САЩ застигнаха Катар като най-голям износител на втечнен природен газ в света

САЩ застигнаха Катар като най-голям износител на втечнен природен газ в света

Автор: Десислава Попова, investor.bg

Следвайте "Гласове" в Телеграм

САЩ настигнаха Катар по износ на втечнен природен газ (LNG) през миналата година, което е крайъгълен камък в стремителния възход на Америка като основен доставчик на горивото, съобщи Bloomberg.

Двете страни са най-големите износители на втечнен природен газ в света, като експортът на всяка от тях възлиза на 81,2 млн. тона през 2022 г., сочат данни от проследяване на кораби, събрани от Bloomberg. Това число е скромно увеличение за Катар, но бележи огромен скок за САЩ, които започнаха да изнасят LNG, нареждайки се сред по-малките износители през 2016 г. и сякаш за една нощ се превърнаха в доминираща сила в сектора.

Революцията на шистовия газ в съчетание с инвестиции за милиарди долари в съоръжения за втечняване превърнаха САЩ от нетен вносител на LNG в основен доставчик. Световната енергийна криза и отдръпването от руския тръбен газ увеличиха търсенето на американски втечнен газ.

САЩ щяха да станат най-големият износител на втечнен природен газ в света, ако не беше избухнал пожар в експортния терминал Freeport LNG в Тексас, заради който заводът е затворен от юни. Предвижда се съоръжението да възобнови дейността си по-късно този месец, което ще затвърди позицията на САЩ като най-голям износител на гориво.

Въпреки това Щатите ще трябва да увеличат значително капацитета си за износ на LNG, ако искат да запазят първото място до края на десетилетието. Катар е в процес на мащабно разширяване на производствените си мощности, което може да затвърди лидерската му позиция в сектора от 2026 г. Австралия вероятно ще задържи третото си място по износ на втечнен газ в света.

Япония пък изпревари Китай и стана най-големият вносител на LNG през 2022 г., сочат още данните за корабите. Строгите ограничения заради Covid в народната република сринаха търсенето на гориво, докато японските конкуренти натрупаха газ, за ​​да се подготвят за зимата.

 

 

Коментари

  • Уууу, Горна Волта с ракети. Бензиноколонка на цивилизования свят!

    03 Яну 2023 10:33ч.

    Гиди дърти лицемери англоезически ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    03 Яну 2023 10:35ч.

    Диверсификация му викали

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • повръща ми се от САЩ

    03 Яну 2023 10:44ч.

    САЩ сами стигнаха до извода, че най-важното нещо за една икономика е да държиш пазара на горивата. За какво тогава ги ручахме жабетата срещу Русия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мръзнѝ, робе!

    03 Яну 2023 11:02ч.

    Да живее пазарната икономика с каубойска специфика - можеш да купуваш газ от когото си искаш, стига да е от мен и на моите условия. Иначе санкции, приятелю...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • газификтор

    03 Яну 2023 11:04ч.

    има купувачи, има предлагане. ;) е, купувачите са с дуло на слепоочието (справка - дъртата развратница аврупейский съюз), но това е то "свободният" пазар. а китай вече не бил най-големият вносител на lng, що ли? ами, защото вече внася по-евтин руски газ по тръбопроводи. но някой свенливо не ни уведомява. това пък е "свободната" преса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    03 Яну 2023 12:10ч.

    Нищо не се е променило по вноса по тръбопроводи в Китай..... имат икономическо забавяне и увеличиха производството на въглища.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Forsvarena kokoshka

    03 Яну 2023 12:24ч.

    Права си како, за 2021 г. само 8% ръст, а за 2022 около 5,5%. Направо се срути китайската икономика. Та колко казваш са процентите за Щатите и Еврогейския? М?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • газификтор

    03 Яну 2023 13:07ч.

    "имат икономическо забавяне и увеличиха производството на въглища" - сигурно затова през последните 10-12 години консумацията на природен газ в китай непрекъснато нараства... потърси си в нета инфо, вервам, ще се справиш поне с това. от къде ви намират такива...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо

    03 Яну 2023 12:09ч.

    Има една малка подробност! Американският е предимно шистов, докато катарският се добива по традиционния начин, което ще рече, че вероятно ще върви и по-евтино на пазара. Освен това, запасите на Катар са огромни! С Иран делят най-голямото газово находище в света, Южен Парс, с обем около 35 000 кубични КИЛОМЕТРА, което ще рече, че газът им скоро няма да секне, докато са американския не се знае до кога ще го има...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    03 Яну 2023 12:28ч.

    Нека и тия да се порадват на некъв износ... нищо, че за малко ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    03 Яну 2023 12:37ч.

    Е, това е то демократичният Сащ, само от давене го докарва имиджа си, иначе при свободна конкуренция е жив умрел, ама нали има такива будали, като ЕС, да купуват скъпо, поради политически причини! Затова ЕС демократично ще се самозачеркне, като геополитическа структура в многополярния свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    03 Яну 2023 15:18ч.

    мексиканците са формулирали много точна пословица, изразяваща мнението им за нашите „верни съюзници“ – американците: „Ако гринго ти говори грубо – значи иска да ти отнеме нещо, а ако гринго ти говори вежливо – значи иска да ти открадне нещо.“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи