Русия: Нямаме нищо общо с филма, който нарече Македония "родина на кирилицата"

Русия: Нямаме нищо общо с филма, който нарече Македония "родина на кирилицата"
Руското посолство у нас излезе с официална позиция по повод филма, който нарече Македония "родина на кирилицата" и изцяло изтри България. Припомняме, че продукцията е със заглавие "Една вяра, един език" и на 23 декември имаше премиера в Скопие. Сценарист и режисьор е Елена Мироненко. Ето каква е официалната позиция на Руското посолство. Публикуваме текста без редакторска намеса.

Елеонора Митрофанова, посланик на Русия в България

 

"Във връзка с публикациите в българските медии относно филма на Елена Мироненко „Една вяра, един език“ за разпространението на християнството сред славяните бихме искали да изясним следното. Филмовата лента е отражението на авторската гледна точка, съдържа субективна трактовка на редица исторически събития и не съответства на позицията на официалната руска историография, а също така и на подходи на Посолството на Русия в България. Хубаво е, че в нашите православни страни както и преди се запазва жив интерес към общите корени на вярата, писмеността и културата. Творческата инициатива, не подкрепена от историческа експертиза, за съжаление, не винаги води до постигане на замислената позитивна цел."

 Във филма се твърди, че Македония е родината на славянската азбука. Според автора Братята Кирил и Методий нямат нищо общо с България и въобще страната ни не фигурира като книжовен и православен център на Балканите по онова време. Филмът е отличен като „Най-добър телевизионен филм в регионално телевизионно студио“ на XXVI Международен филмов и телевизионен фестивал в Радонеж в Москва. Във филма се заявява, че най-важната част от мисията на Кирил и Методий е посещението им в Херсон, Крим. Там братята стъпили на земята на бъдеща Русия, а най-важна за света е християнизацията, извършена от княз Владимир. Там те сътворили азбуката, ползвайки…древен руски език. Светите братя били поставили основите на Третия Рим – Москва!


Черноризец Храбър е славянски просветител, който няма нищо общо с България. Славянската писменост тръгва от Охрид. Във филма Москва е представена като съвременната Византийска империя, която ще събере славянството под крилото си, което не е нова идея. Премиерата на филма в Скопие е в навечерието на Рождество Христово. В картата, на която е отбелязан пътя на светите братя Кирил и Методий България въобще не фигурира. Няма я. Не съществува. И в създаването на кирилицата не съществува.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Коментари

 • Спаршиваем ?

  28 Дек 2021 8:30ч.

  Да попитаме нейно превъзходителство, посланничката на РФ у нас - авторите на тази историческа помия на чия издръжка са в Русия ? Кой им плаща "продукцията" - руското културно министерство ? Някакви НПО ? Спонсори от Русия ? Докато не ни разясни този тънък момент , откуда деньги , нямаме доверие на твърдението, дето Властта в Кремъл не знаела какви ги творят руските творци. Кстати - такива исторически гавна са пряко вредни за интересите на Русия и руснаците тъй като създават враждебни настроения на територии, където никога не е имало такива - например в братска България ! А на базата на такива настроения - по-лесно могат да се разполагат...чужди военни сили, директно застрашаващи територията на РФ ! Вот такие дела, госпожо Митрофанова...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  28 Дек 2021 8:40ч.

  Мъчно им е много, че не са те измислили кирилицята ами в Преслав...Мъкаа... С микимаус- държавата пък въбще няма какво да се занимаваме...идиоти...еми не е Охрид, пичове. И не Климент я измислил... Преслав е мястото..там е била администрацията на царството и от там е почнала работата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да сме наясно

  28 Дек 2021 8:51ч.

  Мироненко не е ли украинка, питам аз?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДИАЛОГ

  28 Дек 2021 9:12ч.

  Като няма вече с какво да се гордеем, гордеем се с минала слава, къде истина, къде - не ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Америчка усуквалница

  28 Дек 2021 9:13ч.

  Всяко име на О навява на мисъл,че е хохълско. В България нямаме добра представа за вътрешните лобита за влияние на хохълите,хазарите,азерите,грузиниците,средноазиатците върху руската политика. Руската соросня е най-отвратителната соросня в света. Срущу Сталин вият най-силно и най-много все изтърсаци на ленинистки и троцкистки фамилии - западняците само подсунват денгите. По-горе човекът е прав да пита кой дава денгите. Може да е НПО,а може и да е държавна структура овладяна както от соросоиди,така и от шовинисти. Русия следва американските подходи за лицемерно упражняване на политика,където позоцията на държавата все е усукана,прикрита и подлежаща на тълкуване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Flick

  28 Дек 2021 9:16ч.

  До Спрашиваем: Точно така е, с едно уточнение - няма никакво значение кой стои зад тази помия, резултатът е катастрофален за руската външна политика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • резултатът е катастрофален за руската външна политика

  28 Дек 2021 9:21ч.

  Дали? Даже не съм го гледал... от години ни се прилага подобен род пропаганда, би трябвало да сте свикнали вече. ;) Поставете тази помия в графа: "евроатлантически ценности" и повече не си губете времето с нея!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  28 Дек 2021 9:27ч.

  Е, всичко си идва на мястото. Авторката завършва на О, значи е хохълка, намесени са и юдеите, соросня някаква, хазари, троцкисти, то едно и също, изобщо унтерменши разни, които и на Сталин посегнаха, но за всичко са виновни американците, та иначе казано, ето какво се случва, когато комунизмът изветрее от някои глави и там като мухъл се развие фашизмът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  28 Дек 2021 9:33ч.

  "резултатът е катастрофален за руската външна политика на 28.12.2021 в 09:21" Това споделям и аз!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината е,

  28 Дек 2021 9:41ч.

  че и в Русия си има поръчкови журналисти, режисьори и всякаква такава сволочь, както май и навсякъде по света. Наскоро имаше някаква статия с подобна тематика и в немска медия. Нашето външно министерство трябва да се научи да реагира адекватно и да защитава България. Ако е необходимо да се заведе и дело срещу авторката, след като лъже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мир вам

  28 Дек 2021 9:48ч.

  В действителност появата на такъв филм, в който България магически се е изпарила от картата на писмеността е много любопитен от гледна точка на времето, в което се появява и от гледна точка на неговата създателка, която не е просто режисьор , но и сценарист на филма. Коя е тази Елена Мироненко и защо очевидно и очевадно умишлено игнорира България? Името Елена Мироненко, на пръв поглед не говори нищо, но напомня на нещо. Например, Елена Миронов е рожденото име на британската актриса дейм Хелън Мирън, която обича да играе кралици, но не обича да се представя с руския си произход, освен когато в Русия не я награждават или пък си играе на Екатерина Велика. Самата тя е рододена в Лондон на 26 юли1945, но нейния баща Василий Петрович Миронов си е чистокръвен руски, както и нейния дядо Пьотр Василевич Миронов. Баба й пък е правнучка фелдмаршал граф Михаил Федотович Каменски. Така че целият благороднически произход на Елена Миронов идва по линия на руските й корени, а не по линия на английското й "родство" с кралица Виктория. Нейният дядо по майчина линия е бил месар в двора на кралица Виктория. След смъртта на руския й дядо обаче, нейния руски баща в стремежа си за асимилация във Великобритания, сменя името си от Васил на Базил, а на дъщеря си от Елена Миронова на Хелън Мирън. Ще попитате какво общо има историята на "англичанката" Хелън Мирън с анонимната история на Елена Мироненко? Ами има! Открийте си я сами и ще разберете, че нищо не се случва случайно. Просто една информация се предава през годините по невероятно изобретателен начин, дори и с цената на изчезването на нещо, което няма как да остане незабелязано. И така, коя е Елена Мироненко? И как е била ваксинирана срещу България, така че да не забелязва нейното съществуване?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Филма - помия

  28 Дек 2021 9:54ч.

  обясненията на нейно превъзходителство - помия. То си е нещо нормално с което сме свикнали. Скопие съобщи, че този филм е разпространен от руското посолство. Нямали нищо общо с нещо което сами разпространяват. Просто да се просълзиш. А с новината отпреди две седмици за Климент Охридски пак ли нямат общо, а с поздравленията преди също две седмици, които бяха съвсем официални - пак нищо общо. Изобщо фърляш помията по вентилатра и обявяваш че нмаш нищо общо. М...... си трака.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чакай, че забравих.

  28 Дек 2021 9:56ч.

  Ми лично товарищ Путин преди две години каза на Заев колко е щастлив, че руснаците пишели на азбука, измислена в Македония. И с това ли Русия няма нищо общо? Откъде ги намират такива митрофановци, бе??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прочетете "Строителите на съвременна България"

  28 Дек 2021 10:03ч.

  Симеон Радев е точен и прецизен, много често цитира документи. От които могат да ти настръхнат косите. От толкова много "любов" към България.140 години България понася безропотно всичката тази мизерия и безхаберност и мълчи, мчълчи и мълчи, щото били "братушки", които ...... ами знае се. Обаче си имаме цяло войнство от русофили, които не ти дават уста да отвориш, за да защитиш българската кауза. А само преди 30 години за защита на България от руските помии можеше и с живота си да платиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  28 Дек 2021 10:22ч.

  абе коментиращите, някой от вас, тъй възпалени по повод на "таз помия", гледал ли е филма? Или вие карате по стария тертип - не съм го чел, ама не ми харесва...:))) що се отнася до азбуката, дето била измислена в Преслав...драги ми списувателю, ползването на гръцката азбука с добавени няколко букви за специфичните славянски звукове, не значи измисляне...да не говорим, че и гръцката азбука е продължение на коптската...но булгар е велик, от Адама иде родословието му...:)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър Василев

  28 Дек 2021 10:49ч.

  Ами ще кажа,ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ във външната политика на империята Русия.Започна се със безобразното отричане на българската азбука,създадена в България и пренесена от българи в РАссия: 1/от товарищ Путин,че азбуката идвала от македонската земя 2/в същия стил от шахматисчето с тънко гласче Карпов,депутатина Толстой 2/сега и руското посолство в Македония за втори път. Така че,нищо ново.РАссия всегда непричом и невиноватьi.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чаках тази реакция

  28 Дек 2021 10:50ч.

  И благодаря!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До ХАХАХА в 10:22

  28 Дек 2021 10:58ч.

  Е, като има заемки, има ли я кирилицата? Да! Световно призната ли е? Да! Пишат ли на нея стотици милиони хора? Да! Затвори си устата тогава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър Василев

  28 Дек 2021 10:59ч.

  И на всичко отгоре ни достоен отговор,"вопъл и стон" от държавния главоч на суверенната държава България,нито поне от правителството чрез външното министерство,нито протестна декларация от т.нар. удряща се в гърдите ЕнтЕлигенция.Срам,срам ме е ,че съм българин.От всякъде вече ни атакуват и историята и азбуката.Ами щом имахме регистрирана политическа партия "Няма такъв народ" от чалгари,какво повече.Сами се заробваме. Как може бе,новоизлюпени и презрели политически келеши?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия винаги е диктувала политиката на Балканите, чрез своите съюзници Гърция и Сърбия - още пред 1876 г., диктува я и днес чрез Сърбия и нейното васално владение - РСМ.

  28 Дек 2021 11:00ч.

  Ето какво се случва на Конгреса на славистите в Санкт Петербург през 2017 г. Наталия Сивенкова е филолог и преводач от български език, преподавател в катедрата по славянски филологии в Санктпетербургския държавен университет. В своето изказване тя допълва: "Да се говори за македонски език, отделен от българския, е глупост. Няма такова нещо! Ние филолозите българисти от Санкт-Петербург го разбираме най-добре. За съжаление, нашите колеги от Московския държавен университет са на обратното мнение. И тъй като те са по-влиятелни, без да имат основание, си позволяват да говорят от името на руските българисти." Същото се отнася и за Института по славянознание на Руската академия на науките (чието ръководство присъства на конгреса и взема активно участие в дискусиите). Там работят някои особено злобни и отмъстителни лобисти на Скопие и Белград – те дума по дума повтарят обвиненията на скопските и белградските "историчари". „Не малка част от тези руски специалисти през септември-октомври имат възможност да почиват безплатно на Охридското езеро, като разнообразяват ваканцията си с участие във всевъзможни конгреси и конференции, традиционно провеждани там по това време. Както не е трудно да се досетим, те са на антибългарска тематика. Всички те могат да бъдат забелязани по това време в елитния ресторант под скалите на село Трпеица и т.н. Ако има намерение да спазва договора от 1 август, Зоран Заев трябва да прекрати охридските сбирки“./Наталия Сивенкова/ Това изказване е сигнал към нашите институции, как се правят някои работи, а не само да козируват. Питам се, на колко такива безплатни екскурзии и почивки се планират новите атаки срещу българщината ? А също - на колко от тях се притъпява националното чувство на нашите слависти и историци ? Не всички в Московския държавен институт за международни отношения са на антибългарски позиции, разбира се. Позицията на преподавателя по български език Нина Каржавина съвпада с официалната българска - тя, също като колегите си в Санкт-Петербург, изцяло отрича съществуването на македонски език.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сърп и чук или чук и гек?

  28 Дек 2021 11:17ч.

  Не сме гледали филма. Нищо не можем да кажем. Очевидно филмът е удобен на Северна Македония, която знаем как беше принудена да стане Северна и как беше набутана в кошарата на НАТО, за да иска сега да влезе и в кошарата на ЕС. В момента Македония е между наковалнята и чука и използва всички средства, за да се измъкне от това средно положение, в което е поставена, защото знаем какво се е ковало и какво продължава да се кове между наковалнята и чука. Коват се пироните за разпятието. Тази сцена на изковаване на пироните отсъства от познатите евангелистки текстове, но се появява в някои апокрифи и по-късни западноевропейски текстове, които даже споменават името на ковача. Но болшинстото от тях твърдят, че жената на ковача е изковала пироните, защото мъжът й се престорил на болен и наистина му се подула ръката, щото да не може да изпълни поръчката. Така че работота била свършена от жената. Интересното е, че в България се открива едно от редките и уникални стенописни изображения на тази сцена, което е единствено на територията й и се намира в църквата на Земенския манастир. Майсторите зографи обаче са изобразили сцената не по западния образец, в който жената кове пироните. Коват ги синовете на ковача, а жената само раздухва огъня, за нажежаването на желязото, което държи ковача с клещите си. Казват също, че при посещението се в България, онзи гърмяният уж от България папа, поискал да види точно тази църква. Там имало и уникално изображение на Тайната вечеря, на която Христос е изобразен двоен. Единят дава хляба, а другият виното. Така че спрете да се лютите за глупости и се обърнете към изначалната идея за изковаването на пироните, като си отговорите на въпроса, как в ролята на ковача в последствие се е оказала жената, която търсим и от която се боят папите. Кога се размениха сърпът и чука?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Първият българин гръкофил русофил и предател на Отечеството си се казва Евгениус Булгарис.

  28 Дек 2021 11:24ч.

  Вижте накратко неговата биография тук : https://podtepeto.com/pod-nozha/evgenius-bulgaris-prviya-fanariot/, Булгарис е автор на пректа "Греческая империя", в който всички български земи се разделят между Гърция и Сърбия. Ето и картата на този проект: https://i1.wp.com/www.sitebulgarizaedno.com/images/stories/statii/2015/05162015/2.jpg?resize=540%2C604

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МироненкО

  28 Дек 2021 11:35ч.

  е украинска фамилия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МироненкО на 28.12.2021 в 11:35

  28 Дек 2021 11:41ч.

  е украинска фамилия. Бинго! Давай нататъка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  28 Дек 2021 11:52ч.

  да бе, хамериканците са платили, за да се създаде филма, след това са подкупили журито, за да може филма да бъде отличен като „Най-добър телевизионен филм в регионално телевизионно студио“ на XXVI Международен филмов и телевизионен фестивал Радонеж в Москва. А преди това са омагјосали Жужко, за да каже съштото преди 2-3 години, освен това тези хамериканци са го пуснали сега като част от програмата на руското посолство в Скопие и нај-важното е, че брацката савецка РФ нјама ништо ама абсолјутно ништо обшто с това. Хамериканците бе, те са виновните...а жужкофилите пак се надупват с идиотски објасненија, зер рублите трЕбе да се заработват

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ген. Колев

  28 Дек 2021 12:03ч.

  А имате ли нещо общо с Путин, който каза почти същото?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Нейно Певъзходителство Митрофанова.

  28 Дек 2021 12:06ч.

  Ваше Превъзходителство, на премиерата е в Скопие въпросния скандален филм организатор е Руското посолство в Северна Македония. Откога Външното миистерство на РФ няма нищо общо с Русия?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Код Кирилла. Рождение Цивилизации (2013)

  28 Дек 2021 12:21ч.

  ПовЕрвах ме й, нЕма грешка. Този нов пасквил просто повтаря отдавна формулирани тези. Те ви първоизточника Код Кирилла. Рождение Цивилизации (2013). И не, развия нЕма общо, който издържи докрай на филмчето може да види кои държавни фондове са подпомогнали щедро неговото създаване

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Докато истината си връзва обувките, лъжата вече е обиколила света

  28 Дек 2021 12:31ч.

  Българите не защитаваме нито историята си, нито интересите си. Чакаме Русия, която официално обявихме за враг, да ни обича и да се рови каква е истината. Е, няма да стане. Вижте Унгария- до преди епидемията Орбан и Путин си разменяха по няколко посещения годишно и Унгария искаше Южен поток, докато България го спря, както и АЕЦ Белене и Бургас- Александрополис, заради американските интереси, според изказване на Б. Борисов пред Българо-Американската търговска камара. В Сърбия 100 хиляди посрещат Путин, в България го плюят. В Гърция на 9 май тази година, всички гръцки телевизии предават пряко военния парад в Москва, у нас едва ли не, се отрича тази победа. Новият австрийски канцлер се възмущава от нападките срещу Русия и Северен поток 2, като твърди, че той е европейски проект и е нужен на Зап. Европа( така Австрия защитаваше и Южен поток), а ние сме загрижени за Полша и Украйна. В заключение- да не чакаме помощ и съчувствие от този, когото сме обявили за враг и всеки ден плюем, но да направим филми за историческата истина, които да връчваме на всички чужди посланици, на еврокомисарите, на ЕК, на международни организации. Сев. Македония отдавна ни е изпреварила, но все още има и имаше учени като акад. Лихачов, който многократно е заявявал, вкл. при посещенията му у нас, че България е създала славянската писменост, че руският език е създаден на основата на старобългарския и, че български духовници са пренесли християнството в Русия. И наричаше България " държава на духа".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 333

  28 Дек 2021 12:44ч.

  На насмешливия коментар на "хахаха" ще кажа: почти всяка азбука е създадена на основата на друга, вече съществуваща. Латинската и нашата сегашна - на основата на гръцката, гръцката - на основата на финикийската...и така до безкрай. Това не пречи например на гърците да своят гръцката. Заслугата на българската ДЪРЖАВА е, че кирилицата е станала официална държавна писменост, българският е официално признат за 4-ти език заедно с латински, гръцки и иврит в религиозните служби и е била създадена книжнина, която е послужила на сума ти народи, включително и Русия да станат книжни народи. Държавата, по чиято воля е станало всичко това, е БЪЛГАРИЯ и против всяко изопачаване на тази историческа истина всеки българин недоволства и трябва да противостои. Руската империя има исторически наратив, който налага от векове, че е "третия Рим', лидер и обединител на славянството и по тази причина официална Русия винаги е изопачавала и замитала под килима, или признавала с половин уста ролята на България в този процес. Това действие на България през 10-ти век е може би най-голямото нещо, дадено от България като ДЪРЖАВА на света и е нещото, с което имаме най-голямо основание да се гордеем. Неслучайно хора като акад. Лихачов наричат България "държава на духа", а дори съвременни руски философи като Дугин признават и казват, че "помнят ролята на България в създаването на руската цивилизация". Не може и няма как да очакваме Русия да захвърли основната си политическа теория и да започне да ни хвали. В допълнение, в момента ние като член на НАТО им даваме достатъчно основание да не ни харесват. По тази причина, както Мария Захарова реагира на всяко изказване по света, дори и казано случайно в малка медия, така и нашата държава трябва да реагира остро, моментално и достатъчно шумно на официално ниво, когато се появява такъв филм - на всичкото отгоре и награден на фестивал - който удря по нашата историчност и държавност. Няма извинение за снишаването на нашите политици тук. България е духовната майка на Русия, а Русия се оказа доста еманципирана дъщеря. :) Чака ни да умрем, за да си вземе "наследството". Все пак е наша плът и кръв и трябва да се отнасяме с нея като родител. Това мисля аз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  28 Дек 2021 13:03ч.

  На снимката от дописката виждаме наперената посланичка Митрофанова, следвана от строен офицер от националната гвардейска рота. В тази сцена е кодирано решението, чрез което Русия може да докаже добрите си чувства към България. Нужно е Митрофанова за Трети март се облече в зимна униформа на офицер-гвардеец: калпак с орлово перо, шинел от шаяк с пагони на майор, препасан портупей-колан, сабя и черни чортови ботуши. Под тази униформа тя ще бъде съвършено гола. За ненярващите на този факт ще има няколко снимки от обличането на шинела. На тях ще се вижда, че той прикрива голата й посланическа гръд и ондулираната по последна дипломатическа мода вагина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  28 Дек 2021 13:23ч.

  до 28.12.2021 в 12:31-ти мај не си забелјазал как в БГ се построи скоростно Южен поток, којто нјама да се изплати и нјама да бъде допълнителен газ за БГ но само за да се направи кефа на Путин и Сърбија, а за българскија интерес връзката с Гърција никаква ја нјама вече 12 години...и призоваваш оште надупване и оште подаръци, за да се каже истината? Ти не си забелјазал как преди нјаколко години БГ бе поставена с цените на рускија газ сред нај-русофобските държави-Полша, Украјна и Балтијските републики та трјабваше ЕС да излезе с нареждане на РФ да преразгледа договорите за газа с нас? И оште надупване трјабвало??? Ами отивај в Сърбија когато Путин отива там и се надупвај, кој те спира...руснаците не знајат кој е бил Лихачов, не го пускат по първи канал на руската ТВ, там е запазено за Путин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Политиката не трябва да се меси с историята и културата

  28 Дек 2021 13:33ч.

  това го знаят всички, но си правят оглушки, особено ако освен с подбрана история с друго не могат да се похвалят в настоящето си. При нас е така още от турското робство, според класиците на българската литература. В случая на РСМ, с какво друго да я похвалят руснаците, освен с кирилицата която Климент Охридски нарекъл на името на своя учител? Да ама, ако споменат България в тази работа, на северо-македонците няма да им стане драго, защото те още водят историческата война за средновековието с нас, след като загубиха предишната война за античността с гърците, че и си загубиха името покрай нея. Няма вече как някой да ги хвали за статуите на Александър Македонски, нито за старото име на летището им. Сал едно средновековие им остана като повод за гордост и го пазят със зъби и нокти, не случайно хан Тервел споменава в надписа до Мадарския конник "Не повярваха чичовците ми в Солунско на носоотрязания (император)". И сега не вярват, но вече че са били чичовци на някакви татари и че не са направили сами кирилицата. Съвременно издание на "Чичовци" на Иван Вазов за нравите български през турското робство. Като няма друго, да се хвалим с миналото, нищо че скоро северо-македонците ще са малцинство в РСМ и пак ще се наложи да я преименуват. Не че при нас е по-добре, времето работи и срещу нас, вижда се ако посетите началните класове които учат толкова защитаваната със зъби и нокти кирилица. Остава ни само да си заровим главата в миналото, е не във всичките 1340 години разбира се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Берия

  28 Дек 2021 13:46ч.

  Ще направим филм за пренасянето на българицата в българските земи на днешна Украина за българите там и ще обясним как и от кого е построена Уруската държава. А този филм ще има връзка с историята документално и няма да се обяснява, че е творческо виждане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха до 333 на 28.12.2021 в 12:44

  28 Дек 2021 14:02ч.

  драги ми отворко, заслугата славянският език да стане четвърти език за славене на бога не е на българската държава тогава, а на Константин Кирил Философ, който НИКОГА не е имал нищо общо с българската държава...всички сме ходили на училище и сме чели Пространното житие на свети Кирил... не се изхвърляй толкова

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  28 Дек 2021 14:05ч.

  За академик Лихачов, много почитан в България, е така. Неговите тези за българския произход на кирилицата и ролята на България за християнизирането на Киевската Рус обаче не бяха част от съветската учебна програма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Другар, „Пространното житие на Константин-Кирил Философ е руска компилация между 15 и 17 век.

  28 Дек 2021 14:40ч.

  Прочетете тук истината как е изфабрикувано това житие ---- https://www.nts-yambol.com/?p=434. А за по-дълбоко интересуващите се можете да намерите тук за д-р В.Сл.Киселков и неговата книга „Славянските просветители Кирил и Методий”, София.,1945 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвечаем

  28 Дек 2021 14:57ч.

  До Спаршиваем ? на 28.12.2021 в 08:30. А в Болгарии есть национальная елита? Та ото-ж - както казват братя украинци. Кой е на каква издръжка е деликатен въпрос. Повечето са на соросоидна. Това че е провокация - ясно. Че трябва да ни скарат всички - да. Да изтласкат Русия от Балканите - много искат. Хубаво е да не им помагаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русофилофобообъркан

  28 Дек 2021 15:38ч.

  Митрофанова, ако освободите и Георги Гергов като почетен консул на Русия в България, вече ще призная, че може би не таите неприятно отношение към България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-старото поколение е учило

  28 Дек 2021 15:55ч.

  че всичко е изобретено от руските учени, някои от които крепостни селяни, от парната машина, самолета, радиото и ракетата, до първия пътнически реактивен самолет и атомната централа. Но що се отнася до азбуката, според последните проучвания, тя не е дело на Петър Велики, а на група македонски учени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-старото поколение е учило,

  28 Дек 2021 16:00ч.

  че Елвис е жив. Искаме си Царя. Долу Костов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преливане от пусто в празно

  28 Дек 2021 16:30ч.

  са тези спорове онлайн, пропиляване на народната творческа енергия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пропиляваме народната творческа енергия

  28 Дек 2021 17:02ч.

  Освен това хабим скъп ток

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • скука

  28 Дек 2021 17:27ч.

  Кой финнасира тази режисьорка с украинска фамилия ,и кой финнсира въпросния киновестивал в Москва? Гласове,дайте инфо,и ще разебрем от къде идва тази повокация. Не може бг народ,който е в основата на славняската култура,да се кара с братятя си македноци,и русна;и заради една шепа провокатори. Един ден ще бъдем в една държава както е казала Ванга всички православни и славянски народи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  28 Дек 2021 17:32ч.

  Мъка русофилска. Защо не ни обичат руснаците?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • скука

  28 Дек 2021 17:35ч.

  Режима на Путин финансира този измислен фестивал,и руската ц;ърква също е свързана. Това е адерса на сайта на фестивала. https://fest.radonezh.ru/ . Вижда се края на режима на Путин,до 2 години ще е история,да запазим хлраднокръвие,.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Дибич - Забалкански

  28 Дек 2021 18:29ч.

  Алоу, НАТ_Овци-те, нормално е Русия да ни тролка. Все пак България е враг на Русия. Ама отговорете си защо вашите началници от Запада ви тролкат. Защо натискат България да отстъпи, а не са солидарни с вашите детски чувства? Защо Блинкин не отиде при макетата и им каже - ако искате НАТО, ЕС, признавате си, че сте българи и точка, иначе цветна революция. Да, ама, не - както казваше един виден идиот и агент на ДС. Македония и България не струват нищо за вашия запад. Всичко е решено още на Цариградската конференция, потвърдено е на Берлинския конгрес и препотвърдено е в Ньой. Поняли? А Русия, Русия нека заповяда! (както каза Георги Бенковски!)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ддт

  28 Дек 2021 18:42ч.

  Още през 80те Руснаците прокарваха идеята за руска азбука която била сегашната кирилица. Не признаваха България, говореха за княз Владимир като за баща на писмеността. Жалки твари. Тук в демоктаттичния сайт на гласове Изтриха предишния ми коментар но това не значи че не съм прав. Русия винаги е гледала на България като на колония, на българите като на второ качество хора. Да припомням ли че, по комунистическо време във секи град имаше полковник или генерал от руската армия който даваше заповеди на българските командири, всяка стъпка извън интереса на Русия се задушаваше дори и цената на убийства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  28 Дек 2021 19:32ч.

  Изгледах го. Обичайна славянофилска пропаганда чрез православието и неговото единство на Балканите с елемент на хибридна намеса. Нещата се изясняват към 57-мата минута, когато идва ред на сръбския владика от Враня - Решаващото сражение през Балканската война е при Куманово, Българите приемат германския проект за разделение на славяните през ПСВ, За Сърбия Македония е това, което Украйна е за Русия. А вие се хващате за кирилицата (не без основание)!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Дибич Забалкански

  28 Дек 2021 20:24ч.

  След Освобождението, управлението на България е прихванато от Германия. Каква губерния, какви два шилинга. Германия - Турция - България. Три сестри. Две световни войни - две - три национални катастрофи, организирани от Великобритания. По нейни проекти, България никога не е трябвало да съществува. Самия факт на съществуването и,въпреки английската воля, е поредния руски бунт срещу ред, строен от Великобритания в Европа в името а нейните интересу. В момента уверено се върви към фактическото ликвидиране на България. В либералната джендър утопия няма място за нации и етноси. Тия радини вълнения за азбуки са смешни за население на територии, бивши национални държави встроени в либералната антиутопия. Как може да не се схващат елементарни работи не ясно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  28 Дек 2021 21:37ч.

  Налага се да попитам: А руският посланник в македония и той ли няма нищо общо? И ако няма защо ходи на антибългарски чествувания, а дори (доколкото е истина) прави и антибългарски промакедонски изказвания? *** Съвет към руските политици - подкрепяйте сърбомакетата до последния български русофил. След като сърбия влезе в НАТО, македония е там ще усетите какви са ви братя, но ще бъде късно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  28 Дек 2021 21:56ч.

  Иван Дибич - Забалкански на 28.12.2021 в 18:29 Алоу, НАТ_Овци-те, нормално е Русия да ни тролка. Все пак България е враг на Русия. *** Не съм от НАТ–Овците, но да питам: А македония и сърбия приятели ли са на Русия? При отговор с да горещо препоръчвам усмирителна риза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  28 Дек 2021 22:00ч.

  хахаха до 333 на 28.12.2021 в 12:44 на 28.12.2021 в 14:02 драги ми отворко, заслугата славянският език да стане четвърти език за славене на бога не е на българската държава тогава, а на Константин Кирил Философ, който НИКОГА не е имал нищо общо с българската държава...всички сме ходили на училище и сме чели Пространното житие на свети Кирил... не се изхвърляй толкова *** Има си хас да е имал?! Та той и за бугарски татари хабер си е нямал. Затова пък си е бил исти макЕдонец...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДС-караДжамбаз

  29 Дек 2021 5:32ч.

  А филмът е качен в YT на 29-Sep-2021?! Но ДС-чекист-разведчиците от отдел "Културно-исторически шпионаж" на 6-то Управление са били прекалено заети с предизборни кьор-софри с бюджетни гуляй, та са го проспали (и пропили)! И чак когато се прави премиера на филма в Македония - се надава неистовия вика на клептоманските ДС-крадци: "Дръжте крадеца"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гледайте документалния филм на

  29 Дек 2021 8:46ч.

  В.Н.Харченко излъчен по канал Култура в Москва на 24 Май 2011 г., благодарение на намесата на културния аташе в Бълг.Посолство в Москва-Бисер Киров. И двамата вече не са сред нас...Светла им памет! Интересно коя друга "българска" институция се е поинтересувала или поощрила този докментален филм??? А сега колониалните слуги тук надигат вой. Предложеният филм действително заслужава порицание, но защо България не поощрява филмът на Виктор Николаевич Харченко, където се защитава БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЧЕСКА кауза???????? Къде сте патриоти от всички масти???? Нима русофобията ви е в кръвта??? Пазете това, което имаме и стига фобии!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато четеш С.Радев

  29 Дек 2021 8:52ч.

  Лесно ще обясниш защо в ПСВ и ВСВ, България е на страната на Германия и заработи ПОРЕДНИТЕ НАЦИОНАЛНИ катастрофи!!! Четете ДИМИТЪР ТАЛЕВ и обърнете внимание на "Гласовете ви чувам". А като пример Германия и Русия колко и как са воювали, а как работят днес и защо са стратегически партньори в Европа??? Този въпрос към колониалните слуги днес!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво

  29 Дек 2021 8:56ч.

  На г-жа Е.МИТРОФАНОВА !!! Само така!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До невежата ОВЦА/уфсъ

  29 Дек 2021 13:04ч.

  Това ли роди ОВЧИЯТ ти мозък? Че "не пускат по първи канал на руската ТВ акад. Лихачов, защото там е запазено за Путин." Не го пускат, защото, за съжаление, е покойник. И, че, според теб, Южен поток бил построен?! Руският газ за Южен поток трябваше да достигне до България през Ч. море и от Б-я да се снабдяват Централна и части от Зап. Европа, за което България щеше да получава по 400 -500 милиона транзитни такси и да има сигурен и евтин газ. Но това не се хареса на САЩ и затова имаме Турски поток, който няма нищо общо с Южен поток. Газът пак е руски, но от Турция и ги няма ползите за България. Защо не разбираш причината да сме сред русофобските държави? Ами официалната ни политика е русофобска и обслужваща САЩ. Видяхме емисарят на САЩ Ескобар как ни изсъска и заповяда в най- кратък срок да вдигнем ветото за Сев.Македония. За тези хора българите са никой, туземни червеи, които трябва по- бързо да освободят територията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  29 Дек 2021 15:04ч.

  до 29.12.2021 в 13:04-смотанјак, първо си измисли прјакор, за да си опознаваем, недеј да пиратстваш...второ, изгледај филма, за којто говорим, ролјата на БГ е като на статистите-Сърбија, Черна гора, дори и Московијата е статист в този процес, независимо от перченето. Истината е, че без БГ за изгонените от Моравија ученици нјамаше дори да чуем, Кирил и Методи штјаха да са неизвестни експериментатори с нулев резултат, заштото семенцето на тјахното дело штеше да угасне. Трето, във филма споменават за книги, с които се разпространјава езика, но откъде идват тези книги? Отиди във Википедиа, с четвърт уста(дори не с половин уста...) признават, че “книга“ е старобългарска дума,даже показват картинка на руска книга от 11 век и на арменска книга от 13-14 век. Словото и христијанството се разпространјават с българските книги, а български книги има оште в 9 век. И да не забравјаме, от руската “логика“ следва, че христијанството в Московијата идва от украинските земи. А прускијат философ Имануил Кант е мужик от Калининград. Помисли си (ако изобшто можеш да мислиш) зашто Германија, двигателјат на Европа, стои с празни тръби на Северен поток вече нјаколко месеца и колко печалба ште има, когато накраја се пуснат с 50% от капацитета им. За Академик Личачов, досега от разговори с руснаци съм разбрал, че не са чували за такива лице.Даже по-зле са и от БГ(когато му поставиха паметник в покрајнините на Софија имаше протести от дебилите, не искат паметник на човек, за којто не са чували) . И не забравјај да се надупваш редовно като чуваш за Жужко, един ден ште те направјат Директор колхоза имени Путина в родното ти село.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Естествено, че в Русия не са чували за академик Лихачов

  29 Дек 2021 15:20ч.

  На тях им беше удобен само като връзка с НРБ. Да има нещо там да радва братушките. Самият Лихачов няма вина за това. Достатъчно е дори само това, че е оцелял в лагера в Соловки, пратен единствено заради произхода си. Оцелял, наложил се в научната си сфера, непречупен от Системата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако сме християни

  29 Дек 2021 19:22ч.

  Нека си спомним поговорката:"Не хвърляй камък в чужда градина, преди да си оправил своята!" Всичко друго е духовна разруха и никакво съзидание(усъвършенстване)! Време е да се озяптят обслжващите Ескобар и компания, защрто за тях сме само човешка маса, маша за обслужване на тяхните интереси...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От възмутените тук

  29 Дек 2021 19:34ч.

  Никой не пише, че учениците на Кирил и Методий са били около 200 Човека, които са изтребени от "хуманните" латини, от които само 10 ученици, сред които са Климент, Наум и Ангеларий, по чудо се добрали до България на Княз Борис1 (Бащата на Симеон Велики), а той ги скрил в дебрите на Охридските пещери, за да пролължат делото на своите Учители. Т.е. Охрид при Княз Борис 1 е бил БЪЛГАРСКИ.... В Манастира Св.Наум нека неговите свещеници да кажат и покажат къде е скрит входният камък на църквата, на която е написано, че Тя е БЪЛГАРСКА..... Нека учените в България и света да покажат истината, а не да си броят стотинките от Сорос... Накрая, този филм е прекрасен повод при преговорите със СРМ да се покаже на цял свят неговата комерческа основа, която няма нищо общо с Истината!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обективен

  30 Дек 2021 2:52ч.

  Според мен сръбските и македонските правителства и техните служби по света, както и техните хора в България, правят всичко възможно да ни изпокарат за щяло и не щяло с руснаците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи