Скандал: Служебното правителство отлага споразумението за партньорство с ЕС?

Скандал: Служебното правителство отлага споразумението за партньорство с ЕС?
Първият ден на служебното правителство започна с груба институционална грешка, която в никакъв случай не може да се нарече неволна. Вицепремиерът по икономическата политика и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева навлезе в ресора на другия вицепремиер - по европейските фондове, Илиана Цанова и според сайта "Медиапул" е намекнала, че може да има промени в споразумението за партньорство с Европейския съюз (ЕС). Документът бе подготвен и финализиран от правителството на Пламен Орешарски, а източници от неговия кабинет потвърдили пред в. "Преса", че Европейската комисия неофициално е дала зелена светлина за подписването на споразумението. Ако сегашното правителство започне да внася промени, това ще отложи във времето подписването и стартирането на различните програми с няколко месеца. А има и реална опасност 2014 г. да се окаже нулева от гледна точка на усвояването на еврофондовете. Според информирани източници Екатерина Захариева е "премиерът в сянка", като доверен човек на Росен Плевнелиев, докато Георги Близнашки е сложен на поста, за да държи речи и да отвлича общественото внимание от истинските занимания на кабинета. Грубата намеса на Захариева в ресорса "Еврофондове" е малко доказателство за тази хипотеза.
<p>За корекции в Споразумението за партньорство намекна вицепремиерът Екатерина Захариева, съобщава &quot;Медиапул&quot;. Захариева посочи, че не е фиксиран броят на градовете, които ще получат подпомагане по новата програма &quot;Региони в растеж&quot;. Позицията на България е за 67 града, но Еврокомисията настоява да се ограничат до 36. Досегашният регионален министър Десислава Терзиева обясни, че са оставили този въпрос отворен, за да не се блокира одобряването на документа. Във всичките си коментари, които Европейската комисия (ЕК) е изпращала на българската страна ясно се заявява, че присъствието на 67 града в Споразумението за партньорство ще доведе до забавяне на преговорния процес и отлагане на одобряването на стратегическия документ.</p> <p>Най-вероятно ще има и други корекции в Споразумението за партньорство, след като правителството &quot;Орешарски&quot; не се съобрази с редица препоръки на ЕК и зачеркна някои основни моменти в него, подготвени от предишния служебен кабинет, твърди &quot;Медиапул&quot; като се позовава на изявленията на Екатерина Захариева. Такъв например е приемането на Закона за еврофондовете, както и реформите в здравеопазването и образованието, които са свързани със затваряне на болници и училища.</p> <p>Финалната версия на Споразумението за партньорство бе приета от правителството на Пламен Орешарски преди по-малко от месец и неговото одобряване трябваше да стане до края на тази седмица. От изявленията на Захариева обаче става ясно, че служебното правителство е готово да забави старта на Програмния период 2014 - 2020 г., с неизвестен период от време, което ще попречи на възможността България да започна усвояването на 15 млрд. евро още до края на годината. Преразглеждането на Споразумението за партньорство от служебния кабинет ще отложи неговото одобряване поне с три месеца, а оттам и приемането на новите оперативни програми.</p> <p>Серозни въпроси будят и твърденията на &quot;Медиапул&quot;, според които служебното правителство ще подготвя списък с болници и училища, които трябва да бъдат закрити, както и нов Закон за еврофондовете, който би трябвало да бъде приет от следващото Народно събрание. Промяната в административните структури по управление на европейските фондове ще доведе до блокиране на системите, което несъмнено ще доведе до отлагане на старта на новите програми.&nbsp;</p> <p>Недоумение буди и фактът, че коментарите по Споразумението за партньорство се правят от служебния вицепремиер и министър на регионалното развитие и инвестиционно проектиране Екатерина Захариева, преди още ресорният служебен вицепремиер Илияна Цанова да е успяла да влезе в новия си кабинет и да даде изявление.</p>

Коментари

  • Димитрова

    06 Авг 2014 23:44ч.

    Как,е възможно,всяко правителство да се захваща със затваряне на училеща и болници,хората умират прави по пътищата,други роват в контеинерите,нямат ли съвест,тези,които се застъпват за държавата ни или гледат,как да се облагодеталстват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дядо Йоцо Баркански

    07 Авг 2014 1:15ч.

    Не се чудете ..Програмата на това правителство е изготвена отдавна и най-трудното беше намиране на хора,които да я осъществят...Така,че яжте си пастирката с чукан чесън,оцет и орехи??От мен по една студена балканска бистра водица!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Спас

    07 Авг 2014 4:27ч.

    В конституцията не пише ли, че служебното правителство само подготвя предстоящите избори?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мангалачерен

    07 Авг 2014 5:34ч.

    Сега начукаха ли ви го народеее.Te ви американско ориентирано дясно герберско управление.ухахахахахахахаааааа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SOS

    07 Авг 2014 13:51ч.

    ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ,ТАЯ КАРИКАТУРА НА \&quot;ЧОВЕК\&quot;,ЕСТЕСТВЕНИЯТ ИДИОТ ПРЕЦЕДЕНТ,ЩЕ СЕ ДОКАЖЕ КАТО ИДИОТ И ДЕБИЛ.ВЛАЧИ ТАЯ ОЧИЛАТА ПОВЛЕКАНА СЛЕД СЕБЕ СИ И ПРАВИ МРЪСОТИИ НА БЪЛГАРИЯ.ТОЯ ЛИЛИПУТ ДА СЕ ИЗГОНИ С ТОЯГИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Запознат

    08 Авг 2014 1:32ч.

    Ако 2014 година е нулева по отношение на усвояване на еврофондовете,ГЕРБ никога повече няма да се върнат на власт!В момента са сигурни,че ще управляват и се стремят да нагласят споразумението с ЕК,за да е удобно за \&quot;техните\&quot; хора.Естествено подценяват ситуацията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мангалачерен

    08 Авг 2014 4:31ч.

    Сега начукаха ли ви го народеее.Te ви американско ориентирано дясно герберско управление.ухахахахахахахаааааа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи