Олаф Шолц в Китай: Германия си навлече критики от европейските съюзници

Олаф Шолц в Китай: Германия си навлече критики от европейските съюзници

Германският канцлер Олаф Шолц и китайският президент Си Дзинпин в Пекин на 4 ноември 2022 г. Снимка: Ройтерс

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Вече упрекван, че действа сам по отношение на войната в Украйна, германският канцлер си навлече  критики с решението си да отиде в Пекин, придружен от множество големи германски шефове, но нито един представител на ЕС, пише кореспондентката на "Фигаро" в Брюксел Ан Рован. 

Изпратеният сигнал е още "по-жалък“ на фона на много специфичен контекст, по думите на европейски дипломат. "Точно след конгреса на Китайската комунистическа партия, точно след като Берлин даде зелена светлина на китайската компания "Коско" за придобиването на дялове от един от терминалите на пристанището в Хамбург и цесията на китайците на германска компания за микропроцесори, изброява друг дипломат. Цялостната комбинация е любопитна. Има контраст с европейската линия, чиято цел е точно обратната - да защитава критичните инфраструктури и да намалява стратегическата зависимост. Това създава дискомфорт сред 27-те". Скромен термин, използван умишлено. И дума да не става да се разкрие пред Си Дзинпип гледката на Евросъюз, който се разкъсва заради отношенията, които трябва да се поддържат с неговата страна.

На последната си среща на върха през октомври 27-те обсъждаха в продължение на три часа какво трябва да бъде поведението им спрямо Пекин. След това някои изпратиха послания на германския канцлер: "Мисля, че с Китай е същото като с Русия. В техен интерес е да бъдем разделени. В наш интерес е да бъдем единни", подчерта министър-председателката на Естония Кая Калас. Балтийците, неизменни партньори на американците, излязоха неотдавна от "новите пътища на коприната". И те вече очакват ЕС да заговори с един глас на Пекин. Така че самотното пътуване на Шолц не им харесва особено. Марио Драги също постави въпроса за китайския риск. "Не трябва да повтаряме факта, че бяхме безразлични, снизходителни, повърхностни в отношенията си с Русия", предупреди бившият италиански премиер.

Отдавна убеден в необходимостта ЕС да говори с един глас на Китай, Париж би предложил на Берлин Еманюел Макрон също да бъде част от пътуването. Това впрочем е линията на президента от избирането му през 2017 г. Когато през март 2019 г. прие китайския президент в Елисейския дворец , той покани на срещата Ангела Меркел и Жан-Клод Юнкер, бившият председател на Европейската комисия. А след това, през ноември 2019 г., Еманюел Макрон пожела член на Еврокомисията и представител на германското правителство да бъде с него в Пекин. По време на официалния им обяд миналата седмица в Париж въпросът за посещението на Шолц в Пекин обаче не бе засегнат, твърди френски източник. Париж и Берлин имат много други проблеми за уреждане.

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

 

Коментари

  • Славин

    04 Ное 2022 11:04ч.

    G-7 са абсолютните подлоги на американците и се натягат на господарите си до пръсване. Че те разбиват икономиките си и обричат народите си на мизерия няма значение. Или са абсолютни страхливци или зомбирането е паталогично. Най-после народите трябва да проумеят злото и се обединят. Първи ще бъдат сигурно петролните страни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Г-7 е една фикция на САЩ, а Германия вече е отупан брашнян чувал

    04 Ное 2022 11:08ч.

    Това са седемте най-задлъжнели паразита в света, а не най-развитите държави. А Шолц е една маруля, дето не знае на кой свят се намира. Германия днес е без каквото и да е значение за каквото и да е. Със шматки начело като Шолц, Хабек и Бербок Германостанска Еврабия може да има само хумористично бъдеще.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    04 Ное 2022 11:34ч.

    не бих бързал да отписвам Германия. Подхвърлената реплика от Султана, че Шолц се е усетил и е променил позицията си към Путин не е никак случайна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има една хипотеза, според която Германия се разделя на три

    04 Ное 2022 16:45ч.

    Католическа Бавария отива към условната Нео Австро-Унгария, ГДР със Силезия и северната част на Полша възстановява Прусия, остатъка отива заедно с Бенилюкс и Франкостанска Еврабия (и нейната Западна Африка с валутния съюз там) към Лондон, който да си лепи със сбиротака валутно-емисионна зона

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Германия си навлече критики от европейските съюзници...

    04 Ное 2022 11:33ч.

    и кои са тези съюзници? все васали и помияри на САЩ - Естония, Литва, Латвия... дълбоко де индустриализирани държави, с компрадорски и продажни елити...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бахой

    04 Ное 2022 15:14ч.

    Държави ли?!Тези всичките да ги събереш няма да направят едно китайско село!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи