Пращат до 700 военни по южната граница заради мигрантите

Пращат до 700 военни по южната граница заради мигрантите
Между 400 и 700 военнослужещи със съответната екипировка и техника ще бъдат изпратени на българо-турската и българо-гръцката граница заради увеличения миграционен натиск. Това съобщи БТА, цитирайки министъра на отбраната Георги Панайотов от тренировъчния полигон в с. Црънча.


 

Панайотов уточни, че основно военнослужещите ще бъдат от двете сухопътни бригади и от Съвместното командване на силите за специални операции. Задачата на военните ще бъде да охраняват границите и да се противопоставят на нелегално проникване на мигранти на българска територия. Те ще подпомагат дейността на жандармерията и гранична полиция, включително за изграждане на заградни съоръжения, за медицинска евакуация, за наблюдение на границата и на морските пространства, ако се наложи, каза още Панайотов.

 

Министърът предостави информация и за процеса на евакуация на граждани на Афганистан в България. Той уточни, че става дума за до 70 афганистански граждани, които българската държава иска да евакуира, тъй като те са работили за България, за ЕС и за НАТО. Осемнайсет човека вече са извън територията на Афганистан, а в момента се работи по изтеглянето на останалите, уточни Георги Панайотов.

 

В отговор на въпрос, свързан с дешифрирането на данните от "черната кутия" на катастрофиралия МиГ-29, той обясни, че е получено официално писмо от руската самолетостроителна компания, в което е посочено, че на 13 септември руската страна ще очаква българската група да пристигне в град Курск и заедно с българските специалисти ще започнат снемането на данните от устройството.

 

Министър Георги Панайотов бе на тренировъчния полигон в с. Црънча, където заедно с посланика на САЩ в България Херо Мустафа наблюдаваха демонстрации по съвместната българо-американска подготовка JCET.

 

След демонстрациите министърът даде много висока оценка за подготовката и представянето на Специалните сили и поздрави военнослужещите. Той подчерта, че учението е проведено с бойни боеприпаси, което демонстрира професионализма и прецизността на служителите в Съвместното командване на силите за специални операции.

 

 

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Хубаво е че ги пращат, но какво могат да направят те срещу бежанците от талибаните, след като Гърция е издигнала СТОМАНЕНА гранична стена по продължение на границата си с Турция?

    26 Авг 2021 14:54ч.

    Ей така, тихомълком, без да вдигат шум, без да правят ефектни изказвания в техния Парламент и да се оплакват в ЕС. Просто си оправиха оградата... А ние сега ще гледаме да видимЕ... И най-вероятно целият мигрантски поток от Турция ще се изсипе на нашата граница. Обещали сме да приемем около 70 от тях, но потокът ще е хиляди пъти по-голям, защото Афганистанската криза е по-страшна от Сирийската, понеже тогава хората не искаха да напускат домовете си (уж "застрашени" от очния лекар д-р Башар ал-Асад), а тези сега се спасяват с писък от главорезите талибани, в такова отчаяние, че се опитват да се задържат на колесарите на излитащи самолети!!! ... Какво могат да сторят нашите момчета?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    26 Авг 2021 16:05ч.

    Радев, изгони Янев за клякането му пред запада да приема уж работили за нас, цели афгански фамилии. И веднага преразгледайте това безумно решение! Не искаме ислямисти от 17 век да припарват в България. Лъжци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малки сравнения. През Първата световна война България мобилизира 800 000 армия

    26 Авг 2021 16:26ч.

    След 9 септември все още свободна България мобилизира за нула време 450 000 войници за да "помогне" на Червената армия срещу германците. А за 45 години социализъм и 30 г. комунистическа клептокрация не можем хиляда души да изпратим на границата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на 26.08.2021 в 16:26 "... за 45 години социализъм и 30 г. комунистическа клептокрация..."

    26 Авг 2021 17:11ч.

    Каква социалистическа клептокрация, какви пет лева? По време на Соц-а имахме задължителна военна служба, и "Гранични Войски"! Все още има хора между нас на които по цели 2 (ДВЕ!) години от живота са преминали по граничните застави, в непрестанно бдене над сигурността на държавата! И кръв им капеше от сърцето, когато безумно разрушиха граничните съоръжения веднага щом бяхме приети в голямото семейство на ЕС, точно тези, които сега издигнаха стоманена ограда с Турция. (Както междувпрочем много креативно усвоиха също и тръбите от "Напоителни Системи", които Борисов и лично г-н Георги Харизанов им продадоха на символична цена, просто им ги подариха, като ненужни)... Та да не говорим за клептокрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи