Председателят на виетнамския парламент ще гостува в България

Председателят на виетнамския парламент ще гостува в България

Автор: Къдринка Къдринова, СБЖ Следвайте "Гласове" в Телеграм

Визитата на Въонг Дин Хюе у нас ще е между 24 и 26 септември. Високият гост води със себе си и представителна виетнамска делегация.

Висок гост от Виетнам се очаква да посрещне България в периода между 24 и 26 септември. Тогава по покана на председателя на Народното събрание на Република България Росен Желязков на посещение у нас ще бъде председателят на Народното събрание на Социалистическа република Виетнам Въонг Дин Хюе.

Той ще ръководи представителна виетнамска делегация. В нея влизат генералният секретар на виетнамския парламент Буи Ван Къонг, председателят на Комисията по външна политика Ву Хай Ха, председателят на Комисия по наука, технология и околна среда Ле Куан Хюи, главният секретар и председател на общинския съвет на провинция Нге Ан, зам.-министри на външните работи, индустрията, планирането и инвестициите, културата и туризма и др.

Визитата на Въонг Дин Хюе и широкият обхват на делегацията, която той води със себе си , ще са отчетливо послание за значението, което Виетнам отдава на развитието и активизирането на традиционно добрите българо-виетнамски отношения. Да не забравяме, че те са скрепени с дълга и плодотворна история, част от която са и около 30-те хиляди виетнамски граждани, учили или работили през годините в нашата страна и намерили своите престижни позиции в гръбнака на виетнамското общество.

Посещение на Въонг Дин Хюе в България бе планирано още през юни-юли миналата година, но тогава заради нестабилната политическа обстановка у нас, довела до поредно разпускане на българския парламент и насрочване на нови избори, се наложи отлагане на визитата на виетнамския висок гост.

Сега вече тя ще се състои съгласно предварително разработената и набелязана програма. Това ще е второто посещение на председател на виетнамския парламент у нас след гостуването на Нгуен Фу Чонг през 2008 г., когато той заемаше този пост. В момента Нгуен Фу Чонг оглавява управляващата Виетнамска комунистическа партия.

Досега трима председатели на българското Народно събрание са посещавали Виетнам в различно време - Благовест Сендов, Огнян Герджиков и Цецка Цачева.

Още един интересен детайл – сегашното посещение в България на виетнамския парламентарен председател ще се осъществи броени дни след привляклата световното внимание визита във Виетнам на президента на САЩ Джо Байдън.

Пристигащият у нас на 24 септември Въонг Дин Хюе е избран за председател на Народното събрание на Виетнам прз юни 2021 г. Той е професор по икономика. Бил е докторант в Университета в Братислава. Има дълга академическа и политическа кариера. Бил е зам.-ректор на Виетнамската академия по финанси, министър на финансите, вицепремиер, главен секретар на ВКП в Ханой и др.

Програмата на Въонг Дин Хюе в България ще бъде интензивна и наситена. След официалното му посрещане в София с церемония край Паметника на Незнайния воин, ще се състои разговор с председателя на българското Народно събрание Росен Желязков. Предвидено е подписване на документи за сътрудничество между двата парламента в областта на туризма, културата, партньорството между градове.

Високият виетнамски гост също така ще има срещи с президента Румен Радев и с министър-председателя Николай Денков. Ще участва и във форум за българо-виетнамско делово сътрудничество. Ще изнесе публична лекция за виетнамската външна политика в УНСС. Ще се срещне с българското Дружество за приятелство с Виетнам.

Планирано е и виетнамската делегация, водена от Въонг Дин Хюе, да посети Бургас, където ще се срещне с кмета Димитър Николов и ще посети бургаското пристанище и Етнографския музей.

Ето и някои детайли за актуалните цели и задачи, които си поставя съвременен Виетнам.

Както е известно, управляващата в тази страна партия е комунистическата. Ето защо водещите жалони в развитието на Виетнам винаги се определят от конгресите на ВКП. 13-ият конгрес, състоял се в началото на 2021 г., начерта „три стратегически пробива”, които трябва да осъществи Виетнам в напредъка си.

Това е, на първо място, необходимостта от укрепване на институционалните основи за развитието на социалистически ориентирана пазарна икономика. На второ място е предвидено разгръщането и разрастването на работната сила, особено високо квалифицираната. На трето място е акцентът върху развитието на обществено-икономическа инфраструктура, особено транспортната и телекомуникационната, ориентираната към дигитализация.

Постковидните последствия, както и други международни кризи, влияят силно върху световната икономика и я изправят пред трудности. Това неизбежно се отразява и на виетнамската икономика, но все пак тя успява да съхрани позитивни показатели. За първите 8 месеца на 2023 г. инфлацията във Виетнам е 3,1%, което е сравнително добре в съпоставка с инфлационния галоп другаде., включително в големи икономики. Същевременно чуждестранните инвестиции нарастват с 8.2%. Броят на чуждестранните гости във Виетнам се е увеличил 5,4 пъти. Виетнам се оказа единствената държава в АСЕАН, чийто рейтинг бе повишен от световната рейтингова агенция Moody's.

Във външната си политика Виетнам продължава да укрепва и задълбочава своите отношения с утвърдените си партньори. В същото време страната активно и ефективно участва в многостранните механизми на партийната дипломация, държавната дипломация, парламентарната дипломация и народната дипломация.

През настоящата година бяха осъществени много посещения в чужбина на виетнамски държавни ръководители, както и лидери на различни държави посетиха Виетнам. Вече споменахме гостуването в Ханой на президента на САЩ (септември 2023). Можем да добавим визитите на корейския президент във Виетнам (юни 2023), на виетнамския президент в Австрия и Италия (юли 2023), на виетнамския премиер в Китай (септември 2023) и други. На свой ред председателят на виетнамското Народно събрание също направи важни посещения в Куба, Аржентина и Уругвай (април 2023), както и в Иран и Индонезия (август 2023). Също така преди броени дни в Ханой с голям успех премина Деветият глобален форум на младите парламентаристи, организиран съвместно от виетнамското Народно събрание и от Интерпарламентарния съюз (септември 2023).

Българо-виетнамските отношения имат дълга и богата история. На 8 февруари 1950 г. България става една от първите 10 държави в света, признали и официално установили дипломатически отношения с тогавашната Демократична република Виетнам, днес Социалистическа република Виетнам. През най-трудните години на борбата за национална независимост Виетнам винаги е получавал ценна материална и духовна подкрепа от правителството и народа на България. Много икономически, образователни и медицински проекти във Виетнам са изградени с помощта от България.

Двете държави поддържат политически диалог на високо ниво и си оказват взаимна подкрепа в редица международни организации. България подкрепи приемането на Виетнам в Световната търговска организация, избирането му за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН (2008 – 2009, 2020 – 2021), както и за член на Съвета за човешки права (2014 - 2016, 2023 - 2025).

Търговски обмен между двете ни страни все още е скромен и възлиза на около 200 милиона щатски долара годишно. С подписването на двустранното търговско споразумение между Виетнам и Европейски съюз (EVFTA) през 2020 г., българските и виетнамските фирми вече могат да се възползват от това голямо отваряне на пазарите като стимул да разширяват и своя пазарен дял.

Както бе споменато, над 30 000 виетнамски граждани са работили и учили в България през 70-те и 80-те години на миналия век. Мнозина от тях са се утвърдили като водещи учени, експерти, инженери с важен принос за своята родина. Те са безценен човешки капитал за традиционните солидарност и приятелство между Виетнам и България.

Европейският съюз се е превърнал в 5-ия по големина търговски партньор и 3-тия експортен пазар за Виетнам. Н асвой ред Виетнам е най-големият търговски партньор на ЕС в АСЕАН. Споменатото споразумение за свободна търговия между Виетнам и ЕС (EVFTA) е важна движеща сила за нарастване на двупосочната търговия между Виетнам и ЕС. През 2022 г. търговският оборот достигна 62,4 милиарда щатски долара, което е увеличение с 9,8% в сравнение с 2021 г. ЕС също така заема пето място сред най-голeмите инвеститори във Виетнам.

Източник: sbj-bg.eu

 

 

 

Коментари

  • dabedabe

    22 Sep 2023 23:27ч.

    Ще го посрещнем с дължимото уважение. Много се напатиха виетнамците, но слава Богу се обединиха. Ред е на Корея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • После

    22 Sep 2023 23:30ч.

    може да се помисли за Индия, Пакистан и Бангладеш. Може и Цейлон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълт котарак

    23 Sep 2023 0:10ч.

    Дишаме им праха на виетнамците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно,благодарение на СССР

    23 Sep 2023 11:50ч.

    и с помощта на вътрешната опозиция тогава на САЩ ,успяха да смачкат самочувствието на американските военни и днес виждаме сегашен Виетнам да обръща гръб на Россия и да се прегръща с най лютия си враг американските щати ида строи някакъв техен капитализъм!Не знам как би реагирал другаря Хо-Ши- Мин на тия пируети на своите не дотам достойни и неблагодарни наследници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи