Прокуратурата: Предполагаме, че ДАНС е изгонила свещениците превантивно въз основа на данни от Скопие

Прокуратурата: Предполагаме, че ДАНС е изгонила свещениците превантивно въз основа на данни от Скопие

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Софийската градска прокуратура ще изиска доклада на ДАНС, въз основа на който са изгонени от България предстоятелят на Руската църква Васиан Змеев и двамата беларуски свещеници. Това съобщи на брифинг градският прокурор на София Илияна Кирилова, след като по-рано днес депутатите Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев подадоха сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността, стопанисването и експлоатацията на храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София, известен като Руската църква.

"Ще видим какво има в доклада, защо не сме били уведомени и дали действително по този доклад ние можем да повдигнем и обвинение", допълни тя.

Заместник-градският прокурор Христо Кръстев уточни, че според разпространената информация експулсираните руски граждани са извършвали шпионство на територията на Република Северна Македония, което не е престъпление според българското законодателство.

"Предполагаме, че ДАНС е взела превантивни мерки за експулсирането на тези руски граждани предвид предоставените данни от Скопие на София", каза още той.

По отношение на сигналите за собствеността на храма, прокурор Кирилова заяви, че те са два. Единият е от четиримата депутати, а другият е от гражданско сдружение БОЕЦ.

"Въпросът за собствеността на храм ""Св. Николай Мирликийски Чудотворец" има два аспекта - единият е правото на собственост като понятие в гражданството право и другият въпрос е свързан с каноническото право. Ние, като прокуратура, ще се запознаем с документите, които са дали право на собственост и е издаден съответен акт от нотариус. Естествено ще поискаме и документи относно каноните на нашата църква по отношение на служенето в този храм и спирането на достъпа на вярващи, които има своето право конституционно да изповядват своята вяра. Още повече че там се намира и гробът на свети Серафим, който след обявяването му за светец прави църквата общодостъпна и обществена сграда", обясни градският прокурор на София.

Христо Кръстев допълни, че преписката е разпределена на случаен принцип на прокурор от СГП, който от своя страна е възложил проверка по случая на ДАНС.

"Агенцията трябва да провери факти и обстоятелства относно собствеността и правото на ползване на земята и на сградата на православния храм "Свети Николай Мирликийски". В тази връзка ще бъдат изискани документи от Агенцията по вписванията, Столична община, Държавния архив и Българската православна църква. Ще бъде изискано и становище от Дирекция по вероизповеданията, както и сведения от лица, които могат да изложат факти, които интересуват самата проверка", каза още Кръстев.

По думите му прокуратурата не може да се произнесе кой има право да извършва религиозни обреди в храма и кой трябва да го отвори.

"СГП ще извърши проверка само върху придобиването на собствеността върху земята и сградата, като ще се установява дали има извършени престъпления във връзка с прехвърлянето на собствеността и с представянето на документи по повод издаването на констативния нотариален акт през 1997 година на посолството на Руската Федерация", добави Кръстев.

Срокът за извършване на проверката е 3 месеца и след това наблюдаващият прокурор трябва да се произнесе има ли извършено престъпление или не.

Заместник-градският прокурор изясни, че ако има спор върху собствеността, то той може да бъде решен само от българския съд.

"Прокуратурата ще разследва дали при предоставените документи има неистински, дали има създадено заблуждение 

Вчера от Агенцията по вписванията съобщиха, че руското посолство има акт за собственост на Руската църква.

Храмът беше затворен след експулсирането на предстоятеля ѝ Васиан Змеев и двама беларуски свещеници. Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да извършват богослуженията в храма, а от кабинета "Денков" обявиха готовност държавата да съдейства за възстановяване на богослуженията в храма.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Отвратен

    27 Sep 2023 17:11ч.

    ПРЕВАНТИВНО? Боже, пази България от еничари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Evstati

    27 Sep 2023 17:49ч.

    Дъй де, да им държи влага и на останалите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    27 Sep 2023 18:25ч.

    на кого "да държи влага", на северомакедонците? службите на тия от кога станаха първи дружки на териториалците? да те притеснява нещо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Evstati

    27 Sep 2023 18:35ч.

    На другите шпиони, Джо, в тази връзка се сещам за перничани дето удряли по два шамара на булките, да не си го и помислят на другия ден, превантивно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    27 Sep 2023 18:35ч.

    отново ала бала през президента, мълча цяла седмица, за да излезе и каже че данс са си свършили работата, което означава че подкрепя македонския водевил

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Evstati откровен идиот си

    27 Sep 2023 18:46ч.

    Превантивно трябва да те вкарат на 4ти километър, че си опасен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    27 Sep 2023 19:07ч.

    сравнението издиша. не е добре да се споменават перничани без повод. но челният им опит е безценен, факт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Докторе

    27 Sep 2023 19:19ч.

    Докторе, на 4ти километър ме знаят като Наполеон, а ти за ирония, сарказъм, майтап дали си чувал?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • KitCat

    27 Sep 2023 19:33ч.

    Не пишете неверни неща, ина-ала-бала, президентът доста ясно се изказа по тези и други безумия, четете и тогава пишете. Друг е въпросът, защо не ги видя рано какви са, те си бяха ясна ала-бала от самото начало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прокуратурата предполага

    27 Sep 2023 17:15ч.

    Що за кочина е тази територия наречена България? Каквото и да се прави трябва да е СЛЕД съдебно решение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    27 Sep 2023 17:54ч.

    Да, така е на територията. А полицията напрово осъжда на смърт и изпълнява присъдата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    27 Sep 2023 21:25ч.

    Брате, моля те не наричай нашата Родина с гнусни имена. Гнева ти е основателен. Това е новата "пост - демокрация" / "пост - правова държава". Това са новите болшевики, само че по-лукави и гнусни с всичките си извращения, кръвожадност и ненаситна алчност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • албена

    27 Sep 2023 17:19ч.

    "Предполагаме", "превантивно" ... : и двете думи говорят за липса на доказателства. Ясно, освен Киев, вече и Скопие ще доктува политиката на "независима" България. ДОКОГА?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    27 Sep 2023 17:55ч.

    Това азначава единствено, че Прокурата няма ИНФОРМАЦИЯ какво е станало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    27 Sep 2023 21:30ч.

    Нееееее, това означава точно, че прокуратурата много добре знае какво е станало и затова мънкат и усукват. Защото примират от страх да кажат истината, че това е Незаконен, Политически акт. Грубо насилие на репресивни те държавни органи срещу Православната Църква и по същество силен удар срещу националната сигурност и държавна измяна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    27 Sep 2023 17:24ч.

    Талибаните, които са инсталирани във властта по заповед на чужда държава, ежедневно засилват усещането, че сме някъде в средновековието. Гоненето на свещеници прилича на съвременна форма на екзорсизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Роки Балбоа

    27 Sep 2023 17:25ч.

    Ако ви обърша по два шамара превантивно, дали няма да започнете да вдявате. Каква заплаха за националната сигурност е вербуването на македонски гражданин? И тримата свещеници ли го вербуваха. Колективно вербуване, така ли? ДАНС да разсекрети доклада и да го публикува. Така и така ще ви изритат, поне напревете нещо полезно преди това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По отношение на сигналите за собствеността на храма, прокурор Кирилова заяви, че те са два. Единият е от четиримата депутати, а другият е от гражданско сдружение БОЕЦ.

    27 Sep 2023 17:26ч.

    Спорът за порочността на нотариалния акт е гражданскоправен и се решава от съда в състезателно производство на открити съдебни заседания и се излиза с решение. Дело се завежда по исков ред и то само от ЗАИНТЕРЕСОВАНИ страни, какъвто може да бъде Светия синод на БПЦ, а не случайници дупедавни политици. И неграмотни на всичкото отгоре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Превантивно?!?

    27 Sep 2023 17:28ч.

    Решаваш, че някой е винове, щом ти изнася, и се разпореждаш противно на пълномощията си?? Това е незаконно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не, драги!

    27 Sep 2023 23:09ч.

    Не е незаконно, това е новото нормално. По-старите вече сме го виждали-решава ДС, че си виновен и край. Няма съд, няма събиране на доказателства и ала-бала през президента? Било е е вече у нас през 1923, през 34-та, 44-та, САЩ по времето на Маккарти ... Но най-добрия пример си е Германия при Хитлер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    27 Sep 2023 17:28ч.

    как може да се вярва на скопие за шпионаж това е интрига на посолството там те не опазиха паметниците клубовете и хората сега ще пазят църквите от русия такава простотия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Б.Бонев

    27 Sep 2023 17:30ч.

    БОРИСОВ, ПЕТКОВ И ПЕЕВСКИ СЪС СИГНАЛ ДО САРАФОВ ЗА СОБСТВЕНОСТТА НА РУСКА ТА ЦЪРКВА Група йористи оспорват констативен нотариален акт пред прокуратурата. Ако има акъл някой в прокуратурата, ще им обясни, че такъв акт се оспорва пред съда по исков ред. И дежурният отговор е, че става дума за гражданско правен въпрос. Само съдът, с влязло в сила решение, което има сила на пресъдено нещо, може да отмени констативен нотариален акт. За правото на иск е необходимо наличието на правен интерес. Това ще е първият проблем на йористите. Те не са собственици. Вторият е, че важи в пълна сила придобивната давност от 10 г., стига да са плащани данъци. В последното няма съмнение. Необходимо е собственикът да се позове на него. Има и един 5 годишен преклузивен срок. Тече от момента на узнаването и по този въпрос може да се спори. Ако титуляр на такъв иск са не тези, разбира се, а държавата, то тя няма как да не знае, че има нотариален акт от 1997 г. Това е, леваци, ползвайте си прокуратурата като бърсалка, но внимавайте с руснаците! И уважавайте закона, който смело газите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    27 Sep 2023 18:04ч.

    А ако собствеността е придобита по престъпен начин, или нотариуса не е извършил процедурата по проверка на обстоятелствата както е предвидено, давността важи ли? В противен случай съдът би следвало да не разгледа случая? Имах подобен случай, преди време исках възстановяване на наследствена земя, пред Поземлена комисия. Оказа се, че земята е актувана на човек по показания на някакъв, необходимия, брой свидетели. В последствие намерих документ, че данни за собствеността върху земята са съществували в момента, когато е актувана по данни от свидетели. На базата на това Районния съд възстанови нещата както са си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    27 Sep 2023 18:37ч.

    А ако баба ти беше мъж ? Кажи кое е престъплението и ще ти кажа каква е давността .... А примера ти не е относим, защото по партидата на Руската (!) църква няма други вписвания, не са известни производства. Но тежестта да докажеш "престъпление" си е твоя, Лена ! И като сме се заговорили - като как ще се конституираш като страна ??? Да ви у харвардските лейки !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    27 Sep 2023 18:45ч.

    По речника им ще ги познаеш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    27 Sep 2023 18:47ч.

    А по отношение избълваното - може се появи някой с документ за собственост по нов от онзи от 1898 г. От време, в което е нямало вписвания. Къде таз партида? В кадастъра, в СВ? Смешник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    27 Sep 2023 19:01ч.

    Край! Установиха чия собственост е Руската църква Документ, намерен в "Архиви", показва, че земята под храма е дарена от Общинския съвет на Руското царско дипломатическо агентство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    27 Sep 2023 19:02ч.

    Хайде прочетете и това! Все пак са цитирани и документи: https://bnews.bg/ruskata-czarkva-vse-pak-e-balgarska-sobstvenost/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    27 Sep 2023 19:09ч.

    Кадастър имаш след 40-те, чукча, първият е около 52, 53 - та. Разбира се кадастър и собственост са различни неща, но откъде да го знаеш.... И, ако не знаеш, актовете винаги са се вписвали. Та както казах, ако баба ти беше мъж, може би днес тролчетата щяха да са с едно по-малко !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как е станала българска собственост

    27 Sep 2023 19:37ч.

    щом като няма никакъв документ за продажба или дарение от руска страна на някого в България или на самата България? Църквата е построена до 1914 г., има ли някой в България претенции, че той я е построил, а не руската царска агенция? Земята е дарена в 1898 г. от софийска община, има ли някой претенции към тази земя сега и на каква основа? Нотариалният акт не им изглеждал валиден, по този въпрос има Агенция на вписванията, тя го е приела още в 1997 г. БПЦ какви претенции има: че е нейна земята или че тя е строила църквата? А за другото, че всяка православна църква била към патриарха щом е в България, в това да си вярват и използват само за вътрешна употреба. Църквата отдавна е разделена от държавата, затова тези средновековни претенции си ги заврете където Слънцето не огрява, те само за това стават. Сега се искат само документи за собственост, не решения на някакви църковни събори отпреди хиляди години и слава Богу че е така. Ако наистина спазвахте думите на Христос "Отдайте кесарювото кесарю, а Божието Богу" никога нямаше да се намесите и да подпомагате този предизвикан от светските власти конфликт. А вие не само се намесихте, но и покрай тези власти се опитвате да заграбите чуждото и то което е безспорно, че няма нищо общо с БПЦ. Забравихте ли какво направи Христос на търговците в храма в Йерусалим?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • KitCat

    27 Sep 2023 19:38ч.

    Можел да се появи някой с по-нов докуменТ. Вива на глупостта. Можеи вчерашен. То му иде човек да ви назове, ама айде, трол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вива е пич или *ичка и той не знае

    27 Sep 2023 19:42ч.

    Не, не може да са по малко. Него са го събирали по земята. Мея лека му казват португалците на това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    27 Sep 2023 19:57ч.

    Kit Kat, след 1898 г. и преди 1997 г. Интерсно как е решен въпросът със собствеността със СССР? Защото това 1898 г. е отношение с Руската империя. Която приключва 1917 г. А след това се "образува" СССР. Който категорично държи да няма нищо общо с Руската империя. Та межди 1918 г. до 1934 г. дипломатически отношения със СССР Царство България няма. Такива се установяват 1934 г. и поне в тази година някакво движение по собствеността на този имот задължително следва да има. Защото субектът от 1898 г. към онзи момент не съществува. Та, както е известно Руската федерация е наследник на СССР и всичко преди 1934 г. не следва да има значение. Следва да имат отношенията на България със СССР. Онова от 1898 г. е в историята. И наследник на собственоста тогава НЯМА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Топло, топло, продължи до след СССР

    27 Sep 2023 20:21ч.

    още малко и ще разбереш защо РФ е поискала и получила констативен нотариален акт през 1997 г. Ако някой друг е имал претенции за собственост е трябвало да ги представи в предвидения от закона срок.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    27 Sep 2023 20:36ч.

    Поискали на основание нещо, което е собственост на Руската империя? Ще падна от смях!!! :) Вероятно защото наследството на СССР не им уйдисва? :) :) направо става горещо! Що не си поискат Аляска? Ма там няма нотариуси като тукашните!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    27 Sep 2023 20:56ч.

    престани да се излагаш, в главата ти е боза ! Не правиш разлика межди "дипломатически отношение" и собственост. Задай си въпроса, след като Ленин опрощава едни задължения на България, възникнали след Съединението, към Турция, но преминали към Русия/СССР дали и какво е правоприемството .... И ако имаш грижа с някой тукашен нотариус - отивай да го опънеш, осъдиш, разбиеш, демек осъдиш ! Да не забравиш да споделиш като забогатееш :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    27 Sep 2023 20:57ч.

    Освен това, ако някой Е соственик нужно ли е да потвърждава собствеността си? Всяка година, например? За да представя претенции към нещо, което и така си е негово?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен до viva

    27 Sep 2023 21:05ч.

    Чувал ли си за приемственост по смисъла на международното право ? И,че основен правоприемник на СССР е Руската федерация? Друго.През 1953 БПЦ връща храма на РПЦ. Чети документи. Безплатно е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • албена

    27 Sep 2023 21:19ч.

    Богомил Бонев: както винаги точен, професионалист и честен човек!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не за потвърждаване, а за доказване на собственост

    27 Sep 2023 21:20ч.

    са измислили констативките (конст. нот. акт). Например имаш собственост от дълго време, описана с много документи. Или си купил имот на части. Тогава за всяка официална справка, отваряне на сметки за ток, вода и прочие, за да я получиш трябва да докажеш че си собственик. Това значи да мъкнеш всички документи, после да смятате всеки път дали си купил всички части на имота за да ти признаят доказателството за собственост. Вместо това отиваш веднъж при нотариус, той ти издава констативка и само нея показваш като доказателство. Щом ти се смее, смей се, както е писал Ботев "Бог не наказва когото мрази".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами

    27 Sep 2023 22:08ч.

    С констативен нотариален акт не се прехвърлят, променят или погасяват вещни права.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    28 Sep 2023 5:01ч.

    и Хрушчов дари Украинската ССР с Крим и с разни територии, завладяни от Екатерина най-Великата, но в един момент В.В.Путьо реши да си ги вземе обратно в РФ понеже защото обаче...и не намерихте нищо ненормално в това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    27 Sep 2023 17:33ч.

    "Тиквата" , пак си играе играта, личната, както винаги. Независимо, че е вносител на "доноса". На другите им е навик, навярно? Като при клептоманите! А иначе, спасението от "туморът", казват лекарите, било само оперативното му отстраняване и последваща терапия на метастазите му. А операцията е насрочена вече, за следващия месец, май ? Или НЕ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    27 Sep 2023 17:38ч.

    И домоуправителят на Хаити ще избяга от нас. Уникални сме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    27 Sep 2023 17:40ч.

    Борисов и ко! Вкара полуидиоти в правителството и после ще пледира невинен и вярващ в Бога!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Makedonsky poserkofzi

    27 Sep 2023 17:42ч.

    България е повярвала на македонски полуидиоти?!? Ще си разрушим дружбата с освободители и създатели на страната ни заради абсолютно тъпи и корумпирани макета....!!!!!!!!! Отречете , моля ви просто не е реално.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    27 Sep 2023 20:14ч.

    България непричем... Аз си спомням пошлите вицове на "Свободна Европа" при социализма .. Москва пръднала - София се насрала... Очаквам "Свободната.. " с вицове : Скопие тихо пръдна, София се насра и пресра"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Държавна агенция "Архиви"

    27 Sep 2023 17:52ч.

    Земята, върху която е построена Руската църква е дарена на Руското царско дипломатическо агентство от Общинския съвет на столицата през 1882 година. После е издаден и крепостен акт. Това показват документи, открити днес в Държавна агенция "Архиви". Това слага и край на спора, чия собственост е Руската църква. Вчера проверка на Агенцията по вписванията показа, че руското посолство има акт за собственост на църквата. От Министерството на правосъдието обаче заявиха, че в архивите трябва да се търси крепостният акт на църквата, предава БНТ. В Регионалния архив на София са открити два документа. Първият е от 1882 година и е протокол от решение на Общинския съвет на Софийско градско общинско управление, с което на Руското царско дипломатическо агенство се дарява земя. Николай Стоименов, директор на Дирекция "Регионален държавен архив", София: "Земя, граничеща със земята, която се владее тогава от Руското дипломатическо представителство за построяване на църква." Земята е дарена с благодарност заради Освобождението на България. 16 години по-късно, през 1898 година е издаден и крепостният акт. Николай Стоименов: "Който удостоверява собствеността и самото дарение на Руското дипломатическо агентство в София, което е равнозначно на сегашното съветско, руско посолство." Представител на посолството тогава е Георгий Бахметев. Най-вероятно крепостният акт е в два екземпляра - единият е даден на Руското посолство, другият сега е в архивите. Тези документи недвусмислено показват, че Руската църква е на посолството. Вчера от Министерството на правосъдието заявиха, че Агенцията по вписванията не е компетентна да се произнася за актове отпреди повече от 100 години и препратиха към архивите. От министерството изразиха и съмнение дали сегашното Руско посолство е правоприемник на Дипломатическото агентство на Царска Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Земята е на Руското посолство,

    27 Sep 2023 17:56ч.

    Дарена е през 1882 г. и е налице крепостен акт в Държавна агенция "Архиви". При това положение US подлогите, отнесли въпроса до прокуратурата, трябва незабавно да си подадат оставките и да ходят да копат компири в родните си села. А най-добре - на китен дунавски остров.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само че...

    27 Sep 2023 23:04ч.

    Чужда държава не може да придобива право на собственост върху недвижим имот в страната по наследство. Чужда държава или междуправителствена организация могат да придобиват право на собственост върху земя, сгради и ограничени вещни права, само ако има международен договор на закон или на акт на Министерския съвет. А РФ/Руското посолство има ли такъв?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    27 Sep 2023 18:18ч.

    Аз лично "предполагам", че ни управляват интелектуални недоносчета и клептомани с неуточнен пол. Имат си и лакеи, някой от които дращят и тук. Лакеи на лакеите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валя

    27 Sep 2023 18:26ч.

    Копаем, копаем дъното ??? Нещастни продажници ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    27 Sep 2023 18:28ч.

    Е, това вече изплиска .... И нека си кажем, че с едри стъпки се преминава границата, която съвременната цивилизация смята за едно от великите си достояния - отделянето на Църква и Държава ! Идиотско е просто - кое е извършеното престъпление Прокуратурата не може да каже, правосъдният министър заявява позиция, която е безпредметна, защото той просто няма материално правен интерес .... тия са луди. За капак - БПЦ реципрочно е получила дарение, по времето на Сталин, една от най-старите и красиви църкви в Москва .... на нея крепостен акт да търсим ли ?! Или направо да се наложат санкции на БПЦ ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    27 Sep 2023 18:35ч.

    "Дарена е през 1882 г". Ти сега стой, та гледай - ще кажат, че в 1882 г. Независима България е била окупирана от императора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не, те оспорват, че сегашното руско посолство

    27 Sep 2023 18:53ч.

    Е наследник на онова, царското, руско посолство. Предвид все по-задълбочаващата се тяхна мерзост и тепегьозлък, утре може да твърдят, че Украйна е наследник. Не бих се изненадал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пенсионер

    27 Sep 2023 18:35ч.

    Да не се окаже, че всички българи са с невалидни нотариални актове! ХА! ХА!ХА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    27 Sep 2023 18:49ч.

    Възможно е, но съвсем наскоро британски учени установиха, че огнестрелно оръжие без разрешително стреля, като това с разрешително.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно такъв е планът КлаусШвабски -

    27 Sep 2023 18:49ч.

    Без собственост и щастлиФт. Ако си възрастен, вземат ти апартамента/къщата и те пращат в старчески дом - в сайта на един розовобузест хрантутник на "Америка за България" наскоро масово тамошните форумци бяха единодушни по въпроса, че на всички пенсионери мястото им е в старчески дом... Във Франция например данък наследство е толкова висок, че наследниците предпочитат да продадат жилището. В България особено им вадим очите, понеже повечето хора имат собствени жилища. Във въпросния сайт системно има призиви и по този въпрос - да се вдигнат драстично данъците. Което е равностойно да останеш на улицата, ако получаваш минимална заплата или пенсия. С които тук не можеш да живееш под наем обаче за разлика от Франция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    27 Sep 2023 19:10ч.

    превантивно? :)))) Скоро ще почнат да санкционират за Мислепрестъпление...май имаше такова според Оруел....:))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПРЕСТЪПУМИСЪЛ беше по Оруел

    27 Sep 2023 20:20ч.

    По този Оруелов параграф без доказателства, съд, присъда днес гонят, утре ще арестуват, а други ден ще убиват демократично, стига някои от Огнена земя или Земята на кралица Мод да подаде сигнал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПРЕСТЪПУМИСЪЛ или

    27 Sep 2023 23:35ч.

    Мислепрестъпление, все тая, въпрос на превод. Поне всички разбрахме, че живеем в 1984! Оная, Оруеловата, щото истинската 1984 си беше прекрасна година, разхождах се с момичето в което бях влюбен край Дунав.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    27 Sep 2023 19:45ч.

    Излязоха ми някакви спомени, от времето, когато усмивката на Софиянски беше кмет на столицата. За сагата с Централни хали. Беше "предоставена" на някъв субект, май със собственик от "Обетованата земя". Покрай недоволството от това на избралите го " столичани в повече", търсеше решение да му даде замени, срещу отказ от "концесията" или каквото беше. Та един от предлаганите имоти беше празното место, до Храма на "Св Николай Мирликийски", за строителство на билдинг. Мисирките днес, тогава бяха Журналисти и разнищиха истината за собствеността и отреждането по ОУП по ЗУТ. Изнесените днес факти от адв. Ченалова и Държавен архив ги имаше в публикациите. Да не се правят на ощипани, НЕ моми" назначените" за управляващи и прислугата. Калинки мамини!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минаващ

    27 Sep 2023 20:01ч.

    На 1.9 България влиза в Световната война. Първата, не тая с Полша 39-та. Късайки дипломатически отношения с РазПутинова Русия,(няма майтап-така е в.нотата( С Русия сключваме догорор,+кат победители( на трети март. Не в Сан Стефано, а в Брест-Литовск.18 година. До 35-а нямаме дипломатически отношения, кскто и собственист на СССР у нас(или ние там). Като се отйрива.руско посолство едно от първите неща направено от предатавителите на Сталин е окончателно да се избавят от белогвардейските свещеници и да предадат Руската църква на БПЦ. Не че съм историк, но имам казаци в рода ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пий си

    27 Sep 2023 20:04ч.

    "казаците", редовно, иди-т!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минаващ

    27 Sep 2023 20:25ч.

    Всъщност първият бяга тук оше при Екатерина. Интересно-днес се имам за българин, но едва ли ще избягам точно в България, ако само форуми чета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    27 Sep 2023 20:48ч.

    Изчети скрупольозното изброяване на обстоятелства и дати от Ченалова ! Обърни внимание на протокола от 1940. Поздрави казаците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минаващ

    27 Sep 2023 21:56ч.

    Чиналова пропуска контюниуитета, меша вещно с международно, а и авторитета и е на кака от запис. Нотариусът е свидетел, дори и заклет. Не и инстанция. Просто бъркате яко що е право.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    27 Sep 2023 22:48ч.

    :))) чужд авторитет или липса на такъв ти е аргумент ?? като специалист по международно частно (!) право ще обясниш ли логиката на дематериализиране на собственост, респективно какво мотивира претенцията, на някой (българската държава, примерно) за собственост ??? нали това защитавате с вива ?! ..... мина, видях те, заминавай ... един назобен на вечер стига, без сърдене ! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    27 Sep 2023 20:15ч.

    "Превантивно" ???? - Ами хайде тогава да изловим и обeсим цялото престъпно правителство на "сглобката", с идеята, че НЯКОЙ ДЕН ще има смъртно наказание, затова ги екзекутираме СЕГА ???? Как се наказва някой ПРЕВАННТИВНО за престъпление, което не е извършил? Или това, че МОЖЕ БИ шпионирали в "македония" - как, от тук? България вече колония И на "македония" ли е, освен на укpoпия? НЕЗАБАВНО ДА БЪДЕ УВОЛНЕНО ЦЯЛОТО РЪКОВОДСТВО НА ДАНС !!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минавам само...

    27 Sep 2023 20:21ч.

    Ся,.нали се сещате че утре Ердоган ще размаха тапия от архиеите че цяла България е собатвеност на Мурад . Темата е МЧП, но самото позоваване в констативката на крепистен Акт от Александър три, не на спогодба съа Сталин трябва да ви светне и да писнат сирени

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минаващ

    27 Sep 2023 20:50ч.

    Ся, скопяни са приплакали на Новият Голям Брат че Старият Голям Брат се меша в МПЦ.(Вечният Белградски брат си прави псс и гледа сеир). Новият голям брат е извикдл алхимика на килимчето що от централа в София му мътят вогата в Скопие. Наште са хъмксли и мънкали че все пак Змеев е фанст на кслъп в Скопие, не в София, ни Новият Голям Брат му е през долуподпидания , като на Стария, за граници и право. Затуй ги гонят кат Костов-Ершов, с нареждане на ДАНС(,при Костов-НСС)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    27 Sep 2023 20:59ч.

    Нидей пилтечи, нидей хълца.. Легай си!! Да доде Казер Созе па да дигне пердетата!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има ли тук връзка с главния мозък?

    27 Sep 2023 20:55ч.

    Предполягаме??? Явно ГАЛЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО е влюбена и е проспала да инструктира с "правилно" формулирани опорки имперската прокуратура. Отпускат се нещо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    27 Sep 2023 21:05ч.

    Сега ми хрумна нещо и ми се струва доста логично! Много е вероятно в храма да има доказателства за дейността на изгонените шпиони. Поради което черквата ще е затворена докато те бъдат унищожени или изнесени. Смятам че само български свещеници няма да бъдат пуснати там докато е възможно да се прави. Руски свещеник, изпратен от Русия не трябва да влиза сам. И надявам се храма е под наблюдение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минаващ

    27 Sep 2023 21:09ч.

    Зад иконостаса да не очакваш да има тайник и радистката Катя в девети месец?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПроС трол си viva,

    27 Sep 2023 21:28ч.

    Я посочи поне едно нещо в храма, което може евентуално да е доказателство за шпионската дейност на изгонените попове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Драги VIVA

    27 Sep 2023 23:46ч.

    иди се наспи. Може да те пусне махмурлука и да ти дойде нещо наистина стойностно наум! Макар че, едва ли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вива,

    27 Sep 2023 23:56ч.

    Вивааа, гледал си много шпионски филми и то съветски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами, да си дойдем на ДУМАТА по Медведев:)

    28 Sep 2023 0:22ч.

    Ако се отнеме лиценза на Руската църква за търговия с алкохол и тютюневи изделия, полк. Гундеев сам ще се откаже от нея.?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минавам само...

    27 Sep 2023 21:07ч.

    Отбелязвам само че няма нищо ново в балканското дупедавство и пе Гневът на Маша и Митрофанова е че се случиха от атраната на булката. Утре ше работят със същите мекерета, кат се обърне палачинката. Такъв е бизнесът с импер8, а на Балканите сме в него от 3000 години.(да не припомням в Илиада конете на Резос-в деврта или десета песен)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Днешна РФ няма нищо общо с Руската империя

    27 Sep 2023 21:30ч.

    На 21 януари 1918 г. Всеруският централен изпълнителен комитет издава декрет, според който болшевиките отказват да изплатят дълговете на царска Русия. Следователно те се отказаха и от право на собствеността върху всяка собственост, принадлежаща на царска Русия. https://cyberleninka.ru/article/n/vneshnie-zaymy-i-dolgi-tsarskoy-rossii-istoriya-i-sovremennaya-situatsiya/viewer

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Според повечето съвременни руски юристи, Съветска Русия (начело с Ленин) се отказва документално да бъде правоприемник на Руската империя на 29 август 1918 г.

    27 Sep 2023 21:53ч.

    Като причини за преустановяване на всички действия и изпълнение международните договори на Руската империя, както от държавни органи, така и от частни лица, Ленин посочва, че те са в "противоречие с вътрешния строй на Русия, създадени от революцията и преминаването на властта в ръцете на пролетариата". СССР никога не е плащал дълговете на Руската империя (напр. 80% към Великобритания и Франция), и съответно не е получил активите и имотите на Руската империя! ---> https://pravo.ru/news/view/121388/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минаващ

    27 Sep 2023 21:46ч.

    Днешна Русия няма нищо общо с когото и да било. Поразително е уж леви как подкрепят един крайно-десен режим. Всъщност днес Путин се родее преди всичко с Качински и Зелински. Там е и проблема-Земята не стига за тримата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Православен

    27 Sep 2023 21:59ч.

    Крайно време е да изгоним всички американски ереси и секти !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минавам само...

    27 Sep 2023 22:03ч.

    ,,.ся кат си гиеорим за прави и собственост, едонствен оригинерен е окупацията.как пише в христоматията"свикнали сме чужда земя с меч да владеем". Що ае отнася да "свелена и неорикоснивена" и си миските че сте сибственик-всъщност винаги е под условие. Винаги съм ае удивлявал на тъпаци"ма нали имам нотарилен(често го казват "натурален" ) акт....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами, трябва да има задължителна, дълбока, освен профилактична чистка в ДАНС

    27 Sep 2023 22:06ч.

    Архимандрит Васиан е в България от 2018 г. Тогава управляваше 3-тот правителство на Бойко до май 2021 г., а после се смениха още четирима министър-председатели и служебните на пРезидента. Всички те по закон получават и четат докладите на ДАНС. Пет години българското контраразузнаване не е разбрало Змеев като заплаха за националната сигурност?! Или пък е "забелязало" и не е имало политическа реакция?! Кадрите в ДАНС сигурно са от соца още или "политкоректни" на пРезидента и масонското обкръжение?! Парламентарната Комисия за контрол на службите за сигурност ще мъцне ли нещо или... ги е страх от рашистката агентура да не бъдат "самоубити"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минавам само...

    27 Sep 2023 22:32ч.

    Кадрите са шити от Франкенлайн. НСС, Банкоеи разузнаване. Киберотдел. Световни шампиони по дама и решаване на судоку. Там е и роден екипът на Радо отвертката. Наскедството на джуджо Атанасов за Цвък. Там е и издирваният Сертов. Дето накрая жена му си го прибра от Пирея....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да не излезе накрая

    27 Sep 2023 22:39ч.

    Щом са работили против макетата, са действали в наша полза. Ама правителството работи против България и за това го гонят щото иначе щеше да има такива които са давали информация. Не ми се вярва прекрасният бай Х да ги е изработил за да покаже какви примати ни управляват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Данс

    27 Sep 2023 22:40ч.

    ...е повече полотическа, отколкото полиция. Заети са да се следяе един други. Да следят Опозицията. Но внимават , шото ще се сменят, у тях шпионите предизвикват алергия_отвличст ги от единствената им работа-да си пазят заплатаъа. Щото инак ги чска кариера на охрана в Била.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Превантивно изгонил свещениците!?

    27 Sep 2023 23:49ч.

    Защо не се сещам в българското законодателство да има подобна възможност "превантивно" да предприемаш наказателна мярка? Или си извършил някаквоПо тази логика могат да вкарат всеки в пандиза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пропуск

    27 Sep 2023 23:53ч.

    Или си извършил някакво нарушение, или не.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Данс предполага

    28 Sep 2023 1:32ч.

    Кирчу и Кокорчо разполагат. Оплакване при дедо Божи..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • соф

    28 Sep 2023 8:43ч.

    не се ли знае.непрекьснато ни стрелят с Рус цьрква,пометникьт на СА...Европейски ценности и т.н.....а през това време пари се раздават.......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи