Принц Филип почина на 99 години

 Принц Филип почина на 99 години
Съпругът на кралица Елизабет II принц Филип почина на 99 години. Новината беше съобщена от Бъкингамския дворец. Принцът е починал тази сутрин в замъка Уиндзор. Той е кръстен в Православната църква. Майката на принц Филип, Алис Батембергска приема православно монашество в Гърция след вдовството си и е изградила параклис в Бъкингамския дворец. Принцеса Алис е погребана на Елеонската планина до леля си св. мчца княгина Елисавета Феодоровна.

 

„Железният херцог“, както често го наричаха, е починал в замъка Уиндзор три седмици след завършване на 28-дневния болничен престой заради инфекция и сърдечна операция.

Смъртта му потапя нацията и кралското семейство в траур и слага край на брака му с Елизабет - кралицата, която го обожаваше още от тийнейджърските си години.

„Той беше моята сила и остана такъв през всичките тези години“, каза Нейно Величество по случай златната им сватба през 1997 г.

Причудлив, остроумен, верен, херцогът беше най-големият източник на подкрепа на кралицата, нейният доверен човек и човекът, на когото разчиташе преди всички други.

 

 

Роден през 1921 г., Филип служи в Кралския флот и беше известен през годините със своите шеги. Като остави настрана собствените си амбиции в кариерата, той доказа силното си чувство за дълг да служи на страната чрез стотици ангажименти всяка година, отказвайки да спре да работи дори през 90-те си години.

Принцът беше неуморен защитник на монархията, опазването на дивата природа и науката. Той има в биографията си над 22 000 самостоятелни публични ангажимента от 1952 г. насам.

Най-старият член на британското кралско семейство, Филип рядко е виждан публично, след като се оттегли от обществените си задължения през август 2017 г. Но принцът все още придружаваше съпругата си на сватбите на внуците им, включително и на тези на принц Хари с Меган Маркъл през май 2018 г., на принцеса Юджинис Джак Бруксбанк през октомври 2018 г. и на принцеса Беатрис с Едоардо Моци през юли 2020 г.

Последната му публична поява беше на военна церемония в Бъкингамския дворец през юли 2020 г. 

През годините на активна обществена дейност принц Филип се прочу като автор на безчет лафове и гафове. Част от наблюдателите ценяха често спорните му забележки, внасящи елемент на безгрижие в сериозни прояви. Други се изненадваха от директните му коментари.

Каквито и да са били мотивите на принц Филип, неговите лафове и гафове, неведнъж превръщали се във водещи заглавия и налагали публични извинения от Бъкингамския дворец, ще останат в историята:


- "С какво правите гаргара, с камъчета?" - към певеца Том Джоунс през 1969 г.

- "Обявявам това нещо за открито, каквото и да е то" - по време на посещение в Канада през същата година.

- "Ако останете тук твърде дълго, ще се сдобиете с дръпнати очи" - към британски студенти по време на визита в Китай през 1986 г.

- "О, не, може да хвана някоя страховита болест" - в отговор на предложението да погали коала по време на визита в Австралия през 1992 г.

- "Едва ли сте тук от толкова дълго време, нямате бирено коремче" - към британец в Унгария през 1993 г.

- "Райхканцлер" - в обръщение към Хелмут Кол през 1997 г. с наименованието, за последно използвано от Хитлер.

- "Как държите местните настрана от пиенето достатъчно дълго, за да изкарат шофьорския изпит?" - към инструктор по кормуване в Шотландия през 1995 г.

- "Това е сериозно разхищение на пространство" - на прием през 2000 г. по случай откриването на новото британско посолство в Берлин.

- "Прекалено си дебел за астронавт" - към 13-годишно момче, което през 2001 г. му споделя, че мечтае да пътува в космоса.

- "Още ли се замеряте с копия?" - към аборигенски предприемач в Австралия през 2002 г.

- "Изглеждате сякаш сте готов за лягане" - към нигерийския президент през 2003 г. по повод традиционната му роба.

- "Май не сте си проектирал брадата толкова добре" - към дизайнера Стивън Джъдж през 2009 г., коментирайки катинарчето му.

- "В стриптийз клуб ли работите?" - към жена морски кадет през 2010 г., споделила, че се е трудила почасово в нощно заведение.

- "Имате ли бельо от същия плат?" - посочвайки традиционното шотландско каре в разговор с лидерката на местната Консервативна партия на прием през 2010 г.

- "Децата ходят на училище, защото родителите им не ги искат вкъщи" - към пакистанската активистка и най-млада носителка на Нобелова награда за мир Малала Юсуфзай през 2013 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • INSPIRO

  09 Апр 2021 17:48ч.

  Принц Филип бе един от звезеците на Британската империя. Ето няколко негови шеги. Иронизирайки любовта на единствената си дъщеря принцеса Ана към конете, той предупредил нейн събеседник: "Ако не ядете сено и не цвилите, едва ли ще я заинтересувате!". Когато внукът му принци Хари споделил с него желанието си да се ожени за Меган, Филип казал: "Да имаш роман с актриса - това го разибрам. Но не мога да разбера защо трябва да се жениш за нея!". През 1995 той беседва с шотландски автоинструктор и го пита: "Как успявата на предпазите курсистите да не пият, докато се явяват на шофьорски изпит?". В 1998 г.херцогът пита британски пътешественик в Папау-Нова Гнитея: "Как успяхте да се опазите да не ви изядат?".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Херпетолог

  10 Апр 2021 12:45ч.

  Почина един от моите любимци. Едър екземпляр беше, дълголетен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Убиец на уроди

  11 Апр 2021 16:44ч.

  Каква прекрасна новина !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tom Fitton

  13 Апр 2021 1:24ч.

  „In the event that I am reincarnated, I would like to return as a deadly virus, to contribute something to solving overpopulation.“ „В случай, че се превъплътя, бих искал да се върна като смъртоносен вирус, за да допринеса с нещо за разрешаване на пренаселеността.“ Изявление на Принц Филип, съпруг на Кралица Елизабет ІІ-ра, в интервю пред Дойче Пресе-Агентур (dpa) през 1988 година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи