Османи: Има сериозни възможности за решение на спора София-Скопие до края на годината

Османи: Има сериозни възможности за решение на спора София-Скопие до края на годината
Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи смята, че има големи възможности за решение на спора София-Скопие до края на годината. Той смята, че за да се стигне до съгласие, от решаващо значение ще бъде политическата ситуация в България и дали у нас ще се формира правителство, или ще се стигне до нови избори, пише скопското издание „Независен“.

 

„От решаващо значение ще е дали има страна в България, която да влезе в диалог с нас по тези въпроси. Вечно съм оптимист, но мисля, че има сериозни прозорци на възможности до края на тази година и всички са ангажирани. Прозорците са преди и след изборите ни, септември, октомври и декември, към които насочваме и мислим, че има шанс да намерим решение, но не искам да се обвързвам с дати, защото обществото живее с тези срокове и тези надежди и разочарования с датите и крайните срокове“, заяви първият дипломат на Скопие.

 

По думите му, има място за решение, тъй като двете предишни председателства на ЕС, Германия и Португалия, вече са успели да намерят приемливо решение.

 

„Много е важно да се формират институциите в България, за да може да имаме диалог, който да произведе резултати. Бях на мнение, че служебното правителство може да даде резултати, вече имаме политическо решение за преговори, но се оказа, че при липса на парламент и правителство няма възможност да се преодолее този въпрос.

 

Следователно е от решаващо значение дали този парламент, който беше създаден днес, ще произведе институции и правителството. Имах и среща със заместник-министъра на външните работи на България в рамките на конференцията в Дубровник и говорихме, че веднага след сформирането на правителството ще започнем да общуваме относно документа, който е определен като пътна карта. Официалните разговори с българските представители ще започнат в момента, в който ще бъде сформирано новото правителство, въпреки че имахме разговори и със служебното правителство“, добави Османи.

 

Той припомни, че словенското председателство продължава активно да действа в рамките на председателството за преодоляване на този въпрос и че това решение на председателството е добра основа, върху която да продължат разговорите през следващия период.

 

 

 

Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

  • Мунчо

    21 Юли 2021 21:01ч.

    Мокри сънища и празнодумстване , бе , Османи ! Никакви възможности НЯМА БЮРМ да започне преговори , няма албанецо ( от БЮРМ ) , няма ! И всички знаем , защо няма . А па вие си мечтайте и лъжете промитите мозъци на БЮРМското ви народонаселение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи