Ново мнозинство в парламента. Изслушват Генчовска за РСМ на закрито заседание

Ново мнозинство в парламента. Изслушват Генчовска за РСМ на закрито заседание

С гласовете на ГЕРБ - СДС, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" парламентът реши като първа точка от дневния ред за сряда (15 юни) да изслуша министъра на външните работи Теодора Генчовска. Тя е номинация на партията на Слави Трифонов и още преди два месеца заговори за двойствена политика от страна на премиера Кирил Петков за спора за Северна Македония.

Предложението на "Има такъв народ" е изслушването на Генчовска да бъде закрито, като гласуването за това не беше публично. Камерите, които излъчват заседанието на парламента на живо бяха спрени. Минути по-късно председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров коментира, че на закрито депутатите са решили изслушването на министъра на външните работи да бъде открито за медиите. Камерите обаче така и не са включени, като според впечатления на народни представители причината е, че в залата не могат да се разберат дали са гласували изслушването да е закрито или не.

През последните дни, откакто "Има такъв народ" напусна коалицията и започна замеряне с обвинения с доскорошните им партньори, темата за задкулисни опити на Петков за вдигане на ветото за начало на преговорите на Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз отново беше повдигната. В отговор премиерът не спира да повторя, че решение за съседната страна ще бъде взето в парламента, при максимална прозрачност, при това не и без съгласието на опозицията.

Наскоро депутатът Станислав Балабанов показа бележка, за която твърди, че уличава министър-председателя в лъжа, защото му нарисувал схема във влака към Киев, според която правителството планира първо да вдигне ветото, а след това Северна Македония да изпълнява исканията на България. Твърденията на Балабанов началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова определи като трикове на сценаристи.

Петимата отцепили се от парламентарната група на "Има такъв народ" - Николай Радулов, Георги Георгиев, Иво Атанасов, Светлин Стояно и Николай Стоянов, официално станаха независими депутати. Процедурата е желанието им да не се гласува и е достатъчно да са подали заявление. Независимите гласуваха "против" - като народните представители от вече тройната коалиция ("Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България").

 

Източник: "Дневник"

Коментари

  • smb

    15 Юни 2022 10:15ч.

    Искам да поздравя всички изчагъртаджии с невероятният успех - успяха да опазят боеко цяла година и половина, а сега имат невероятният шанс да управляват с него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕКАТЕРИНА

    15 Юни 2022 10:30ч.

    е сега им се видя сметката на депутатите ,тази говорещата на 16 оборота докато каже 5 изречения и ще стане време да си ходят .дуднещата спяща красавица

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    15 Юни 2022 10:36ч.

    Очевидно е, че тези не могат да са ново и трайно, макар и ситуационно, мнозинство. От една страна има видим разпад на полит. с/ма в страната, но надвисват и черни облаци. Играта на демокрация взе да омръзва някому (и на кукловодите му)! Тази сутрин Гюров пред бТВ каза смислово, че Петков вече бил узрял за поемане на драстичен курс с/у мафията. Не знам на какво и докъде е способен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    15 Юни 2022 10:59ч.

    К.Петков от премиерския стол, направо в следствения арест

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи