Сменят министъра на отбраната на Украйна заради корупционен скандал

Сменят министъра на отбраната на Украйна заради корупционен скандал

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министърът на отбраната Олексий Резников ще бъде отстранен следващата седмица, но няма да бъде изваден от екипа на президента Володимир Зеленски. Резников ще бъде заменен от ръководителя на украинското разузнаване Кирил Буданов, съобщава весник "Украинская правда", като се позова на източници от президентската канцелария и кабинета на министрите.

Резников имаше водеща роля в преговорите със Запада за военна помощ, но дейността му бе поставена под съмнение след  публичен скандал. Ръководеното от него министерство беше обвинено, че купува храна за армията на изкуствено завишени цени. Един от заместниците му беше принуден да подаде оставка и впоследствие беше арестуван.

Корупцията в Украйна и прането на пари, отпуснати от Запада

Въпреки скандала украинският президент няма намерение да свали доверието си от Резников, твърдят от Киев. Обсъжда се да му бъде даден поста министър на правосъдието вместо сегашния правосъден министър Денис Малуски, който може да стане посланик на Украйна в европейска държава. "Никой не се съмнява, че той (Резников) трябва да остане в отбора", казват източниците изданието, цитирано и от УНИАН.

Според източниците Буданов обаче не желае да оглави военното ведомство.

"За Кирил е много трудно да напусне разузнаването, той не иска да отиде в МО, защото разбира, че това е огромна бюрократична машина. Но нямаме време да го обмислим", обяснява източник от средите на правоприлагащите органи.

Самият Резников коментира, че "не е ставало дума, че трябва да прекрати дейността си на този пост".

"Всеки чиновник трябва да осъзнае, че не е на поста си за цял живот. Той трябва да започне една фаза и да я завърши. Така че съм готов за всяко развитие. Не се срамувам от това, което съм направил. Със сигурност ще имам какво да покажа за това, което съм направил. А за останалото ще видим", казва той.

Оставки за корупция в Украйна: храната за армията на 3 пъти по-високи цени, €7 млн. подкупи за доставка на генератори

През януари медиите съобщиха, че Министерството на отбраната е закупило хранителни продукти на завишени цени за военните чрез частна фирма. Олексий Резников отрече, че доставката на храни за военните е ставала на по-високи цени. Започва разследване и зам.-министърът на отбраната Вячеслав Шаповалов написа оставката си, а военният министър подкрепи решението му, защото така ще бъде възстановено доверието на обществото и международните партньори.

Олексий Резников играеше водеща роля в управлението при отпора на руската агресия и при преговорите със Запада за военна помощ. За последно той бе във Франция, за да сключи сделка за закупуване на допълнителни радари за противовъздушна отбрана MG-200, които според него "значително ще увеличат капацитета на въоръжените сили за откриване на въздушни цели, включително крилати и балистични ракети, както и безпилотни летателни апарати от различен тип".

На 3 февруари става ясно, че служители на МО са хванати да присвояват пари по време на строежа на казармите.

Освен това изпълняващият длъжността началник на отдел "Военно-техническа политика, въоръжение и развитие на военното оборудване" в МО Александър Лиев подаде оставка.

Източник: pravda.com

 

 

 

 

Коментари

  • Su38

    05 Фев 2023 17:05ч.

    Американска работа... Нашите хрантутници да внимават...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • червена шапчица Арматка

    05 Фев 2023 17:53ч.

    И Националната Атлантическа Терористична Организация - НАТО и Сатанинските Античовешки Щати това го знаят много добре! Просто УСрайна е жертва на тяхната лакомия и корупция!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.А.М.

    05 Фев 2023 17:21ч.

    Украйна е синоним на корупция. Всички политици там сега завиждат на първия назначен от САЩ министър-председател Яйценюк, който започна войната срещу "колорадските бръмбари" с отлично платени дори за запада садисти и наркомани. След това Яйценюк се оттегли в САЩ където си харчи на воля заграбените милиарди. Ето такъв модел искат да повторят всички от Киев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    05 Фев 2023 17:44ч.

    Понеже др. Путин се тръшка, че Украйна щяла да влиза в Нато сега се очертава не сам Швеция и Финландия да влязат, но и Япония, Ю. Корея и Австралия. Так держать тов. Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фин

    05 Фев 2023 17:53ч.

    Как върви шведското влизане, питам за един приятел от шведската маса ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dimitrov

    05 Фев 2023 18:10ч.

    Тъпчо, пропуснал си Папуа Нова Гвинея

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rover

    05 Фев 2023 18:19ч.

    "Понеже др. Путин се тръшка" - на кимчето пак са му объркали листчетата... никой не се тръшка. ввп преди време обясни публично каква е разликата, в частност за швеците и фините. потърси в нета, прочети. а ония в азия, там и тов. си ще има грижа. капиш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    05 Фев 2023 18:38ч.

    На практика, Япония, Ю. Корея и Австралия и сега са в ГОВНАТО, без подпис, но една малка Северна Корея ги държи за топките всички, да не говорим за Китай. Присмел се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    05 Фев 2023 18:39ч.

    Колкото до Швеция и Финландия,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    05 Фев 2023 18:40ч.

    нека първите да се оправят с талибаните у тях, дето ги направиха първи в света по изнасилвания, а вторите да се излекуват от алкохолизма си пътуващи до Петербург.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    05 Фев 2023 19:10ч.

    Нерде Ямбол, Нерде Стамбул... Не стреляйте по пианиста...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хохол

    05 Фев 2023 22:22ч.

    По-тъпо нещо отдавна не бяхме чели

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Адолф

    05 Фев 2023 17:51ч.

    Гудериан - Майнщайн - Хот - Модел - Клайст ... както и да ги въртя, изходът е все един и същ. Шайсе !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    05 Фев 2023 18:34ч.

    Отличен вкус! Поздравления!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    05 Фев 2023 17:57ч.

    еврейчето "Зе" успя само за 3 години да "спести" в офшорки $870 млн., купи в Израел за родителите си имение (за $8 млн.), имоти в Лондон, в Грузия и т.н. той и членовете на семейството му са британски поданици, охранявани от агенти на МИ-6. та ето това са т.нар. "евро-атлантически ценности", които непрекъснато рекламира престъпната ни ШАЙКА по антинародната БНТ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    05 Фев 2023 18:15ч.

    След акцията в Киево-печорската лавра, тези са обречени... Най странното е, че сигурно са го забравили по между другото, какво пък някакви барети в манастир?! Ноо оттогава започна разпада на отношенията по между им, а и разпада на фронтовата линия, Господ по този начин наказва, взима им разсъдъка и побеснелите започват да се ядът едни други!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • О времена, о нрави

    05 Фев 2023 18:33ч.

    Освободен за корупция министър става министър на правосъдието! Това говори достатъчно за измислената държава Украйна. Русия трябва да стигне до европейските граници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Мао Дзе Дун

    05 Фев 2023 18:56ч.

    "'Когато в гората няма лъв,маймуната е цар''-По определение в Източна Европа цар е народа/демокрация по конституция/ Де факто,на практика народа т.е. царят е абдикирал.И маймуните вече са царе!Зеленски,Мая Санду,Петков до скоро,Радев днес и т.н/.САЩ като ярхитекти на абдикацията се възползват.Даряват маймуните с автомати,гранати,танкове.Резултата е виден,гората е в погром.Баба Меца гледа да наложи ред край бърлогата ама маймуните много.Наште маймуни засега са без гранати и горичката зелена.Обаче не вземем ли мерки ще стане като с украинските бабуини.Та добре е да провесим някоя мауймунска кожа.И София-Скопие -Канада.Там да са правят на царе.И летчик си имат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    05 Фев 2023 19:12ч.

    А Зеля кога? Или той е "света вода ненапита"? Да превърнеш народа си в "пушечно месо", да съсипеш държавата си и то само за да изкяриш некой долар? Не знам, просто не знам,,,,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    05 Фев 2023 20:59ч.

    Да пукнете до един нацисти-и чужди и колониални.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Феликс Едмундович

    05 Фев 2023 22:12ч.

    Както могат - така работят. Да не се катери по хеликоптери и да внимава какво яде/пие. И с кого се ръкува. Да внимава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глас

    06 Фев 2023 9:53ч.

    Нито усмивките, нито прегръдките с Остин не са му помогнали да запази поста си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    06 Фев 2023 10:39ч.

    Всъщност всичко е много просто. ЦРУ връчи на нарушения Зеленчук едно списъче, кои и как да бъдат пожертвани в името на това, пред американския Конгрес ба бъдат представени доказателства за "украинските усилия", да се справят с корупцията. Проблемът е, че много от пожертваните са приятелчета и съратници на кървавия клоун, който сега се сдоби с още повече врагове в собствената си фалирала държава... Няма да е чудно, ако накрая и той свърши, като Чаушеско в задния двор, с куршум в главата!... А може би, точно това е и целта на хиените във Вашингтон, които вече осъзнават, че собствената им креатура и марионетка вече е изчерпана и дори вредна за интересите им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи