Оставки за корупция в Украйна: храната за армията на 3 пъти по-високи цени, €7 млн. подкупи за доставка на генератори

Оставки за корупция в Украйна: храната за армията на 3 пъти по-високи цени, €7 млн. подкупи за доставка на генератори

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Вече пет оставки на високопоставени чиновници бяха подадени тази сутрин в Киев, съобщават украинските медии.

Пръв бе Кирил Тимошенко, който беше освободен от поста заместник-ръководител на президентската администрация, като преди това само се носеха слухове за това, че той е подал оставка, но малко по-късно той самият пусна снимка на молбата си в Telegram. След това украинският президент Володимир Зеленски издаде указ за освобождаването на Тимошенко от поста заместник-ръководител на президентската канцелария.

Кирил Тимошенко

Освен това Олексий Симоненко бе освободен от длъжността заместник-главен прокурор, съобщиха от Главната прокуратура на Украйна, цитирана от местната преса, като припомня, че преди това медиите съобщиха, че Симоненко е ходил на почивка при семейството си в Испания за 10 дни.

Олексий Симоненко

Оставка подаде и заместник-министърът на териториите и инфраструктурата Иван Лукерия на фона на корупционен скандал, в който е замесен неговият колега Лозински.  

Лукерия написа във Facebook, че е взел решението още в началото на годината и че юридическото оформление на оставката му тази седмица е съвпадение. Същото стори и колегата му Вячеслав Негода. 

Вячеслав Негода

Давид Арахамия, ръководител на фракцията "Слуга на народа" в украинския парламент, свързана със Зеленски, обеща, че някои от корумпираните служители може да бъдат осъдени на затвор още тази пролет. "От 24 февруари м.г. по официални и неофициални канали постоянно се предупреждават длъжностни лица на всички нива: съсредоточете се върху войната, помогнете на жертвите, намалете бюрокрацията и спрете да се занимавате със съмнителен бизнес. Много от тях действително се вслушаха, но някои, за съжаление, не го направиха", заяви Арахамия в изявление в Телеграм. "Ако не се работи по цивилизован начин, ще се действа според законите на военното време. Това се отнася както за неотдавнашните покупки на генератори, така и за новите скандали в Министерството на отбраната".

Първият заместник-министър на инфраструктурата, развитието на общността и териториите Васил Лозински беше задържан при вземане на подкуп от 400 хил. долара.

След задържането му Лозински бе незабавно уволнен. 

Също така тази сутрин оставка подаде заместник-министърът на отбраната на Украйна Вячеслав Шаповалов на фона на скандала за закупуването на храни за нуждите на украинската армия. Шаповалов отговаряше за логистиката на украинските въоръжени сили.

Оставката на заместник-министъра идва след журналистическо разследване, според което Министерството на отбраната е купувало храна за военните на цени, няколко пъти по-високи от тези на дребно. Министерството на отбраната на Украйна заявява, че "отправените обвинения са неоснователни и безпочвени", но въпреки това Шаповалов напуска, "за да не представлява заплаха за стабилното снабдяване на ВСУ".

Вячеслав Шаповалов

В събота в статия, публикувана от украинското издание Zn.ua, се твърди, че Министерството на отбраната в Киев може да е закупило продукти за въоръжените сили на завишени цени. В публикацията се казва, че цените, на които се закупуват продукти за военните, понякога са два до три пъти по-високи от цените на дребно.

Министърът на отбраната Олексий Резников вече е приел оставката на Шаповалов.

Малко по-късно стана известно, че непосредствената причина за освобождаването на Кирило Тимошенко от поста му е информацията, която той и ръководството на администрацията на президента са получили за подготвяни от Националното атнтикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) подозрения срещу Тимошенко по редица наказателни дела за корупция.

"Случаите са разследвани през последните няколко месеца и вече са стигнали до етап, в който има голяма вероятност да бъдат обявени подозрения. Ето защо беше решено Тимошенко да си тръгне още преди това, за да не хвърля сянка върху целия кабинет. Към това се прибавя и дългогодишният конфликт на Тимошенко с ръководителя на президентската администрация Андрий Ермак, който, меко казано, не харесваше заместника си. Ето защо той не искаше да го защитава. Важно е също така, че тази оставка е подадена на фона на поредица от корупционни скандали в правителството, които избухнаха през изминалата седмица. А оставката на Тимошенко, за която по-рано имаше цяла поредица от публикации за възможни корупционни практики, ще бъде представена като реакция на властите на всички тези скандали", казва източник, цитиран от "Страна".

Освен това, според негови източници, друг заместник-ръководител на президентския апарат, срещу когото НАБУ е започнала разследване за нарушения при декларирането, е заплашен от уволнение по същата причина.

По време на войната Министерството на отбраната на Украйна купува храна за въоръжените сили на цени, които са няколко пъти по-високи от пазарните. Това се твърди в разследване на седмичника "Дзеркало тижня".

Авторът разполага със споразумение на украинското министерство на отбраната за доставката на храна през 2023 г. за военни части, разположени в Полтава, Суми, Киев, Житомирска, Черниговска и Черкаска област. Споразумението на стойност 13,16 милиарда гривни е подписано на 23 декември 2022 г.

Цените на включените в него продукти са се оказали 2-3 пъти по-високи от пазарните.

Например Министерството на отбраната е поръчало яйца по 17 гривни (83 стотинки) за яйце, докато цената на дребно в киевските магазини сега е около 7 гривни (34 ст.) за яйце. Картофите са поръчани на цена от 22 гривни (1,07 лв.) за килограм, докато цената на дребно в магазините е 8-9 (0,39-0,44 лв.) гривни.

Авторът посочва също, че в момента информацията за покупките на Министерството на отбраната е закрита за обществеността, което според него увеличава апетита на тези, които усвояват средствата за военни поръчки за армията.

През лятото кабинетът отпусна 1,68 млрд. гривни (40 млн. евро) за закупуване на електрогенератори, необходими за преживяване на зимата - когато Русия масирано бомбардира обекти от енергийната инфраструктура в цяла Украйна. Държавните служители, отговорни за покупката, са решили да спечелят и нещо за себе си от сделката.  

"Те са се сговорили с група посредници и са осигурили сключването на договори за обществени поръчки с предварително определени стопански субекти. Стойността на договорите е била завишена с 280 млн. гривни (7 млн. евро), което е било подкуп, който е трябвало да бъде изплатен на длъжностните лица за тяхното съдействие", заявиха от НАБУ.

В изявлението, с което обяви уволнен ето на Ложински, министърът на инфраструктурата на Украйна Олександър Кубраков обеща по-широка чистка. "Възложих на екипа на министерството да започне проверка на всички активни проекти на министерството на регионите, включително бюджетни средства, средства от международни финансови институции и технически проекти."

Правителството е подкрепило указите на президента за уволнение на следните областни военни управители: 

Валентин Резниченко – Днепропетровска ОВА (областна военна администрация); 
Александър Старух – Запорожка ОВА; 
Алексей Кулеба – Киевска ОВА; 
Дмитрий Живицки – Сумска ОВА; 
Ярослав Янушевич – Херсонска ОВА. 

Според УНИАН в Министерския съвет също предстоят уволнения - пред първите кандидати са министърът на горивата и енергетиката Герман Галушченко, министърът на спорта Вадим Гутцайт и министърът по въпросите на стратегическите отрасли в промишлеността Павел Рябикин. 

Източници: БТА, dnes.dir.bg, "Сега"

 

 

 

 

 

Коментари

 • nan

  24 Яну 2023 13:53ч.

  парЕ за семки са това. тия затриха цяла държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Корупцията е начинът, по който САЩ изсмукват като паяк поробените от тях народи по света

  25 Яну 2023 19:20ч.

  Ако я нямаше корупцията в "нововъзникващите пазари", САЩ нямаше да преживеят кризата, започнала с "Кошмарният Черен понеделник" на 19 октомври 1987-ма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  24 Яну 2023 13:56ч.

  Ееее, ами то, хора не му останаха на жалкия лилипут Зеленчуков! А той самия защо не си подаде оставката, след като вече цял свят знае, че е най-корумпирания и продажен "човек" на планетата!... А, и "човек на годината" за 2022-ра, според едно известно запад-на-ло списание! ;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зеленчуков ПР

  24 Яну 2023 14:03ч.

  Шефа на ЦРУ посети тези дни Напушения клоун и хоп! - веднага последва акция "Почистване"... Просто, защото в Конгреса на САЩ много започнаха да задават логични въпроси, като: "Къде ни се изпаряват паричките?" и "За какво даваме милиарди, които изчезват в украинската черна дупка?"... Ама добри са хамерите в ПР-акциите, трябва да им се признае. Nice, a?!... Макар и вече да стават тривиални и предвидими.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зачуден

  24 Яну 2023 14:07ч.

  Цени днес от брошурите на Кауфланд БГ - промоции Яйца - 44ст/бр , картофи - 1,69лв/кг Украина, страна във война Яйца - 34ст/бр , картофи - 0,44лв/кг

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kiro Kanadeca

  24 Яну 2023 14:20ч.

  Хайде да следим казуса, за да видим колко от уволнените корупционери ще бъдат пратени на фронта? Или вместо в Бахмут ще ги чуем от Куршевел

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  24 Яну 2023 14:39ч.

  да, най-котираната валута - червената се харчи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цените в полуразрушената Украйна по-евтино от тези в членката на ЕС България!

  24 Яну 2023 14:39ч.

  Само ги сравнете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  24 Яну 2023 15:20ч.

  Нормално, най-евтино е в най-бедните страни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • напротив

  24 Яну 2023 15:43ч.

  Украйна я угояват, при това яко... Не си ли забелязал? А иначе генерално в ЕС, тенденцията е колкото си по-беден, толкова по-скъпо да плащаш... Като у нас! Като ни натресат и еврото, съвсем ще цъфнем и вържем!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Косев, по вашата логика

  24 Яну 2023 16:08ч.

  Ний трябва да сме от богатите страни, така ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  24 Яну 2023 16:50ч.

  По-богати сме от повечето страни по света, вкл. и от Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срамувам се

  24 Яну 2023 22:19ч.

  Да, и ти си написал защо ... “членката на ЕС“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кука

  24 Яну 2023 15:32ч.

  Ееее, егати и дребнавият Запад! Окраина го спасява от руската чума, а той за някакви пари го прави на въпрос! Неблагодарни хора и това е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, как!

  24 Яну 2023 15:46ч.

  Нали напушения полуръст заяви във Вашингтон, пред сената, че това не били "помощи за Украйна", а "инвестиция"... Демек, освен всичко останало, не смятат и да ги връщат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ??!!

  24 Яну 2023 15:40ч.

  Какви са тия смешки - 7 млн. Евро, САМО?! Те поне 7 МИЛИАРДА са си раздали по приятелски, а тия говорят за милиони?!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изтървали са

  24 Яну 2023 16:09ч.

  няколко нули в калабалъка..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • KuKU

  24 Яну 2023 18:48ч.

  Докато украинските войници умират патриотите трупат пачки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паф

  24 Яну 2023 19:51ч.

  хвала! тоя зелен плъх разби измислената украйна! путин ще свърши останалото! отпишете я от картата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dadi

  25 Яну 2023 21:17ч.

  Начело на държавата артист комик,правителствоо от крадци ,какво още има в Украйна?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  26 Яну 2023 16:22ч.

  Първо, като гледам какво пише за цените на хранителните продукти си мисля, че това са цени в държава, на чиято територия се води война, летят ракети и т.н. Е, В БГ няма война и ракети, а цените... И, второ, защо някой разследващ журналист, поне той, не проучи въпроса, дали случайно оръжията, изпращани от "здравите сили" на Украйна не се появяват седмица след доставката им в Киев някъде другаде по света?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи