След 60 години живот в тайна на осиновяването, 2 млн. българи свободни да познаят близките си

След 60 години живот в тайна на осиновяването, 2 млн. българи свободни да познаят близките си

Следвайте "Гласове" в Телеграм

След две десетилетия обещания и опити за законодателни промени тайната на осиновяването вече не е най-голямото табу в България.

Депутатите приеха в сряда окончателно промени в Семейния кодекс, с които разкриването ѝ се улеснява.

60 години тя пречеше на над 2 млн. души у нас да узнаят своя произход. Това са осиновени деца, техните осиновители и семействата им.

Освен че носи психологически травми на хората, които живеят в тайната на осиновяването, ги лишаваше и от правото да знаят имат ли генетични заболявания. Или дали не са в кръвосмешение.

Основен двигател на промяната е Деница Сачева от ГЕРБ.

Тя и Христо Петров - Ицо Хазарта от “Продължаваме промяната” внесоха текстовете си още през юни, а през юли минаха на първо четене през пленарната зала. (Не)коалиционни търкания са довели до там, че текстовете са били отхвърлени от ГЕРБ и ДПС в правната комисия, но в сряда и двете формации ги подкрепиха и добавиха свои корекции.

Всяко осиновено дете вече ще може да знае кои са биологичните му родители.

А част от личната си история бившата външна министърка и депутатка от ГЕРБ Екатерина Захарива избра да разкаже от трибуната в парламента. Поводът бяха нападките от опозицията към текста, че неправителствени организации да могат да посредничат на хората, които искат разкриване на тайната при осиновяване.

Екатерина Захариева и съпругът ѝ арх. Ангел Захариев вече са родители

“Аз имам личен опит от такъв курс, защото аз съм осиновител. Беше по време на най-тежките условия на ковид. Аз бях впечатлена от професионализма. Беше онлайн, но отговориха на доста голяма част от въпросите, които лично аз имах и всеки осиновител, предполагам. Дори и за решението и преценката на органите след това дали да те впишат в регистъра, защото чисто

формално може да отговаряш на условията - да нямаш заболявания, да имаш доходи, но психически да не си подготвен за тази стъпка”, сподели Захариева от трибуната.

Депутатката е омъжена от 17 години за архитект Ангел Захариев, който има дълга кариера в градоустройството.

Осиновяването е лична кауза на Ицо Хазарта, който повече от 2 години се бореше тайната да отпадне. Той помага и на много деца от домове, като им осигурява курсове, почивки, подкрепа с пари от депутатската си заплата. (Виж карето долу.)

Тримата се заемат с поправките, защото досега, за да стигнат осиновените до информация за своя произход и биологични родители, те трябваше да минат през дълъг процес и съдебно дело. Семейният кодекс изискваше от тях да докажат “важни обстоятелства, които налагат това”, а съдебното решение не може нито да се обжалва, нито да се протестира от прокуратурата. Така се оказва, че много осиновени, които искат да разберат кои са, нямат право на това, освен ако не докажат “важно обстоятелство” като например, че търсят донор за трансплантация. Липсваше обаче ясна дефиниция какво е то, а преценката бе на съда.

Информация за произхода ще могат да поискат от съда не само осиновителите и осиновеният, но и неговите деца и брачен партньор. Възрастта, на която осиновено дете ще може да поиска да научи за рождените си родители, обаче се вдига на 18 г.

По искането ще се произнася окръжният съд, но след като изслуша биологичните родители при закрити врата, в отсъствието на осиновения. Такова изслушване няма да има, ако родителите не могат да бъдат призовани по реда на Гражданско-процесуалния кодекс или са починали. Съдебното решение може да се обжалва от молителя или да се протестира от прокуратурата.

Това бе прието със 179 гласа “за”, като БСП се въздържаха, а “Има такъв народ” бяха против.

Създава се Национална електронна информационна система, в която ще се намира информацията и за децата, дадени за осиновяване, и за кандидат-осиновителите, както и Електронна платформа за кандидатстване за осиновяване. Те трябва да заработят от 1 януари 2025 г. с поднормативен акт на социалното министерство. Ще обслужват случаите в страната, но не и международните. Така кандидатстването за осиновяване вече ще може да става онлайн.

С електронизацията на процеса и неговото оптимизиране ще се направи по-ефективен подборът на родители, които да са най-подходящи за децата. Кандидатстването става с подаване на заявление, от желаещите да осиновят дете се искат и определени медицински документи.

“Всички тези неща, които в момента кандидат-осиновителите трябва да подават, включително докладът на социалните работници ще бъде в системата”, обясни Сачева. Процесът за кандидатстване не се променя, нито се намаляват необходимите документи, просто се улеснява.

Друга важна промяна в кодекса е забраната на бракове с непълнолетни. Досега бяха възможни отстъпки за деца, навършили 16 г., но с разрешение на районния съд. От “Възраждане” обясниха, че в житейски план има обстоятелства, при които ранните бракове са допустими - например при бременност.

Според последното национално преброяване в България има 878 момичета между 12 и 17 г., които са омъжени и имат деца. Такива бракове са и една от причините за отпадане на 5% от деца от училище и затова всички политически сили трябва да се обединят срещу това. Трябва много сериозно да се отнесем с тези текстове, защото, ако има казуси, които трябва да бъдат решавани, е едно, но когато трябва да се води политика срещу това деца да раждат деца и деца да отпадат от училище заради бракове, аз мисля, че тук трябва да бъдем единни, обясни Деница Сачева.

Христо Петров: Хиляди хора не знаят дали човекът, с когото се разминават, не е тяхна майка, брат или сестра

“На хиляди хора правото да знаят тази информация им е отнето и то е оставено в ръцете на някого другиго. Някой друг трябва да им даде разрешение да знаят дали са болни по наследство, дали човекът, с когото чакат на автобусната спирка не е техен брат или сестра, дали градът, в който са на екскурзия, не е техният роден, а жената, с която се разминават по тротоара, не е тяхна майка.” Това каза депутатът от ПП-ДБ Христо Петров по време на гласуването на промените в Семейния кодекс.

Христо Петров

И обясни, че в пленарната зала всеки знае своя произход. Кой има право да каже кое е важно обстоятелство и защо трябва да си болен, за да знаеш кои са родителите ти. В цяла Европа този въпрос е уреден и днес имаме шанс заедно да дадем тази справедливост на хората, които я чакат, каза още той.

Деница Сачева: И двете с Катя имаме осиновени деца и знаем колко е важно те да знаят своя произход

“Преди 7 г. с Екатерина Захариева започнахме тази битка за промени в Семейния кодекс в полза на децата, които са осиновени или чакат да бъдат осиновени. И двете с Катя имаме осиновени деца и знаем колко е важно те да знаят своя произход, за да живеят свободни и сигурни в себе си. За мен осиновяването е темата на моя живот, защото и майка ми е осиновена и повече от 50 години търси своя произход. Днешната законодателна победа посвещавам на нея”, написа бившата социална министърка и сегашен шеф на социалната комисия в НС Деница Сачева след гласуването на промените в Семейния кодекс във фейсбук.

Сачева от малка знаела, че щом стане на 40, ще осинови дете. Нейната баба осиновява майка ѝ точно на тази възраст. Затова и на 39 подава документите си. Посреща 40-ия си рожден ден със съвършено непознати двойки в училище за кандидат-осиновители. Тогава се поставя и най-важният човек в живота ѝ - синът ѝ Виктор, и така вече 10 години.

“Синът ми знае, че е роден в сърцето ми. Че е желан и обичан и между нас няма тайни. За да расте свободен, трябва да е здраво стъпил на земята. А това може да стане само ако знае кой е, откъде идва и какво се случва с него. Затова и написах специална приказка за него. Писах и трих с дни, докато не обмисля всяка дума в нея. Когато за първи път ме попита как съм го родила, отклоних въпроса.

Деница Сачева разчита и на майка си в грижите за Виктор

Но когато попита отново, извадих приказката и му я разказах. Оттогава говорим напълно свободно по темата, сподели тя за “24 часа” преди време.

Синът ѝ знае всичко за себе си, но 70-годишната ѝ майка не е успяла да разкрие напълно тайната на своя произход и Деница знае колко я измъчва това. Тя самата открила жена, за която е сигурна, че е нейна леля по майчина линия. Но когато се срещнали, осъзнала, че ще обърка живота ѝ, ако разкрие истината.

“Така в моя живот се появиха три гледни точки към тайната. Тайна, която разяжда. Тайна, която изчезна и това ни освободи. И тайна, която реших да пазя, за да не навредя”, обобщава Сачева.

Източник: "24часа"

 

 

 

Коментари

  • Познавам жена на 40 години жена, която разбра, че е осиновена

    14 Дек 2023 8:59ч.

    И се отказа да знае, каквото и да е за истинските си родители. А числото 2 000 000. я посмалете малко, з какъв перидо изобщо става дума? Та в нашия квартал се знаеха кои с аосиновените съседчета и аз знам две, в училище в класа едно. милиони осиновени, айде посмалете малко! Пак са преписвали от американците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А да

    14 Дек 2023 9:04ч.

    И в САЩ срещнах родители американци осиновили дете от Варна, разказвах я тази история, когато детето малко, на около две годинки, от съседното сепаре в ресторант, непрекъснато стоеше изправено и гледаше децата ми и се усмихваше. Тогава родителите му направо ни попитаха дали не сме от България, което ни озадачи, защото кой знае България в САЩ. ........ Оказа се, че са осиновили дете от Варна, казвало се Божидар и го прекръстили в Америка на Майкъл. За първи път, казват родителите, виждаме детето ни да установи зрителен контакт с чужди хора! ............. Кажте, кръвта вода става ли? ........... Беше преди повече от 20 години!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • диктатура

    14 Дек 2023 8:59ч.

    Това е абсолютната глупост! Всяко дете, което разбере, че е осиновено инстинктвно иска да разебере кои са биологичните му родители, очаквайки чудеса най-често. Такива не се случват и вредата от въпросното решение ще бъде в пъти по-голяма, отколкото ползата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сещам се със стара дата

    14 Дек 2023 9:06ч.

    Едни родители казаха на детето си още на 6 годишна възраст, че е осиновено, с идеята да не му каже някой друг и да расте свободно, така им препоръчали психолозите. Та това дете не спря да пита родителите си, дали го обичат, поне докато бяхме заедно на приятелско парти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Профилактика

    14 Дек 2023 10:41ч.

    Всъщност най-голямата травма на окиновените деца е да не бъдат отново изоставени от осиновителите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • промяната на Мунчо

    14 Дек 2023 9:00ч.

    това са новите извратени евроатлантически ценности .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С промяната в закона...

    14 Дек 2023 11:16ч.

    ...вече официално държавата в лицето на НПО активистите си поставя за цел да разруши семействата с осиновени деца. Да се готвят и семействата с биологични!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помните ли на времето, на заболелите от рак не се казваше диагнозата

    14 Дек 2023 9:08ч.

    После диаметрално смениха нещата и сега казват тази диагноза даже когато не са сигурни, че е така. Абсолютно не мога да се съглася, че това е добре!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От толкова много свобода

    14 Дек 2023 9:09ч.

    Живеем като в затвор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуната Дарвин

    14 Дек 2023 9:25ч.

    За да има за 60 години 2 млн осиновени, това означава по 34 000 осиновявания на година !?! От нататък всичко е лъжа. И напълно съм съгласен с коментар 1 !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Свободни да познават близките си", които са ги изоставили?

    14 Дек 2023 9:38ч.

    Хората ще започнат да се отказват от осиновяване, а тези пишманзаконодатели обричат децата да растат без родителска грижа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    14 Дек 2023 9:41ч.

    Имам познати с осиновено дете. Казали са му за това когато вече беше на около 25-26 г. Възприел го е нормално. Но тях ги беше страх преди всичко да не би някой доброжелател да му нашепне по време на пубертета. Слава Богу разминадо се е. Вреден закон който ще остави доста деца без осиновители.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може ли да се правят промени в закон

    14 Дек 2023 9:50ч.

    На базата на личния опит на две женици, случайно попаднали в парламента благодарение на 60 % негласували и ала-бала избори? И аман от "Така е в Европа / света / САЩ...". Видяхме как е там, мерси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В угода на НПО

    14 Дек 2023 9:55ч.

    Опасен закон. Обслужва частния бизнес на министър Йорданка Шалататова (НПО). Защото при подаване на заявление ще ви залепят НПО за социална услуга, ще ви накарат да подпишете че те ще ви помагат. Корумпирана политиеска проституция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    14 Дек 2023 9:57ч.

    БЛИЗКИТЕ СИ? Ако са били близки, няма да изоставят и захвърлят децата ис! ДЕМАГОГИЯТА на българските управници, няма граници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пътят към ада

    14 Дек 2023 9:58ч.

    пак е застелен с "добри" намерения на НПО-шките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Една

    14 Дек 2023 10:00ч.

    Какво стана с дискусиите с участие на различни експерти преди да се приеме закон? Надали точно тези депутати са имали време да вникнат в сложността на материята и да обмислят цялата палитра от възможни емоционални и правни проблеми, които ще възникнат веднага за много деца и възрастни! Двете депутатки изхождат от личните си мнения и решения и сега просто ги обличат със закон, но нима всички мислят и живеят в среда като тяхната?!Стига са ни натрисали разбиранията на чужди по манталитет държави, които нямат желание дори да ни пуснат да пътуваме из Европа, без да са ни проучили! Стига сме сравнявали нашите разбирания , умения, образование и душевност с тези на хора, които докараха света на днешния хал!Не всички искаме да приличаме на тях и може би в това е шанса за оцеляването на света!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не ни занимавайте с глупости

    14 Дек 2023 10:04ч.

    Изпълнява се генерален план за геноцид, където основна задача е заличаване на традиционното семейство. Държавата събира данъци само от бедните и нищо не дава на българските семейства с деца. В България раждането на едно дете в семейството е билет за бедност, раждането на второ дете в семейството е саможертва, раждането на трето и повече деца е християнско мъченичество. Вместо страйкъри, хартиени хвърчила и инвитро, евроатлантите можеха да раздадат майчински капитал на новобрачни българи, които са в състояние да имат деца, но геноцидната система ги смазва. Защо държавата не събира пари от богатите, защо държавата не събира пари от компаниите, които изземват националните богатства? Защо не постъпят с другите приватизационни колоси, както се изгавриха с Лух.ойл? Държавата взима само от бедните и нищо не им дава. Жалките ни парици ги прибира америка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • El Condor

    14 Дек 2023 10:07ч.

    Някои пишат първосигнално, без да мислят. В много случаи лекарите ви питат дали имате наследствени заболявания. И ако нямаш представа за това кои са физиологичните ти родители, то не можеш да дадеш вярна информация. Която в много случаи може да се окаже животоспасяваща. А иначе почти никой не изоставя детото си ей така, без сериозна причина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    14 Дек 2023 10:22ч.

    Кондоре ти съпостави колко ще са такива случаи с генетични заболявания с това колко деца ще останат в майчин дом без семейства заради този закон и колко драми ще има в сегашните семейства на осиновени деца когато пикльовците по на 13-15 години ще се правят на търсачи на истината и ще разправят на хората които са ги изгледали -ти си никой. Ти не си ми майка/баща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ??...

    14 Дек 2023 10:27ч.

    Демек, ако някой от биологичните ти родители е боледувал от рак, това означава, че и ти 100% ще се разболееш, обаче ако се знае, ще започнат да те "лекуват" още преди да се е проявила симптоматиката на заболяването, така ли? Е, ти си направо второсигнален гений!... Но, важното е, че всяко идиотско деяние, намира своето философско оправдание. Евала!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Животоспасяваща информация?

    14 Дек 2023 10:34ч.

    Например? Или аха, само роднина може да е донор, леле, нагледахме се на филми! A сурогатните майки, а децата изнесени от Украйна точно от сурогатни майки, дали за тях ще има информация? Бълвоч някакъв, за да оправдава античовешки действия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Врабец

    14 Дек 2023 11:56ч.

    El Condor, вие се включвате първосигнално. В много случаи в акта за раждане пише: "баща - неизвестен". И нерядко данните за бащата се спестяват, дори когато бащата е известен, но биологичната майка няма или не иска да има отношения с него и особено, когато се отказва или бива убедена да се откаже от родителски права. Тъй като отказът от родителски права е една от формалните предпоставки, за да се започне процедура по осиновяване, предполагам, че поне в 95% от случаите на осиновени деца в оригиналните им актовете за раждане пише: "баща - неизвестен" (за да се спести нуждата той да бъде издирен и да бъде убеждаван да направи отказ). По какъв начин въпросният закон (не го познавам в детайли, а честно казано в последните години не следя измененията в нормативната база по въпроси, които не ме засягат пряко, защото промените се правят лобистки, на парче, в преходни и заключителни разпоредби на други закони и като цяло без логика), ще позволи на детето да знае, има ли наследствени заболявания след като дори за ГД ГРАО (бивш ЕСГРАОН) единият родител е неизвестен? Ако това е причината за извършената промяна, а именно да се осигури достъп до здравните картони на биологичните родители, то нека се уреди този въпрос по разумен начин, а не да се ликвидира със задна дата тайната на осиновяването. Друг е въпросът, какви релевантни данни могат да се извлекат от здравните картони, защото централизирано здравеопазване в страната липсва, а воденето на здравна документация е формално и с оглед осигуряване на плащания по линия на Здравна каса и НОИ, а не за да се гарантира по-добро лечение. >>> Това, което като юрист ме безпокои, е че се нарушава един основен правен принцип: стабилността на обществените отношения. Как отпадането на тайната на осиновяването и възможността със задна дата да възникват претенции (вероятно и правни) към трети лица (защото след осиновяването биологичните родители за детето са вече трети лица) осигурява стабилност и предвидимост в обществените отношения? Или наивно вярвате, че биологичните родители с нетърпение ще чакат биологичното си дете да им се обади, за да му разкажат семейната история на чаша чай и да му предоставят подробна справка за здравния си статус? Ами ако родителят откаже? Детето, подкрепено от някое заинтересовано НПО ще заведе иск срещу биологичния родител, съдът вероятно ще отхвърли иска като недопустим, но може и да се намери съдия, който да се позове на "най-добрия интерес на детето" (използвайки обща норма от международно-правен акт като Конвенцията за защита на детето) и да приеме, че делото може да бъде гледано. А след като се открехне вратата, може да се стигне и до по-сериозни претенции, вкл. имуществени. Как това ще гарантира правната сигурност на осиновяването? Авторът на първия коментар по темата е безкрайно прав - отваря се кутията на Пандора и вероятно се прави, не толкова от глупост, колкото умишлено, с цел доразбиване на семейния институт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    14 Дек 2023 10:21ч.

    Тези малоумници просто не осъзнават, каква кутия на Пандора отварят! Нямат връзка с главния мозък, за да осъзнаят, колко човешки съдби ще объркат. Не им пука, предпоставки за конфликти, недоразумения, интриги, изнудвания и не дай си Боже, агресия ще отприщят между биологични родители, осиновители и децата им. Да не говорим за безбройните дела за наследство, попечителство и права ще залеят съдилищата ни. Защото хората са различни и непредвидими, а тези от тях, които са и психически нестабилни са реална заплаха... Не случайно тайната на осиновяването е наложена в повечето държави, точно заради презумпцията за защита на горепосочените субекти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сещам се за осиновено детенце, доста нестабилно в поведението си

    14 Дек 2023 10:38ч.

    Знам и коя е биологичната майка. Определено биологичната майка няма да е щастлива от срещата си с грешката от ученическите години. Семейна, с деца, с бизнес и изведнъж едно психическо нетабилно дете, което може да е такова и в резултат на опитите и да махне детето, защото е била малолетна. осиновителите, прекрасни хора с изключително добро отношение към детето. Какво предстои, .... драми!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тук неслучайно не приемате истината

    14 Дек 2023 10:48ч.

    Защото сте путинисти "комунисти", чиито манталитет е истината да се заменя с лъжа. А истината е, че истината ни прави свободни! Свободни = отговорни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боже, доживяхме? евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано, акъл да дава (10:48)!

    14 Дек 2023 11:31ч.

    Бацко, ма си и "ентелегентен", еша си нямаш! И това с "путнистите" "цепи мрака" и "кърти мивки"! козяк, галя, незачет! Дайте на това евро-нещо си други, не толкова нефелни опорки, че бактън от идиотизмите му! И, бацко, хич даже и не се напиняй, лебец, козяшки, за тебе нема да има днес! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Профилактика

    14 Дек 2023 10:52ч.

    Трябва да се знае, че с днешна дата изоставените деца в мнозинството си са с ромски произход, или поне с майка с ромски произход - от Бургаско и Варненско доста често плод от проституция. А те са и здравите деца. Българи осиновяват деца от социалното дъно, правят ги човеци и какво ще стане с тях , когато разберат, че майка им е 14 годишна ромка, заченала от холандски моряк и захвърли го на 10 дни в болницата, и че има още 5-6 братя и сестри в някоя махала на Бургас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е най-голямата глупост. Изключителна идиотщина

    14 Дек 2023 11:42ч.

    Отглеждане на дете е ИНВЕСТИЦИЯ. Родителите влагат и разчитат на стари години да получат поддръжка от децата. Във всяко семейство има и разногласия. Отгледано дете може да се откаже от тези дето са го отгледали. След този закон, който осиновява дете ще е глупак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Себастиян Манафоф Джуниър IX

    14 Дек 2023 11:55ч.

    Нещо статистиката ви куца здраво. България има население към момента, може би под 6 милиона. Щом се твърди , че над 2 милиона с надежда очакват да разберат дали са осиновени, значи всеки трети българин е осиновен. Все пак добре че осиновените в България не са примерно 9 милиона от общо 6-те милиона "граждани" от които 95% са селяни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ значи всеки трети българин е осиновен”

    14 Дек 2023 11:59ч.

    Не означава това. Просто, 2 милиона ще започнат да се съмняват дали не са осиновени и ще се ровят в документи с надежда биологическите им родители да са богати за да получат нещо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да разгледаме следният случай

    14 Дек 2023 11:55ч.

    Млада жена ражда и дава детето си за осиновяване. След години се омъжва за богат мъж и ражда още две деца. След години осиновеното дете научава всичко за жената която го е родила и когато тя умре ще може ли да се бори с другите й две деца за наследство?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Профилактика

    14 Дек 2023 12:03ч.

    Във финансов план - ако не се установи трайна привързаност между осиновен и осиновители, или биологичният род се намеси с цел кяр от наследтво, осиновителите на старини могат да разпродадат имоти и да се установят в последните дни от живота си в социален дом, дори и извън България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Следваща стъпка

    14 Дек 2023 12:49ч.

    Майката да признае дали детето й е от съпруга й. Ако не желае да признае, децата да имат право на генетическа експертиза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига с това традиционно семейство!

    14 Дек 2023 13:56ч.

    То също може да е сатанинско, застой или затвор. Някои се считат безгрешни само защото са хетеросексуални и с традиционни ценности и ми приличат на онзи, който се молел в синагогата и благодарил на Бога, че е праведен, а не е като онзи бирник. А да имаш мнение какво е правилното по толкова комплициран и фин въпрос, ми се струва много самонадеяно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи