Недостиг и ограничения за купуване на основни храни във Великобритания

Недостиг и ограничения за купуване на основни храни във Великобритания

Във Великобритания - ограничения за купуване на основни храни. Заради недостиг четири от най-големите вериги супермаркети в Обединеното кралство въведоха лимит за някои продукти, включително основни зеленчуци.

Празни рафтове, липса на основни зеленчуци и ограничения в магазините само по три опаковки на човек - това е краткото описание на поредната криза във Великобритания, където пресните краставици, домати, чушки, дори марули се оказаха дефицитни стоки.

Въпреки че до голяма степен Великобритания сама задоволява потребностите на потребителите си през лятото, страната обикновено внася 95% от своите домати и 90% от марулите, например в периода от декември до март.

Ситуацията се усложнява допълнително от по-слабото оранжерийно производство през зимния сезон в Обединеното кралство поради високите разходи за енергия.

Според Асоциацията на производителите недостигът на плодове и зеленчуци в Обединеното кралство може да продължи до май.

 

Коментари

  • тралала

    26 Фев 2023 9:10ч.

    Чехите се присмиват на словаците, че в градината на словаците има чушки и домати, а в тяхната градина - цветя. Обаче май тенденцията е и английската морава да стане като градината на словаците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зеленска маруля

    26 Фев 2023 9:12ч.

    Ние на село прясна салата ядем само лятото. Зимата ядем сланина и зимнина от буркани. Ние такива английски проблеми нямаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Before Brexit

    26 Фев 2023 9:15ч.

    Търговията с храните никога не е била добре в Кралството. Слаб асортимент, ниско качество, убийствено високи цени. Островът не е място, където да се храниш добре. До преди Брекзит и ковида беше обичайна гледка уикендите хиляди британци от Кент да пълнят фериботите и да пазаряват от френско... Сега не може да се очаква друго, освен влошаване на положението. По-предвидливите отдавна са с къщи на Менорка и Ланзарот, и които от тях могат да работят от дистанция , хич и не се прибират...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стана съвсем нагледно ясно, че не могат да се развиват без Русия, а я мразят

    26 Фев 2023 9:38ч.

    Западна Европа все повече заприличва на късния соц - недоимикът започва да личи, ръстът на цените е неудържим, държавата се управлява с лозунги и преминава на мобилизационен режим... а за сметка на това качеството на човешкия материал си остава съвсем капиталистическо - зироу.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костов

    26 Фев 2023 9:49ч.

    Без руски марули Европа направо загива ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    26 Фев 2023 9:54ч.

    Не могат да се развиват без да присвояват от другите. Като ин отрязаха квитанциите до евтините енергийни източници, стана пределно ясно, че последните години благоденствието е било главно да наша сметка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • някой си проси подигравките

    26 Фев 2023 10:10ч.

    Другарю Костаки, авно цената ви пада (не коства както преди)... ами нали марулите трябва някой да ги отгледа и да ги достави до търговската мрежа. Ковид прекъсна редовните доставки на робска работна ръка в плантациите, а скъпите (не)руски горива направиха местното селскостопанско производство нерентабилно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не могат Мунчо,

    26 Фев 2023 13:24ч.

    За пример може да се даде заграбването на територии от Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заграбването на територии от Украйна, уж че са "купени" от западни "инвеститори", това явно имате предвид

    26 Фев 2023 13:44ч.

    Само имайте предвид, че няма такова нещо като Украйна. Територията на бившата УССР е руска земя. Цялата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ванко Църното

    26 Фев 2023 16:17ч.

    Не бе, Костов, без руски тор няма марули. Акъла ти е на шимпанзе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    26 Фев 2023 9:39ч.

    Още Алеко Константинов в пътеписа си е написал, че най-гадната храна е в Англия. Сигурно затова не ни харесват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Англия съм бил само веднъж, в Линкълн,

    26 Фев 2023 9:46ч.

    и главният ми спомен оттам е, че това беше най-скучната, блудкава и елементарна храна, която съм опитвал някога. Най-кулинарната страна в Европа определено е Португалия - там яденето е национално хоби. Неслучайно преди време португалската посланичка в София каза в едно интервю, че най-вегетарианската храна на португалците е рибата. :-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Страните в Европа където се яде добре и вкусно

    26 Фев 2023 10:00ч.

    Испания, Франция, Италия, Португалия. Подредени точно в този ред. Испанците печелят първо място, защото освен вкусно, е и по-евтино.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    26 Фев 2023 10:20ч.

    У нас краставиците са на цени на вибратор, а вие гледате ингилизите. Те са смъртници според статистиката, не им трябва храна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • след като не е така

    26 Фев 2023 10:40ч.

    А защо у нас ченгетата си вярват, че не са ченгеНЕта?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лук

    26 Фев 2023 10:34ч.

    Има проблеми с доставките! Има дисбаланси! Има корист и алчност! Навсякъде! Не се правете, че не забелязвате и проблемите у нас, които поне частично се обясняват, че там (на Запад) се явяват диспропорции заради собствената им (смахната) политика, които покриваме ние заради по-изгодните цени там. През миналата зима в Бг лукът беше 0,89 - масово. Не говорим за промоции - 0,69 и такива имаше. През есента 2022 лукът изведнъж скочи на 1,29 лв., което е 45 % увеличение. Рекох си - има фактори и причини, обяснимо е. Добре, че скочиха еднократно и достатъчно, та да не гледам всеки ден различна цена и да се дразня. Да, ама не! През януари цената стана 1,99 лв. Увеличение - 125 %.. Кипнах и бях на мнение, че вече ще търся други варанти. Никой не се впечатли, а обратното през февруари цената вече е 2,39 лв. - увеличение 170 %. Важно - всички увеличения във веригите категорично се случваха едновременно и очевидно съгласувано. Едновременно с това, прави впечатление че примерно зелето е на цена от миналата зима. Има ли някой наивник, който би повярвал, че производителите на лук се все хитри и окомуш момочета, а пък производителите на зеле са блейки и са си оставили каруцата в калта, че не се сещат и те да вдигнат. Моментално става ясно, че специално при лука има някакви особени причини. Не е свързано изрично с реколтата. Започнах да се интересувам и се оказа, че на пазара в Западна Европа има не само във ВБр оголени места поради разни причини. Специално на острова проблемите идели от обстоятелството, че по това време на годината те се снабдяват основно от Мароко и Испания. Там имало местни специфични проблеми - първо суша, после енергията и др., поради това британците реват. Къде отиваме, хора! Пазарът бил цар, всичко мижи, вдига рамене и вика: интересът клати феса!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лукът е и специфичен вкус, не само цена

    26 Фев 2023 10:39ч.

    На всичкото отгоре лукът не е оня български ароматен лук от миналото, който ставаше да се ароматизират кюфтетата по естествен начин. От месеци насам не можеш да намериш български лук дори и по пазарите, нежели по супермаркетите. Ей така ще изчезнем и като нация, и като раса един ден - по корпоративна повеля, както изчезна българският лук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колега , пишем и обясняваме...

    26 Фев 2023 11:21ч.

    Пак пишем, и пак обясняваме... Е, вземете накрая да стоплите, както казваше инспектор Тюхчев - "Сезирайте се с обстановката !" . А обстановката вече трета година е в процес на ЛИКВИДИРАНЕ НА КАПИТАЛИЗМА ! Закрива се пазарната икономика , каквато я познавахте до 2020 ! Постепенно изчезват законите на търсенето и предлагането ! "Shareholder" - капитализма се заменя с "Stakeholder capitalisme" , което не е нищо повече или по-малко от НЕОКОМУНИЗЪМ. Контрол над потреблението, "игри на глада" , ограничения, дефицити и лишения за който не слуша. Екзистенц минимум - за който наведе глава ! Това е глобален икономически тоталитаризъм, и ние сме в самото му начало ! Вие гледате цената на лука, не виждате общата картина ? Гледате дървото, а не виждате гората ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лук

    26 Фев 2023 11:51ч.

    Колега 11,21, въобще не помисляй да ми обясняваш за гора и дървета! Не на мен! Сега отново погледни под какъв основен текст (статията) на Гласове си написал коментара си и ако се окаже, че много си се объркал, ще те разбера. Геостратегията е визирана и обсъждана многократно, ще продължим да го правим и в бъдеще. Обсъждаме частни аспекти и проявления. Щом си такъв голям умник, сложи си поне един ник, генерирай категорично уважение към личността си и пиши на воля! Ама, моля, не тук и не сега! И без ненужни и смахнати забелжки, че ще взема да се вгледам по-втренчено в share и stake и мога да ти намеря сума ти смешни кусури.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лукчо, не по Джани Родари

    26 Фев 2023 12:38ч.

    Много е смешна тази фиксация в един дребен детайл, и невиждането на по-общата картина. Добре, колегата с лука, понеже живота ми преминава между Западно-европейски страни, Америка, и малко в България...да ви дам пазарни примери от последната година. Които само потвърждават, че вече няма нищо пазарно в тези случки, а има РЕЖИСУРА. Непазарен диктат, който налага Новата Парадигма. И става въпрос за банални храни, които просто е смешно да бъдат с дефицити... Но им бяха създадени ! Олиото в Германия - огромен дефицит, празни щандове, лимит до две бутилки на купувач (когато го има) ...а в съседна Полша - олио на корем !!! ЕС , общ пазар, никакви такси и пазарни ограничения... обаче в две градчета от двете страни на границата - в едното има олио, а в другото няма ! За пръв път от както има ЕС , алооо ? Няколко седмици по-късно немският пазар разбира се бе залят с олио (румънско и полско) , до такава степен, че го пуснаха на промоция, на половин цена !... В съседна Франция. В продължение на два месеца във Франция (където е град Дижон) изчезна от магазини и хипермаркети ... горчицата ! Комедия ! Един от най-френските продукти, символ на френската кухня, с огромно МЕСТНО производство ( най-вече около Дижон ) - йок ! Няма горчица. И двата примера са примери за АНТИПАЗАРНИ НАМЕСИ НА ВЛАСТИТЕ ! Изкуствено създаване на дефицити за най-банални стоки, създаване на паники, презапасяване... Тка се дресира населението за НСР , и не е само за олиото и горчицата. Подобни бяха дресировките и с горивата по бензиностанциите, с електроенергията, с газта, с водата... и те не спират ! Ту едно се появява, ту друго изчезва ! Което за тези които помним, удивително напомня, връща ни при Соца с постоянните дефицити... Но соца беше ДРУГ ТИП ИКОНОМИКА ! Дефицитите при соца имаха свое обяснение и оправдание. А днес какво ? Имали сме били "пазарна икономика" , виц ! Имахме такава до 2020 г., но е отменена ! Затова свиквайте и с лука, и с други работи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Селянин

    26 Фев 2023 16:14ч.

    Ние на село немаме такъв проблем. Имаме си Сичко! Да му мислят гражданйете с апартаментите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абрамсмович

    26 Фев 2023 11:32ч.

    Е как ще има храна, с тия 10 пакета санкции от Ада, които Русия наложи на Запада? И по-лошо ще става, по-хубаво няма да става.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И още нещо разберете !

    26 Фев 2023 11:34ч.

    Няма никакви природни пречки да има лук в изобилие, няма никакви "климатични промени". И не само за лук, а за всякакви храни няма глобални пречки ! И не само храните, а всякакви стоки ! И при една чиста пзарана икономика , с гарантирана конкуренция (антитръстови закони) - цените щзависят единствено от търсенето и предлагането ! И като няма лук, хиляди селско-стопански производители ще засеят лук по най-бърз начин ! Ако трябва моментално, в оранжерии ! И до седмици ще наводнят пазарите с лук , цените ще се сринат надолу ! И ще се установят на границата, баланса, между търсене и предлагане ! Това е идеалната картина на капитализма, и въпреки че капитализмът изобщо не е идеална система, съвсем до скоро, до 2020 година - системата работеше така ! Всички сме свидетели че дефицити на стоки не е имало !!! До 2020 !!! ... А днес парадигмата вече е съвсем различна, парадигмата е на Новия Световен Ред. И типове като Клаус Швааб (лекторът на милиардерите) съвсем откровено ви го обясни. Даже книги написа... а вие лука, та лука !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    26 Фев 2023 11:54ч.

    На женския пазар има български лук. Вчера си купих 3.,3.50 килото. Сериозно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Селянин

    26 Фев 2023 16:16ч.

    3.50 за килограм лук? Щом има търсене, ще има и скубанйе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Управлението винаги е било причината

    26 Фев 2023 12:05ч.

    за успехите и проблемите на икономиката и така ще бъде, макар да има още наивници които се връзват на идеологически клишета, които също са неразделна част от управлението още от времето когато религията ги осигуряваше. У нас те би трябвало да са по-малко от тези на Запад, защото за около 40 години преживяхме всякакви управленски модели и фокуси. Само че през последните няколко години в света те станаха прекалени и много, затова само чугунени глави могат да вярват на идеологическите клишета, които медиите сервират за масова употреба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    26 Фев 2023 12:13ч.

    На англичаните се препоръчва в зимния период да преминават на местните репи, които ги има в изобилие и хич таман да се не глезят. Лук и чесън от Китай, няма да има, само невчесан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тази година ще бъде гладна

    26 Фев 2023 12:17ч.

    според предсказанието на един свят старец, който почина в началото на СВО-то, беше от Одеса. Тогава той каза, че първата му година ще е военна, втората - гладна, а третата - победна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гадничко

    26 Фев 2023 12:48ч.

    И аз съм на мнение, че продоволствените кризи са предизвикани, а не случайни. Затъжил съм се за английски ягоди. Дали ще ям тази година... )

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мароко

    26 Фев 2023 16:25ч.

    Биологичният календар, съобразен със сезоните, не предполага рупане на люцерна през Февруари месец. Господ го е измислил още със сътворението на света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    26 Фев 2023 20:59ч.

    оранжерийните зеленчуци са безвкусни и не особено полезни, има си зимни зеленчуци - моркови, червено цвекло, ряпа, алабаш, зеле, праз

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи