Корупцията в Украйна и прането на пари, отпуснати от Запада

Корупцията в Украйна и прането на пари, отпуснати от Запада

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В Телеграм бяха публикувани изключително интересни документи, разкриващи поредната корупционна схема на високо равнище в Украйна. Логистичното командване на въоръжените сили на Украйна е сключило договор със завод във Виница за модернизация на ЗИЛ-131 с каросерия КМ-131 до версия ТРМ-80Д (цех за ремонт на танкове).

Крайният срок е 15 декември 2023 г., а общата стойност на модификацията на 100 единици ЗИЛ-131 е над 562 милиона гривни, което приблизително се равнява на 15 милиона щатски долара.

Телеграм потребителят Джокер ДНР"На пръв поглед обичайните ремонтни услуги, само цената на договора е необичайна - 562 887 989 гривни (повече от половин милиард) за 100 машини. С други думи, възстановяването на един ЗИЛ струва на украинския народ 5 628 880 гривни (над 150 000 щатски долара). Един ЗИЛ. И това е само един пример и един договор. Можете ли да си представите мащаба на кражбата? Това е гениално!"

Какво представлява TRM-80?

TRM-80 е предназначен за извършване на демонтаж и монтаж, заваряване, механични монтажни и регулировъчни работи, както и за зареждане на батериите по време на ремонт на резервоара в полеви условия.

Работилницата е оборудвана с електрогенератор, заваръчен комплект, специални уреди и инструменти за ремонт на всякакъв вид бронирани превозни средства, както и с радиостанция и танк-домофонна система.

Каква е измамата?

ЗИЛ-131 е една от най-добрите разработки на съветската автомобилна индустрия. От гледна точка на съотношението цена-качество тези автомобили се превръщат в едни от най-ефективните и популярни превозни средства, чиито шасита се използват за различни цели, включително като подвижни работилници.

Най-важната особеност на ЗИЛ-овете е, че те са лесни за ремонт и поддръжка, много евтини и всъщност могат да бъдат поправяни във всякаква среда. Подмяната на стандартна каросерия или дооборудването на каросерия KM-131 с необходимото оборудване може да се извърши за кратко време и с минимални средства.

Цената на обикновен ЗИЛ с каросерия на руския пазар за резервни части варира от 150 до 800 хил. рубли (~ 11 000 USD), а цената на модифицираните и модернизирани версии с инсталирани работилници не надвишава милион и половина, ако се вземе най-скъпият вариант (~ 20 000 USD).

Като се има предвид, че ВСУ изобщо не разполагат с такова оборудване, максималните разходи за целия процес, като се имат предвид пределните цени на резервните части, заедно с превоза на оборудването, разходите за дизелово гориво и допълнително оборудване няма да надхвърлят 20 хил. долара.

Украинската армия съхранява повече от няколкостотин ЗИЛ-а от различни модификации в различни бази и военни части още от съветско време. От 2014 г. насам Украйна заменя излезлите от употреба двигатели ЗИЛ с такива, произведени в Белгия и Германия.

Според изтеклите документи командването по логистиката на ВСУ вече е избрало необходимите 100 превозни средства, така че възстановяването и модернизацията на промишлените съоръжения на 45-ия експериментален завод всъщност ще струва на украинските власти жълти стотинки.

При най-високите цени общата сума няма да надхвърли един милион долара, а останалите 14 или дори повече, дарени от страните от НАТО, ще бъдат спокойно разпределени между вземащите решенията в Украйна.

 

Източник: Телеграм канал "Рыбар"

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • С този размер на кражбите

  23 Яну 2023 15:11ч.

  някой да не вземе да си помисли, че Украйна е в състояние да победи в тази война... Краде се едновремено и от Вашингтон и от Брюксел и от Киев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топлата вода

  23 Яну 2023 16:12ч.

  Не знам защо никой не можа за последните година-две-три да разбере, че в Украйна управляват хора от еврейски произход, и мероприятието "война в Украйна" е еврейска инициатива. При това положение, колко трябва да струва ремонта на един ЗИЛ?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • емблемата на Нексо

  23 Яну 2023 16:14ч.

  В сравнение с този СКАНДАЛ, призивите (и опитите) за пълно унищожаване на Иран и Русия --- БЛЕДНЕЯТ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тъмен балкански субект

  23 Яну 2023 16:18ч.

  Не само Украйна е Ислямска държава в центъра на Европа! Правят се опити и с други държави - балтийците, Полша, Молдова да продължавам ли по-на юг?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напиши Коментар

  23 Яну 2023 21:19ч.

  Е това е готино-един ЗиЛ се възстановява за парите, с които могат да се купят пет до осем чисто нови. Мислех, че това го можем само тука, в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OffBG

  23 Яну 2023 21:21ч.

  И у нас те така ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи