Незаконните бюлетини били почти половин милион

Незаконните бюлетини били почти половин милион
Незаконно отпечатаните бюлетини, които бяха открити в навечерието на парламентарните избори от 12 май, са били общо 480 000. Това стана ясно на брифинг на тримата наблюдаващи делото прокурори от Софийската градска прокуратура - Роман Василев, Ваня Стефанова и Стоил Тойчев. По-рано се твърдеше, че откритите бюлетини са били 350 000.
<p>Новината идва близо месец след изборния ден, който беше белязан от опасения за фалшифициране на вота, след като прокуратурата съобщи за незаконно отпечатани и иззети бюлетини.</p> <p>На брифинга в петък прокурорите уточниха, че огледът е приключен и че бюлетините са били предназначени за всички избирателни райони в страната и чужбина.</p> <p>На бюлетините няма никакви знаци и отбелязвания за определена партия.</p> <p>За някои избирателни райони са намерени повече отпечатани бюлетини. Такъв е случаят с Благоевград, Кърджали, Варна, Бургас и чужбина. Около 40 хиляди броя са били предназначени за чужбина, уточни прокурор Стоил Тойчев.</p> <p>170 000 от бюлетините са били нарязани.</p> <p>По-рано беше съобщено, че договорът на Министерския съвет за отпечатването на бюлетини е бил с печатница "Мултипринт" в Костинброд.</p> <p>Прокурор Ваня Стефанова каза, че по договор изпълнителят трябва да печата такъв брой бюлетини, който се равнява на броя на гласоподавателите в страната плюс 10 на сто. В българския случай става дума за 8 434 000 бюлетини, които е трябвало да бъдат отпечатани и в които влизат резервните 10 на сто. Обикновено бракуваните бюлетини са до 2 на сто.</p> <p>&bdquo;Няма как да коментираме конкретни обяснения в този момент. Ако плащате 8 434 000 бюлетини, смятате ли, че трябва да поръчате още 480 000 и кой е този, който ще ги плати?&rdquo;, попита реторично Роман Василев.</p> <p>По случая са разпитани много хора, сред които и главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков.</p>

Коментари

  • Стоилов

    07 Юни 2013 23:32ч.

    В анализа на изборните процедури, в това число и на случая в костинброд, трябва да има почтенност и професионализъм, а не партиен слугинаж. За съжаление някои хора продължават да говорят глупости! Как да обясниш на манипулатори, че хартиите, намерени в Костинброд не са бюлетини, а заготовки за бюлетини. Те стават бюлетини след полагането на първия, вече индивидуализиран печат на СИК. Чак тогава тази хартийка става документ за гласване. Трябва ясно да се каже - сегашният вид на бюлетините, на избирателния списък, на печатите е направен именно такъв, заради злата воля за изборни измами и умишлено залагане на дупки в процеса за получаване на бъдещи предимства. За следващите избори въвеждането на номерирани бюлетини следва да стане независимо дали ще е направи или не активна регистрация. Скандалнен е, меко казано, фактът, че валидацията на т. н. бюлетина е оставена в ръцете на партийно номинирани, нископлатени и неквалифицирани лица. При това да се прави с технология, която е уязвима за манипулации. И то без никакви ефективни санкции за неприлагане на процедурите. Това са наранените печати. Скандално е указанието, дадено от една софийска РИК по отношение на идентичността на печатите. В него се казва, че даже първият и вторият печат да са различни, то бюлетината е валидна. Само на това основания, аз бих посъветвал Конституционният съд да касира изборите в този МИР. Това на практика е узаконяване на т. н. "индийски нишки" или "гласуване на въртележка". В света изборните материали се делят на два вида по степен на необходимата защита. Това се прави, защото бюлетините, изборните протоколи, избирателните списъци и печатите имат ключова роля за законността на процеса. Валидацията на бюлетините следва да се извършва с промишлена технолгия още при печатането им като им се придава уникалност със серийни номера, полиграфическа защита, строга отчетност до брой и криминализиране на всички незаконни действия с бюлетините - притежаване, транспортиране, складиране, изнасяне от изб. помещение, подправяне, имитация и др. Това се отнася за протоколите и някои други книжа и печатите за последваща валидация на даването на бюлетината на и приемането на гласа. Жалко е, че в България не се прилагат елементарните мерки за сигурност на изборния процес, които са азбучни истини за всеки селски африкански изборен администратор от СИК. Да не говорим за по-горните нива. И това не е от незнание. От зла воля е. И от партийно-мотивирани експерти, анализатори, съветници и др. обслужващ персонал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Незнаещ..

    08 Юни 2013 1:50ч.

    Г-н Стоилов, коя зла воля измени избирателният закон, и представителите на коя политическа партия администрираха процедурите по подготовката и провеждането на изборите, коя беше тази "зла воля", чия е отговорността за умишлената, чрез закона, пдготовка за манипулации и подмяна на вота ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ууууууу

    08 Юни 2013 7:29ч.

    Тройната коалиция, Тройната коалиция, Тройната коалиция, Тройната коалиция, Тройната коалиция, Тройната коалиция, Тройната коалиция, Тройната коалиция, Тройната коалиция, Тройната коалиция, Тройната коалиция, Тройната коалиция, Тройната коалиция, Тройната коалиция, Тройната коалиция, Тройната коалиция, Тройната коалиция, Тройната коалиция, Тройната коалиция, Тройната коалиция, Тройната коалиция, г-н Незнаещ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 0000000000000000000000000

    08 Юни 2013 14:10ч.

    След като се закани, че ще брои пилците на есен, Бойко Борисов трескаво мъти нов план за да овладее процесите по връщане му на „бял кон” като Спасител. Брилянтни източници на АФЕРА са категорични, че до последния ден преди обявяването на новото правителство на Орешарски, Борисов е просел пред ДПС – върхущката участие в него. Борисов е провел няколко срещи с баш върховете на ДПС, унизително молейки. Цялата тази тротескна картинка е протичала задкулисно, докато пред камери и микрофони Борисов кмеймеше „новата тройна коалиция”. След като не е успял на пробив при ДПС, докато пазари кожата си с КУКЛОВОДИТЕ на Станишев, Борисов замисля как да овладее „пилците” чрез „зелените” на Прокопиев. „Зелените” на Прокопиев били подбрани като приемлива хуманна екологична кауза, която би привлякла връщането на „бял кон” на „Спасителя”. С Прокопиев ръка за ръка шетала по плана и Цветелина Бориславова. Правят се опити да бъдат дръпнати и футболни агитки. Борисов търси влияние и в ъндърграунда, макар че там почти няма някой, който да не му е враг, заради ощавянето на бизнеса му по времето на правителството на ГЕРБ. Обещават се наливане на огромни пари, за да може да бъде формирано „гражданско общество”, което възмутено да върне Борисов на власт. „Планът Борисов” вече е в ход. В него ще влязат и определени медии и журналисти, които още преди изборите са били купени с мощни суми. Дали Борисов е изтъргувал безоблачното си прокурорско бъдеще чрез „договорились” със задкулисните фигури, крепящи Станишев и новия кабинет, ще стане ясно по действията на новия вътрешен министър, който на практика е и задкулисен шеф на ДАНС. Ако Борисов остане непокътнат, то наистина може и да му позволят да преброи пилците на есен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все тройната им виновна на дечковците от ГРОБ...

    08 Юни 2013 18:29ч.

    Стоилов, ако не се опитваш да манипулираш с откровена лъжа, значи си яко изпростял промит гербер. Ако забелязваш Министерски съвет поръчва отпечатване на бюлетини в конкретен брой, при това без печат на комисия и отметка на избирател. Всяка такава бюлетина над определения тираж е незаконна. А 480000бр. говори пределно ясно за разработен предварителен план за изборна ИЗМАМА В ОСОБЕНО КРУПНИ РАЗМЕРИ. Така че хайде да не търсим под вола теле! Твърде нагло и просташко е да се опитвате да се измъквате от собствените си л...а с подобни измишльотини. ФАКТ е че бяхте хванати в крачка с изути гащи. ФАКТ е че вашият задник лъсна и вашето л...но мирише. Поне имайте честта да замълчите след като сте се оакали до ушите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоилов

    08 Юни 2013 18:59ч.

    Аз вярвам на Поразяващата уста. Тя каза през 2011г.: "Ако ние печатаме бюлетините, ще спечелим изборите за президент". Така и стана. А сега номерът частично не мина. И едва ли ще мине така лесно при следващи избори. Остават футболните агитки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До г-н Стоилов

    09 Юни 2013 7:42ч.

    Г-н Стоилов, има неща , които не знаете и изводите ви са прибързани и емоционално заредени.Имаше и печати , които също не пристигнаха в пълния си обем на точното място.Дано полицията и прокуратурата навлезнат в дълбочина на този проблем, защото следващите избори са близко.Тази скверна машина за манипулации е в ръцете на хора с тъмно минало и неясно бъдеще.Не се ли спрат тези хора, тежко на всички нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • заплеснат

    09 Юни 2013 23:44ч.

    Всъщност, ако погледнем трезво, броят на тези бюлетини е съвсем малко под милиард. И са били предназначени за изборни фалшификации на ГЕРБ в Китай. Според Андрей Райчев, бюлетините са били предназначени са по-малки фракции в китайската комунистическа партия, а контрол върху цялата операция е щял да упражнява Цветанов, който в последните 3,5 години е подслушвал цялото ръководство на китайската партия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този Парламент е ПротивоКонституционен!

    12 Юни 2013 0:02ч.

    избирателю, ГЕРБ нямат 97 законно избрани депутати в новия Парламент! Защото на изборите гласуваха само 50% от избирателите, а ГЕРБ с фалшификациите събра 30% от тези 50% гласували избиратели. Това означава, че за ГЕРБ са гласували реално само 15% от избирателите - т.е. на този процент гласували за ГЕРБ избиратели съответстват само 36 депутатски места! За останалите 61 депутатски места на ГЕРБ няма подаден нито един глас на нито един избирател! Как може в Парламента да се намърдат по списък на Борисов 61 депутата, за които няма подаден нито един глас на нито един избирател? А в същото време стотици хиляди избиратели с реално подадени гласове остават без свой представител в Парламента? Това ли пише в Конституцията? ТОВА Е НАЙ-ГОЛЯМОТО НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА! И мястото на измамниците от ГЕРБ е в затвора! А Костов е виновен, че тези 3% от всичките избиратели, които са гласували за ДСБ, нямат представител в Парламента! За разлика от Борисов, който само с 15% от гласовете на всичките избиратели, освен "законно" избраните 36 депутата, има в повече още цели 61 депутата, за които няма гласувал нито един избирател! И Кунева също е виновна, че десетките хиляди избиратели, които гласуваха за нея, нямат свой представител в Парламента! И НФСБ с Валери Симеонов, Касабов и Велизар Енчев са виновни по тази причина!И останалите юди като тях - СДС, НДСВ,ВМРО,ГОРД,ЛИДЕР и прочие мошеници, които излъгаха избирателите да гласуват за тях, но оставиха същите тези избиратели без представител в Парламента! И Костов, и Кунева, и останалите политически юди обаче - даже и Светльо Витков Хиподилски, за това свое предателство към избирателите си ще получават стотици милиони левове партийна субсидия от залъка на същите тези измамени от тях избиратели, защото са ... измамили повече от 1% от избирателите ! По-нагла измама от тази може ли да има? По-нагъл грабеж от този може ли да има? Това ли пише в Конституцията? Това ли е Демокрацията, която ни наложиха? В КОНСТИТУЦИЯТА ПИШЕ, ЧЕ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ СЕ ИЗБИРАТ ЧРЕЗ ГЛАСУВАНЕ - ЗА ДА БЪДЕ ИЗБРАН НЯКОЙ ЗА ДЕПУТАТ В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ, ЗА НЕГО ТРЯБВА ДА СА ГЛАСУВАЛИ БЪЛГАРСКИ ИЗБИРАТЕЛИ! В Конституцията не пише, че някой може да стане народен представител без за него да са гласували български избиратели, както правят българските политици като Борисов и Цветанов! - ЗАЩО ЗА ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ДЕПУТАТИ В ПАРЛАМЕНТА НЯМА ПОДАДЕН НИТО ЕДИН ГЛАС НА НИТО ЕДИН ГЛАСОПОДАВАТЕЛ, А СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ИЗБИРАТЕЛИ, КОИТО СА ГЛАСУВАЛИ НЯМАТ ПРЕДСТАВИТЕЛ В ПАРЛАМЕНТА - това трябва да ни обясняват непрекъснато всички медии, журналисти, социолози, политолози и политици, а магистратите трябва да защитят Конституцията и народа от измамниците и бандитите! ИЗБИРАТЕЛИТЕ ИСКАТ ОБЯСНЕНИЕ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ С РЕАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО В ПАРЛАМЕНТА! Не искаме политици и медии да продължават да манипулират И ДА ГРАБЯТ българския народ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи