Денков със сериозни критики към МЗ: Чуствах се сам в опита да върна децата в клас

Денков със сериозни критики към МЗ: Чуствах се сам в опита да върна децата в клас
По думите му няма чуваемост, че връщането в клас трябва да стане бързо: „Грешката която направих е, че се предоверих, че ще има тестове. Трябва да има механизъм, в който когато се обсъждат образователни теми, да има представител на МОН в МЗ“. Ресорният министър обясни, че се е почувствал като в капан – от една страна е имало заповед за тестване на учениците, а от друга – липса на такива. По думите му след среща при премиера Стефан Янев, се очаква решение по темата днес или утре. 

 

Връщането на всички деца в клас очевидно не може да се случи с двуразовото тестване заради бавното пристигане на тестовете. Това заяви в „Тази сутрин“ просветният министър Николай Денков. 

По думите му пристигат между 2 и 3 пъти по-малко тестове, като тези бройки стигат само за децата от 1. до 4. клас. 

„През последните дни имахме няколко разговора с министъра на здравеопазването. Беше казано, че трябва да се промени заповедта, така че да се върнат учениците в клас. В момента се търси най-безопасният вариант“, каза Денков. 

Образователният министър коментира, че е обсъдено най-късно до вторник, 7 декември, всички деца да се върнат в клас. 

„Искаме с наличните тестове да осигурим връщането на всички ученици. Това означава тестовете, които се правят в момента или да се разредят – да се правят един път в седмицата, или да отпаднат изцяло, така че да има за тъмночервената зона“, посочи той. 

Денков заяви, че за големите ученици не е проблем да се тестват с обикновени, а не с щадящи. Точният брой на необходимите тестове обаче остава неясен заради съгласието на родителите. Той посочи, че не трябва да се намалява учебният материал заради онлайн обучението, а трябва да се осигури допълнително време за децата, които по-трудно се справят. 

На въпрос защо децата могат да отидат на ресторант или в мол, но не и в училище, Денков заяви, че това трябва да се попитат здравните власти. „В момента, в който взеха това решение – ние бяхме в епидемичен взрив. Разбирам тяхното желание да блокират епидемията, но не разбирам защо в последните 10 дни аз се почувствах самичък в опита да се върнат обратно децата“, каза Денков.

По думите му няма чуваемост, че връщането в клас трябва да стане бързо: „Грешката която направих е, че се предоверих, че ще има тестове. Трябва да има механизъм, в който когато се обсъждат образователни теми, да има представител на МОН в МЗ“.

Ресорният министър обясни, че се е почувствал като в капан – от една страна е имало заповед за тестване на учениците, а от друга – липса на такива. По думите му след среща при премиера Стефан Янев, се очаква решение по темата днес или утре. 

Той уточни, че се обсъжда следващата учебна година да започне по-рано. Коментират се все още различните варианти. 

Денков заяви, че по-трудният вариант е да се удължи настоящата учебна година. Образователният министър посочи, че не е получил все още покана да остане на поста в редовен кабинет.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Сталинка

  02 Дек 2021 9:37ч.

  Смешко , доказа се децата не са заразни.Още в понеделник на училище без никакво тестване

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  02 Дек 2021 9:49ч.

  Сам си... издевателството над деца, не е типично българска черта ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Ржевски

  02 Дек 2021 9:50ч.

  Всичко работи с изключение на училищата, и защо?? Заразени ученици са почти нула, нямат тежко прекарване на болеста, обаче им прецаква образованието за цял живот. И някой ден един такъв онлайн ученик ще ми е лекар!!?? Не мерси - по-добре да ходя на врачка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проф. Денков със сериозни критики към МЗ: Чуствах се сам в опита да върна децата в клас

  02 Дек 2021 10:02ч.

  Защо уважаемата медия не титулува още по-уважаемия господин от снимката с новата му придобивка титлата академик? Срам ли го е или уважаемата медия я е срам?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 02.12.2021 в 09:37 Смешко , доказа се децата не са заразни.Още в понеделник на училище без никакво тестване

  02 Дек 2021 10:05ч.

  Смешно и жалко е да се доказва, че децата не са заразени. както обясни лекар от спешна помощ - По протокол тестът е едва 30% от диагнозата, а от опит - емпирично ме повече от 15%. Още в понеделник на училище без никакво тестване и без никакво участие в медицински експеримент с мРНК препарати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Министър на статуквото

  02 Дек 2021 10:26ч.

  Ако прочетете всичките му изказвания от деня на избора, ще видите, че като извадите темата ковид, остава НИЩО. Той е безполезен за ново, но което е по-лошо, като не пипна никого в МОН той утвърди всички лоши практики досега и там всички са на бели коне заради него. Който е тормозил деца и учители, ще го прави с още по-голяма ярост сега. Пир на посредствеността започва. Министър на статуквото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Завършен лицимер е Денков.

  02 Дек 2021 10:34ч.

  Ако поне половината от учениците в една паралелка имат зелен сертификат, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани. Това означава да имат валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR. Това посочват от Министерство на образованието и науката и уточняват - останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за COVID-19, за да бъдат изследвани те два пъти в седмицата. Сегрегация, та дрънка Децата прекарват короната като обикновена настинка, От тестването имат файда само вносителите на тестове и съпътстващите ги лаборатории. Колатералните щети нанасяни от " мерките" са в пъти по-тежки от преките, които нанася самия вирус.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно така

  02 Дек 2021 11:12ч.

  А "вътрешната опозиция" на Нинова я обвинява, че критикувала служебното правителство. И на децата стана ясно, че има защо то да бъде критикувано. Или трябва да си затваряме очите за грешките на служебните на Радев? Обективност, другарки и другари социалисти-милионери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дървета и въжета не липсват

  02 Дек 2021 11:33ч.

  Тоя има ли деца? И ако не - защо са му поверили работат с тях?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поредният

  02 Дек 2021 11:37ч.

  Не му берете гайлето. Образование е имало преди девети, ще има и след десети. Системата е срината, но явлението - не. Който иска - учи. Който не - става политик.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Споко

  02 Дек 2021 11:40ч.

  Скоро всички деца ще бъдат ваксинирани и тогава отново ще започнат да клинчат от училище:) От 13-ти декември започват да ваксинират в ЕС, но и в Русия регистрираха ваксина за деца Спутник М и също се готвят от 13-ти да започнат да ваксинират ударно русначетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  02 Дек 2021 11:41ч.

  Това е инсценировка на "доброто и лошото ченге".... Големият проблем който се получава, че Денков я играе сам, и всеки ден разменя ролите, което говори за дисонанс в съзнанието на този луд човек, който е взел българското училище като заложник! Проблем също е че родителите имат проблем с паметта и помнят ден за ден, и не обръщат внимание на времевата линия на случващото се, и посланията които отправя, този доказано неадекватен, лъжец! В крайна сметка нещата ще ескалират, но тогава ще е късно, защото прекалено дълго, беше оставен луд бездетник да се гаври с българските деца, и превърна родителите в съучастници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И така в шеги и закачки

  02 Дек 2021 12:07ч.

  от 21.10 до 07.12 ще изминат седем пълни седмици (от общо 36 седмици учебна година)... т.е. над 20% от учебната година ЗАСЕГА са под формата на долнопробен палиатив на образование, наречен за благозвучие Обучение от разстояние в електронна среда /ОРЕС/ :((( А колко по-просто би било да го нарекат ОРИС... очевидно децата са орисани да се превърнат в смартфон-зомбита, дигитални дегенерати, които през целия си живот ще бъдат контролирани през екрана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проф. Денков със сериозни критики към МЗ: Чуствах се сам в опита да върна децата в клас

  02 Дек 2021 12:22ч.

  Всъщност коя алтернативно-умна калинка от служебните спря децата? Академичната калинка или нпо-калинката?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От 13-ти декември започват да ваксинират в ЕС

  02 Дек 2021 12:33ч.

  И ние какво да им направим? ... те не са спирали да ги ваксат, нас как ще ни наваксат, ще ни пуснат комари ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "От 13-ти декември започват да ваксинират в ЕС..."

  02 Дек 2021 12:38ч.

  Бе, то, от 1933 г., а в Италия и от по-рано, били започнали да се фашизират в ЕС с голям ентусиазъм особено в Гермяния, а резултатът е ясен за всички, които са чели малко по-задълбочено по-старите учебници по История или не?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и физиономията му такава

  02 Дек 2021 12:54ч.

  Гни#а.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тотал щета

  02 Дек 2021 13:39ч.

  Вижте в проправителствения сайт 24 часа какво готвят за децата ни Денков и лицето на отворено общество Георги Стойчев!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Без думи

  02 Дек 2021 13:50ч.

  Чета коментарите и не мога да повярвам, какви глупости се пишат. Миналата година да не би да бяха по-малко седмиците онлайн обучение? Децата са преносители, а с нови явариант има вече и 23 починали. Разбира се, че е опасно ходенето на училище и това е доказано в целия свят. Със започването на учебната година, заболелите се вдигат. Не си правете изводите от малките. Техният път е ясен - дом - училище, -дом. Проблемът е другаде. Достатъчно е да си представите, колко деца се изсипват от автобусите всяка сутрин. Не от една възраст и не от един клас. Класните стаи не са големи помещения като фабриките и часовете в тях никак не са малко. Едни родители крещят "Проветрявайте!", други "Що отваряте прозорците? Детето ми настина." Аз съм за това детето ми да лъде тествано, както и останалите от класа. Веднъж седмично е предостатъчно. И не си измисляйте аргументи с образованието. На никой не му пука. Важното е детето да е някъде, защото мама и тате, че и баба и дядо трябва да работят и няма кой до го гледа. Образованието се оправя лесно - 1 месец допълнително лятото и нсико е наред. Но някой трябва да ходи по Гърция, беля.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Без думи

  02 Дек 2021 14:28ч.

  Чета коментара ви и не мога да повярвам какви глупости сте написал. Нито едно от тези 23 деца, коитоспрягате не е починало от ковид. Децата карат заболяването като обикновена настинка. Аман от хипохондриции

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кацаров и Денков, кой ви е началник на вас, че се подигравате с деца и родители ? Хайлази с хайлази !

  02 Дек 2021 14:53ч.

  Каква отговорност носят тези двама министри, които смятат, че като служебни министри няма какво да загубят. Те трудно съгласуват действията помежду си, разпространяват противоречаща си информация и хората страдат. Уж само военни в правителството , а порядък никакъв

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денкофф,

  02 Дек 2021 17:10ч.

  офф, офф!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Без думи на 02.12.2021 в 14:28

  02 Дек 2021 19:00ч.

  Г-жо, моля информирайте се по-добре! Това е до преди месец: Г-жо, моля информирайте се по-добре! Това до преди месец https://www.actualno.com/healthy/mz-17-deca-s-koronavirus-sa-pochinali-ot-nachaloto-na-pandemijata-u-nas-news_1659361.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гокпожо,

  02 Дек 2021 21:08ч.

  Да ви имам източника на информация. :) Трябва да го приемам за последна инстанция ли? Вярващите на масмедиите, сте различно племе. Здраве и дълъг живот ви желая. И без страх, най-вече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи