Пентагонът за "Пейтриът": Не Русия диктува каква военна помощ да доставяме на Украйна

Пентагонът за "Пейтриът": Не Русия диктува каква военна помощ да доставяме на Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Говорител на Пентагона отговори на изявленията на Москва, че намерението на Вашингтон да предостави на Украйна системи за противоракетна отбрана "Пейтриът" е "поредната провокация от страна на САЩ" и че системите може да станат легитимна цел на руската армия, предаде Асошиейтед прес.

"Няма да позволим коментарите от руска страна да ни диктуват каква военна помощ да оказваме на Украйна", каза генералът от военновъздушните сили на САЩ и говорител на американското министерство на отбраната генерал Пат Райдър в отговор на журналистически въпрос, информира БТА.

"Намирам за смешно и доста показателно точно представителите на страна, която безжалостно нападна свой съсед - с незаконно и непредизвикано нахлуване, с кампания, при която целенасочено се атакуват и убиват невинни граждани и се разрушава гражданска инфраструктура - да си служи с определения като "провокация" за отбранителни системи, предназначени да спасяват животи и да защитават цивилни", добави той.

Вчера руското външно министерство определи намерението на САЩ да предоставят на Украйна усъвършенствани системи за противоракетна отбрана "Пейтриът" като поредната провокация на Вашингтон и открито заплаши, че тези системи и обслужващите ги разчети ще бъдат легитимна цел за руската армия.

Тази размяна на остри реплики е отражение на влошаващите се американско-руски отношения на фона на боевете в Украйна, които навлязоха в десетия си месец, отбелязва Асошиейтед прес.

В четвъртък Русия обяви, че намеренията на САЩ да доставят системи за противоракетна отбрана "Пейтриът" в Украйна "са провокация" и допълнително разширяване на военната намеса на САЩ в конфликта в Украйна.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва препоръчва на Вашингтон "да си направи правилните заключения" от предупрежденията на Москва, че доставяното от САЩ военно оборудване би могло да стане легитимна мишена за руски ракетни удари.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • "Намирам за смешно и доста показателно точно представителите на страна, която безжалостно нападна свой съсед - с незаконно и непредизвикано нахлуване, с кампания, при която целенасочено се атакуват и убиват невинни граждани и се разрушава ...

    16 Дек 2022 7:59ч.

    Либия, Ирак, Сирия, Югославия - колко добре ще паснат на думите на тази фуражка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Раздайте патроны, поручик Голицын

    16 Дек 2022 8:50ч.

    Главният въпрос тук е: Ще влезнат ли отново и окончателно руснаците в Киев до края на февруари?!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • УС невротик

    16 Дек 2022 8:42ч.

    Рядко нервната реакция на американците е продиктувана от собствените им съмнения в "качеството на стоката". От една страна искат да ухапят за пореден път руснаците на бойното поле. От друга страна навлизат в един сектор, където не са силни - ЗРС. "Пейтриът" са на достопочтена възраст, но въпреки модернизациите са далеч от нивото на руските С 300, 400, 500. Това се знае от всички военни по света. Не случайно турците си купиха С 400 въпреки крясъците от Вашингтон и заплахите за Ф 35... Рисковете от доставка на "Пейтриът"-и за ВСУ са сериозни. Установките могат да работят само с присъствие на американски персонал - 100 % в началото, и след обучение на укри, с частично присъствие в последствие. Появява се висок риск американски персонал да даде "фира" при неизбежните руски ракетни атаки по ЗРС. И още по-важно, тактико-техническите съмнения. "Пейтриът" е недоказана в сериозни бойни действия система. Дори в далечната Първа Иракска война тя общо-взето се провали. Не можеше по никакъв начин да противодейства на примитивните иракски "Скъд"-ове, няколко пъти нацели по погрешка собствени самолети /спомняме си поне един британски "Торнадо" и един американски Ф 18/ ... САЩ напъват с "Пейтриът"-ите единствено поради факта, че ВСУ почти напълно изчерпа запасите си от ракети за съветските С 300 , с които досега противодействаше на руските ракетни атаки. Май приключват и с "Бук" - овите ракети. Източна Европа я изгребаха като запаси, а западно производтство за Украйна на такива ракети естествено няма, та за това... Задава се руско-белоруско нахлуване в Укрия от север. Празничните неприятности за Клоуна тепърва предстоят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безсмислица

    16 Дек 2022 10:14ч.

    Главният недостатък на пейтриътите е абсолютната неадекватност по отношение на заплахите - с Искандер не могат да се справят и при най-добро желание и срещу иранските Шахед са точно толкова безполезни, просто защото не ги "виждат". Да не говорим за цената от 6-10 милиона долара за всеки залп... Освен това не могат да се интегрират в украинската ПВО и освен да чакат като дирек в полето попадението на някой струващ копейки дрон, работа няма да свършат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още от "великата" реклама

    16 Дек 2022 8:58ч.

    Радарната станция няма кръгов обзор. Следи само в посока на очакваната заплаха. Дори само на този недостатък би било възможно да се заложи, тъй като всеки подход на ракета или самолет, дрон и пр. от фланга или отзад ще остане „невидим“ за Патриота. Зрителното поле е само 90 градуса. Това означава, че останалите 270 са мъртва зона. Минималната височина на целите, заснемани от радарите, е 30 метра. Докато съвременните крилати ракети могат да летят на височина и 20 метра от земята. Да не говорим за дроновете камикадзе, които могат да летят на 10 метра височина. Радарът на Patriot не може да проследява цели, движещи се със скорост под 30 метра в секунда. Това означава, че нискоскоростните дронове, включително занаятчийските, остават невидими.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички тези недостатъци на Пейтриът

    16 Дек 2022 9:32ч.

    Произтичат от това , че той е в нишата на С 300 , конкурент на тези системи /300, 400/ . За да се противодейства на изброените цели е необходима друг тип ЗРС - тактическа , оперативна, с радар с кръгов обзор, по-малки и по-бързи ПВО ракети. Възможност за артилерийско подавяне на целите. За тази цел руснаците имат ЗРК "Панцир". Нещо подобно , но с по-малки ТТ възможности имат единствено в Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да си спомним за доклада на Теодор Постол от MIT за ниската ефективност на Пейтриът мисайлз.

    16 Дек 2022 9:15ч.

    Ами бройката? Откъде ще вземат толкова интерсептър мисълс за голяма страна като Укр. Саудитите още януари ги изчерпаха и не могат да свалят достатъчно ракети на хутите във войната с Йемен. Ами, САЩ шси произведат нови. Риъли? Трябват години. После, кой ще ги насочва? Ми, войници на НАТО (неразумна ескалация, която няма да остане ненаказана), щото на укр им трябват години, за да ги схванат. Локхийд-Мартин произвеждат 250 П.М. на година, но даже и да ги удвоят, другата страна засипва Укр с хиляди круз мисълс. После, те едва ли могат да свалят Кинжал. Изобщо, демократски джендерясали сметки без кръчмар. В отчаянието си се опитват да скалъпят някаква помощ, но единственият печеливш ще е набъбналият портфейл на Локхийд-Мартин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    16 Дек 2022 9:54ч.

    Работа не е в тактико-техническите данни и възможности на Патриотите. Естествено, че разширяват възможностите на хохлите. Може да се очаква, че след като не се справиха със С-300 и почнаха да обстрелват комшиите Полша и Молдова, сега ще имат още повече проблеми. След време ще стане ясно, че американските военни ще обслужват тези ракети. Работата е там, че с подобен тон и с подобни действия, изобщо, ама изобщо не се подсказва, че американците искат регулиране на ситуацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    16 Дек 2022 11:13ч.

    Успокоих се. Сега вече всичко звучи някак напълно патриотично. Май от патриотизъм до нацизъм има една крачки, или бяха две?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    16 Дек 2022 11:15ч.

    * крачки да се чете крачка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    16 Дек 2022 11:16ч.

    Аз слушах интервюта на Скот Ритер и Брайън Берлетич. Според тях системите "Пейтриът" нямат потенциал да променят ситуацият в Украйна. Което налага извода, че това наистина си е чиста провокация. Белият дом се опитва всячески да ескалира конфликта. От друга страна, руските власти са подложени на вътрешен натиск - има сили в Русия, които смятат, че правителството действа твърде меко. Боя се, че нещата могат да излязат извън контрол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи