Петър Витанов: Електрическият транспорт не може да е лукс и придобивка за богатите

Петър Витанов: Електрическият транспорт не може да е лукс и придобивка за богатите

Електрическият транспорт не може да е придобивка за богатите. Европейският парламент създаде правила, с които да се развие инфраструктурата, което пък е важно условие, за неговата достъпност и приемлива цена. Това коментира евродепутатът Петър Витанов в предаването „Светът и ние“ по БНТ. Ръководителят на Делегацията на българските социалисти беше докладчик на Парламента относно инфраструктурата за алтернативни горива.

„Регламентът за развитието на инфраструктурата за алтернативни горива, които са не само  електроенергия, но и водород, амоняк за някои плавателни съдове, беше приет с голямо мнозинство. Ако искаме декарбонизация в сферата на транспорта, трябва да има къде да зареждат колите, камионите, жп-транспортът, плавателните съдове, както и да имат лесен достъп от една точка до друга в европейската транспортна мрежа“, коментира Петър Витанов.

Европейските законодатели успяха да договорят разпоредби, съгласно които до 2026 г. електрически зарядни станции за автомобили с мощност от най-малко 400 kW ще трябва да бъдат разположени поне на всеки 60 км.

„Важно е да имаме равномерно покритие, защото ако разчитаме само на пазара, някои държави могат да продължат да използват изкопаемите горива, а други да искат да се декарбонизират, което ще създаде тежки дисбаланси в Европа. Тази инфраструктура захранва не просто автомобилите, а европейската икономика“, добави евродепутатът.

България не може да изостава от процесите, защото ще остане в икономическа изолация.

„За да можем да имаме добър туризъм, румънците, например, трябва да могат да идват до българското Черноморие със своите електрически автомобили местно производство и да има къде да ги зареждат. Ако искаме да запазим мястото си на важен коридор за стоки, трябва да можем да гарантираме, че имаме прилежаща електрическа инфраструктура“, каза Витанов.

Според Петър Витанов, който е координатор в Комисията по транспорт в ЕП, и най-развитите европейски държави имат проблеми със зарядните станции, защото производството на електрически коли изпреварва развитието на инфраструктурата. Той даде пример с Германия, където се налага да се чака по три часа за зареждането на кола с алтернативно гориво, което пък засилва скептицизма по отношение на това дали сме готови за трансформацията. Всяка държава в ЕС трябва да направи така, че да насърчи производителите на зарядни станции да изградят инфраструктура.

„Към момента в България има малко електрически автомобили не поради липса на инфраструктура, а защото българският потребител не може да си го позволи. Ако електрическите автомобили са над 10% от новозакупените в Европа, то в България този процент е под 1. Това е процес, който ще бъде преодолян при падането на цената на електрическия автомобил. По прогнози на специалистите от бранша до 2-3 години цената на нова конвенционална кола и на електрическа трябва да се изравни“, каза още евродепутатът.

Петър Витанов отчете като важна крачка и условието за потребителите на превозни средства, работещи с алтернативно гориво, да се осигури възможност да плащат лесно на зарядните пунктове (с платежни карти или безконтактни устройства и без да е необходимо да имат абонамент), а цената на тези горива ще трябва да се показва за kWh, kg или за минута/сесия.

България е една от малкото държави, които не субсидират закупуването на електрически автомобили, отчете още той.

„Колкото по-бързо технологиите навлязат на пазара, толкова по-бързо ще станат достъпни за всички европейци. Ползите за българите ще са големи, защото ние сме тези, които живеем в градовете с най-мръсен въздух. България не произвежда коли, но електрификацията ще допринесе за откриването на нови 80 000 високоплатени работни места за наши специалисти заради нуждата от електрически компоненти“, каза още Петър Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Богатите се сдобиват с ламборгинита и бугатита с по 30 цилиндъра бензин и ракетно гориво.

    12 Юли 2023 20:25ч.

    Бедните разцъкват електрички и малолитражки и го духат, както си е в реда на нещата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Електрическият транспорт не може да е придобивка за богатите.

    12 Юли 2023 22:13ч.

    Поредният алтернативно умен?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алтернативният мозък на Витанов

    12 Юли 2023 21:27ч.

    Първо - защо трябва да искаме декарбонизация? Второ - тези станции за чия сметка ще се изграждат и как ще се гарантира спазването на "европейските разпоредби" по въпроса? Трето - тая енергия за поне 400 киловата мощност на единична станция откъде се предполага да дойде? Колко станции се предвиждат у нас и каква е необходимата енергия за захранването им? И последно - електричките са за хора с къща И гараж, които могат да си ги зареждат сами вкъщи, използват се на кратки разстояния или градско каране, като допълнение на истинските автомобили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 12 Юли 2023 18:27ч. Първо - защо трябва да искаме декарбонизация?

    12 Юли 2023 22:18ч.

    Защото елитът се е изкелиферчил и наследниците му не са и чували за магическото безплатно свойство за декарбонизирзне на фотосинтезата, а могат и да се бичат кинти от всякакви измами като въглеродните квоти, а пък момченца като онова, което имаме на снимката рецитират каквото има на листчето без мисъл в кухите кратуни, не ли?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смех

    12 Юли 2023 23:33ч.

    То пътища няма, този за амоняк , водород и прилежащата им инфраструктура плямпа ??, аабе ……

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грета Тинтин Т.

    13 Юли 2023 0:50ч.

    how dare u

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    13 Юли 2023 1:11ч.

    Този нека се качи на електрически автобус да види как вози. Като удари спирачки и половината пътници се запознават с шофьора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мерцедес, Бенц и брат им

    13 Юли 2023 11:46ч.

    Пълни глупости, но издържани в духа на зеления фашизъм, екоидиотизма и Новото Нормално в общност. Електрическите автомобили са технологичен кьорсокак - път за никъде ! Не можеш да унищожаваш насочено и умишлено енерегетиката и в същото време да налагаш електроавтомобили. Това е дълбоко алогично, перверзно алогично, поражда основателни подозрения в зловещи планове по ДЕПОПУЛАЦИЯ на населението, прикрити с "екологизъм". Второ - литият, основата за батериите на електроавтомобилите, е дефицитна суровина и все повече намаля. Това е основната причина цените на елктромобилите НЕ ДА ПАДАТ - а обратно, ДА СЕ ВДИГАТ !!! Факт. Последните години едни и същи модели на пазара в две поредни години имат нараснали цени, а не падащи. Опитите да се заменят литиевите батерии с други /натриеви например/ са на етап проучвания. Никаква рентабилност не се очертава там. Така че хората в сектора знаят много добре публичната тайна - електромобилите са далавера за производителите и набутване за потребителите, никаква перспектива. Термичните двигатели са достигнали съвършенство - икономични, мощни и много по-малко замърсяващи от електромобилите , ДА ! За производството на една електрическа кола се употребява в пъти повече вода, и се отделя повече СО2 отколкото отделя един нов дизелов автомобил за 15 години експлоатация. Въглеродните горива са в неограничени количества. Те се САМОВЪЗОБНОВЯВАТ , но това няма кой да ви го каже. Това го знаят Рокфелерите. Термичните двигатели имат куп алтернативи като горива, които могат да "разтегнат" до безкрай спирането на добив на нефта - биодизел, биоетанол, газ, метан. Всеки опит да се изкорени със сила термичния двигател води до глобална икономическа катастрофа. Спиране на транспорт, търговия, рухване на индустриите , не говорим за туризъм и пътувания. Връщане в средновековието и крепостничеството. Витанов лъже че "специалистите прогнозират падане на цените на електромобилите до 2-3 години". Нищо подобно не прогнозират специалистите. Прогнозите за следващите 2-3 години са за стабилни продажби на хибриди С ТЕРМИЧНИ ДВИГАТЕЛИ. После ? После ще видим... На "новото нормално" трябва да бъде сложен край, иначе се слага край на човечеството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • vitory

    13 Юли 2023 12:40ч.

    Този живее с фантасмагории. Явно не чете достатъчно какво казват западни специалисти и учени. Този транспорт ще остане скъпо удоволствие, защото само Китай и Австралия разполагат с ресурсите. Електрическите автомобили не са за народа. За народа ще е достъпен единствено общественият транспорт, тенденцията е да стане безплатен, както в някои градове на Запад вече. Пътуването на далечни и къси разстояния ще бъде достъпно само за богатите. Оправете жп линиите и влаковете в България !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи