САЩ наложиха вето на резолюция за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа. Русия: Подписаха смъртната присъда на хиляди мирни жители

САЩ наложиха вето на резолюция за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа. Русия: Подписаха смъртната присъда на хиляди мирни жители

САЩ наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, настояваща за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня във войната между Израел и палестинското ислямистко движение Хамас в Газа, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че по този начин Вашингтон изпада в дипломатическа изолация, опитвайки се да защити съюзника си Израел.

Тринайсет членове на Съвета за сигурност подкрепиха проекторезолюцията, внесена от Обединените арабски емирства (ОАЕ), докато Великобритания се въздържа при гласуването. Вотът идва, след като генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди в сряда Съвета за сигурност за глобалната заплаха, която произлиза от продължаващата вече два месеца война в Газа.

"Какво е посланието, което изпращаме на палестинците, ако не можем да се обединим зад призива за временно спиране на масираните бомбардировки на Газа?", каза заместник постоянният представител на ОАЕ в ООН Мохамед Абушахаб.

 

Заместник постоянният представител на САЩ в ООН Робърт Ууд каза, че проекторезолюцията е откъсната от действителността и "няма да промени нищо на терен". "Затова, макар САЩ силно да подкрепят установяването на траен мир, при който израелци и палестинци да могат да живеят в мир и сигурност, не подкрепяме призивите за незабавно прекратяване на огъня", допълни американският дипломат, цитиран от Асошиейтед прес.

"Нашите колеги от САЩ буквално пред очите ни подписаха смъртната присъда на още хиляди, ако не и на десетки хиляди мирни жители в Палестина и Израел, включително жени и деца, а също така на опитващите се да им помогнат служители на ООН. Историята ще даде оценка на тези действия на Вашингтон", каза заместник постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски.

САЩ и Израел се противопоставят на прекратяване на огъня, защото смятат, че това само ще облагодетелства "Хамас". Вместо това Вашингтон се обявява за паузи в бойните действия, за да се защитят цивилните и да се позволи освобождаването на взетите от "Хамас" заложници, посочва Ройтерс.

 

Министерство на здравеопазването на Хамас обяви, че от началото на войната на 7 октомври досега израелските бомбардировки в ивицата Газа са довели до смъртта на 17 487 души, като 70 процента от тях са жени и деца, както и младежи под 18 години, предаде АФП.

Министерството съобщава и за десетки хиляди ранени, много от които не могат да бъдат лекувани поради липса на средства, болничен персонал и място в препълнените болници. "Всеки ден губим десетки ранени поради липса на грижи", заявява говорителят  на министерството Ашраф ал Кидрех.

Хамас съобщи също, че Израел е бомбардирал средновековната джамия Омари в Газа, което е причинило тежки разрушения на сградата и определи случилото се като "отвратително, варварско престъпление", предаде Ройтерс. Снимки, разпространени от медии в Газа, показват огромни щети по джамията,  паднали стени и покриви и огромна пукнатина в долната част на каменното минаре. Говорител на израелските военни не отговори на запитване за коментар относно щетите по джамията.

Джамията Омари, наречена на втория ислямски халиф Омар, е най-старата и най-голямата в малкия палестински анклав, посочва Ройтерс.

Израел заяви, че неговата армия не атакува около 150  убежища за цивилни в ивицата Газа, съобщи "Таймс ъв Израел", позовавайки се на органа COGAT, отговарящ за правителствените дейности на територията, съобщи ДПА. Съобщава се, че тези убежища включват училища и други обществени институции. Според информацията на вестника ООН предава координатите на тези сгради на Израел. Вестникът информира и за положението в "безопасната зона" от около 20 кв. км в Ал Мауаси, която армията не атакува, въпреки че се твърди, че Хамас е изстрелял ракети към Израел от този район. По данни на очевидци положението в Ал Мауаси е много тежко, липсват храна и подслон, информира ДПА.

По заповед на израелската армия стотици хиляди хора, търсещи защита, избягаха на юг от обхванатите първоначално от тежки сражения северни части на ивицата Газа. Оттогава обаче израелската армия засили боевете и в южната част на ивицата Газа. 

По данни на ООН в момента в крайбрежната ивица има почти 1,9 млн. вътрешно разселени лица - от общо над 2,2 млн. души население. 

Действията на израелската армия са подложени на нарастваща международна критика с оглед на страданията и разселването, причинени на палестинските цивилни граждани, посочва ДПА.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • malart

  09 Дек 2023 8:29ч.

  Империята на злото има вече ново име и определено то не е СССР

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако България не изпълнява исканията на САЩ какво ще ни направят?

  09 Дек 2023 8:40ч.

  Кажете бе, БГ-властта дето сте се "поклонили" - с какво заплашват България и българите, тези благородни господа от САЩ, на които не им пука за Живота на човеците, както се сами се разкриват?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Мара

  09 Дек 2023 9:51ч.

  Не видя ли какво направиха с Турция на 6 февруари 2023 г? Не толерирам поклоните , просто ти казвам един от вариантите, какво може да ни се случи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Империята на злото има вече ново име и определено то не е СССР

  09 Дек 2023 10:15ч.

  Правилно! Новото име е РФ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ние сме твърд, кака Мара!

  09 Дек 2023 10:18ч.

  Нека опитат да направят същото като в Турция тук, да видим какъв ще бъде "камшичният удар".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отрепко жълтопаветна, СССР беше апогей в развититето на човешкия вид на планетата Земя

  09 Дек 2023 10:19ч.

  Такива нищожества като теб са предатели не просто на България, а на човечеството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митрофанова

  09 Дек 2023 12:51ч.

  Прибери си тая отрепка или вземи и смени софтуера. Само 2 - 3 определения оперира горкия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това каква връзка има с текста?

  09 Дек 2023 14:26ч.

  Нагъл и немислещ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джак

  09 Дек 2023 8:40ч.

  И без това си знаехме, че терористичните държави са САЩ и Израел, но сега това стана ясно и на най-заблудените, заспали западняци. За тях войната е начин на съществуване. Пари, пари и само пари шумолят в главите им. Военната промишленост да печели, животът на туземците е без никакво значение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  09 Дек 2023 8:51ч.

  Ероатлантически и демократически ценности в действие. Показно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жълтопаветен недъгавец

  09 Дек 2023 9:04ч.

  Тия юдеи кога ще се научат да воюват цивилизовано, а не да избиват цивилните и да разрушават домовете им?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  09 Дек 2023 10:01ч.

  Не са само юдеите, но и американците! Вие как си мислите, че воюваха във Виетнам, Авганистан, Ирак, Сирия и къде ли още не американците? Просто нелицеприятните картини не се полказваха по телевизията! Един от техните любими методи са килимните бомбандировки (също и на англичаните) след които остават само руини и трупове! Чел съм спомените на един американски пилот за войната в Корея. Там той споделя, че накрая са ги изпращали да бомбят Северна Корея, но вече нямало здрави сгради, които да бомбардират и се налагало да си хвърлят бомбите отново върху роините на населените места!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майска

  09 Дек 2023 9:08ч.

  Пеевски, Борисов, Просто Кировци и Тагарев не съзнават как се приближават все по-близо до затвора с присъда предатели! Русия е Велика и победата й предстои...Да видим кой пръв ще се завърти на 180 градуса за да се спаси?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  09 Дек 2023 9:47ч.

  Бай по терористите, бой по скакалците, да се унищожат до крак! Браво на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  09 Дек 2023 9:55ч.

  убиици по генезис трябва да пращат оръжие и да печелят от смъртта сега разбрахте ли кои са убииците в украина и в газа сега бтр ще ги намерите в африка и още едно имение на наркомана

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пиндостан е раковата болест на човешката цивилизация

  09 Дек 2023 10:21ч.

  Злокачествен карцином с редица отровни метастази като ЕС и НАТО

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо в България не се учи уч.предмет "Православие"?!

  09 Дек 2023 10:30ч.

  Не "Вероучение", а по-ясното и по-силно прилягащо на културно-цивилизационната ни принадлежност да има учебен час и учебник "Православие"? ..... отг.: Защото обкръжението на Т.Живков е било от същият този завистлив и самопрокълнал се народ. Зарад тях и учението на Петър Дънов е представено като секта. А най-великата феноменална съвременна световно известна българска пророчица Ванга е казвала, че "всичко що е изговорил и написал Дънов е истина!" Толкова ли сме толерантни, толкова ли сме се поставили над нещата, които завистниците недобро мислещи за българите - мачкат, обругават, рушат духовността и душите ни български на синове Божий?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • РФ отделя 40 % от бюджета си

  09 Дек 2023 11:51ч.

  за водене на войната в Украйна, обричайки на смърт хиляди цивилни и стотици хиляди военни. За извратения двоен стандарт на путинистите обаче проблемът е ветото на САЩ върху опитите да се забрани на Израел да защити живота на населението си от подивели терористи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  09 Дек 2023 11:56ч.

  Над 8000 бебета и деца са убити от израелските бомбардировки в Газа. Очевидно за козяшките тролове те са "подивели терористи".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За индивиди, избили за кеф

  09 Дек 2023 12:05ч.

  1200 души, не е проблем да излъжат за убити 8000 бебета и деца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Козяшките тролове действително са

  09 Дек 2023 13:26ч.

  подивели... фашаги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЦАХАЛите, ЧАКАЛите всъщност, влизат в училищата, където има бежанци от Северна Газа

  09 Дек 2023 12:59ч.

  Събличат всички мъже от 15 години нагоре пред жените по слипове и ги разстрелват. Стотици мъже са държани по слипове на колене, товарени на камиони и отвеждани в неизвестна посока. Ако ЧАКАЛите ще си отмъщават за Бабий Яр и Киiв при нацисткото нашествие, са сбъркали адресата. Да ходят при бандерлогите укронацита да търсят сметка от Кървавия Киевски Клоун. А ООН отгоре под гъстия дим гледа на всичко тих, невъзмутим. О, спи ли ООН, о, ООН не види ли?! Впрочем що ли питам, макар и реторически...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако напиша Je suis palestinien,

  09 Дек 2023 13:24ч.

  Ще ме изтрият ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Забравихте ли как българите в Украйна бяха тормозени и тероризирани?

  09 Дек 2023 16:55ч.

  1. Българинът инж. Иван Милев – жив изгорен в Одеса на 2 май 2014 г., деец на българската общност; 2. Българинът Александър Николов – мирен протестиращ, разстрелян в Одеса на 2 май 2014 г.; 3. Опожареният Български културен дом в Одеса на 2 май 2014 г.; 4. Разкъсаните 15 български знамена в Киев на 7 юли 2015 г. преди посещението на българския президент; 5. Оскверненият преди 3 март Паметник на българските опълченци 1877-1878 г. в Болград – поруганите им имена омазани с жълта и синя боя на 29 февруари 2017 и написаната върху паметника закана към местните българи „чемодан-вокзал-София“; 6. Българинът Василий Кащи – публично жестоко пребит и залят в очите с антисептична течност пред залата на общинския съвет в Белгород на 30 май 2017 г.; 7. Първият акт на преврата през 2014 г. – отмяната на законите, гарантиращи права на българския език. 8. Прекрояването на Болградските общини през 2020 г., за да изгубят българите мнозинството си в тях, международно осъден акт с Декларация на Народното събрание на България от 20 май 2020 г.; 9. „Законът за коренните народи“ от 1 юли 2021 г. грубо дискриминиращ живеещите от векове там българи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма народ, няма проблем

  09 Дек 2023 22:08ч.

  За да няма война, Израел и САЩ избиват палестинците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не, с тази жестокост зловеща, искат да предизвикат арабско нападение срещу израел

  09 Дек 2023 22:33ч.

  и така да пламне 3-тата световна война с ядрени бомби за да намалят поне с милиард населението. След това нападение САЩ и Израел ще се изкарат ... жертви за да бъдат за енти път извратените... победители.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи