Путин заклейми пред Си Цзинпин усилията на Запада за създаване на еднополюсен свят

Путин заклейми пред Си Цзинпин усилията на Запада за създаване на еднополюсен свят

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Руският президент Владимир Путин осъди опитите на Запада да създаде "еднополюсен свят" и приветства "балансираната позиция" на Пекин по отношение на войната в Украйна. Това стана по време на разговори с китайския му колега Си Цзинпин в Самарканд, Узбекистан, предаде Франс прес.

"Опитите да се създаде еднополюсен свят в последно време придобиха една изключително грозна форма и са напълно неприемливи", каза Путин на Си. "Високо оценяваме балансираната позиция на китайските ни приятели по отношение на украинската криза", добави руският лидер по време на първата среща на двамата президенти от началото на руската инвазия в Украйна. „Разбираме вашите въпроси и безпокойства. Ще обясним подробно нашата позиция по този въпрос“, добави Путин, без да дава повече подробности.

Пекин нито подкрепи, нито критикува руската инвазия, като същевременно многократно изрази подкрепата си за Москва по въпроса за западните санкции.

По време на разговорите Путин повтори подкрепата на Москва за Пекин по отношение на Тайван, след като посещенията през последните седмици на американски официални лица на острова предизвикаха гнева на Китай. „Осъждаме провокациите на САЩ“, каза Путин, подчертавайки, че Москва се придържа към принципа „един Китай“, според който Тайван е неразделна част от китайската територия. „Убеден съм, че днешната ни среща ще даде допълнителен тласък за укрепване на стратегическото партньорство между Русия и Китай“, добави Путин.

Си увери своя руски колега, че Китай иска да поеме ролята си на "световна сила" заедно с Русия. "Китай възнамерява да работи с Русия, за да поеме отговорността си на световна сила, да играе първостепенна роля и да внесе стабилност и положителна енергия в един свят, обзет от хаос", каза Си в кулоарите на срещата на върха на ШОС.

Това е не само първата среща на двамата лидери след началото на руската инвазия в Украйна, но и първото задгранично пътуване на президента Си от началото на пандемията от коронавирус. ШОС, изградена като противотежест на западното влияние, обединява Китай, Русия, четири централноазиатски държави - Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан, както и Индия и Пакистан.

Отношенията между Пекин и Москва бяха напрегнати по време на Студената война, но двете страни се сближиха много повече през последните десетилетия, за да сформират единен фронт срещу влиянието на САЩ. Китай отказва да използва думата "инвазия", за да опише военната операция, започната от Москва в Украйна. Китайските власти нито веднъж не е осъдила руската инвазия и обвиняват за конфликта САЩ и НАТО.

Три седмици преди началото на войната китайският президент прие Владимир Путин в Пекин, където руският президент отиде за Зимните олимпийски игри през 2022 година. Тогава те обявиха "приятелство без граници" между Китай и Русия и подписаха много споразумения, особено в областта на доставките на газ. Китай е основният икономически партньор на Русия.

Срещата между Си и Путин идват в момент, когато двете страни са изправени пред силно дипломатическо напрежение със САЩ. В този контекст Москва и Пекин многократно демонстрираха сътрудничеството си през последните седмици, като например участваха в съвместни военни учения.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • Западната "цивилизация" е вредна за човечеството

    15 Sep 2022 17:57ч.

    Евроатлантизма е престъпление срещу човечеството

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    15 Sep 2022 18:07ч.

    Ционизма е заплаха за човечеството ....................останалото произхожда от него !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пинокио

    15 Sep 2022 17:57ч.

    Спорът е, кой налага правилата в света? Едно време и на Горби му обещаваха да има глас за правилата, но какво стана?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    15 Sep 2022 18:47ч.

    Дай Боже и България да дочака държавници , които защитават интересите на страната си срещу световния жандарм-паразит ФАЩ, който живее и печели от кръвта и страданията на жертвите си !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    15 Sep 2022 19:37ч.

    Подкрепям!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    15 Sep 2022 18:49ч.

    Някак ми се струва, че и товариш Си гради еднополюсен свят. Ако Русия не успее да присъедини към своя полюс барен 3 млрд, ще си остане една по-голяма Северна Корея, с население 200-300 млн.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха

    15 Sep 2022 18:55ч.

    Си Цзинпин е съчуствал на Владимир Владимирович и е започнал да си избира коя част от Русия да си вземе хаха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    15 Sep 2022 19:24ч.

    Е това са лидери, не като Урсулка и Борелчо, а и Байдън. Смеееех. Счупиха тъпомера тия тримата. Хахахаха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    15 Sep 2022 19:39ч.

    Китай знае много добре, че ако си оголи гърба ще бъде застрелям от упор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миро от Каризма

    15 Sep 2022 19:02ч.

    Независимо дали Русия ще спечели или ще загуби, Китай няма да промени желанието си да продължи да развива връзките си с Русия. Ако Русия спечели, Китай ще се сдобие с влиятелен съюзник. Ако Русия загуби, тя вероятно ще стане васал на Китай

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вечно незадоволена

    15 Sep 2022 20:35ч.

    Много си умна, ама хич не си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    15 Sep 2022 20:49ч.

    няма нов световен ред без русия китаи индия и останалите всички заедно против сащ по отделно ще бъдете смачкани

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опрели гръб до гръб

    15 Sep 2022 21:38ч.

    Русия и Китай са непреодолим фактор.. Практически са неуязвими в тази конфигурация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Китай

    15 Sep 2022 22:03ч.

    ще остане велика сила. Русия ще свърши като СССР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мислещ

    15 Sep 2022 23:05ч.

    Китай, Русия, Индия, Иран са стари цивилизации и носят мъдростта на вековете. Имат стабилна ценностна система. Заедно те са непредолим и непобедим фактор геополитически, икономически и военен. Имат колосален човешки и природен потенциал. Исат едно - изграждане на на многополюсен свят без хегемон и нова по- справедлива система на международните отношения. Ще успеят ли? Вие как мислите ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • През последните 200 години не са успели.

    16 Sep 2022 7:25ч.

    През следващите 200 може да опитат отново.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заедно е ключовата дума

    16 Sep 2022 10:52ч.

    Не са успели, защото не са били заедно.. Та, да не избързваме с прогнозите..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разсъждения

    16 Sep 2022 12:12ч.

    Сега се намираме в период подобен на края на 30-те години от миналия век. Русия воюва с 48 държави в Украйна чрез самите украинци. И макар официално никой на никой да не е обявил война, тя си се води по нейните си правила когато е далече : първо те възмущава, после привикваш и след това те поглъща. Съвсем скоро ще дойде и при нас, така че няма къде да се бяга, но можем поне да се подготвим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи