Проф. Вълчев: Събитията в прокуратурата е подходящо да се обсъждат в НАТФИЗ

Проф. Вълчев: Събитията в прокуратурата е подходящо да се обсъждат в НАТФИЗ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Хората, които сега искат оставката на главния прокурор, преди няколко месеца, когато служебният министър на правосъдието поиска това - бяха категорично против. Човек си задава много въпроси - как едновременно се присетиха, че нещо не наред. Това заяви деканът на Юридическия факултет проф. Даниел Вълчев пред Нова. По думите му събитията в прокуратурата е подходящо да се обсъждат в НАТФИЗ. 

„Това показва някакви по-дълбоки проблеми в системата и донякъде потвърждава, че личността на един човек на една или друга позиция не задава облика на системата”, добави още той.

''Едно от най-важните неща е да се проследи дейността на Висшия съдебен съвет. Това е един орган, който не е добре измислен. С промените, които бяха направени - с разделяне на Прокурорска и Съдийска колегия, нещата се влошиха още повече и се стигна дотук”, уточни Вълчев.

Той не би трябвало да прави каквито и да е предложения за кадрови промени, а само да казва "да" или "не" като Сенат. Предложенията за тримата големи трябва да идват или от съответния министър на правосъдието, или от съответния шеф на съответната магистратура. Това е принципна и дълбока промяна и тя би могла да бъде направена много лесно, даже не би трябвало да има и конституционна процедура за това.

Ако искаме още по-дълбоко да влезем в системата, тогава ще трябват конституционни решения, които също не са толкова трудни. Например при избор на един от тримата големи президентът би трябвало да може да налага вето. А не сега той да откаже първия път, а след това решението му да може да се преодолее. Ако той има възможност да отказва изобщо, окончателно, това означава, че ако не откаже - той поема политическата отговорност за този човек.

Тази идея лансира деканът на Юридическия факултет проф. Даниел Вълчев пред Нова тв.

Запитан как би представил скандала в прокуратурата пред студентите си, той отговори: Не съм сигурен, че Юридическият факултет е подобно място - НАТФИЗ е по-подходящо, защото това произведение, което гледаме, е сюрреалистично произведение.

Оставката е личен акт, друг въпрос е кой я иска. Тези същите хора, които сега искат това, преди няколко месеца, когато служебният министър на правосъдието, те бяха против. Как едновременно те се присетиха, че нещо не е наред, попита проф. Вълчев.

Всичко това показва по-дълбоки проблеми в системата и потвърждава това, което и друг път съм казвал - че личността на един или друг не придава облика на системата. В основата са правилата. И докато говорим за съдебна реформа в смисъл: Да сменим Иван с Петкан, няма да имаме големи успехи.

Ако искаме да направим нещо в правосъдието, трябва да кажем какво искаме и как да го направим. Трябва да се види дейността на ВСС. Това е един орган, който очевидно от самото си създаване не е добре измислен. С разделянето на колегиите на прокурорска и съдебна още повече се влошиха нещата, коментира проф. Вълчев.

Според него самият факт, че вече толкова дни след изборите не успяват да достигнат въобще до проблемите на съдебната система, мандатът на ВСС е изтекъл, на част от Инспектората също, не са попълнени парламентарните квоти в КС, означава, че това не е приоритет. Не мога да кажа дали има определени интереси или мързел.

Нека си представим, че утре Гешев не е главен прокурор и се открива процедура за избор на нов. Кое би било различно? Хората, които го избраха са същите, ситуацията е горе-долу същата. Знаем ли кой ще го номинира - онези, които го избраха, или шестимата, попита проф. Вълчев.

Като дълбоко непознаване на логиката на действието на българската прокуратура определи проф. Вълчев идеята за премахване на фигурата на главния прокурор въобще. Докато не бъдат направени промени в НПК до степен, че да се постигне едно максимално изравняване в процесуалните възможности на обвиненията и защитата в рамките на наказателния процес, и особено в предварителното производство, децентрализацията е една ужасна грешка. Това може да стане, но при една добре балансирана система на наказателно правораздаване. В противен случай ние казваме: Не харесваме Гешев, но вместо това ще създадем хиляда Гешевци, обясни проф. Вълчев.

Самата логика на работата на униформената полиция е сбъркана, коментира още Вълчев. Той разказа, че в центъра на София, където е кантората му, не е виждал униформен. Всъщност ние нищо не рискуваме нищо, неспазвайки правилата, и това е един от големите проблеми в публичните системи. В София трябва да има повече от 1000 полицаи и те да се намесват във всяко безобразие, което видят, коментира той.

Източници: eurocom.bg, "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи