

С видео връзка участие в Green Transition 2022: "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход" взе и българският еврокомисар Мария Габриел. Тя, заяви, че "във време на възстановяване от последиците от пандемията сме изправени и пред новото предизвикателство - военната агресия в Украйна. Аргументите за бърз преход към чиста енергия са по-силни и ясни от всякога. С инициативата REPowerEU целим разнообразяване на доставките на горива и използването на потенциала на възобновяемите енергийни източници."

Габриел сподели, че събитието се провежда и в момент, когато с екипа ѝ подготвят нова европейска иновационна програма, целяща да направи икономиките и обществата по-устойчиви и автономни. 

"Как можем да осигурим стратегическата автономност на Европа не само в енергетиката, но и в останалите сектори на икономиката, как да ускорим действията за постигане целите на Зеления пакт и същевременно той да бъде справедлив и от полза за обществото?", попита еврокомисарят за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, а след това продължи:

"Позволете ми да споделя конкретни примери в отговор на тези въпроси. За мен най-напред ключови са инвестициите в наука и иновации, в образование и умения, сътрудничеството с държавите членки, регионите и бизнеса. На първо място смятам, че Европа има шанс да бъде лидер в новата вълна високотехнологични иновации. 42% от стартъпите в света, които са най-напреднали с предлагането на решения с енергийна ефективност, са европейски. Време е да подкрепим стартъпите, компаниите, талантите. Затова и както казах - подготвяме с екипа ми нова европейска иновационна програма. Последната програма за иновации датира от 2011 година".

Тя отбеляза още, че за да успеем и бъдем реалисти и успешни с целите на Зелената сделка, трябва да направим така, че талантите, компаниите и работните места да са в европейските региони, да носят полза именно сега.

"Сега е моментът на мащабни инвестиции в иновации. Важно е и това да бъдат високотехнологичните иновации, носещи конкретни ползи за сектори като енергетика, земеделие, транспорт, здравеопазване. Нуждаем се от паневропейска иновационна екосистема, осигуряваща по-лесен достъп до финансиране, откриване на таланти и свързване на местните екосистеми. Това бяха и темите, около които се обединихме с над 40 иноватори в България, когато бе учреден Форумът за иновации на 10 март. Убедена съм, че той ще допринесе за създаване на ефективни партньорства и развитие на силни местни свързани екосистеми", подчерта Габриел, като добави, че "имаме най-силния бюджет в света в подкрепа на науката и иновациите".

"95,5 млрд. евро по програма "Хоризонт Европа". Четири от мисиите по програмата допринасят за целите на Зеления пакт", каза европейският комисар.

Тя сподели, че е радостна София и Габрово да са сред стоте града, избрани да приложат конкретни решения за постигане на климатична неутралност до 2030 година, и така да вдъхновят и други градове в Европа.

"Нещо друго - Бургас е един от регионите, избрани в мисията "Адаптиране към изменението на климата". Целта е подкрепа на 150 европейски региона за постигане на устойчивост спрямо изменението на климата", заяви Мария Габриел и добави:

"Има и други важни теми. И тук искам да отбележа инвестициите в чист водород. Нашето предложение е конкретно - искаме удвояване броя на водородните долини в Европа до 2025 година. В момента има 23 водородни долини - това е екосистема, която на място решава как с нови технологични решения ще намалим въглеродните емисии. Тук е важна ролята на регионите, работата с бизнеса, публично-частните партньорства. С допълнително финансиране за проекти с зелен водород - 200 млн. евро по линия на "Хоризонт Европа" и публично-частното партньорство с чист бюджет 2 млрд. евро подкрепяме създаването на широка европейска мрежа за внедряване на пробивни водородни технологии". 

"Радвам се да видя, че и България е поела предизвикателството и инвестира във водородна долина. Миналата седмица бях в София и Стара Загора заедно с изпълнителния директор на съвместното предприятие за водород. Поздравления за успешното начало за за изграждане на водородна долина и в България", каза още тя и отбеляза инвестициите в уменията.

"Адресирахме това предизвикателство с европейската стратегия за университетите. За първи път мобилизираме европейско финансиране от порядъка на 80 млрд. евро за висшето образование. Освен това ще подкрепим изграждането на умения за водородната икономика чрез програма и мащабен проект в рамките на съвместното предприятие за чист водород", уточни еврокомисарят по иновациите.

По думите ѝ е важно е да се създадат ефективни взаимодействия между програмите като "Хоризонт Европа", "Еразъм+", Механизма за възстановяване и устойчивост, кохезионната политика, за да може инвестициите да имат максимално въздействие. 

"И накрая поставям акцент върху инициативата, която е най-близо до гражданите и Европейския зелен пакт - това е новият европейски баухаус - с него се стремим да доближим Зелената сделка до хората, до тяхното съзнание, до техните идеи за това как те могат да бъдат двигатели на промяната. Тези провеждаме първия фестивал Нов европейски баухаус - присъединете се на място или виртуално към многобройните събития и прояви. Творчеството, иноваторството на гражданите, бизнесът, културният и творчески сектор са важни за успеха на инициативата. Европейският зелен пакт ще бъде успешен само ако цяла Европа се възползва от ползите от него. Аз съм убедена, че и България разполага с необходимото, за да се възползва от възможностите, които предлага", каза на финала на обръщението си Мария Габриел.

Конференцията Green Transition 2022: "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход" е организирана от Dir.bg и 3Е-news с медийната подкрепа на БНТ, БНР, bTV Media Group, БТА, Bloomberg, Bulgaria on Air, Евронюз и OFFNews.bg.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Лицемер

    10 Юни 2022 15:04ч.

    Казано с други тези пари ще ги плати европейският данъкоплатец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kopejkin

    10 Юни 2022 16:49ч.

    Трудно е да се налагат икономически санкции на държава, суровинен придатък на високотехнологичните държави. Бензиностанцията с ракети може да затвори само, ако престанеш да пазаруваш от нея...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отче Ваш

    10 Юни 2022 16:58ч.

    Спирането на зависимостта от Русия ще струва на ЕвроГейския Съюз РАЗПАДАНЕТО И ИЗЧЕЗВАНЕТО МУ, КАТО ТАКЪВ !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Месията

    10 Юни 2022 17:04ч.

    ГейЕвропа пазила климата на планетата. По-голяма глупост не съм чувал. Целият останал свят си кара на въглеводороди, не се чувства зависим от Русия и не му дреме за климата, а за Европа пък хептен!!! А за спиране на зависимостта от въздуха, водата и храната и да евтаназираме населението си, колко ще струва???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-200млрд

    10 Юни 2022 15:07ч.

    Да се смея ли да плача ли?Впрочем това е поредната безумна сметка.Орбан им направи сметката само за Унгария.Лесно се екстраполира.После ако искате делете на 5.Безумци ли са или нас смятат за такива?То днес май Радев изкара едни цени ама хванах две три изречения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безумци ли са или нас смятат за такива?

    10 Юни 2022 16:37ч.

    Смятат ни за такива, каквито сме. Че оставихме 40-тина процента (еди какви) да изберат тая сган, която ще ни унищожи държавата окончателно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тоя

    10 Юни 2022 15:09ч.

    200 млрд. Евро? Ще си ги напечатате ли? Ще ги вземете като заем от някоя банка? Ще ги плащат данъкоплатците? Вие знаете ли дали въобще го искаме? Това ли е демокрация?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-200

    10 Юни 2022 15:16ч.

    Не са много.Бюджета на ЕС за една година.На ЕС не на държавите в него.Проблема е че и 10по 200 няма стигнат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Реално

    10 Юни 2022 15:13ч.

    Са трильони.И .......пак не е решение.Времето 10ки години.А Европа вече е стар болен човек-в икономически,военен в къвто щете аспект.Т.е. пари НЯМА ДНЕС,утре по няма да има,АМА ДЕЙСТВАЙТЕ!Комунистите на това му викаха волунтаризъм.А плащането то е ясно от кого.На босия цървулите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    10 Юни 2022 17:01ч.

    Браво !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тук и там

    10 Юни 2022 15:18ч.

    Руснаците ще се къпят, ние ще вземаме "споделен душ" - два пъти в месеца. Руснаците ще си карат колите, ние ще караме електрически тротинетки. Руснаците ще почиват на Крим и в Кавказ, ние ще почиваме в крайградския парк, ако не сме в локдаун. Руснаците ще ядат пелмени, ние ще ядем протеини от гасениците на Бил Гейтс... И рече Господ - Последните да станат първи !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И от фермите на Насекомо.

    10 Юни 2022 15:51ч.

    В далечното време, когато социализмът образова пейзаните и селяците от селата получиха средно образование за сефте и в последствие станаха горди баби и дядовци на полудебилни учили се в чужбина калинки, фермите за насекоми се наричаха сметища!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснаците ще се къпят

    10 Юни 2022 16:35ч.

    Ами да се къпят бе. Аз ще взимам споделен душ с комшийките. Днес с тази в левия апартамент. Утре и в други ден в двата апартамента от дясно. Кеф!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А кой ви обслужва и трите?

    10 Юни 2022 16:39ч.

    ????????????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • малка поправка

    10 Юни 2022 18:56ч.

    Руснаците ще почиват в Турция, Египет, Тайланд, Виетнам, ние ще почиваме на пейката пред блока, ако не сме в локдаун.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като имат бол пари да плащат, за нас е важно да стоим настрана от това,,

    10 Юни 2022 15:30ч.

    никакво приемане на еврото и сериозни дебати има ли смисъл да стоим в този съюз на богатите където за нас е отредено слугинското място, толкова ни помогна липсата на виза за работа в ЕС, Минаха години и на всички стана ясно що за идиотска организация е ЕС и че само умствено слаби хора могат да се радват да са в нея. Ние имаме своя идентичност и можем да се справим сами.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    10 Юни 2022 15:30ч.

    Едно време му викаха пари като вестници, сега са просто нули като кенефи... Въпроса е какво обезпечава тези пари, суровини няма, производството е подложено на тотална атака от 2020 насам... Ако си мислят, че Грета джендерите и мигрантите придават добавена стойност, жестоко се лъжат, защото производството е обсадено и бавно и методично се унищожава, с бюрократична артилерия и "регулации"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    10 Юни 2022 15:45ч.

    С тая зелена артилерия, Европа ще остане и без ток. Задава се поредното тъмно средновековие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "амбициозен план за трансформиране на енергийната ни система и превръщането на континента ни в климатично неутрален до 2050 година"

    10 Юни 2022 15:46ч.

    Това си е чиста прогноза, пардон прокоба забъдещия свиреп глад и мор в Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    10 Юни 2022 15:49ч.

    Това е една доста оптимистична оценка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Вносът на изкопаеми горива от Русия струва на ЕС близо 100 милиарда евро годишно..."

    10 Юни 2022 15:53ч.

    "...прекратяването на зависимостта от Русия ще струва на ЕС 200 млрд. евро инвестиции допълнително." Човекът с ментално заболяване ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тя сподели, че е радостна София и Габрово да са сред стоте града, избрани да приложат конкретни решения за постигане на климатична неутралност до 2030 година, и така да вдъхновят и други градове в Европа.

    10 Юни 2022 15:58ч.

    Под похлупак ли ще сложат двата града, за да климатично неутрални? Вършецкото училище да не е било с филиал в Кюстендил?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стоп

    10 Юни 2022 15:59ч.

    спирането на зависимостта от европа ще струва само десет сармата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвремвнник

    10 Юни 2022 16:02ч.

    Тема за размисъл: „Ядрената енергея в Европа е силно зависима от Русия, може би повече, отколкото от газа.“ Öko-Institut

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какъв климат, каква Зелена сделка?

    10 Юни 2022 16:14ч.

    Европа пази климата на планетата. По-голяма глупост не съм чувал. Целият останал свят си кара на въглеводороди, не се чувства зависим от Русия и не му дреме за климата (а и за Европа).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • каква Зелена сделка?

    10 Юни 2022 16:43ч.

    ще ни обяснят след време, че е ставало дума за зелена зелка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Болни мозъци на слънце и вятър

    10 Юни 2022 16:15ч.

    Най-пострадали от Зелената сделка ще бъдат най-бедните страни в ЕС. Познайте ние от кои сме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-хубаво да евтаназираме населението

    10 Юни 2022 16:18ч.

    А за спиране на зависимостта от въздуха, водата и храната колко ще струва?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Охубоху

    10 Юни 2022 16:20ч.

    Ще ставаме ли хамстери, за да си произвеждаме ток? Хайде, за в къщи ще се влюча и аз, и благоверната и децата... Ама за някой мол, парламент, минсъвет... За заводи не питам - те не останаха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “Климатична неутралност” - суперпростотия

    10 Юни 2022 16:23ч.

    Много джендърско ми звучи, също като сексуална неутралност. Но защо ли се чудя, като виждам коя еврокомисарка го предлага (онова нещо горе на снимката).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четох, четох, пък реших да попитам -

    10 Юни 2022 16:39ч.

    тези убийци на смислите на думите, предприели поход за "климатична неутралност", предварително ли ги подбират от помощни училища, или си имат към ЕС специална някаква школа от този род?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Newspeak

    10 Юни 2022 16:41ч.

    учат го.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    10 Юни 2022 16:41ч.

    Измислената климатична криза, за да източат последните спестявания на хората. Зелена енергия - кой печели от нея?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спирането на зависимостта от Русия ще струва на ЕС 200 млрд. допълнително

    10 Юни 2022 16:45ч.

    Не на ЕС и не на еврогейските паразити в Брюксел. Те си живеят и ще си живеят като шейхове с моите пари и парите на баламурниците. Ще струва на мен и другите живеещи на територията. Докато не им бъдат счупени главите, което ще се случи един ден. На Путин му дреме. Руснаците са преживяли много, ще преживеят и това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как да не благодари българина

    10 Юни 2022 17:10ч.

    за тия (без)ценни кадри, дарени щедро от един благодарен нам народ - Илко Ескенази, Александър Божков, Леа Коен, Мони Паси, Мария Габриел, Лорер Даниел. Къде щяхме да сме без тях?! Нямаше да сме чули за водородни долини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    10 Юни 2022 17:17ч.

    С еднократно влагане на пари няма да стане. Както газ от Русия тече непрекъснато, така и парите ще трябва да се влагат непрекъснато.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    10 Юни 2022 17:19ч.

    Знаете ли, че за диверсификация и отказ от руски горива се говори от повече от 20 години? Ако бе възможно, до сега да бяха го направили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • консумеризмът изби в обикновени социалистически принудителни икономии на ток, газ, бензин и вода

    10 Юни 2022 17:32ч.

    Диагнозата на ЕС и целокупния Запад по американски диктат - все по-прогресиращ дебилизъм. Закривай кочината, защото може да е двупръсточели имбецили, но не и за нормално мислещи хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    10 Юни 2022 17:34ч.

    Слава на Русия.Има технологии които от западът единствено САЩ имат.Тя ще си доразвие липсващите само за 5 години.И заедно с енергията и богатствата от природата ще и пръднат на опашката.Долу гадната Колония и ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • превръщането на континента ни в климатично неутрален

    10 Юни 2022 17:39ч.

    Климатично неутрален континент не е обикновена супер-идиотия. Вече и ниско интелигентните хомосапиенси разбират че това е идиотия... Не, това е парола ! Това е евфемизъм. Зад този евфемизъм прозират черни космати дълги уши. Ушите на САТАНАТА ! Казват ни почти 1/1 че ще ни трепят ! Кой разбрал, разбрал...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • де го чукаш, де се пука

    10 Юни 2022 17:39ч.

    Взривът на завода за "евтин" сгъстен природен газ в Тексас сериозно ще стъжни живота на всякакви европейски фейкомети-диверсификатори. Щом в самите САЩ стават такива непредвидени аварии, колко му е да станат в Близкия Изток или където и да е другаде...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала_Бала

    10 Юни 2022 17:40ч.

    Инфлационни Евро за сметката на европейските граждани. ЕС си остава колония на англосаксонците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • суоми

    10 Юни 2022 17:42ч.

    Финландия (член на ЕС) преминава на режим на резки икономии на газ от октомври, отоплението в сградите през студеното полугодие при създалото се положение, ще е с оптимум 14-15 градуса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какво?

    10 Юни 2022 17:43ч.

    Що за простотия е зеления водород?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    10 Юни 2022 18:04ч.

    Нещо, което се получава от природен газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зелени терористи

    10 Юни 2022 17:50ч.

    Климатична неутралност до 2050, демек Европа да стане дотогава студена и пуста. Понеже целия живот на Земята е съставен от въглерод, явно псевдохората ще започнат да го сменят с друга форма на живот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    10 Юни 2022 18:02ч.

    От Запад съветват по-малко къпане за да се икономисва. Това ще доведе до болести. В Гърция вече има регистрирани няколко случаи на проказа. Представяте ли си го? 21 век и проказа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Без коментар

    10 Юни 2022 18:09ч.

    The Economist: Русия увеличава износа на петрол към Европа, ембаргото не дава резултати

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • европа

    10 Юни 2022 19:05ч.

    Бесовете са пуснати да управляват още малко време. След това ще има пречистване от тях. Ще бъде грозно , но неизбежно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тошко

    10 Юни 2022 19:15ч.

    Не мога да повярвам,че накой с нормална психика и със среден интелект може да напише или каже горенаписаната смесица на думи.Речника на евробюрократите е най-смехотворното нещо след създаването на еврогейският съюз

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи