НС реши: Даваме на Киев зенитни комплекси и ракети. Опозицията: Вкарвате ни във война!

НС реши: Даваме на Киев зенитни комплекси и ракети. Опозицията: Вкарвате ни във война!

Със 147 гласа „за“, 55 - „против“, и седем „въздържал се“ парламентът одобри проект на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна - неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, намиращи се във Въоръжените сили на България, които да се използват за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна. 

Проектът беше подкрепен от ГЕРБ-СДС (61), ПП-ДБ (53), ДПС (33). Против бяха от "Възраждане"(35) и "БСП за България" (19), както и един депутат от "Има такъв народ", предаде БТА. 

Вносители са депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС. 

Министърът на отбраната, в хода на провеждания Стратегически преглед на отбранителната политика, да определи излишните количества въоръжение и техника от необходимите за окомплектоване на военновременните формирования и да подготви предложение за предоставянето им Украйна, предвижда решението. 

В него е записано също Министерският съвет да предприеме действия по изпълнение на решението и да осъществи преговори с правителствата на съюзниците в НАТО за разполагане на съюзнически противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси за усилване на отбранителните способности на България. 

Правителството да поиска възстановяване на разходите за предоставеното на Украйна въоръжение и боеприпаси, чрез Европейския инструмент за мир и фондове от държави членки на НАТО, гласуваха депутатите. 

Предвижда се Министерството на отбраната да предприеме необходимите действия за присъединяване и принос, съобразно възможностите на страната ни, към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16, включително за съвместни тренировки и използване на въздушното пространство на страната. 

Парламентът разрешава преминаването през и пребиваването на територията на България, с цел обучение и подготовка, на ротационен принцип, на до четири пехотни/механизирани роти годишно, с численост до 160 души от въоръжените сили на Украйна, за срока на обучението и подготовка. 

Министърът на отбраната да проведе преговори и сключи споразумение за организиране на обучението и подготовката, записа още Народното събрание. 

Това вече е последна фаза преди влизане във война, заяви Борислав Гуцанов от „БСП за България“. Вие правите точно това, което не искат българските граждани, обърна се той към вносителите от трите политически сили. Дори в секретната секция не е вкарано какво реално ще се даде, добави депутатът. 

За 10 часа работа днес не направихте нищо за хората, посочи Георги Свиленски от "БСП за България". 

Кой какво прави, ние даваме оръжие на Украйна, коментира Николай Дренчев от „Възраждане“. Безкрайно нелепо е това, което ни се предлага, никой, дори и министърът на отбраната не знае каква трябва да е числеността на Българската армия с оглед на новите предизвикателства, заяви Дренчев. 

Не трябва да плашите хората, че влизаме във война, това са лъжи, каза Ивайло Мирчев от ПП-ДБ. 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев посочи, че помощта за Украйна е в пълно съответствие с международното право в т.ч. и с Устава на ООН. Това е в интерес на нашата страна, на целия свят. МО подкрепя решението за предоставянето на допълнителна военна помощ, каза Тагарев. 

Това решение предвижда да предоставяме от излишъците на Българската армия, обясни министърът. Тъй като много закъсняхме с предоставянето на помощ, до момента сме получили само около 330 хил. евро компенсации за първоначално представения пакет от нелетална помощ, отговори той на въпрос какви пари е получила страната ни чрез Европейския инструмент за мир и фондове от държави членки на НАТО. 

За останалата помощ сме подали заявка, регистрирано е, но ще получим средствата доста по-късно, добави министърът. Предвижда се и обучение по английски език в т.ч. и на специализиран английски за летателния състав. 

Той определи като „дезинформационни внушения“, че България ще бъде въвлечена във война с Русия заради военната си помощ за Украйна, напомняйки, че още над 50 страни помагат на Киев и не са във война с Руската федерация. 

„Лицемерно е да призовавате за мирни преговори, докато Русия води агресивна война, с цел да възстанови Руската империя и центровете си на влияние. Правителството ще продължи да изпълнява своята програма, включително и частта с оказването на военна помощ за Украйна“, заяви Тодор Тагарев.

Ще помагаме дотогава, докато е нужно, категоричен бе министърът. 

"Неколкократно беше зададен въпросът какво ще се дава, колко или кого ще обучаваме, за какъв период от време. Това става достатъчно ясно от самото наименование на решението, а то е за предоставянето на военна помощ за Украйна дотогава, докато е нужно", заяви Тагарев. 

"Този приоритет съвсем не е случаен. Тук става въпрос за подпомагане на една страна, която води справедлива отбранителна война, за да определя сама с цел да запази своя суверенитет, свобода и независимост и да осигури на своите граждани възможност сами да решават съдбата и мястото си в света, а някой в Москва да решава вместо тях", заяви министърът. 

Той добави, че подпомагането на Украйна представлява пряк интерес за България. Тагарев отново препотвърди позицията, че нашето Министерство на отбраната застава зад украинската страна. 

С новия пакет България ще обучава на английски език украинските войници. Украинците ще получат и обучение по летателно инженерство, за самолетите F-16, които се очаква да получат. По думите му това ще повиши авторитета на Българската армия. 

Според Тагарев няма опасност за националната сигурност за страната ни заради помощта. 

Викове "оставка" от страна на опозицията прекъсваха на няколко пъти изказването на министъра, а накрая го изпратиха и с "Довиждане".

 

 

Коментари

  • неадекватен

    08 Дек 2023 20:49ч.

    "Ще помагаме дотогава, докато е нужно, категоричен бе министърът. " Но аз чух. че той каза още, че ще помагаме, докато Украйна си възвърне териториите. Този неадекватен министър трябва да премине през преглед за психично здраве, какъвто още не е задължителен за министрите. Или е в тотален конфликт на интереси,или живее в някаква паралелна реалност, някакъв негов въображаем свят, за да си мисли, че Украйна ще си върне териториите, които вече са част от Руската федерация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • подай гъз

    08 Дек 2023 21:24ч.

    До сега не съм чул нещо от някъде да вземаме. Либийския дъг го харизахме, Иракския Мони Паси го отписа, Тагарев раздаде де що има по военните складове, Борисов направи газопровод за сърби и унгарци, ваксините ги подарихме, реакторите харизахме на Зеленски, на американците дадохме бази,,, кое не сме си дали още?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    08 Дек 2023 21:31ч.

    Още не сме научили на кого е дадена територията.Но като се знае кои ни натиснаха да разрешим прожбата на земя,то с голяма доза вероятност можем да предвидим кой ще е новия стопанин на територията,все още наричаща се България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    08 Дек 2023 22:59ч.

    Поздравления на управляващите! Може да са идиоти и да постъпват "предателски" за да запазят живота и парите си, но разоръжаването е единствения път към мира. Парадокс!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    09 Дек 2023 1:11ч.

    и сърбите така говореха, ние сме сред необвързаните страни, бомбардировките ги завариха в положение, в което сме ние сега и вече се въоръжават и поддържат армия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майкопродавци

    08 Дек 2023 21:01ч.

    На 7 декември Донецк отново беше силно ударен. След многократен обстрел с касетъчни боеприпаси в квартал Буденовски в Донецк двама души бяха убити и много бяха ранени. На 8 декември „в резултат на обстрел на минното селище Кочегарка от украинските нацисти е убито 13-годишно момче. Светла памет на невинно убитите”, написа в телеграм канала си кметът на града Иван Приходко. Въоръжените сили на Украйна полудяха на фона на провалите край Донецк. Може би привържениците на Бандера вече знаят, че ще трябва да изоставят Авдеевка, в която са натрупани планини от снаряди за изпълнение на „косовския сценарий“. Сега врагът се опитва да нанесе колкото се може повече щети на столицата на ДНР. Дори най-майданистите в независимата армия разбират, че настъпва повратна точка във военния конфликт. Дори тук, в главната „бастион“ на Източната стена, която се защитава от най-добрите бригади на украинските въоръжени сили, включително 47-ма механизирана пехотна бригада „Магура“ и 82-ра отделна ударна бригада, не е възможно да се сдържат руска армия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Lyuben

    08 Дек 2023 21:05ч.

    САЩ се стремят да пожертват все още достойните за името хора, които все още ги има в Европа, след украинците, българите ще бъдат пратени в кланицата...Това правителство е правителство на предатели. Влизането във война на корумпираните ни политици срещу Русия е само въпрос на време. Ще трябва да се съпротивляваме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пропастта между държава и народ е безнадеждно незапълнима

    08 Дек 2023 21:08ч.

    Ако все още се питате какво означава американска колониална диктатура - ето това! Политиката се превърна в средство за национално самоунищожение, а демокрацията е параван за изборни фалшификации и назначаване на корумпирани, душевноболни (псевдо)управници, ненавиждащи страната и народа си. Гражданското общество на България трябва първо да обяви пред целия свят, делегирайки свои граждански представители, че политическата му държава е колониално токсична и повече не го представлява, защото е нелегитимна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • sseed

    09 Дек 2023 11:52ч.

    " Гражданското общество да обяви пред целия свят...": Много харесвам това, което си написал, но реално осъществимо ли е, как? И другото, имаме ли хора, които да го направят, или само такива, които искат техните места, или ще правят "сглобки" с тях, след като им делегираме доверие?!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sjhd.je

    08 Дек 2023 21:09ч.

    Пенсионерите се чудят коя кофичка мляко да си купят, тая от 2 лева или тая от 1.98 с брашнян вкус

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    08 Дек 2023 21:10ч.

    Малката сглобка се оказаха сбор от лумпени и руски мекерета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    08 Дек 2023 21:14ч.

    Защо се казваш Ким Чен Ун, като си типичен Ким Кардашиан?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    08 Дек 2023 21:10ч.

    Българската армия се нуждае от спешна военна помощ, защото е обезоръжена и скопена! Този гробокопач не само не може да помогне на подопечните си въоръжени сили, но и живее във въображаема паралелна вселена, в която се мисли за някакъв голям фактор и спасител.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайдукът Софиянски

    08 Дек 2023 21:20ч.

    В опитите да бъдат убедени републиканците да отпуснат пари на Украйна, следват все по-чудотворни разкрития. Особено от Blinken. 1. 90% от всички американски пари, отпуснати на Украйна, не са попаднали в Украйна. Повечето от тях останаха в САЩ. 2. Тези пари бяха използвани за подпомагане на предприятията от военно-промишления комплекс и за създаване на нови работни места. 3. Това съотношение на разходите е печелившо за всички, така че е необходимо да се отдели „повече помощ за Украйна“. Не че това е някаква тайна, само ще отбележим, че вече не я крият.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kiro Kanadeca

    08 Дек 2023 21:28ч.

    Боже, колко ме е срам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    08 Дек 2023 21:30ч.

    Имайки предвид разгроменото състояние на българската армия, особено интересна е фразата "с отпаднала необходимост". Вече ще е на гол тумбак - без даже чифте пищови.? Жалко само, че начело с тези марионетки скоро и България ще се окаже, че е "с отпаднала необходимост".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България е на 10то място по помощ за Украйна и всичко и се плаща за разлика от богатите страни.

    08 Дек 2023 21:37ч.

    Ахам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Феникс

    08 Дек 2023 21:38ч.

    Щом опряха да нашата клошарна държава , значи нещата са ясни! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Докато се възмущавате пишейки, кораба потъна!

    08 Дек 2023 21:50ч.

    Още преди повече от 20-30 години един прекрасен български рокаджия изпя песента "Късно е! .... и няма връщане назад"... Човекът беше осъзнат още тогава, че нищо в живота не се повтаря и той е твърде кратък! Така че по-добре осъзнайте, че не всеки може да плува без пояс, без пари и без връзки при св. Петър, особено ако е корпоративен гласоподавател, избрал 8% -та сглобка ! Късмет!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    08 Дек 2023 21:58ч.

    Баце теб няма да те пуснат на островите, но си ги поддържай тези с дъгата щом ти харесва. Ибрик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нагъл

    08 Дек 2023 22:03ч.

    Изключително нагъл, неприятен и отвратителен тип е Тагарев. Той говори като последна инстанция, превърнал е парламента в гумен печат на военното министерство, а пък военното министерство е филиал на украинското. Днес докато говореше назидателно на опозицията от парламентарната трибуна., дори си беше бръкнал в джоба, а пък самата коалиция "Магнитски" се натяга, бяга пред вятъра и изпълнява всяко негово желание. Все повече си изяснявам защо е имало Народен съд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Манго

    08 Дек 2023 22:03ч.

    Дано хората запомнят кой как гласува и какво приема

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бира и кебапчета

    09 Дек 2023 9:18ч.

    Пак си гласувал по сигански - за цивилни милиционери, дето те купиха евтино.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    08 Дек 2023 22:05ч.

    Защо мрънкате ? Нали гласувахте за Баце, Киро и Пеевски? Или "те не знаят" какво става? Те не знаят ? Тези, които по пет пъти на ден постилат молитвеното си килимче в посока Лозенец. Тези за които България е отвратителен "коптор" в който са се родили погрешка. И за това и отмъщават при всеки повод.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ Със 147 гласа „за“”

    08 Дек 2023 23:15ч.

    Управляващите партии имат 132 народни представители. Някои от опозицията са гласували “за”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предполагам, че

    08 Дек 2023 23:27ч.

    другите гласове са от ИТН, защото само един от тях е бил против.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много философ, много разбиател

    08 Дек 2023 23:47ч.

    но всъщност всички мълчим кат мушнати гайди. Опозиция мълчи. ЕнтелектИте мълчат. Кво искате бе баювци. Не народ, а мърша. София ако на бяха войските на Гурко, още щеше да е СЕЛО. Може би и у сръбско.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • разбирател

    08 Дек 2023 23:51ч.

    Съжалявам за грешката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мълчите, щото всички си поминувате супер, а мрънкате от личемерно конюнктурно сиромахомилство.

    09 Дек 2023 0:05ч.

    Ще надигнете глас едва когато останете голи като пушки и с обърнати джобове, и започнат да разчекват жените и децата ви пред сребролюбивите ви и ненаситни очички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мълча

    09 Дек 2023 0:17ч.

    Далеч съм от София, от ококорените, наядени хрантутници на държавата. Тя за тях работи. Почивките в сръбски шантани и гръцки таверни интересуват Елитът. Раята си е рая. Ще мрънка, но ще бачка за насъщтният.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Политиците ни са чучела

    09 Дек 2023 0:12ч.

    Байдън не може да накара сената (все още) да гласува парите за Украйна. Затова пък накара България да дава оръжия, докато си реши собствените проблеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Министерството на МИРА разпореди ... чрез фонда за мир да се налива масло в огъня

    09 Дек 2023 0:14ч.

    Правителството да поиска възстановяване на разходите за предоставеното на Украйна въоръжение и боеприпаси, чрез Европейския инструмент за мир и фондове от държави членки на НАТО, гласуваха депутатите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Казват че е християнско да обърнеш бузата

    09 Дек 2023 0:24ч.

    а защо не и дупето!? Лупайте г"да посоли, щом населението е съгласно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опозицията: Вкарвате ни окупационни войски от САЩ и Украйна

    09 Дек 2023 8:27ч.

    А не, невярното - "Опозицията: Вкарвате ни във война!" Какви са тези украински роти, които ще дойдат в България? Да се обучават? Нали си имат Лвов и западна Украйна близо до Полша! Полша има най-голямата и добре въоръжена армия в Източният ЕС. КАКВИ СА ТЕЗИ УКРАИНСКИ ВОЙСКИ В БЪЛГАРИЯ, БЕ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Манолова и майките носиха черни чували пред къщата в Банкя

    09 Дек 2023 8:34ч.

    Българите измираме, децата ни умират, ИЗГОРЯХА душите ни с насилието и извращенията ненормални неприсъщи за българската култура, традиция и душевност. Значи народа да изгори, а ТЕ - не?! Българското население на никого, нищо лошо не сме направили, а ни убиват, защо бе, Държавна сигурност?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защото ТЕ са Избрани, а вие сте тор. Бедна, безполезна тор.

    09 Дек 2023 9:14ч.

    As simple as that.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аладар

    09 Дек 2023 9:23ч.

    Целта на обучението на украински пилоти в България е те да атакуват Русия от наша територия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички гласували за това

    09 Дек 2023 9:25ч.

    решение в НС са за съд!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аладар

    09 Дек 2023 9:30ч.

    Целта на Борисов с тези си действия е да изпере имиджа си и да не бъде вкаран в закона магнитски

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • туземец

    09 Дек 2023 11:43ч.

    Изпратили го с "довиждане"?!... Защо не със "сбогом"?!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ния

    09 Дек 2023 11:43ч.

    "Съединението прави предателството по-категорично" това трябва да изпишат на сградата на НС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    09 Дек 2023 18:39ч.

    "Той определи като „дезинформационни внушения“, че България ще бъде въвлечена във война с Русия заради военната си помощ за Украйна, напомняйки, че още над 50 страни помагат на Киев и не са във война с Руската федерация. " 50????? държави???? Кои са те? Ето това е дезинформация! Другарю Тагарев, спусната ти е информация само за няма и десет държави от ЕС. Недей лъга като дърт разветчик!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи