Руската армия е на портите на Часов Яр

Руската армия е на портите на Часов Яр

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руските войски продължават придвижването си напред и вече са на източните "порти" на украинската крепост Часов Яр, пише "Рибар", цитиран от "Фокус".

Пенсиониран украински офицер предрече на Часов Яр съдбата на Бахмут и Авдеевка

Както пише Telegram каналът, в момента руската артилерия бомбардира масирано позициите на Въоръжените сили на Украйна в микрорайона "Канал". Едновременно с това се водят боеве в района на горската зона "Ступки-Голубовские".

Ситуацията за украинската армия остава сложна и на Авдеевско направление, където се съобщава за боеве по линията Семьоновка-Бердичи. Там руската ракетна артилерия оказва подкрепа на напредващите части.

Западно от Тоненкое руските въоръжени сили атакуват в посока Уманское.

Часов Яр играе много по-важна роля от Авдеевка, пише ISW.

Първо, освобождаването на Часов Яр и околните райони (агломерацията включва няколко близки села: Ступочки, Николаевка, Червоное и Подолское) допълнително ще осигури югозападния фланг на Артемовско-Соледския участък на фронта.

Второ, освобождаването на Часов Яр и по-нататъшното настъпление на север и юг от него допълнително ще отблъснат украинските въоръжени сили и в резултат на това ще осигурят руските линии за доставки в района на Артемовск.

Сега украинците използват артилерийски оръдия, струпани по участъка от пътя към освободения Ивановски, за да обстрелват частите на Артемовската група.

Въпреки това, след освобождаването на Часов Яр, киевските войски ще трябва да разположат оръдейна артилерия в райони непосредствено до фронтовата линия. Само по този начин украинските въоръжени сили биха могли да се опитат да блокират руската логистика по по-голямата част от магистралата Соледар-Артьомовск-Горловка.

В този случай обаче украинската артилерия става още по-уязвима. Особено при липса на системи за ПВО. ISW се позовава на доклади на руското министерство на отбраната, че разузнавателните дронове "Орлан-10" активно действат в района на Артемовско-Соледарски в тактическа дълбочина.

Те откриват цели и коригират огъня на артилерийски екипажи (включително 152-мм оръдие Мста-Б) и танкове Т-90М Прорив.

Трето, освобождаването на Часов Яр дава възможност на руските войски да напреднат по-нататък към Константиновка. Както подчертава ISW, това са южните покрайнини на една от най-големите градски агломерации в ДНР, която Русия отдавна смята за една от най-важните си оперативни цели.

Напредването през Часов Яр осигурява директен път до агломерацията Славяновско-Краматорск (той е по-кратък в сравнение с два други възможни маршрута: от юг по магистралата от Авдеевка или от югозапад от района на Торецк).

През пролетта на 2022 г. беше направен опит за широкомащабно оперативно обкръжение на Въоръжените сили на Украйна в ДНР, което беше насочено към освобождаването на украинската крепост Славянск.

ISW смята, че руското командване сега може да се опита да повтори тази мащабна маневра, но вече през 2025 г. И именно настъплението на запад от Часов Яр ще създаде допълнителни условия за решаващата битка за Славянск и Краматорск.

Източници: Агенция "Фокус", Поглед. инфо

 

 

Коментари

  • да-а-а-а

    04 Апр 2024 15:45ч.

    Един от най-големите специалисти по военно дело в света беше казал, че стигнат ли руснаците до Краматорск, с Украйна е приключено. Като гледам на картата, след Часов яр е Краматорск...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    04 Апр 2024 21:03ч.

    Зад тази сводка стоят хиляди разбити семейства и мечти ............................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БУМ

    04 Апр 2024 15:50ч.

    Работайте братя, Бог с вами!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дано!

    04 Апр 2024 16:04ч.

    Че тия жалки печалбари украинската шайка унищожиха и народ и държава. ............ Нашенци го правят същото, но по друг начин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Klatimadurjan Tagarckuk професор и бълграският Наполеон

    04 Апр 2024 16:12ч.

    Стига дезинформация, а защо не разкажете как украинската армия вече обкръжи Москва и Петерсбург? Путин се е скрил чак в Сибир, бягайки от украинските Рамбовци, Терминатори и Супермени през метрото, после лазейки в каналиазията и накрая промъквайки се през 75 км царевичак....та навярно, но почти с твърда увереност можем да потвърдим, защото е напълно вероятно ако го е казал свети Буданофф, шеф на украинската престъпна група ГРУ виден психопат и масов убиец на 20 000 цивилни руснаци от Малорусия и Новорусия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧасИв Яр, ОрИховске...

    04 Апр 2024 16:14ч.

    да ви таковам изкълчените ченета. Като нашите макета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    04 Апр 2024 16:15ч.

    По принцип най-важна роля играе освобождаването на Лондонабад и Фашингтон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    04 Апр 2024 23:10ч.

    верно. но требва подходящ плацдарм да се създаде. че ако се тръгне направо със "сатана II", след това пролив имени стал... пардон - путина, дълго време ще бъде неизползваем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еще не вечер

    04 Апр 2024 16:16ч.

    За да стане “мащабно обкръжение” на ВСУ в агломерацията Славянск/Краматорск, е необходим не само пробив към Константиновка. Нужен е и голям удар на Купянското направление, връщане обратно на Изюм, и след това руската групировка да “завие” на юг и да се спусне през гората към Славянск ! Да си спомним че през 2022 руснаците имаха тези позиции и водеха боеве в гората северно от Славянск, на по-малко от 20 км. После бяха отблъснати далеч на изток и север при украинската офанзива септември 2022. Тези два удара , тези “клещи” , изискват за Русия допълнителни сили, каквито към момента все още няма там…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Ат.

    04 Апр 2024 17:02ч.

    Нямат допълнителни сили руснаците, но ВСУ още повече нямат. След като унищожат артилерията на ВСУ при Часов Яр и пуснат КАБ-овете ще по-бъде по-лесно от 2022-ра година. Не защото са много силни руснаците, а просто защото украинците няма да имат с какво да им отговорят тогава - нито хора, нито техника. Разбира се ако Макарончо не обърка сметките на всички и не прати 1500 чернокожи франсета за нощни операции в стил "Десет малки нег@рчета" или "Бой на н@гри в тъмна нощ".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Макрон няма да прати никой

    04 Апр 2024 18:08ч.

    В допълнение Чуждестранният Легион съвсем не е само негри, даже никак. Преобладават разни единаци и авантюристи от източните страни. Бас държа че са подбрали доста "рускоговярши" за мисията... Макрон е циркаджия. Крещи най-силно , за да се отчете на шефовете си. Но реално прави най-малко от всички западни страни. Само вижте колко пари дава на Куев една Германия, сравнете с французите ! Ще разберете за какво става дума. Във френският език има една дума SEMBLANT. Питайте г-жа Дачкова да ви каже какво означава. Това е любимото занимание на французите - faire semblant !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    04 Апр 2024 19:37ч.

    Георги..по-повод кой какви сили има: РФ е разделена няколко военни окръга. Северен, Западен (който се раздели на Московски и Ленинградски), Южен, Централен и Източен. Онова Z в началото е било просто обозначение, че армията е от Западния военен окръг.Централния и Източния окръзи са най-огромни географки и военно по численост. Техните армии почти не са влизали досега в бой с Украина. Изключения правят две армии от Иво, и 4 от Цво. Всичките останали БЕ се занимават с учения на изток, заедно с Китай, Индия и т.н. Там има близо 2 милиона войска. Която не се предвижда да се мести на Запад. Путин подписа нова мобилизация за другите военни окръзи за 120 000 души.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тох

    04 Апр 2024 20:43ч.

    Помня, когато едни френски командоси опитаха българската сопа...нещо не им понесе. и изобщо не бяха военни действия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щерев

    05 Апр 2024 0:25ч.

    faire semblant !=-притворяться - да се правиш на луд - прикрываться - да се превъплъщаваш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реалистичен вариант

    04 Апр 2024 16:27ч.

    Русия не е СССР и не може да хвърли огромни маси войски на много направления и едновременно. В момента става много “горещо” на Харковско направление. Руснаците са категорични, че фронтален щурм няма да има. В Харков вече докараха Азовците и се подготвя “Мариуполски сценарий”. Така че руснаците най-вероятно ще го обкръжат и блокират. После следва КАБ 1500 и КАБ 3000 по пълна програма. (В момента цивилните харковчани напускат града на пожар). Едва след блокажа на Харков и като освободят сили от там, руснаците могат да сформират двете групировки необходими за пълното освобождение на Донецката област.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калпазанче

    04 Апр 2024 16:52ч.

    Харковска Суми и Черниговска област биха осигурили т.н. санитарен кордон, за който говореше Путин непосредствено след преизбирането му. ЛогичнРФ не бърза. Има достатъчно ресурси за дълга война на изтощение което вече се случва. Във ВСУ вече три мотострелкови бригади са трансформирани в пехота, т.е. "леката кавалерия" която няма шанс за оцеляване без техническо осигуряване - от МПС до танкове и артилерия и БТР,БМП и прочее тежка техника. Вече всички знаят че Кокаинчик и кликата му загубиха войната. Капитулацията обаче все още не е на дневен ред. Ако Харков падне, това ще е краят, а Одеса ще я вземат без бой!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    04 Апр 2024 16:58ч.

    От картата не мога да преценя Бахмут наш ли е или техен? :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Ат.

    04 Апр 2024 17:07ч.

    Всъщноста тази карта е илюстративна само, а руснаците буквално са пред портите на Часов Яр. Бахмут е дълбоко в "червеното" ... Тук може да погледнеш: https://liveuamap.com/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    04 Апр 2024 17:42ч.

    Нюланд, какво е семейството на мъжа и, кой списва ISW откъдето вертоятно е картата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    04 Апр 2024 19:44ч.

    Бахмут отдавна е руски. Иванское падна. Теренът до Часов Яр обаче е пресечен. Да не говорим че има 100 блата там. ВСУ в момента се прегрупира и строи защитни рубежи при Авдеевка. От Заря до Новосельовка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    04 Апр 2024 17:00ч.

    Работайте...Кокаинчик е за въжето...цялата нацистка измет

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мхм

    04 Апр 2024 18:49ч.

    Чудя се, кой ли след Столтенберг ще увещава Путин, че е загубил войната? Викито вече е пенсионерка, Тагарчук - също, бай Дън не си спомня къде е Покрайна. Остава ни сал един мамин Делянча, виден отвсякъде евроатлантик. Той ще се нагърби с обяснителния процес. Колкото повече го намагнитват, толкова по-голяма уста отваря. Идеален е за обяснения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II

    04 Апр 2024 21:47ч.

    Тези механизирани колони са ми любимите, куполът хвръква в една посока, веригите в друга, така ги пръскам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво, днес ЧАсов ЯР, а утре - всички рашани - в един хубав БАБИЙ ЯР

    05 Апр 2024 6:18ч.

    по метода на сардинките подредени чинно ФАФАФАФАФФАФАФАФА сърдинка връз сърдинка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи