Носителят на „Пулицър“ Сиймур Хърш: Американски водолази поставиха взривното устройство под "Северен поток", а норвежците го задействаха

Носителят на „Пулицър“ Сиймур Хърш: Американски водолази поставиха взривното устройство под "Северен поток", а норвежците го задействаха

Автор: Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Свързани текстове: Тъкър Карлсън: Байдън ни каза, че ще взриви "Северен поток", но не го взехме насериозно. Това, което прави е безразсъдно, но последователно

Взривното устройство под тръбопроводите "Северен поток" е било поставено от американски водолази по време на учение на НАТО, а е задействано от норвежците. Това написа в блога си Сиймур Хърш - американският журналист, носител на наградата "Пулицър".

"Миналото лято водолази от военноморските сили, действащи под прикритието на учение на НАТО, известно като Baltops 22, поставиха дистанционно задействани взривни устройства, които три месеца по-късно разрушиха три от четирите тръбопровода на "Северен поток", твърди Хърш.

Световноизвестният журналист аргументира твърденията си:

"Центърът за гмуркане и спасяване на Военноморските сили на САЩ" се намира на място, което е също толкова неизвестно, колкото и името му - в селския район на Панама Сити, понастоящем процъфтяващ курортен град в югозападната част на Флорида, на 70 мили южно от границата с Алабама. Комплексът на центъра е също толкова необичаен, колкото и местоположението му - сива бетонна структура от времето след Втората световна война, която има вид на професионална гимназия в западната част на Чикаго. От другата страна на сегашния четирилентов път се намират пералня и училище по танци.

От десетилетия центърът обучава висококвалифицирани дълбоководни водолази, които някога са били разпределяни в американски военни части по целия свят и са способни да се гмуркат с технически средства, за да вършат както добри неща - да използват експлозиви С4 за прочистване на пристанища и плажове от отломки и невзривени боеприпаси, така и лоши неща, като взривяване на чужди нефтени платформи, замърсяване на всмукателните клапани на подводни електроцентрали, разрушаване на шлюзове на важни корабни канали. Центърът в Панама сити, който се гордее с втория по големина закрит басейн в Америка, беше идеалното място за набиране на най-добрите и най-мълчаливите възпитаници на водолазното училище, които миналото лято успешно изпълниха това, за което бяха упълномощени на 260 фута под повърхността на Балтийско море.

Според източник, пряко запознат с оперативното планиране, през юни миналата година водолазите от Военноморските сили, действащи под прикритието на широко рекламирано учение на НАТО в средата на лятото, известно като BALTOPS 22, са поставили дистанционно задействаните експлозиви, които три месеца по-късно унищожиха три от четирите тръбопровода на "Северен поток".

"Съществуваше важна бюрократична причина да се разчита на възпитаниците на школата в Панама Сити. Водолазите са само от Военноморските сили, а не членове на американското Командване на специалните сили, чиито тайни операции трябва да се докладват на Конгреса и да се информират предварително ръководствата на Сената и Камарата на представителите - т.нар. "банда на осемте". Администрацията на Байдън направи всичко възможно, за да избегне изтичане на информация, тъй като планирането се извършваше в края на 2021 г. и през първите месеци на 2022 г.", твърди още Хърш.

Според него президентът на САЩ Джо Байдън е решил да извърши саботаж след деветмесечни тайни обсъждания с екипа си по национална сигурност. Основният проблем е бил как да се прикрият следите и премахнат доказателствата.

Хърш твърди също, че Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на американския лидер, е участвал в подготовката на плана за саботаж.

В същото време, пише журналистът, Белият дом и ЦРУ наричат съобщенията за участието на Вашингтон в саботажа на газопровода лъжа и измислица.

Сиймор Хърш е американски разследващ журналист. През 1970 г. печели наградата "Пулицър" за репортажа си за клането в Сонгми по време на войната във Виетнам. Той е и първият, който съобщава за бруталното отношение на американските военни към иракските затворници в затвора Абу Граиб.

На 26 септември 2022 г. бяха открити течове в газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2". На следващия ден шведската служба за сигурност потвържди, че в близост до тръбопроводите е имало експлозии. На мястото на инцидента са открити следи от експлозиви.

Руският президент Владимир Путин, отговаряйки на въпроса на кореспондента на "Известия" от 22 декември, заяви, че авариите в "Северен поток" са акт на държавен тероризъм. Той подчерта, че отделни лица или организации не биха могли сами да организират саботаж от такова ниво.

На 8 февруари 2022 г. Джо Байдън заяви: Ако Русия нахлуе в Украйна, няма да има никакъв газопровод "Северен поток 2". Американският президент каза това след среща с германския канцлер Олаф Шолц.

"Ако Русия нахлуе в Украйна, това ще означава танкове и военни, които прекосяват границата на Украйна отново. Тогава няма да има повече "Северен поток 2". Ние ще сложим край на него", заяви Байдън, визирайки газопровода, който свързва Русия с Германия, заобикаляйки традиционния транзитен път за руски газ - Украйна.

Байдън не обясни как САЩ ще постигнат това, тъй като въпросът зависи от Германия. На въпрос по темата на общата пресконференция със Шолц, той заяви: "Обещавам ви, че ние ще можем да направим това".

На 26 януари по време на обръщение към Сената заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд отбеляза, че "администрацията е много щастлива да научи, че "Северен поток 2" вече е парче метал на дъното на морето".

На 4 февруари германският главен прокурор Петер Франк призна, че ФРГ не разполага с доказателства за руско участие в атаките срещу тръбопровода. Междувременно разследването продължава. Според прокурора материалите, събрани на мястото на инцидента, ще бъдат предадени за съдебномедицинска експертиза.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова посочи двусмислената позиция на Германия. От една страна, Берлин постоянно подчертава интереса си да разследва обстоятелствата на саботажа, докато от друга страна, изявленията на канцлера Олаф Шолц, както и други действия на германските власти, сочат обратното.

 

Източници: seymourhersh.substack.comiz.ru

Още от Сиймур Хърш: „Червената линия“ и „пътеката на плъховете“. Сиймур М. Хърш за Обама, Ердоган и сирийските бунтовници

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • С.А.М.

    08 Фев 2023 16:03ч.

    Нещо не ми се връзва това разследване с СМС-а на Лиз Тръс точно след взривяването.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчето

    08 Фев 2023 16:07ч.

    Тоя пази гърба на британците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамувам се

    08 Фев 2023 16:45ч.

    Кой е казал, че СМС-ът е бил свързан точно с това? Този СМС може да е бил за нещо друго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А може

    08 Фев 2023 17:17ч.

    Тръст да е имала пряка връзка с извършителите от Норвегия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лекуващ лекар

    08 Фев 2023 17:59ч.

    Хей, Император Владимир - Влад Мира, ко чакаш още?! Още ли чакаш да падне тавана на лятното кино?! Не разбра ли досега, че колективния запад начело с империята на злото САЩ няма да спрат!!! Още ли чакаш да те приемат като равен?? Натискай бутона "Пуск" и да тръгват към САЩ Посейдоните, Сарматите, Воеводите, Сатаните, Кинжалите, Цирконите и всичко останало, което имаш! Бой по краварските гадове и техните прислужници!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живял като човек в България

    08 Фев 2023 18:05ч.

    Очаквам тази новина, да бъде широко отразена по всички европейски медии, в това число и от нашите мисирки от „Соросоидна Правда“, „Реститутски Зов“ ,"Козяшка мисъл", "Гъдел нюз",“ Фекалий Нюз“ и "Каспичански устрем"!!! Все пак, да оставиш Европа безвъзвратно без евтина руска газ и да я закачиш на х@мерикаска, втечнена, която е по скъпа си е сериозен саботаж, с последици в/у живота на милиони хора. Шегувам се, разбира се. Никой няма даже да спомене нещо по темата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    09 Фев 2023 11:50ч.

    Нали всички са партньори по линия на НАТО. Няма как да не са били предупредени и да не са знаели на високо ниво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    08 Фев 2023 16:04ч.

    това се подразбираше. не знаехме детайлите. Шолц?!? Нещо по темата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    08 Фев 2023 17:07ч.

    Руските спецслужби знаят кой е отговорен за взрива -https://m.tsargrad.tv/news/specsluzhby-rossii-znajut-kto-vzorval-severnye-potoki_720783

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    08 Фев 2023 16:07ч.

    Вашингтон и Лондон имат глобална цел - да унищожат Русия, а Москва се ограничава до целта за демилитаризация и денацификация на Украйна, без да предприема нищо спрямо източниците на заплаха за съществуването й. И войната в Украйна, провокирана от Вашингтон, не носи риск за сигурността на САЩ, докато за страните в Европа все повече се нараства риска за въвличане във военните действия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всяко нещо с времето си. Путин е Щирлиц, който е станал фюрер. Държавната върхушка в Русия е прозападна. Путин се опитва някак да избегне чистка и репресии

    08 Фев 2023 16:41ч.

    Което му връзва ръцете и резултира в странната война в бившата УССР. Можем само да му стискаме палци и да се надяваме да успее.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В моя блог

    08 Фев 2023 16:21ч.

    Пише, че го е сложил др. Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • има надежда

    08 Фев 2023 16:22ч.

    Съществуват и на запад нормални хора, които пишат и говорят истината

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обречен

    08 Фев 2023 17:46ч.

    Сиймор Хърш ще получи някой скоропостижен инфаркт - в днешния свят няма място за честна журналистика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    09 Фев 2023 11:55ч.

    Добре, че не беше български журналист, че до сега да са се изказали поне трима, че ще го съдят за нанесени морални и други психо щети за милиони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бумеранг

    08 Фев 2023 16:22ч.

    Гадняри! Да им се върне като бумеранг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    08 Фев 2023 16:25ч.

    Това е правдоподобната версия, която обикновеният човек си изгради за 2 сек. след теракта, събирайки 2 и 2, още повече че предният ден се пусна Балтийската тръба и поляците също се подмокриха от щастие. Но не са норвежците, натиснали копчето, а британците, малкото псе на Сащ. То и затова Германия, Швеция и Дания се правят през цялото време на улави, а ЕС няма нищо общо. Плитка долнопробна история, като за аборигени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо Грозев от MI 6

    08 Фев 2023 16:27ч.

    A Баширов и Петров?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    08 Фев 2023 16:38ч.

    Очаквам тази новина, да бъде широко отразена по всички европейски медии, в това число и от нашите мисирки. Все пак, да оставиш Европа безвъзвратно без евтина руска газ и да я закачиш на х@мерикаска, втечнена, която е по скъпа си е сериозен саботаж, с последици в/у живота на милиони хора. Шегувам се, разбира се. Никой няма даже да спомене нещо по темата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамувам се

    08 Фев 2023 16:44ч.

    Норвежците са на далавера, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Латвии красиво горел американский военный завод, поставлявший БПЛА Украине

    08 Фев 2023 16:59ч.

    "Учитывая производимую на заводе продукцию, вполне можно предположить, что туристы Петров и Боширов успешно ознакомились с рижскими достопримечательностями..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Славин Ф.

    08 Фев 2023 17:09ч.

    Макар и късно истината излиза и не само за потоците. Може би Сиймур Хърш назнайва и за 9/11. А там работата е по-дебела. Решението е, тази система да престане да съществува, иначе иде унищожение и самоунищожение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как ли ще се почустват

    08 Фев 2023 17:21ч.

    Американофилите от демократическата партия съставена от комунистическите наследници?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И какво от това че някой си казал нещо

    08 Фев 2023 17:33ч.

    Проблемите в геополитиката се оправят само със сила - икономическа и военна + прибавка културна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    08 Фев 2023 18:12ч.

    по-интересното е, че след саботажа Норвегия отчита повишаване на печалбите от продажбата на нефт и газ с 200%...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    08 Фев 2023 18:21ч.

    Не мога да повярвам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Звездоброец

    08 Фев 2023 18:40ч.

    Приблизително сценария е следния : 1. Руската империя не позволява на англосаксонската империя да я ликвидира. 2. Над планетата има ембарго за ненамеса от aliens , но те същите са забранили използването на стратегическо ядрено оръжие. 3. Без използването на СЯО , нито едната от двете империи не може да победи. 4. Тактическото ЯО не води до победа, защото няма мащаба на СЯО, става само за провокации и терористични актове. 5. Вероятно са се разбрали терена на голямата война да е европа, то няма и къде да е другаде, защото европа е МЕЖДУ двамата големи играча и е удобна и фактите го показват .6. Накрая Баш Шефът пуска чистачите да изчистят планетата от боклука и започва отначало с други хора, защото тези се оказаха дефектна партида . :-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ердоган

    08 Фев 2023 20:07ч.

    Сиймур имаш ли нещо да кажеш как стана земетресението? Турците са наясно кой, но не знаят как го направиха янките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sgt. Pepper

    08 Фев 2023 20:09ч.

    Фалшива новина. Никога не съм чувал за такъв разследващ журналист Хърш. Истински голямото име, корифеят на разследващата журналистика е Христо Грозев, а той не е установил нищо подобно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    09 Фев 2023 9:31ч.

    Да Да В Христо ми е надеждата.. Той има знания, получени с образоването си в АУБ... Подводни произшествия, въздушни такива / Полет 17/, раследва ги , се едно хапне локумче....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • офталмолог

    08 Фев 2023 20:22ч.

    Това е системна практика на натовските гъзове. Всички натовски учения по света и у нас, имат точно тази цел. Докато местните натовски подлоги си чешат задниците и си бъркат в носа, онези мръсници отработват диверсионни актове, залагат мини и ги взривяват под чужд флаг в момент, в който те си изберат. НАТО е доказана терористична организация, а подкрепящата НАТО българска клика заслужава единствено презрение. Гласуването на избори за такива, е съучастие в кървавите им престъпления. Оня натовския синергетик ги пуска да си развяват хурките из България, а когато почне да гърми и да му падат самолетите, виновна ще е Русия разбира се. И не си мислетие, че ще бъдете пожалени от тези сатанински изчадия. Ще ви взривят без да им мигне окото, ако се стигне до там да набъркат България във войната, ще го направят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    08 Фев 2023 20:30ч.

    Ами вероятно ще последва инцидент с норвежките газопроводи, то е ясно като ден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бурятмонгол

    09 Фев 2023 4:32ч.

    Прекъсването на икономическите връзки на Европа с Русия вреди донякъде и на Русия, но е много тежък удар върху европейците. Който очевАдно е нанесен преднамерено и злонамерено от САЩ и Англия. Въпрос на време е в страните от ЕС това да се проумее от критичен брой хора, инфлацията и обедняването им отварят очите на все повече и все по-бързо. Търпението има край дори в дълго промиванети мозъци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калпазанче

    09 Фев 2023 10:13ч.

    Индиеца отвори дума за далекобойни /1000км/ ракети и авиони за 404! Гответе се Световния апокалипсис е мнооого близо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи