Путин покани Си Дзинпин в Москва като израз на все по-близките руско-китайски отношения

Путин покани Си Дзинпин в Москва като израз на все по-близките руско-китайски отношения

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин проведоха видео среща. Си Дзинпин посочи, че в момента китайско-руското всестранно стратегическо партньорство е по-зряло и устойчиво. През първите 11 месеца стокообменът между двете страни е достигнал ново рекордно ниво. Сътрудничеството в областта на енергетиката е основа на двустранното сътрудничество. „Трябва да продължим с досегашните добре работещи механизми за обмен на мнения, да насърчаваме прагматическото сътрудничество между двете страни в областта на икономиката, търговията, енергетиката, финансите, както и да насърчаваме изграждането на инфраструктурни съоръжения за взаимна свързаност“, заяви Си Дзинпин.

Той добави още, че Китай е готов да работи с Русия и всички прогресивни сили в света, които са против хегемонизма и силовата политика, за да се противопоставят на унилатерализма и протекционизма и решително да защитават суверенитета, безопасността, интересите за развитие на двете страни и на международната справедливост. „Двете страни трябва да координират действията си в международните отношения за поддържане на авторитета на ООН и статута на международните норми“, каза Си Дзинпин.

 

Путин на свой ред посочи, че на фона на сложната международната обстановка руско-китайските отношения запазват тенденция за възходящо развитие. Стабилно напредва сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката, селското стопанство, транспорта, инфраструктурата и други. Устойчивостта и стабилността на двустранните отношения укрепват, което служи за пример за отношения между големи държави през ХХІ век.

Ройтерс предава, че Владимир Путин е отправил покана към китайския си колега Си Цзинпин да направи държавно посещение в Русия през пролетта на следващата година.

Агенцията отбелязва, че такава визита би била публичен израз на солидарност от страна на Китай на фона на буксуващата руска военна кампания в Украйна.

Във встъпителното си обръщение по време на видеоконференция с участието на двамата лидери, предавана по руската държавна телевизия, Путин каза: "Ние Ви очакваме, уважаеми г-н Председател, скъпи приятелю, очакваме Ви следващата пролет на държавно посещение в Москва." Тази визита ще "покаже на света колко близки са руско-китайските отношения", подчерта той.

В своето изложение, което продължи около осем минути, Путин заяви още, че отношенията между Китай и Русия придобиват все по-голяма значимост като стабилизиращ фактор. Той постави като цел задълбочаването на военното сътрудничество между двете държави.

От своя страна китайският президент изрази готовност да засили стратегическото сътрудничество с Русия на фона на "трудното положение" в света като цяло.

Отношенията между Русия и Китай, които и двете държави определят като партньорство "без граници", придобиха огромно значение след началото на войната в Украйна на 24 февруари. Докато Западът наложи безпрецедентни санкции на Русия заради инвазията й в съседната страна, Китай не осъди нейната военна кампания, а вместо това подчертава колко необходим е мирът, отбелязва Ройтерс.

Износът на руски енергоносители за Китай се увеличи значително след началото на войната. Сега Русия е най-големият доставчик на петрол за Китай.

В същото време Пекин внимава да не предоставя на Москва пряка материална подкрепа, за да не си навлече санкции от страна на Запада, посочва Ройтерс.

На среща на високо равнище в Узбекистан през септември руският президент призна основателността на безпокойствата на китайския си колега във връзка със ситуацията в Украйна.

Източници: БТА, bulgarian.cri.cn

 

 

 

 

 

Коментари

  • rover

    30 Дек 2022 15:43ч.

    който разбрал, разбрал. партнърс?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    30 Дек 2022 16:13ч.

    Днес се навършват 100 години от създаването на СССР, втората икономика в света тогава, възникнала много пъти като Феникс от пепелта. А Китай никога няма да забрави ролята на Русия в Манджурия през ВСВ, когато съюзниците си гледаха само собствения гъз, а Русия извлече на своите плещи и изтока и запада, за да може после да просперират хленчещите "победители".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тайдзи - Великият Предел

    30 Дек 2022 16:27ч.

    Точно така. както поетът П. Пенев възкликна "Това столетие е мой длъжник!", така и всички ние, които знаем защо обичаме Русия имаме право да кажем: фалшивият в ценностно отношение просперитет на САЩ бе благодарение на пролятата от Съветите кръв на народите му през ВСВ, за да се извоюва победата! Който мисли - разбира, и си прави аналогиите. Който е просмукан с американска чалга - напротив, само папагалства и бакалства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    30 Дек 2022 16:29ч.

    Съвършено вярно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    30 Дек 2022 16:33ч.

    Към тайдзи - Великият Предел: 100% си прав! Да не забравяме само, че англосаксите обладават ТАЛАНТА да натикват Русия в такива "цайтнотове": Справка ПСВ, ВСВ, Украйна... Много ме е яд!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Китайска прегръдка е опасна за Русия

    30 Дек 2022 16:54ч.

    Това са две сили с различни културни сфери, с различен начин на мислене. Днес равноправно сътрудничество между тях е невъзможно. Русия се обрича да бъде "младши партньор" на жълтите. Впрочем недоверието е исторически заложено. По време на японо-китайските войни СССР жонглира в подкрепата си между Мао /комунистите/ и Чан кай Шъ /националистите/ , даже в повечето моменти Сталин подкрепя Чан /вкл. военно/. Обратно , Мао често си сътрудничи с британците, но не и със сънародниците си националисти. След ВСВ това избива в Гражданска война, а злопаметността на Мао към руснаците остава. Въпреки че дори Сталин се стреми да дондурка ККП и Мао, руснаците им дават технологии за ЯО /11/ Мао се "отплаща" със скъсване на отношенията със СССР , а по-късно дори с военни действия /Дамански/ ... Китай и Русия са или в лицемерно приятелство , или в конфликт. Истинска дружба е невъзможна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съма Тан

    30 Дек 2022 17:41ч.

    Това са конюнктурни обяснения. Не ги приемам като доводи, защото днес условията са много различни и се води остра геополитическа борба. Всяко разделение на мегаконтинента Евразия ще води до културна игнорация и краха на проекта за хуманен човек и здрава традиционна общественост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Santana

    30 Дек 2022 17:50ч.

    Тук си нахвърлял куп несвързани и неточни неща, но няма да се спирам изобщо върху тях. Живял съм доста и затова накратко ще разкажа една история. През 1969 г., когато се разразиха събитията на остров Даманский, бях доста млад. Мой много близък по онова време бе офицер с много висок чин в българското военно контраразузнаване, човек с висока култура и много сериозни професионални контакти с генерали в КГБ (всичко това научих след много години). Та по време на онзи конфликт на съветско-китайската граница бях доста изплашен, че ще стане война. Тогава този мой близък ме успокои и ми каза да запомня от него, че ако някога човечеството се изправи пред нова световна война, без значение какви са моментните отношения между тези две страни, то тогава Русия и Китай задължително ще бъдат съюзници. Човекът вече го няма, но казаното от него днес се случва пред очите ми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колегата е нахвърли ФАКТИ

    30 Дек 2022 18:26ч.

    Това са историческите дадености, а вашето е пожелателно мислене. Днес на изток от Урал няма гара или спирка по ЖП-то , да не е наводнена от китайци амбулатни търговци. Китайците са навсякъде. Китайският "бизнес" е нахален бизнес, идват, намърдват се и няма махане. Отнемат препитание на местните, заливат с техните боклуци. Китайците си служат умело с подкупи за да се наместят. Опита ли някой да ги махне - скачат единни ! Вече са господари на това място. Путин им е дал безброй дребни и не дребни бизнеси на изток. Путин е дал дори водите на езерото Байкал на концесия на китайци, което е СРАМНО. В Сибир гледат на това с нарастваща тревога и отчаяние че нищо не могат да направят, щото са предадени от "Главата". Путин като му замирише на бабло - не подбира "партнерите", после си хапе ония части... Какво намирате хубаво на режима в Пекин ? Какво ви харесва китайският тоталитаризъм ? Цифров контрол ? Рейтингова социална система ? Тотално следене ? Нечовешки локдауни и насилие над милионни мегаполиси ? Какво хуманно виждате в това ,че да бъдем с Китай ?? Русия - ОК ! Винаги с Русия, защото сме българи ! Знаем си кусурите с братушките, но те са нашите хора, исторически... Но китайците ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прегръдка няма

    30 Дек 2022 23:19ч.

    Др. Путин е прегърнал сам себе си, щото др. Си нищо не е казал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • туй то!

    31 Дек 2022 3:20ч.

    Двете големи държави са принудени от англо-американците да си сътрудничат разностранно срещу тях. А заедно са непреодолима сила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи