Николай Събев в Русе: Ние ще направим още четири моста над Дунав и три тунела на Стара планина

Николай Събев в Русе: Ние ще направим още четири моста над Дунав и три тунела на Стара планина
"В Русе има създадени условията за възход за индустрията, за летище. Много отдавна гражданите недоволстват от проблемите и опашките на Дунав мост. Създадени са условията, помогнаха ми с идеи как те могат да бъдат реализирани, видях и варианта, при който, докато правят ремонта на моста, можем да пуснем ферибота Русе - Гюргево, който работеше 20 години и беше резервен вариант за разтоварване на моста", заяви новият транспортен министър Николай Събев при посещение в родния си град Русе.

 

"Ние ще направим още четири моста. Трябва да започнем геоложки и предпроектни проучвания на възможните потенциални места, където смятаме, че би трябвало да има мостове по река Дунав. Когато Кирил Петков ме покани да се присъединя към “Продължаваме промяната”, каза: Ние много разчитаме на твоите знания в областта на транспорта. Те сметнаха, че имат сериозен експерт, който да направи промяната в тази сфера. От друга страна, аз доста дълго се занимавам с транспорт, с икономически растеж и икономическо моделиране и съм наясно, че ако нямаме добре работеща транспортна система, икономическият растеж е невъзможен", допълни той. 
 

"Кирил и Асен като изключително практични хора са решили, че след като искаме да направим държавата по-благоприятно място за живеене и за работа, трябва да ускорим икономическия растеж и за тях е важно организацията на транспортната система да бъде поверена на човек, който разбира от това", похвали се Събев. 
 

"Всички данни за моето състояние вече заминаха с декларацията ми за КПКОНПИ, но моите счетоводители смятаха дружно 20 дни, за да може всичко да бъде описано, а се оказа, че имам богатство. Убеден съм, че по вашите канали ще изтече тази информация", призна министърът. 
 

"Не е тайна, че съм милионер. Разполагам с достатъчно финансови средства и активи. С влизането и във властта, аз се лишавам от възможности да реализирам знанията си в частна полза. Ще ги материализирам в обществена. И на мен ми е интересно, а и на другите хора как ще бъдат материализирани. Имаме много ясна визия какво искаме в транспорта. Искаме транспортната система като цяло, с всички видове транспортни индустрии, да работи ефективно и синхронно, като една. След като имаме тази цел, подреждаме - първата индустрия, втората, третата, как да бъдат координирани", призна още Николай Събев. 
 

"В подготовката на транспортната политика с Кирил Петков и Асен Василев аз им казах - министерството на транспорта да бъде освободено от всички несвойствени дейности - информационни технологии, пощи, съобщения, и да влязат ведомства и структури, които са свързани с нея. Ако не се случи, не можем категорично и бързо да направим промяната. Бях болен от COVID-19 и не присъствах на преговорите, но в един момент коалиционните партньори са решили, че е твърде голямо усилие да вадят едно ведомство и да го вкарват в друго.

 

И се стигна до това, че само информационните технологии и “Български пощи” са извадени от транспорта, което за мен е още по-добре и аз настоявах за това. Защото иначе бих имал конфликт на интереси. Липсва приоритет - един път в Северна България, втори път между Северна и Южна България. Бе очевидно, че за един ден преговори между коалиционни партньори в сектор “Транспорт” не можем да обхванем всички политики. Затова мъдрото решение беше, че след подписване на споразумението ще имаме месечни срещи, на които тези неща да се дирижират. Северна България трябва да бъде развита адекватно и балансирано спрямо Южна. Връзките между Северна и Южна България трябва да се направят, а хората и товарите да пътуват бързо. Министерството на транспорта и на регионалното развитие са решени да празнуваме Съединението на България от гледна точка на транспорта. Каква тактика ще предприемем и какви методи ще използваме, това е въпрос на коалиционни преговори", каза пред "24 часа"министърът на транспорта. 
 

"Предвидили сме четири моста на Дунав и Аспаруховият мост на Варна, трябва да поработим много сериозно за там - доколко можем да му подобрим капацитета, пропускателната възможност,  три тунела на Стара планина - “Шипка”, “Петрохан” и един на изток. Трябва да имаме възможност по-лесно да се събират потоците на Южна и Северна България и да търсим по-късите транспортни пътища, защото това са разходи и най-вече време. Приоритетите за БДЖ е да създадем оздравителна програма. Първо, предприятието не бива да дърпа повече пари от данъкоплатците. Не е ясно дали субсидията остава. Това предприятие трябва да изкарва пари на данъкоплатците, не да взема от тях. 
 

Оздравителната програма предвижда всеки, който иска да пътува с влак, с радост да купува онлайн билет. 15 години се прави жп линията София - Бургас, София - Свиленград, тъй наречената жп магистрала “Тракия”. Очевидно на тези, които я строят, им се плаща на час. Има модерни технологии в света за бърз строеж на жп линии, на магистрали и пътища. Имаме възможност да поканим най-добрите в света, за да направим това технологично развитие. Това за министерството на транспорта го обещавам, ще вкараме високотехнологични бързи машини за строеж и ще ускорим движението. 

 

Ще вдигнем скоростта на движение на ЖП мрежата в Северна България. До 15 януари ще е готова анализната част. В края на януари ще сме готови с времевите хоризонти за някои отсечки в транспортната система. Ще започнем с неща, които имат моментален ефект, а след това ще се насочим към дългосрочните проекти. Аз знам как се прави транспортен хъб. Логистичната компания, която доскоро представлявах, управлява 24 хъба и го прави ефективно. 
 

Има един ефективен терминал и той е в Пловдив, браво на пловдивчани, свалям им шапка, активни хора са. И когато имахме среща с представителите на Северна България, те казаха: “Майните” ни изпревариха в развитието. Отговорих им - защото са умни. Когато разбраха, че искам да инвестирам в индустриалната зона, това беше, преди да защитавам обществения интерес, те не ме поканиха, а 24 часа след това бяха в Русе за среща с мен. Така се прави бизнес. Така че отговорността за Северна България не е само на София, тя е споделена. Хората от Северна България не са били достатъчно активни, както хората от Пловдив. Имаме го примера, трябва да го клонираме, не е толкова сложно. Просто ни е нужно време", допълни той.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Малко са

  22 Дек 2021 9:18ч.

  Трябва и тунел под Румъния до Унгария

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • оооо

  22 Дек 2021 9:22ч.

  четири моста .. но нямаме река ...и река ще направи и по едно училище близо....ама деца няма ..и деца ще направим....като че ли наближава 14 конгрес на бкп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пази Боже

  22 Дек 2021 9:24ч.

  сляпо да прогледа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  22 Дек 2021 9:25ч.

  Още един пинокио :DDD

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еха, верно ли?

  22 Дек 2021 9:32ч.

  Ех, Доньо Донев!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  22 Дек 2021 9:43ч.

  А, румънците знаят ли ? Да не се окаже,че строим само в българския участък на реката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тоя е русенец,това стига

  22 Дек 2021 9:52ч.

  Не четири а четиридесет моста над Дунава и не три а тридесет тунела под Стара планина ще построите. Да има,народа иска да има. Щом русенец го казва значи е истина и ще стане ! И такова време дойде. За сега само анализирате , лапате заплати ,сънувате и говорите празни приказки. Реалностите са други

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славов

  22 Дек 2021 9:54ч.

  Да оставят сили за тунел Ком - Емине , тоже и над Стара планина ,че да настане една синергия след морни анализи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прогноза

  22 Дек 2021 10:09ч.

  Съвсем скоро свръхамбициите на министъра-милионер ще се сблъскат с ужасяващата реалност в транспортния сектор. Ще последват масови уволнения на ръководители от сектора, нарочени за причина за неуспехите му, след което ще бъде махнат и самият министър... Дано само поразиите не се окажат необратими...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Ние ще направим още четири моста. Трябва да започнем геоложки и предпроектни проучвания на възможните потенциални места, където смятаме, че би трябвало да има мостове по река Дунав."

  22 Дек 2021 10:29ч.

  "Втори ден Остап не бе хапвал нищо. Затова красноречието му бе необикновено. — Да! — крещеше той. — Шахматът обогатява страната! Ако се съгласите с моя проект, ще слизате от града на кея по мраморни стълби! Васюки ще стане център на десетина губернии! Какво сте чували преди за град Семеринг? Нищо! А сега това градче е богато и известно само защото там бе организиран международен турнир. Затова аз казвам: във Васюки трябва да бъде организиран международен шахматен турнир. — Как? — викнаха всички. — Напълно осъществимо и реално — отвърна гросмайсторът, — моите лични връзки и вашата самодейност — ето всичко необходимо и достатъчно за организиране на международен васюкински турнир. Помислете само колко красиво ще звучи: „Международен васюкински турнир 1927 година“. Идването на Хосе-Раул Капабланка, Емануел Ласкер, Альохин, Нимцович, Рети, Рубинщайн, Мароци, Тараш, Видмар и доктор Григориев е осигурено. Освен това осигурено е и моето участие! — Ами пари! — завайкаха се васюкинци. — Нали на всички трябва да им се плаща! Много хиляди! Откъде ще ги вземем? — Всичко е пресметнато от мощния ураган — отвърна О. Бендер. — Парите ще дадат сборовете. — Та кой в нашия град ще плати толкова много пари? Васюкинци… — Какви ти васюкинци! Васюкинци няма да дават никакви пари. Те ще по-лу-ча-ват! Всичко е извънредно просто. На турнира с участието на такива световноизвестни майстори ще се стекат любители на шахмата от целия свят. Стотици хиляди хора, материално осигурени хора, ще тръгнат за Васюки. Първо, речният транспорт не може да превози толкова много пътници. Следователно НКПС ще прокара железопътна магистрала Москва—Васюки. Това — едно. Второ — това са хотелите и небостъргачите за настаняване на гостите. Трето — повдигане на селското стопанство в радиус от хиляда километра: гостите трябва да бъдат продоволствувани със зеленчук, плодове, Хайвер, шоколадени бонбони. Дворецът, в който ще стане турнирът — четвърто. Пето — построяване на гараж за колите на гостите. За да бъдат предавани по целия свят сензационните резултати от турнира, ще се наложи да бъде построена свръхмощна радиостанция. Това — шесто. Сега относно железопътната магистрала Москва—Васюки. Няма съмнение, че тя не ще може да превози до Васюки всички желаещи. Оттука и нуждата от аеропорт „Голямо Васюки“ — редовно излитане на пътнически самолети и дирижабли за всички краища на света, включително Лос Анджелис и Мелбърн."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радеф това ли ти са

  22 Дек 2021 10:38ч.

  читавите министри?Боже,пази България от генерали и пощаджии!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нещо му се размъти мозъка

  22 Дек 2021 10:40ч.

  Хаххахаах, тоя човек явно е полудял или просто си е такъв изтрещял отдавна! Няма ли някой да му завие болта?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това нищо не е.

  22 Дек 2021 10:46ч.

  П времето на Тато имаше един инженер, който беше отишъл да му предложи на връх Ботев да издигнат една 300 метрова антена, та да прихваща и най-малките радиосигнали от гниещия Запад и те за бъдат локаризирани веднага. И така да ни пази от провокации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кои сте вие, че да смятате, че трябва да има мостове?

  22 Дек 2021 10:48ч.

  С тези 673 000 дигитални гласа от народа, който НЕ ВИ Е ИЗБРАЛ, нищо няма да правите без да питате народа, разбрахте ли, Събев?! .. Щот както пишат и други колеги из целия интернет - идеите на "управниците" днес, НЕ СА интересите на България, а са интереси на чужди държави. Без да ПИТАТЕ НАРОДА, който не ви е избрал, нищо няма да правите. Държавата това е народа, а не - шепа интересчии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Новата Диктатура

  22 Дек 2021 10:49ч.

  Да, наистина Остап Бендер бледнее пред русенския чудотворец, владелец на най скъпата куриерска служба в Бг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите имена

  22 Дек 2021 10:50ч.

  Гледах едно негово интервю по БНТ - ТВ "мост" от Русе, че явно човекът си стои "у дома"! Като първо впечатление (дано е неправилно) - уплашен съм!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто Киро

  22 Дек 2021 10:51ч.

  След задълбочени анализи им предоставям иновативната идея да впрегнат талантите и почтеността си в свързане на софийското метро с тунела под Ла Манш-а.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВАСИЛ ПЕТРОВ

  22 Дек 2021 11:20ч.

  Народът на такива изхвърляния му казва"Посмали Манго".Та Мангото от Русе след като си купи министерския пост за няколко стотици хиляди лева сега граби с пълни лапи от подмяната,пардон промяната.Фактите са следните.След като новоизлюпения министър празнично изпрати държавните пощенски служители да си почиват,фирмата му "СПИДИ" е във вихъра си и за няколко дни ще осребри дадените хилядарки за партията си.Та днес 22.12.2021 год..в гр.Варна на ул."Баба Тонка" имаше опашка от около десетина човека пред офиса на "СПИДИ".Два пъти се наложи в продължение на 2 часа покрай офиса и все имаше опашка от граждани.Да,дрОгаре,вие пак сте тука и пак ще ни наврете в СПОЛУКАТА за България и народа.Ха да ви е честито сънародници....промяната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Galin

  22 Дек 2021 11:30ч.

  Трябва и тунел под Дунав на Свищов да се направи, ако искаме стратегически обект за НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Sin = грях, ти срещу заплащане ли си русофоб?

  22 Дек 2021 11:33ч.

  Ние безплатно сме българи! Каква фобия от всичко руско те гони си е твой проблем, но когато занимаваш с фобията си околните вече е диагноза!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко

  22 Дек 2021 11:38ч.

  Очаквах пасмината на Борисов да бъде съдена от НС. Е Борисов и ко разгневиха читавите хора,но не успяха да ги озверят.Тези циркаджии обаче накрая ще бъдат изядени от лъва.Сега си мислят че успешно са го дресирали в маймуна и се радват на 3Д машинния печат на лъвски''червен ..............'' .За сега лъвът ги гледа снизходително и им се чуди на акъла.Но ще огладнее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  22 Дек 2021 11:42ч.

  това за мостовете над дунав добре ама от къде пари за това строителство

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да занимаваш околните

  22 Дек 2021 11:45ч.

  с русофилията си е нещо прекрасно. Трябва да им раздават ордени. Може да ги наречат Путинки. И да не забравят да си ги носят ежедневно даже и в къщи. Да не сбърка някоой и да си помисли не дай си боже, че са русофоби. И на русофобите касиерката от входа, дето събира месечните такси трябва да им ги удвои. Да си знаят мястото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • голям залък лапни, голяма дума не казвай!

  22 Дек 2021 11:47ч.

  Тоя е луд за връзване. Маса бели ще направи от чиста глупост и некадърност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пасмината на Борисов ще бъде съдена.

  22 Дек 2021 11:51ч.

  Не се кахъри, другарю. Просто в момента няма достатъчно място по затворите, да приберат такова голямо количество народ. Сега Радев първо ще отпусне средства да се построи поне по още един затвор във всеки окръжен град. А на вратата му ще пише - "за гербери". И ще се основе ново АБПФК. - за борба срещу герберизма - на всички лежали по жълтите павета ще им раздават един ден двойни пенсии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не,

  22 Дек 2021 13:20ч.

  поне 10 трябва да са мостовете край Русе. :) Мисля, че едно е да управляваш транспортна фирма, съвсем друго е да разбираш от строителство на пътища, мостове и ЖП мрежи. И тук нищо добро не очаквам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвет

  22 Дек 2021 13:27ч.

  Ако този наистина е будист, както се твърди в публикуван вчера хвалебствено-биогрофичен материал, сигурно доста е медитирал, преди да достигне до състояние на нирвана и да изрече обещанията за тунелите и мостовете...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  22 Дек 2021 13:28ч.

  Мечти от времето на социализма. Имаше летище в Русе, но ... дойде демокрацията. Дунав мост е построен по социалистическо време за 2.5 години и се ползваше БЕЗПЛАТНО. Но ... дойде демокрацията и сега се плаща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  22 Дек 2021 14:38ч.

  През 80-те години на миналия век БГА "Блакан" имаше ежедневно по три полета до Русе. По линията летяха Ан-24, цена на билета 16 лева. Тогава младият наперен капитанчо Събев, този амурен ненаситник, е преследвал русенските булки и е събирал мателиал за прочутия си учебник "За капитани близко плаване и поети кратки форми по хубавия син Дунав“. Учебникът днес е букинистка рядкост, а парижката му цена в момента е колкото двупосочен самолетен билет Русе-Рио де Жанейро, бизнес класа. Ето и част от страница 88 от учебника на граф Еконт, известен още като министърът на "Четирите моста и стоте въздушни целувки": " Мрак над реката. / Пияна гемия, / гони светулка".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-Румъния

  22 Дек 2021 15:48ч.

  В Румъния периодично се случват такива неща.Предното превземане на парламента им беше от чобани.Не помня кой и как беше ги разгневил.Но атакуваха парламента с гегите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  22 Дек 2021 20:34ч.

  Хей, хаймани, вие бюджета на скапаната държава не можете да направите, мостове и тунели ще строите. Бати Бойко, трябваше да гласуваме за теб! Дано си скътал накъде парите за строителството, че тези и малкото останало от Родината ни ще попилеят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михаил Иванов

  22 Дек 2021 20:59ч.

  А,деца ще ни направите ли ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • прав е

  22 Дек 2021 22:12ч.

  Напълно е прав министърът! Това че преходът облагодетелства икономически отсечката Истанбул - София - Западна Европа с периферията, с по-богатите съседи, не значи че трябва да се чака за референдум за отцепването на Северна България. Лакомията и комплексарщина на шоплука, да събере 2/3 от страната в един град и ако може 99% от парите не е добре в крайна сметка за никого. В България всякаква идея за децентрализация се приема като обида за софиянци. Липсата на море в тази посока, както и много бедната тогава (!) северна съседка Румъния доведоха до обезлюдяване. Днес Фандъкова бърбори за 16 нови детски градини. Ами разходи се из България и ще видиш поне 160 запустели! Да не говорим, че по-евтино се строи на равно, по-бързо се кар на равно, има достатъчно място за всичко. Нормално е от Турция, Гърция, Италия да влизат пари, в близката част от България, но е тъпо да не си използваш ресурса на цялата държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • terrarium

  23 Дек 2021 2:43ч.

  Кух дърдорко ала минеков и тошко-то културнио.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи